גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת הענק, החברות שמאבדות פטנט ועוד מגמות מכנס הביומד

כנס הבריאות השנתי של ג'יי.פי מורגן, אחד האירועים החשובים בתעשיית הפארמה העולמית, נפתח השבוע בסן פרנסיסקו תחת אבטחה כבדה ועם אופטימיות זהירה ● מי הקפיץ את המניה, מי אכזבה, והאם פייזר תעבור בשלום את צוק הפטנטים המתקרב - ההכרזות והמגמות שיעצבו את הענף בשנה הקרובה

כנס הבריאות השנתי של ג'יי.פי מורגן נפתח השבוע בסן פרנסיסקו / אילוסטרציה: Shutterstock
כנס הבריאות השנתי של ג'יי.פי מורגן נפתח השבוע בסן פרנסיסקו / אילוסטרציה: Shutterstock

כנס הבריאות השנתי של ג'יי.פי מורגן, אחד החשובים בתעשיית הביומד, נפתח השבוע בסן פרנסיסקו ושתי מגמות בלטו בו במיוחד: שפע של עסקאות ואבטחה כבדה.

הכנס התנהל בצל הרצח של מנכ"ל חברת ביטוח הבריאות יונייטד הלת'קר, בריאן תומפסון, בדרך לכנס משקיעים לפני כחודש. כבר אז הכריזו חברות בריאות שיחמירו את נהלי האבטחה שלהם וכמה מהן אף ביטלו את השתתפותן בכנס הנוכחי מחשש לתקריות נוספות. מי שכן הגיע יכול היה לראות כלבים מריחי פצצות ושוטרים שמפטרלים בין האולמות. המשלחות הישראליות זכו לאבטחה כפולה ומכופלת.

בלעדי | הבכיר שמשיק בדיקת דנ"א חדשה: "נפיק לכל אדם דוח שאומר מה מרחב הגאונות שלו"
סקטור הביומד מסכם את 2024: האקזיטים, הגיוסים, ומה קרה בשוק ההנפקות?

מחוץ לאולמות אומנם התקיימו מחאות נגד חברות הביטוח ותעשיית התרופות אך ביומיים הראשונים של הכנס לא נרשמו אירועים אלימים. באולמות עצמם מצב הרוח דווקא היה מרומם בזכות כמה הכרזות על עסקאות גדולות. היסטורית, שפע של עסקאות בכנס מנבא שנה טובה לתעשיית הביומד. השנה הייתה אופטימיות, אבל זהירה, לאחר שבשנה שעברה ניבא קצב העסקאות שנה חיובית יותר מזאת שהייתה בפועל.

J&J נכנסת לשוק הסכיזופרניה והדיכאון

העסקה הגדולה ביותר שהוכרזה עם פתיחת הכנס ביום שני השבוע הייתה של ענקית הפארמה ג'ונסון אנד ג'ונסון (J&J). החברה הודיעה על רכישת Intra־Cellular Therapies ב־14.6 מיליארד דולר. בכל 2024 לא נרשמה עסקה בגודל כזה.

החברה הנרכשת פיתחה ומשווקת תרופות לסכיזופרניה ולהפרעה דו־קוטבית, עם צפי להכנסות של מיליארד דולר ב־2025. כעת היא מעוניינת להיכנס גם לשוק הדיכאון, שם צפויה לה הזדמנות גדולה יותר. אנליסטים מסוימים טענו שעסקה כזאת עלולה להיתקל בהתנגדות של רשות ההגבלים העסקיים, משום של־J&J כבר יש תרופות בקטגוריות הללו. אחרים טענו שתחת ממשל דונלד טראמפ, רשות ההגבלים צפויה להיות פחות קשוחה.

מנכ''ל J&J, חואקין דואטו. תשלם 14.6 מיליארד דולר על חברה שתפתח תרופה לדיכאון / צילום: Reuters, Arnd Wiegmann

שפע של רכישות בתחום הסרטן

ברכישות הקטנות יותר שהוכרזו בלט תחום הסרטן. אלי לילי הודיעה על רכישת Scorpion Therapeutics ב־2.5 מיליארד דולר. החברה גם דיווחה על הכנסות נמוכות מהצפוי לתרופות שלה נגד השמנה, מה שמיקד את השוק במנועי צמיחה אחרים.

GSK תשלם מיליארד דולר עבור IDRx, המפתחת תרופה לטיפול בגידולים במערכת העיכול, ושתי עסקאות נוספות נעשו בתחום ה־ADC (נוגדן מוצמד לתרופה) שלא מתקרר: BI חתמה על הסכם של 1.3 מיליארד דולר עם חברה בת של לונזה, וחברה בת של רוש חתמה על הסכם של 780 מיליון דולר עם Araris השוויצרית.

חברת גיליאד הודיעה גם היא על עסקה של 1.7 מיליארד דולר, בתחום האימונולוגיה והמחלות הדלקתיות והאוטואימוניות, עם חברת Leo Pharma - מהלך שממשיך את הרחבת הפעילות שלה מעבר למחלות הזיהומיות שעליהן היא נבנתה.

ביוג'ן לא מפחדת מתחרות באלצהיימר

לצד עסקאות היו גם כמה הכרזות מעניינות של חברות מובילות. מנכ"ל ביוג'ן כריס ויבכר, לדוגמה, הדגיש בעיקר שהחברה אינה מפחדת מהשקת התרופה לאלצהיימר של אלי לילי, המתחרה בשלה. "אנחנו יודעים שיש להם עוצמות כלכליות ושאנחנו לא גדולים וחזקים כמוהם", אמר ויבכר, אך ציין שבינתיים לילי תופסת רק 30% מהמרשמים החדשים, ושהכנסות ביוג'ן מהתרופה יהיו תלויות גם בהסרת החסמים שמונעים שימוש בתרופה. לדוגמה, החלפת הסריקות היקרות הנדרשות כיום כדי לוודא התאמה של מטופלים לתרופה בבדיקת דם, וכמו כן החלפת העירוי בזריקה תת־עורית. ויבכר לא רואה תחרות לביוג'ן ואלי לילי בשוק הזה עד סוף העשור.

לנצח את צוק הפטנטים המתקרב

שלוש חברות תרופות גדולות עומדות לאבד בקרוב את הבלעדיות שלהן על מוצרים מובילים ומתמודדות עם שאלות לגבי צוק הפטנטים. מרק תאבד בלעדיות על התרופה החלוצית לסרטן קייטרודה; פייזר תתמודד עם אובדן פטנטים על כמה תרופות שמכניסות יחד 17 מיליארד דולר בשנה; ו־BMS תאבד את הבלעדיות על שתי תרופות - אחת לסרטן ואחת נגד קרישה, בשיתוף פייזר.

שלוש החברות הציגו נכסים חדשים מבטיחים בצנרת, שעם קצת מזל והצלחה בניסויים מתקדמים יוכלו לנצח את הצוק. השוק צפוי לעקוב בדריכות אחר הניסויים הללו, כי מי שלא תצליח למלא מחדש את הצנרת שלה עלולה לצלול.

החיסון המאכזב של מודרנה

מניית מודרנה צנחה ב־17% אחרי שפרסמה את התוצאות המקדמיות שלה ל־2024, במסגרת השתתפותה בכנס. החברה, שפיתחה חיסון חדשני לקורונה, הוסיפה השנה חיסון RSV (וירוס הפוגע במערכת הנשימה) אך ההכנסות שרשמה משני המוצרים מאכזבות: 3־3.1 מיליארד דולר השנה, קצת מתחת לטווח החזוי. גם התחזית לשנה הבאה היא 1.5־2.5 מיליארד דולר בלבד.

קצב שריפת הכסף של מודרנה מכניס אותה למצוקת מזומנים של ממש והיא תצטרך לבצע קיצוצים אגרסיביים או לגייס הון. בחברה מחכים לתוצאות הניסוי בחיסון שלה ל־CMV (נגיף ממשפחת ההרפס) אך כבר נרשמה אכזבה כשתוצאות הביניים לא הצדיקו הפסקה מוקדמת של הניסוי לצורך כניסה מהירה לשוק. זה לא רק עיכוב, אלא סימן לכך שהתוצאות כנראה אינן חד־משמעיות מספיק.

מדטרוניק מתמקדת בלב ובסוכרת

בניגוד למודרנה, מניית מדטרוניק קפצה ב־4.5% בעקבות ההכרזה של המנכ"ל ג'ף מרתה שהחברה סיימה תהליך של מיקוד ושיפור מבנה העלויות, וכעת היא "עורמת מנועי צמיחה זה על זה".

מדטרוניק סימנה את פרפור עליות הלב, אחת מהפרעות הקצב השכיחות, כתחום חם מבחינתה, והיא מתחרה בו ראש בראש עם בוסטון סיינטיפיק, שחזרה השנה להיות אחת מחברות המכשור הרפואי הגדולות בעולם במונחי שווי שוק.

מנכ''ל מדטרוניק ג'ף מרתה. קפיצה של 4.5% במניה / צילום: חברת מדטרוניק

מדטרוניק מנסה לפתח את שוק צריבת עורקי הכליות לטיפול בלחץ דם ומאמינה שהוא יכול להגיע למיליארד דולר. לאט לאט היא מצליחה לגייס לנושא את חברת הביטוח הממשלתית מדיקר, שרגילה לראות בתחום הזה בעיקר תרופות. "אם יש לכם יתר לחץ דם, כנראה הוא לא בשליטה", אמר מרתה. מנועי צמיחה נוספים הם גירוי עמוק של המוח וסוכרת.

ב־2024, אחת מהפתעות הכנס הייתה ענקית השבבים אנבידיה, שתיארה עולם חדש של תרופות המבוסס על AI. השנה, השוק כבר עיכל את הבשורה, אך אנבידיה כן שחררה כמה הכרזות ראויות לציון. למשל, שיתוף הפעולה הצפוי עם מובילת תחום ריצוף הגנום אילומינה לשם ניתוח מידע רפואי, כולל מידע גנומי, בעזרת כלי בינה מלאכותית.

עוד כתבות

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים ולעתים מידע פנים קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מופיע כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר ?

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"