גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסקה התמוהה שמחקה כחצי מיליארד שקל משווי השוק של הבורסה בת"א

רכישה עצמית של כ-5% ממניותיה מידי קרן זרה הובילה לירידה של כ-9% במניית הבורסה בתוך יומיים ● זאת, בין היתר בשל נטילת אשראי בנקאי גדול לצורך הרכישה ואי הגשת הצעה ליתר בעלי המניות ● הבורסה: "העסקה אושרה ע"י ועדת הביקורת והדירקטוריון"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי
איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

מניית הבורסה בתל אביב  צנחה כ-9% ביומיים (מהם כ-7% ביום ב') כשהיא מוחקת משווי השוק של החברה כחצי מיליארד שקל. זאת בעקבות עסקה לרכישה עצמית של מניות מידי קרן הגידור הזרה מניקיי, בעלת המניות הגדולה בבורסה, שדווחה ובוצעה ביום חמישי האחרון.

הירידות ביומיים האחרונים קיזזו מהעלייה החדה שרשמה מניית הבורסה בשנה האחרונה, שיותר מהכפילה את ערכה. לאחר הירידות נסחרת הבורסה בשווי של 3.6 מיליארד שקל.

קרן הגידור האלמונית שמורווחת 700% על השקעה במניות הבורסה בתל אביב
מנהל קרן הגידור שחושף: 4 מניות מתיק ההשקעות וההזדמנויות

הבורסה, חברה ללא גרעין שליטה, רכשה 4.8% מהון המניות שלה שהוחזקו על ידי מניקיי (כרבע מהחזקות הקרן) תמורת 202 מיליון שקל, באמצעות הלוואה. בין ההסברים שסיפקה לעסקת הרכישה העצמית היו כי זו נועדה למנוע מכירה מסיבית של מניות קרן הגידור בבורסה בשל סיום תקופת חייה, והלחץ שתגרום בכך על מחיר המניה.

אם מטרת הנהלת הבורסה, בראשותו של איתי בן זאב, הייתה למנוע ירידה של המניה, זו לא הושגה כאמור בטווח הקצר. לתהיות סביב עסקת הרכישה העצמית נוספו גם השאלה מדוע מניות נרכשו מגורם אחד בלבד, וסוגיית נטילת המימון החיצוני בהיקף גדול לצורך זה.

הפנינו לבורסה מספר שאלות לגבי עסקת הרכישה, ושם בחרו להפנות אותנו אל הדיווח שהוציאה ביום חמישי, בטענה ששם נמצאות התשובות לאותן שאלות.

1למה הבורסה רוכשת את המניות מידי מניקיי?

בהודעת הבורסה נכתב כי "ביצוע עסקת הרכישה העצמית עשוי לשפר את יכולתה של קרן מניקיי לנהל את החזקותיה בחברה לטווח ארוך, וכן להפחית, לחברה ולבעלי מניותיה, את הסיכונים הכרוכים במימוש אפשרי של חלק גדול מהחזקותיה בחברה".

גלובס חשף ביום א' כי קרן הגידור מניקיי, שמאוגדת בארה"ב ומנוהלת על ידי מייסדה האוסטרלי שיין פיינמור, מנהלת על פי דיווחיה האחרונים נכסים בסך של כ-400 מיליון דולר, כאשר מניות הבורסה בתל אביב (19.2% מההון טרם המכירה) מהוות נדבך מרכזי בהם.

הבורסה טוענת כאמור כי יש סיכון שקרן הגידור עלולה להגיע לסוף דרכה על פי חוק, ולממש חלק גדול מהמניות בבת אחת: "בשים לב למועד הקמת קרן מניקיי ובשים לב לתקופת פעילותן המקובלת של קרנות השקעה מסוגה, יזמה הבורסה פנייה למניקיי, בהצעה לרכישה עצמית של חלק מהחזקותיה במניות החברה", נכתב בדיווח.

בבורסה גם מסבירים כי היא רואה ברכישת המניות הזדמנות עסקית לטובת בעלי המניות, "שיש בה כדי להשיא עבורם ערך, לצד שיפור במדדים הפיננסיים שלאורם החברה נבחנת על ידי משקיעים ואנליסטים, כגון תשואה על ההון ויחס מינוף יעיל".

2מדוע נטלה הבורסה הלוואה למימון הרכישה?

לפי הודעת הבורסה, בידיה "יתרות מזומנים פנויות בהיקף משמעותי" ובאפשרותה לרכוש את מניות מניקיי ממקורותיה. למרות זאת כדי "לשמור על גמישות פיננסית ולהימנע ממימוש תיקי השקעות סחירים בהיקף נכבד", נטלה הבורסה הלוואה מתאגיד בנקאי ובנוסף קיבלה מסגרת אשראי גדולה.

ההלוואה שנטלה הבורסה לצורך רכישת המניות היא בסך של 130 מיליון שקל, והיא תשמש לפירעון אשראי קיים שיתרתו 100 מיליון שקל. לפי הבורסה, ההלוואה החדשה היא בתנאים טובים יותר מקודמתה (פריים +0.2% למול פריים +0.5%). בנוסף, מציינת הבורסה כי חברה בת העבירה לה דיבידנד של 30 מיליון שקל מעודפי נזילות שלה. זאת ועוד, הבורסה התקשרה לצורך קבלת מסגרת אשראי של 120 מיליון שקל.

זו נדרשת לה מאחר שכסף שקיבלה הבורסה ממכירת מניות שלה בעבר, לא יכול לממן את העסקה, שכן הוא נספר כחלק מהמימון הנדרש להשקעות שמבצעת הבורסה במערכות המחשוב שלה. כלומר, הבורסה נדרשת לקו אשראי משום שאינה יכולה להשתמש בחלק מהכספים שברשותה. הללו סווגו לצורך ביצוע השקעות עצמיות, ולטענתה "הם לא יכולים להיחשב כחלק מהאמצעים הנזילים שלה לצורכי עמידה בדרישות ההון והנזילות".

3מדוע נרכשות מניות רק מבעל מניות אחד?

לבורסה שני בעלי עניין בולטים - הגדולה ביותר היא כאמור קרן מניקיי, והשנייה היא קרן של יצרנית התרופות נובו נורדיסק. מניקיי היא כאמור קרן גידור די אלמונית, שלא ניתן לקבל מידע רב לגביה. הבורסה טוענת, כפי שצוין, כי ברכישה יש משום הפחתת סיכון למקרה שבו מניקיי תחליט למכור חלק גדול ממניותיה בבת אחת.

הבורסה לא מסבירה מדוע היא רוכשת רק 4.8% מהמניות ורק מבעל מניות אחד, ואינה פונה בהצעת רכישה גם ליתר בעלי המניות.

4מדוע לא הובאה העסקה לאישור בעלי המניות?

הבורסה מציינת בהודעתה כי "רכישה עצמית של מניות החברה מהווה חלוקה כהגדרת מונח זה בחוק החברות, ולפיכך כפופה להתקיימותם של מבחן הרווח ומבחן יכולת הפירעון, בדומה להחלטה על חלוקת דיבידנד". מכיוון שהיא עומדת בשני המבחנים הללו, היא יוצאת לדרך עם הרכישה, ללא פנייה לקבלת אישור מאסיפת בעלי המניות.

העסקה, היא מציינת, אושרה על ידי ועדת הביקורת והדירקטוריון. כמו כן,"במסגרת הדיונים בעסקה הוצגה חוות דעתו של בית השקעות ישראלי, שהינו בעל ניסיון עשיר בביצוע עסקאות הפצה או ארגון רכישה של חבילות מניות הנסחרות בבורסה בת"א", בקשר עם מחיר העסקה. בשקלול כל הנתונים האלה היא אושרה.

באשר למי שיש להם עניין אישי בעסקה, ציינה הבורסה רק את הדירקטור מטעם קרן מניקיי, סאלח סעאבנה, שלפי הבורסה "עלול להיחשב כבעל עניין אישי בעסקת הרכישה העצמית". לכן "אושרה עסקת הרכישה העצמית כעסקה חריגה, שלדירקטור בחברה עניין אישי בה".

הבורסה אינה מתייחסת בדיווח לתועלות אשר עשויות לצמוח כתוצאה מהמהלך למספר מנהלים בכירים, בעקיפין, כתוצאה מהרכישה העצמית (במידה שזו אכן תוביל לשמירה על מחיר המניה - מה שכאמור לא קרה בינתיים).

כך, למנכ"ל בן זאב נתח של 3.8% ממניות הבורסה ששוויו מוערך בכ-140 מיליון שקל. לבכירים נוספים החזקות של עשרות ומאות אלפי אופציות למניות הבורסה. כך למשל לאורלי גרינפלד, המנהלת את מחלקת הסליקה, וכן ליניב פגוט מנהל מחלקת המסחר, נגזרים ומדדים - יש 370 אלף אופציות למניות כל אחד, ולבן זאב עוד 544 אלף אופציות שטרם מומשו.

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

אלו הדברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה