גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות זרות מעדיפות יעדים משתלמים יותר מישראל. זו הסיבה

מטוסים פנויים הפכו למשאב נדיר בעולם התעופה, מה שהקפיץ את עלויות ההחכרה בעשרות אחוזים בשנה החולפת ● חברות זרות מעדיפות יעדים משתלמים יותר מישראל, שגם ביטוחי הטיסות אליה התייקרו מהותית בשל המלחמה, ונראה כי עידן הטיסות הזולות הולך ומתרחק

מטוסי בואינג 737 במתקן של החברה בוושינגטון. לא עומדת בקצב / צילום: ap, Jennifer Buchanan
מטוסי בואינג 737 במתקן של החברה בוושינגטון. לא עומדת בקצב / צילום: ap, Jennifer Buchanan

בשנה האחרונה הטיסות הפכו למצרך יקר. החלום לנפוש בחו"ל במחירים נוחים נסדק כאשר טיסות הלואו קוסט לאירופה נעלמו, וטיסות ליעדים רחוקים התייקרו דרמטית. אומנם חברות התעופה הישראליות מרוויחות מנסיגת החברות הזרות מהארץ, אך להאמרת מחירי הטיסות יש סיבה נוספת ומשמעותית נוספת: יצרניות המטוסים מתקשות לעמוד בקצב הייצור הנדרש, ונוצר מחסור עולמי חריף במטוסים. 

חברות הלואו קוסט חוזרות, ומחירי הטיסות צפויים לרדת דרמטית
כמה יחסוך לכם קונקשן בדרך לניו יורק והאתגר החדש של אייר חיפה
WSJ | איך אנשים שורדים אסונות תעופה שהורגים כמעט את כל השאר?

מנתוני ארגון חברות התעופה הבינלאומי יאט"א (IATA) עולה כי אספקת המטוסים ב־2024 ירדה באופן מהותי, כאשר 1,254 מטוסים בלבד סופקו - 30% מתחת לתחזיות הראשוניות. מספר ההזמנות הלא ממומשות הגיע לשיא של 17 אלף מטוסים, ולפי הקצב הנוכחי נראה כי יידרשו כ־14 שנה כדי להשלים את ההזמנות הללו.

לדברי ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ של בנק לאומי, מצב זה משפיע באופן ישיר על חברות התעופה, שמתקשות לקבל מטוסים חדשים בקצב הרצוי. "לכך יש השלכות אחרות על התעשייה: השימוש במטוסים ישנים הפך נפוץ יותר, שכן אורך החיים הממוצע של מטוסים הולך ומתארך".

לפי יאט"א, גיל הצי הממוצע בעולם עלה בשנה שעברה ל־14.8 שנה, לעומת ממוצע היסטורי של 13.6 שנה. לדברי אורגד, "עובדה זו מחייבת תחזוקה רבה יותר, מה שמשפיע על זמינות הצי ועלויות התפעול".

 

המחסור במטוסים גם מאלץ את חברות התעופה לבצע התאמות ולעבור לקווים "יעילים" יותר, כלומר לצמצם את כמות הקווים ולהתמקד באלה שהכי משתלמים כלכלית. זאת במיוחד לאור זאת שהשימוש במטוסים ישנים עשוי להוביל לבעיות בקיבולת מושבים, אומר אורגד. ובאופן טבעי, כשכמות הקווים יורדת - המחירים עולים.

"משבר הקורונה חולל שינוי מהותי בתעשיית התעופה העולמית", מסביר אורגד. "בואינג ואיירבוס עדיין לא התאוששו לחלוטין מהמשבר, והיכולת שלהן לייצר מטוסים נותרה מוגבלת, בעוד הביקוש לטיסות חזר לרמתו הקודמת".

בואינג האמריקאית, למשל, ספגה מכה קשה בעקבות חשיפות רגולטוריות של פגמים בתהליכי הייצור. יש עיכובים משמעותיים בייצור ואספקת דגמי 737 ו־787, שהם עמודי התווך של החברה, שהביאו להפחתה משמעותית בקצב הייצור.

איירבוס האירופית הפכה למובילה בקצב הייצור, אך היא מתמודדת עם בעיות חמורות באספקת מנועים. במהלך הקיץ כ־700 מטוסים של היצרנית נמצאו מקורקעים בשל עיכובים באספקת מנועים מחברת Pratt & Whitney.

הטיסות לישראל מתעכבות בשל המחסור

המחסור העולמי במטוסים מחדד את ההבנה שאין כיום מטוסים פנויים, והדבר כאמור משפיע באופן ישיר על החזרה לשגרה בקווים בינלאומיים לישראל. חברות תעופה זרות מעדיפות להסיט את המטוסים, שהפכו למשאב יקר, ליעדים בטוחים יותר.

שתי חברות אירופיות אף הצהירו כי לא ישובו לישראל בשל אילוצים לוגיסטיים: וירג'ין אטלנטיק הודיעה בנובמבר על דחיית חידוש הטיסות לתל אביב בעקבות עיכובים באספקת חלקי חילוף למנועים, ולפני כשבוע הודיעה אייר בלטיק כי נאלצה לצמצם פעילות בקיץ הקרוב והשהתה לא פחות מ־19 קווים.

חברות התעופה המקומיות הרוויחו כמובן יותר בשל נסיגת החברות הזרות. אל על שברה את השיא של עצמה דוח אחר דוח, וסיימה את הרבעון השלישי של 2024 עם רווח נקי של 187 מיליון דולר, זינוק של פי 3.6 בהשוואה לרבעון המקביל ב־2023. גם ישראייר הצטרפה לחגיגה עם קפיצה של 50% ברווח הנקי שלה ברבעון השלישי, שהסתכם ב־20 מיליון דולר.

אומנם החברות הישראליות נהנות מרווחיות בשל התחרות המוגבלת, אך גם הן נאלצות להתמודד עם המחסור. במקרה של אל על ההשפעה זניחה, שכן רוב צי המטוסים שלה, כולל הדרימליינרים, כבר נמצא ברשותה. בנוסף, אל על לא מפעילה מטוסי איירבוס, שבהם המחסור במנועים מורגש באופן משמעותי. עם זאת, גם אל על לא חסינה מפני האתגרים הגלובליים בשרשראות האספקה, ואחד ממטוסיה מקורקע בשל מחסור במושבים שהפכו למצרך קשה להשגה.

החברות הקטנות יותר מתמודדות עם המחסור במטוסים ובמנועים באמצעות תפעול מטוסים בחכירה רטובה. עוז ברלוביץ, מנכ"ל ארקיע, שבשבוע שעבר הכריזה על קו לניו יורק שיופעל באמצעות מטוס חכור מחברה ספרדית, אומר כי "באירופה ובישראל, שוק החכירה הרטובה משחק תפקיד משמעותי, בעיקר עבור חברות תיירות וסיטונאים שמפעילים טיסות בעונת הקיץ, בין אפריל לאוקטובר. בתקופה זו האירופאים והאמריקאים נוהגים לצאת לחופשות מתוכננות, וחברות רבות חוכרות מטוסים כדי לעמוד בביקוש".

בשל המחסור במטוסים, עלויות החכירה הרטובה עלו בשנה האחרונה בכ־50%, אומר ברלוביץ. "אם בעבר עלות חכירה רטובה למטוס עמדה על כ־3,000 אירו לשעה, בשנת 2024 המחיר קפץ ל־5,000-6,000 אירו לשעה", הוא אומר. בנוסף, עלויות אחזקת חלפים זינקו בשל התייקרות של שינוע החלקים והייצור שלהם.

בישראל, חכירה רטובה הפכה לפיתרון נפוץ, אך עלויותיה המרקיעות משנות את תפיסת הפעולה של החברות הקטנות. "חברות כמו ארקיע מסתמכות על שילוב של מטוסים בבעלותן לצד חכירה כדי לשמור על גמישות תפעולית. בנוסף, בשל המחסור, חברות ישראליות החלו לטוס ליעדים חמים כמו דובאי לאורך כל השנה כדי למקסם את השימוש במטוסים שבבעלותן", מסביר ברלוביץ.

השוק הישראלי חווה התייקרות נוספת, שכן במהלך המלחמה חברות התעופה נאלצו לשלם פרמיות ביטוחיות גבוהות בשל חשש מפגיעות טילים. לדברי ברלוביץ, עלות ביטוח בסיס למטוס עלתה מ־300 אלף דולר ב־2023 ל־500 אלף דולר ב־2024.

הצמיחה המהירה של שוק התעופה מוסיפה אתגר נוסף, שכן הדרישה לטייסים ולקברניטים עולה אך ההיצע לא עומד בביקוש. בהתאם, שכרם, שמהווה כ־40% מהוצאות חברות התעופה, מזנק. "הכשרת קברניט לטיסות מסחריות לוקחת שנים רבות, מה שיוצר צוואר בקבוק בתחום. עלות שכר הטייסים עלתה בהתאם. בישראל טייסים יכולים להרוויח עד 30 אלף דולר בחודש, ובאירופה השכר לקברניט קפץ ב־5,000 דולר בממוצע", אומר ברלוביץ.

למרות האתגרים, זו הייתה שנה רווחית ביותר

רווחי החברות הישראליות אומנם ייחודיים בשל הנסיבות הביטחוניות, אולם גם בעולם נרשמו רווחים משמעותיים בשנה החולפת. אורגד מבנק לאומי מייחס זאת לתהליכי ההתייעלות הכלכלית שחברות התעופה נאלצו לעבור בשנים האחרונות כדי להתאים את עצמן למציאות הקורונה והפוסט־קורונה.

חברות תעופה אמריקאיות מובילות כמו יונייטד ודלתא הצליחו למרות הכול לשפר את מצבן הפיננסי בשנה החולפת. יונייטד, למשל, צפויה לסיים את 2024 עם רווח נקי של כ־3.5 מיליארד דולר, לאחר שסיימה את 2023 עם רווח של 3.1 מיליארד דולר. גם דלתא נמצאת במגמת צמיחה מרשימה, עם רווח צפוי של 3.9 מיליארד דולר ב־2024, לעומת 3 מיליארד דולר בשנה הקודמת.

לעומתן, חברות כמו אמריקן איירליינס מתמודדות עם שולי רווח נמוכים יותר, ככל הנראה בשל תמהיל השווקים שבהם הן פועלות ועלויות כוח־האדם הגבוהות. אורגד מסביר כי באירופה המצב המאקרו־הכלכלי שונה מזה שבארה"ב, אך הוא מושפע מאותן מגמות של מחסור במטוסים, עלויות תחזוקה גבוהות ושינויים בקיבולת.

"במבט קדימה", אומר אורגד, "תעשיית התעופה נאלצת להתמודד עם האתגר המשמעותי ביותר שלה לצמיחה: מציאת האיזון בין הביקוש לבין היעדר המטוסים החדשים".

עוד כתבות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

החברה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלו היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

מקסים הרקין ובר קופרשטיין בתיעוד משבי חמאס

"אנחנו פה מתים עם הדופק, לא מרגישים בני אדם": תיעוד ראשון של מקסים הרקין ובר קופרשטיין בשבי

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע