גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום שבו המוכרים בחנויות יהפכו למשפיעני רשת כבר לא רחוק

המרדף האינסופי של צרכנים אחרי חוויות מייצר עוד ועוד פתרונות שיווקיים חדשים, גם באמצעות בינה מלאכותית ● לפי דוח של JLL, בשנה הקרובה יותר מוכרים "רגילים" יהפכו לפרזנטורים, לחנויות פיזיות יהיו "תאומים דיגיטליים" להובלת מהלכי אונליין, וייפתחו יותר סניפים קטנים בערים

מוכרים ''רגילים'' יהפכו לפרזנטורים / איור: גיל ג'יבלי, Shutterstock
מוכרים ''רגילים'' יהפכו לפרזנטורים / איור: גיל ג'יבלי, Shutterstock

בעידן השפע, רבים מחפשים עוד ועוד חוויות בכל מקום אפשרי. חוויית קנייה, חוויית בילוי, חוויית שירות - העיקר לא ליפול לתוך הבנאליות. אנשי השיווק והמכירות של מותגים רבים ניצבים מול הצרכנים ונדרשים להגדיל כל הזמן את קצב החידושים, והם לא לבד: 84% מהצעירים בעולם, למשל, סבורים כי ערים חייבות להציע חוויות חדשות כדי להישאר רלוונטיות. 

חובת סימון המחירים עוד לא בוטלה, אך חלק מרשתות השיווק כבר ויתרו על המדבקות
חישוב מיוחד: בכמה עלו הוצאות המזון של משפחה ממוצעת?
"לעצבן את הלקוח כמה שפחות": החברה שרוצה לשנות את הקשר בין חנויות ללקוחות

הנתון הזה הוא חלק מסקר רחב־היקף שערכה ענקית הנדל"ן האמריקאית JLL בקרב 3,200 בני אדם מ־26 ערים ובגילאים המייצגים ארבעה דורות של צרכנים. הם ענו על שאלות בנושאים כמו אימוץ טכנולוגיה, שמירה על המגע האנושי, הבנת התמהילים העתידיים של עירובי שימושים וקיימות, והנתונים נוספו לתוך מקורות מידע נוספים שביחד יוצרים תמונה רחבה על הצפוי בעולם הקמעונאות הגלובלי.

חלק מהנושאים שעלו בדוח שהפיקה החברה רלוונטיים לשוק הישראלי, וחלקם - כמו שימוש ברחפנים למשלוחים אוטונומיים למשל - קצת פחות. הנה חמש מהמגמות שצפויות לתפוס אחיזה משמעותית ב־2025.

1הכוכבים החדשים

אחת הנקודות הבולטות שעלו בסקר של JLL היא ש־67% מהקונים ברחבי העולם מעדיפים חוויית קנייה פיזית על פני קנייה מקוונת. יותר מכך, 80% מהמילניאלס (דור העתיד עם הארנק) מוכנים לשלם מחיר גבוה יותר בתמורה לחוויה (בקרב דור הבייבי בום מדובר ב־55% בלבד). אז איך גורמים להם באמת להוציא את הכסף?

אחת הדרכים היא הפיכת המוכרים בחנויות לשגרירי רשתות חברתיות ומשפיענים של המותג שעבורו הם עובדים. מה שעבד עד היום בהייטק, יכול לחולל שינוי גם ברצפת המכירות של ה־B2C: העובדים המצליחים ביותר יתפקדו כמשווקים וכוכבי תוכן, והחנות תהפוך לסטודיו להפקת מולטימדיה.

לשם המחשה, מוכר בחנות בגדים יוכל לשדר בשידור חי את חשיפת קולקציית האביב החדשה, והעוקבים במדיה החברתית יוכלו לרכוש את הפריטים החדשים באמצעות לינק שיוטמע מראש. בחנות לכלי בישול, עובד יבצע הדגמה של הכנת מתכון מול קהל מצומצם בחנות, בעוד שמערכות AI יפיקו מההדגמה סרטון מקצועי.

שידורים חיים שבהם ניתן לרכוש מוצרים כבר קיימים בשוק, אבל החיבור למוכרים "אמיתיים" בחנויות יחולל שינוי ויהפוך עובדים מסוימים למבוקשים יותר, לאו דווקא בגלל יכולת המכירה שלהם בחנות עצמה, אחד מול אחד.

הצד הבעייתי הוא שלא כל מוכר מוצלח הוא גם מומחה מדיה חברתית, כך שצריך לנהל את הדברים נכון ולאזן בין המוכרים המועסקים בכל סניף. נקודה נוספת שמעלים ב־JLL קשורה לעלות של חוויות קמעונאיות מסוג זה - מה שיגרום לכך שהן יופיעו קודם כל בחנויות יוקרה, שיכולות להרשות לעצמן להחזיק טכנולוגיות מתקדמות.

2העמקת השימוש ב־AI

שילוב של בינה מלאכותית, רובוטיקה ומחשוב קוונטי יאפשר אינטראקציות חכמות עם צרכנים. כבר היום ישנם בשוק מקררים חכמים, שבאמצעות שימוש ב־AI ומצלמות פנימיות עוקבים אחרי המלאי ומייצרים רשימות קניות אוטומטיות בהתאם. בעתיד הקרוב ניתן יהיה למצוא כלים אלה גם במזווה, מה שיאפשר ביצוע הזמנות של אבקת כביסה למשל.

ה־AI יבוא לידי ביטוי גם בחוויות הקנייה שיוצעו בחנויות הפיזיות. בין התסריטים האפשריים: עוזר AI יציע לקונה רשימה של אאוטפיטים, בהתבסס על רכישות קודמות ועל מבנה הגוף. גם רכישה בחנות נעליים תתבצע לאחר מדידה וירטואלית של המלאי באמצעות "תאום דיגיטלי" של הקונה. אומנם כיום מדובר בהיצע מצומצם מאוד של מותגים המציעים אפשרויות דומות, ועדיין אין תחליף הולם לתא המדידה, אבל הטכנולוגיה בדרך לשם - או כך לפחות מספרים לנו גם השנה.

ואיך מגדילים את החוויה? למשל, באמצעות שלט חוצות אינטראקטיבי שיציג לעוברי אורח כיצד ייראו כשהם לובשים פריט מתוך הקולקציה החדשה של מותג מסוים, שהחנות שלו נמצאת ממש מעבר לפינה.

3נכנסים לתוך הערים

פעמים רבות אנו מבצעים את הקניות שלנו במרכזי קניות או קניונים שנמצאים במרחק נסיעה מהבית או מהעבודה. המגמה בעולם היא הפיכת המקומות המרוחקים לקרובים לכמה שיותר צרכים. למשל, מתחמי קניות שעד כה יועדו לשימוש מסחרי בלבד, יעברו הסבה למתחמי מגורים שנמצאים במרחק הליכה מחנויות, בוטיקים ומסעדות, לצד משרדים ומרכזים רפואיים.

ומה כבר קורה בפועל? איקאה, למשל, פותחת חנויות קטנות יותר בערים כמו מדריד, רומא וטורונטו, טסקו פותחת סניפי אקספרס בבריטניה, והן לגמרי לא לבד.

גם פיתוח מחדש של קניונים הוא מגמה מתרחבת בעולם. בארה"ב, למשל, רבים מהקניונים שעוברים פיתוח מחדש כוללים שימושים מעורבים - כ־48% משלבים שלושה שימושים שונים או יותר, וכ־52% מוסיפים רכיב מגורים למתחם.

4עיצוב מותאם

בחירת המיקום הנכון לחנות היא הצעד הראשון בדרך להצלחה, אבל כלים מבוססי AI עשויים להוביל לצעד הבא: עיצוב חנויות שמותאם לצרכים של קהילות ספציפיות (סטודנטים או משפחות עם ילדים למשל), תוך שמירה על עקרונות העיצוב של המותג והמוצרים הייחודיים לו. לכל חנות יהיה "תאום דיגיטלי" וירטואלי, שבאמצעותו ניתן יהיה לתכנן קמפיינים שיווקיים חדשים.

לפי נתוני JLL, השימוש ב"תאומים דיגיטליים" כבר מיושם בתהליכים גדולים ומורכבים בתעשיות רבות, אולם העלות והמורכבות הטכנולוגית מייצרים חסמי שימוש במגוון רחב יותר של מקומות. ברגע שהשימוש בתאומים דיגיטליים יהיה כלכלי ומשתלם יותר, גם תפוצת השימוש תעלה.

5כוח הקיימות

הקשר בין מסחר לקיימות עדיין לא נמצא בראש סדר היום של העולם השיווקי, אולם חנויות העתיד עשויות להיות חלק ממרכזי קניות בני־קיימא ו"להיכנס אוטומטית" לתוך המגמה.

דוגמה לכך היא פרויקט Lippulaiva בהלסינקי - פיתוח עירוני הכולל שמונה מבני מגורים, תחנת מטרו ותחנת אוטובוס. מרכז הקניות בפרויקט הוא מבנה כמעט נטול פליטות וממוקם מעל מערכת חימום וקירור גיאותרמית מהגדולות באירופה. צריכת האנרגיה מנוהלת על־ידי מערכת ניהול חכמה, וגג הבניין כולל הן צמחייה ירוקה והן מערך פאנלים סולאריים המניעים את המעליות, המדרגות הנעות ותאורת השטחים הציבוריים.

ומה בארץ? בדיזנגוף סנטר, למשל, התחייבו לאפס פליטות פחמן עד 2028. טרום המהלך עמד הסנטר על 7,200 טון פחמן לשנה, וכיום לאחר שורה של מהלכים יש הפחתה של כ־64% ל־2,600 טון. לפני שלוש שנים החלו בפרויקט שכולל שתילת כ־1,500 עצים בשנה פארק, מעבר לשימוש בגז במקום חשמל - וגם מרכז קיימות על הגג שהמבקרים במרכז הקניות יכולים לסייר בו. 

עוד כתבות

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר