גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"משבר קיומי": הפחד מטראמפ נמצא במרכז הכנס הכלכלי הגדול בעולם

מנהיגי אירופה שידרו בכנס בדאבוס מתינות מקסימלית ונמנעו מהתקפה על הצעדים שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, דיבר עליהם לאחרונה בנוגע למדיניות הכלכלית שלו כלפי אירופה ● טראמפ עצמו ישוחח הערב באמצעות שיחת וידיאו עם נשיא הפורום

הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס / צילום: ap, Markus Schreiber
הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס / צילום: ap, Markus Schreiber

עוד לפני שיופיע הערב (18:00 שעון ישראל) בפני הכנס הכלכלי החשוב ביותר בעולם, הנשיא האמריקאי הנכנס, דונלד טראמפ, הטיל צל גדול על הדיונים השנה בדאבוס. שורת האיומים שלו במכסי מגן, בהשתלטות על תעלת פנמה וגרינלנד, משיכת ההשקעות מ"המהפכה הירוקה", ההתבטאויות בנוגע להצבת "אמריקה תחילה" ושלל צעדים פנים-אמריקאיים, השתלטו על סדר היום בכינוס השנתי של הפורום הכלכלי העולמי בעיירה השוויצרית. הם דרשו תגובה מיידית משורת המנהיגים, אנשי העסקים ונציגי החברה האזרחית שהגיעו לדיונים. טראמפ עצמו, עם זאת, ידבר הערב באמצעות שיחת וידיאו עם נשיא הפורום, הנורבגי בורגה ברנדה. 

מנכ"ל ענקית ההשקעות שבטוח: הביטקוין עומד לזנק ובענק 
מנכ"ל הבנק הגדול בעולם מזהיר: "שוק המניות האמריקאי מנופח"
מעצר המוני של מהגרים ולחץ על פוטין: היום השני לנשיאות טראמפ 

אולי כלקח מהכהונה הראשונה ורוויית העימותים של טראמפ, מנהיגי אירופה שידרו מתינות מקסימלית ונמנעו למעשה מהתקפה על הצעדים של טראמפ, המכוונים באופן ברור נגדם. מלת המפתח הייתה "הידברות", וכולם הבטיחו "לדון עם ארה"ב" בחילוקי הדעות. כך לגבי מאזן הסחר שטראמפ נחוש לצמצם מול אירופה, כך בנוגע לאיומים להכריח את האיחוד לרכוש אנרגיה אמריקאית, וכך גם בנושא המלחמה באוקראינה. 

קנצלר גרמניה, אולף שולץ, הנמצא בקמפיין בחירות, אמר כי "יש לשמור על 'ראש קריר' (שיקול דעת)", וכי אין טעם "להשתגע מכל ציוץ או מסיבת עיתונאים". "ארה"ב היא בעלת הברית הקרובה ביותר שלנו מחוץ לאירופה, ואני אעשה כל מה שביכולתי כדי לשמור על כך", אמר. נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון-דר-ליין, הזכירה לצד האמריקאי "עד כמה מחוברות הכלכלות של האיחוד וארה"ב", וציינה נתונים לפיהם חברות אירופיות מעסיקות 3.5 מיליון אמריקאים וכי הסחר בין הגופים מגיע ל-1.5 טריליון דולר בשנה, כ-30% מסך הסחר העולמי. "הרבה נמצא בסכנה משני הצדדים", אמרה. 

נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Markus Schreiber

מנהיגים אירופיים הביעו נכונות לרכוש אנרגיה מארה"ב, כפי שטראמפ דורש. פון-דר-ליין ציינה כי כבר כעת גז מונזל אמריקאי מהווה יותר מ-50% מהצריכה האירופית, בשל המלחמה באוקראינה. לעומתם, שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק אמר כי על האיחוד האירופי דווקא להיאבק באנרגיה הזולה האמריקאית באמצעות השקעה באנרגיות מתחדשות, שעשויות להיות זולות יותר בעתיד מדלקי מאובנים. 

בעוד טראמפ נמנע מהכרזות עד כה בנוגע לאוקראינה, הנשיא וולודימיר זלנסקי הופיע בפני באי הוועידה ואמר כי "יהיה צורך" בחיילים אמריקאים במסגרת כוח שלום שעשוי להיפרש באזור הגבול עם רוסיה, יהיה מה שיהיה, וכי עליו למנות כ-200 אלף חיילים. מדינות אירופה עצמן אינן בטוחות כי הן מוכנות לשלוח חיילים או משקיפים לאזור במטרה לשמור על שלום עתידי, אם יכונן. 

נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי. דורש 200 אלף חיילים לאורך הגבול / צילום: ap, Markus Schreiber

מה יהיה לגבי מכסי המגן

רבות דובר עד כה בדאבוס על נושא מכסי המגן, בעקבות מה שנראה כנטייה של טראמפ להתייחס אליהם כתרופת פלא לכל עימות. עד כה, הוא הבטיח מכסי מגן של 25% מה-1 בפברואר (ככל הנראה) על קנדה וסין בשל אי מאבק בהברחת מהגרים לא-חוקיים וסמים, איים במכסי מגן על רוסיה אם לא תפסיק את המלחמה באוקראינה, ודיבר גם על מכסי מגן אפשריים על דנמרק, ושלל מדינות אחרות. כמובן שבראש ובראשונה האיום מופנה לעבר סין, ונתונים שהוצגו בדאבוס מראים כי הטלת מכסי מגן של 10% על סחורה סינית (טראמפ איים בהרבה יותר), תעלה את האינפלציה בארה"ב ב-0.3% בלבד. אם טראמפ יטיל מכסי מגן על כל הסחורה הנכנסת לארה"ב, הדבר יעלה את האינפלציה ב-1.3%, אך רק בשנה הראשונה, לפי החישובים. 

הדיונים הללו התבטאו כולם בפסימיות לגבי העתיד הכלכלי של האיחוד האירופי. נשיאת הבנק המרכזי האירופי (ECB) כריסטין לגארד, אמרה כי ראיית השחורות הזו עשויה להיות מוצדקת. "זה לא פסימי... לומר שאירופה ניצבת בפני משבר קיומי", אמרה בדאבוס אתמול (ד'), אלא מדובר בריאליזם. "אנחנו חווים עכשיו טלטלה ענקית, משום ששחקן על בכלכלה העולמי מארגן את הדברים בדרך אחרת, ומאיים על חלק מהשותפים והשחקנים שהמדינה שלו שיתפה אתם פעולה בעבר". שלא במקרה, לגארד יצאה מגדרה כדי להימנע מהשימוש בשמו של הנשיא האמריקאי טראמפ. 

ברוח התקופה, הדיונים על נושאים סביבתיים ואחריות תאגידית נדחקו לטובת דיונים על מטבעות קריפטוגרפיים וצמיחה בעידן שבו הסוגיות הגיאופוליטיות מאיימות על הסדר הקיים. מנכ"לית ג'יי.פי מורגן מארי ארדוס אמרה בדיונים כי להערכתה "הרוח החייתית" של וול סטריט משוחררת כעת להתרחב ולצמוח לתחומים חדשים בעקבות הניצחון של טראמפ. "הזמן יגיד, אבל כרגע נראה שהתנאים מתאימים לגישה פרו-עסקית". בין היתר, הזכירה את השקעות העתק שטראמפ מתכנן בבינה מלאכותית, וכן את המאבק ברגולציה, שהפכה למשמעותית יותר מאז משבר האשראי של 2008-2009. 

"ערך הביטקוין יכול לקפוץ ל-700 אלף דולר"

מנכ"ל בלקרוק לארי פינק, שבשנה שעברה דיבר בדאבוס באופן חיובי על ההצעות של טראמפ לכלכלה, דיבר השנה בזכות המטבעות הקריפטוגרפיים, ובמיוחד הביטקוין. הוא אמר כי אם ניתן להסיק מהדיונים שהוא מוביל בבלאקרוק לגבי אחזקה במטבע, הרי שערכו יכול לקפוץ ל-700 אלף דולר. פינק אמר כי הוא מנהל שיחות עם קרנות עושר ריבוניות שבוחנות הקצאת 2% או 5% מהפורטפוליו שלהן לביטקוין. "אם כולם יאמצו את זה, המטבע יגיע ל-500, 600 או 700 אלף דולר", אמר. 

עוד נושא שזכה לתשומת לב הוא ההחלטה של טראמפ "לבחון" מיסוי של תאגידים זרים ותושבים זרים בארה"ב, כמעין תגובה לניסיון האירופי למסות את ענקיות הטכנולוגיה (פייסבוק, גוגל ואחרות) בשטחן. הנושא כבר עמד בחזית מלחמה בין ממשל טראמפ לאיחוד האירופי בכהונה הראשונה. אחרי שביידן עלה לשלטון, העימות התחלף בהסכמה למס חברות גלובלי, ולשיעור מסוים של מיסוי חברות טכנולוגיה גלובליות. ה-OECD הופקד על העניין והתקדם בביטחון לעבר המטרה, אך כעת טראמפ מאיים לטרפד אותה לחלוטין ואיים בהטלת מכסים ומיסוי של כל מדינה שתמסה חברה אמריקאית. עוד לפני שטראמפ מדבר בפני הוועידה, אמרה לגארד, וחזרה בכך על התבטאויות פוליטיקאים אחרים, כי הצעדים של טראמפ הם בבחינת "קריאת השכמה" לאיחוד האירופי. 

עוד כתבות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"