גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא לטמון את הראש בחול: כך תעבירו את ההון לדור הבא

מגורו ההשקעות שיעביר את רוב המיליארדים שצבר לפילנתרופיה, ועד השף שטוען כי לא ישאיר דבר לילדיו כי זה "יהרוס אותם" ● מתכנני העברת הון בין-דורי מסבירים כיצד לעשות זאת נכון, ומסכימים כי "המתנה הכי גדולה שאדם יכול לתת לילדיו זה האומץ לתכנן את העיזבון"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik
וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

לא פשוט לאנשים לחשוב על סוף חייהם ועל מה שיקרה לאחר מותם, אך מוסכם שיש להיערך לכך, בוודאי כשמעורבים בסיפור הון ונכסים רבים. גישות שונות קיימות לטיפול בנושא. הנה לאחרונה פרסם גורו ההשקעות והמיליארדר וורן באפט מכתב למשקיעים שבו הסביר באריכות כיצד יעביר את רוב הונו לילדיו, שיידרשו לחלק אותו בהדרגה למטרות פילנתרופיות.

● מנצל את הירידות? שלוש המניות שרכש וורן באפט 
למי שייכת הדירה? מה פסק בית המשפט בנוגע להסכם מתנה שלאחר המוות 

באפט הוסיף במכתב עצות לחיים, ובין היתר ציין שלדעתו הורים עשירים "צריכים להשאיר לילדיהם מספיק כדי שיוכלו לעשות הכול, אבל לא מספיק כדי שיוכלו לא לעשות כלום". כן הוא המליץ להורים לתת לילדיהם הבוגרים לקרוא את הצוואה עוד לפני מות ההורים, כדי שיבינו את ההחלטות מאחוריה.

במקרה אחר, בעיתון הבריטי Sun פרסמו לאחרונה כתבה ובה דוגמאות לידוענים שהחליטו לא להוריש את הונם לילדיהם. השחקן דניאל קרייג, שגילם את דמותו של ג'יימס בונד בכמה סרטים, אמר: "אני לא רוצה להשאיר סכומים גדולים לדור הבא. הפילוסופיה שלי היא להיפטר מהכול או לתת הכול לפני שאתה הולך". ואילו השף גורדון רמזי הגדיל ואמר שלא ישאיר אפילו פני אחד לילדיו, כי הוא חושש שזה "יהרוס אותם". הוא כן הסכים להותיר לכל אחד מהם פיקדון שיעזור להם לחסוך לדירה.

דניאל קרייג / צילום: ap, Vianney Le Caer

תכנון נכון לטווח ארוך

איך נערכת המשפחה לשלב הבא, בפרט כשהיא עתירה מאוד בנכסים, ולא תמיד קיימת הסכמה על הכול? משה רוח, מנכ"ל IBI Trust IL, עוסק בדיוק בנושא הזה. "זו סוגיה מרתקת וזכות גדולה", הוא מספר. באי.בי.אי מציעים את השירות למשפחות עם עשרות מיליוני דולרים ומעלה. "השירות מתחיל תמיד בשאלת המטרה; למשפחה יש המון כסף, נכסים, לפעמים גם חברות בארץ ובחו"ל, אז קודם כל מבררים מה המטרה ואחר כך צוללים לניתוח הנכסים והסוגיות", אומר רוח.

משה רוח / צילום: אילן בשור

"השאלה היא איך ההון שבעליו יצר פוגש את המטרות שלו?" הוא מוסיף. "לרוב זה לא פוגש. אנחנו עוזרים בחשיבה של התכנון הבין-דורי, כשהתכנון הנכון מתחיל ממה יש לי, מה אני רוצה ואיך אממש זאת בעתיד".

המודעות כאן אינה גבוהה, לדבריו: "במקרה המתקדם בעל ההון פגש עו"ד ובנה צוואה, שמתייחסת גם למבנה הנכסים, וכוללת למשל חלוקה של כסף לאחד הילדים ודירה לאחר. אבל לרוב אין התייחסות לתכנון ארוך טווח של ההון והמשפחה", אומר רוח.

הוא מזהה התחלה של שינוי בגישה, אך לדבריו "ישראל נמצאת היום איפה שארה"ב הייתה לפני 50 שנה במובן של תכנון נכון של עיזבונות, צוואות ונאמנויות". הבדל נוסף נוגע לפילנתרופיה, "שם אנחנו עוד בחיתולים", כהגדרתו. אם בארה"ב חלק התרומות מהתמ"ג מגיע ל-1.7%, בישראל הוא רק 0.5%. באי.בי.אי עוזרים להקים גם קרנות שישמשו לצדקה, "במטרה לממש חזון מורכב יותר מחלוקת כספים דיכוטומית לאחר מותו".

צוואה - פתרון חלקי

רוח אומר שבעבר היה שומע הרבה את המשפט "למה להתערב בחיי הילדים?", אך לדעתו, ההתערבות בחיי הילדים כבר קרתה מרגע שההון קיים. "גורדון רמזי אומר שלא ישאיר לילדיו את ההון כדי לא לפגוע בהם, כי הון משמעותי עלול לשבש את החיים. אבל נאמנות (trust) יכולה לממש חזון חברתי ומשפחתי ולהגן על בני המשפחה".

גורדון רמזי / צילום: ap, Richard Shotwell

רוח מזכיר גם את מכתבו של באפט ואומר שחשוב לקחת משם את המסקנה שתכנון עיזבון נכון מגן על ההון והמשפחה ולא מתייחס רק לנכסים. "צוואה היא פתרון חלקי", הוא מדגיש. "בארה"ב, גם לבעלי הון צנוע של מיליונים בודדים יציעו תמיד נאמנות, וכאן עוד אין מספיק מודעות".

דוגמה לנאמנות מוצלחת היא של משפחה שבנתה נאמנות עם הרבה חלוקות, כמו חלוקה חודשית לכל ילד, דירה לכל נכד שמתחתן וחלוקת 10% מהרווחים השנתיים לצדקה.

למעשה, בנאמנות נבנה מבנה משפטי שפותר הרבה מהחששות של סכסוכי ירושה, משום שבעל ההון עושה זאת עוד בחייו. "רוב סכסוכי הירושה מגיעים כשבאים לממש צוואה. הפתרון שלנו הוא לחשוב מראש מה רוצים לעשות עם ההון, ובעזרת מה שנכנס לנאמנות לבנות את החזון המשפחתי הפיננסי, ו'לדלג' על העברה בין-דורית", מציין רוח.

לדבריו: "אם יש למשפחה חברה ששווה מאות מיליונים, ילד אחד מעורב בחברה והאחרים לא. מה עושים? נותנים לילד המעורב את השליטה והוא ידאג לאחים? בעצם ההחלטה - פירקתי את המשפחה".

 

אתגר מתעשרי ההייטק

שינוי שרוח מזהה בשנים האחרונות הוא הצמיחה במספר המיליארדרים בארץ בעקבות הצלחת ההייטק, מה שמוביל לכך שהרבה מהם צעירים. "האתגר גדול יותר מאשר אצל מבוגרים", הוא אומר. "אם אדם בן 40 לא יתכנן נכון, ויקרה לו משהו - זה גרוע גם להון וגם למשפחה. אם יש לו ילדים קטינים החלק שלהם בירושה ינוהל על-פי האפוטרופוס הכללי. בגיל 18 הילד שלו ייפגש עם עשרות מיליוני דולרים ושום דבר טוב לא ייצא מזה".

מה הטעויות המרכזיות שאתה נתקל בהן?
"הטעות שחוזרת כמעט בכל משפחה היא לחשוב על הנכסים ולא על הצרכים. צריך תמיד לשאול איך זה משרת את המשפחה. האם חשוב שהחברה המשפחתית תהיה פעילה או שהמשפחה תהיה שלמה? לכל תשובה יש תכנון אחר.

"טעות אחרת היא תכנון עיזבון שנובע מאילוצים - האיש נשוי בשלישית ומחויב לשלמות המשפחה, אך יש לו גם ילדים ממערכות יחסים קודמות, והאתגר הוא לסנכרן הכול. מי שלא יתכנן נכון - נקרא עליו בהמשך בעיתון. מי שיתכנן נכון יישאר מתחת לרדאר".

עורכות הדין שירי מלכה ואושר פיליסה הללי ממשרד שבלת נתקלות גם הן לא פעם בטעויות שאנשים עושים בהעברה בין-דורית. מלכה מובילה את תחום ניהול ההון וההעברה הבין-דורית בשבלת, והללי מתמחה בתחום לפי הדין האמריקאי. הן מובילות תהליכים ארוכי-טווח עם המשפחות ועוסקות לא מעט במשפטי ירושה בינלאומיים, בהתאם לפיזור הנכסים.

עו''ד שירי מלכה, שותפה בשבלת, מובילה את תחום ניהול הון והעברה בין דורית / צילום: אורן דאי

לדברי מלכה, "הרבה משפחות לא מייצרות שיח, וזו טעות מרכזית. ההורים לא מדברים ולא מבינים מה הילדים רוצים. יש משפחות עם עסקים שמהותיים לכלכלה כולה, וחשוב שלא יהיו בהם זעזועים בתהליך".

סוגיות מיסוי בחו"ל

לדבריהן, יש לחשוב על היבטי מיסוי, המשך העסק, ואירועים של חוסר כשירות. מלכה: "להעברה בין-דורית יש שלושה טריגרים: פטירה הוא הברור מאליו, אבל גם חוסר כשירות בשל מחלה, זקנה או תאונה; ותהליך אסטרטגי של העברה כשההורה בחיים. לשם אנחנו מכוונים, וככל שהתהליך ארוך יותר - איתנות העסק תהיה גדולה יותר".

עו''ד אושר פיליסה הללי, שותפה בשבלת, מתמחה בניהול הון והעברה בין דורית לפי הדין האמריקאי / צילום: אורן דאי

הללי מספרת על מקרה שמלווה אותה מתחילת דרכה, כשעבדה כעו"ד בארה"ב ואישה הגיעה אליה לכתיבת צוואה, אך נפטרה לפני שהספיקה לחתום. "היא לא רצתה להשאיר כלום לבת שלה, שאיתה לא הייתה בקשר, והשאירה הכול לאחיה. מכיוון שלא הספיקה לחתום, לפי חוק ההורשה, הכול עבר לבת".

מלכה מספרת על אמא מבוגרת בעלת עסק, עם שתי בנות - אחת מנכ"לית העסק והשנייה עבדה בשיווק. "המנכ"לית ניסתה להשתלט על העסק ולהדיר את אחותה, כשכל אחת לוחצת על האמא ונוצר סכסוך גדול, שפגע גם בחברה".

נושא העברת ההון, הן מדגישות, נוגע לכל אחד, ולא רק לעשירים מאוד. לדברי מלכה, "לאנשי מעמד ביניים ישראלי יש נכס או שניים, השקעות בארץ ולפעמים בחו"ל, וכל משפחה צריכה לתכנן כי לפעמים יש מיסוי שבכלל לא מודעים אליו. בארה"ב ובאנגליה יש מיסוי ירושה אגרסיבי, במדינות אירופיות יש מיסוי שונה, ויש גם מס העברת מתנות אם מבצעים תהליכים בחיים. לכל דבר אפשר להיערך ולצמצם את חבות המס".
הללי: "הטעות הכי נפוצה היא לא לעשות כלום ולטמון את הראש בחול".
רוח מאי.בי.אי מסכים: "המתנה הכי גדולה שאדם יכול לתת לילדים זה האומץ לתכנן את העיזבון, ולנהל שיח בנושא".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023