גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההודעה חסרת התקדים של לוין – מה המשמעות?

הוועדה לבחירת שופטים בחרה בשופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון ● בתגובה הודיע שר המשפטים יריב לוין כי הוא לא מכיר במינוי ● מה משמעות ההצהרה הזו, ואיך משפיע הנתק בין שר המשפטים לנשיא העליון על מערכת המשפט?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל - פלאש 90, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת
נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל - פלאש 90, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

אחרי שנה ושלושה חודשים ללא נשיא קבוע לבית המשפט העליון, מונה השבוע לתפקיד השופט יצחק עמית. שר המשפטים יריב לוין ניהל מאבק כדי למנוע את המינוי, אך בהתערבות בג"ץ, שקבע כי לוין מפר את החוק, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה ובחרה את הנשיא הבא. לוין הודיע באופן חסר תקדים כי הוא לא מכיר בבחירתו של עמית. מה המשמעות של ההודעה, ואיך היא תשפיע על מערכת המשפט? 

מעבר לאקטיביזם: הפסיקה הכלכלית של יצחק עמית ששינתה את הכללים 
בזמן שכולם עסקו בנשיא העליון: עשרות שופטים ורשמים מונו בהסכמה

הביטוי "משבר חוקתי" מועלה כבר תקופה ארוכה, מאז החלו שרים להתבטא נגד סמכות בג"ץ. משבר חוקתי הוא מצב שבו יש התנגשות בין רשויות השלטון, כאשר רשות פועלת בניגוד לצו של הרשות השופטת, שלה נתונה הסמכות לפרש את הדין.

ההצהרה של שר המשפטים כי אינו מכיר בבחירה של נשיא לבית המשפט העליון היא חסרת תקדים. כך גם תגובת הממשלה, שחלקה מגבה אותו, והעומד בראשה שותק על הצהרת השר הבכיר. בחירתו של עמית נעשתה כדין ובהתאם לפסיקת בג"ץ.

ההצהרה של לוין מלמדת כי הוא לא מקבל את הכרעת בג"ץ, שקבע כי הוועדה לבחירת שופטים היא המוסמכת להכריע אם יש למנות את עמית, חרף פרסומים נגדו. זו לא פעם ראשונה שלוין מתבטא נגד החלטות בג"ץ ולא מקבל את פרשנות בג"ץ.

לצד זאת, לוין לא הפר באופן בוטה וישיר את פסיקת בג"ץ, כי לבסוף איפשר את הבחירה בוועדה, למרות שהחרים את הישיבה.

פגיעה במינויים בבתי המשפט

לחרם שעליו הכריז לוין יש משמעות מעשית, באופן הפוגע כבר היום בתפקוד מערכת בתי המשפט, ולמעשה משתק אותה במובנים מסוימים. צריך להזכיר כי אותו חרם לא החל עכשיו במינויו של עמית, אלא ביוני 2024, בתקופת ממלא-מקום הנשיא עוזי פוגלמן. אז הפסיק לוין לקיים פגישות עבודה עם ממלא-מקום הנשיא. לוין מתכוון להמשיך שלא לשתף פעולה עם עמית. לכך יש חשיבות רבה, שכן קיימות החלטות רבות שבהן נדרשים שני הגורמים הבכירים להסכים - שר המשפטים ונשיא בית המשפט העליון. 

דוגמה לכך היא שש ועדות איתור הממתינות להקמה על-ידי השר לוין, כדי למנות שני סגני נשיא למחוזי חיפה, סגן נשיא לבית המשפט המחוזי באר שבע, סגן נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב, סגן נשיא בית המשפט המחוזי נצרת, סגן נשיא בית משפט שלום נצרת וסגן נשיא בית המשפט לענייני משפחה ירושלים. 

לוין אחראי יחד עם נשיא בית המשפט העליון על מינוי יו"ר ושופטים לוועדות שונות. מדובר בשופטים מכהנים או בשופטים בדימוס. למשל, ועדה לנכי המלחמה בנאצים, ועדת מס שבח, ועדת ביוב, ועדת משפחות חיילים שנספו. ועדות אלה פועלות בימים אלה מאחר שקיימים כמה יו"רים, אך לחלק גדול מהן נדרשים מינויים נוספים. 

נציב תלונות הציבור על שופטים

סוגיה נוספת היא מינוי נציב תלונות הציבור על השופטים. לפי החוק, שר המשפטים ונשיא העליון ממליצים על מועמד לתפקיד לוועדה לבחירת שופטים. תפקיד זה עומד ריק מאז פרש הנציב אורי שוהם לפני למעלה מחצי שנה. הסיבה: לוין מסרב למנות לתפקיד שופט עליון בדימוס, כפי שנהוג. הוא טוען כי אלה נגועים בניגוד עניינים.

בהנהלת בתי המשפט מתעקשים על החשיבות שיש במינוי שופט שהיה בערכאה הבכירה ביותר כדי לבחון תלונות על שופטים. התוצאה היא שחודשים ארוכים אין מי שיבחן תלונות המוגשות נגד שופטים, והמצב צפוי להימשך.

תפקוד הוועדה לבחירת שופטים

באופן מפתיע, למרות שלוין יחד עם חברי הקואליציה שבוועדה לבחירת שופטים החרימו את הדיון, הוועדה אישרה מינוי 36 שופטים ורשמים, שלהם הסכימו השלושה מראש. כלומר - המינויים נעשו בהסכמה רחבה. בכך אמורה להיפתר המצוקה הנקודתית באיוש תקני שופטים ורשמים, שהיו חסרים תקופה ארוכה.

כך, בבתי המשפט השלום והמחוזי בירושלים היו חסרים שופטים רבים שלא מונו בגלל מחלוקת על זהות המינויים. חלק מחברי הוועדה לבחירת שופטים התפשרו וויתרו על הבחירה בשופטת השלום המוערכת ג'ויה סקפה שפירא, אשר לה התנגדו החברים מהקואליציה. ויתור נוסף היה מינויו של עו"ד אריאל ארליך, היועץ המשפטי של פורום קהלת, הוגי המהפכה המשפטית.

השר לוין הוא האחראי לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, בהתנהלות תקינה. הוא לא צפוי לכנס אותה בקרוב, וההערכה היא שלא ימונו שופטים לבית המשפט העליון נוכח היעדר ההסכמה הנדרשת לכך - שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה.

בית המשפט העליון פועל כיום בהרכב חסר של שלושה שופטים, ומאוקטובר יהיו חסרים ארבעה. מסיבה זו, המשמעות המעשית של הצהרת לוין היא שיתוק המערכת ותקיעת הניהול השוטף שלה, לפחות בשנתיים הקרובות - אלא אם הכנסת תתפזר לפני המועד הנקוב.

פגיעה בתקציבים

לשר לוין יש השפעה על תקציב הרשות השופטת, שהוא חלק מתקציב משרד המשפטים. במצב רגיל, הנהלת בתי המשפט היא גוף עצמאי שמתנהל בדיוני התקציב ישירות מול האוצר. אך באוקטובר האחרון התערב לוין באופן חריג בסיכום התקציבי ל-20 תקני שופטים, דרש מהאוצר להפחית את התקנים ותיעדף צרכים אחרים בתוך הנהלת בתי המשפט.

ממלא-מקום הנשיא עמית טען אז כי מעולם לא התערב שר משפטים בתקציב הרשות השופטת. לוין מצידו טען כי אין מקום לתעדף תקני שופטים על פני צרכים אחרים, כמו תקנים לשירות המבחן או מעריכי מסוכנות.

הפסקת הוראת שופטים באקדמיה

תשעה שופטים הגישו בקשה ללמד באקדמיה, אך לוין לא אישר את בקשתם. השופטים מבקשים ללמד 4 שעות בשבוע החל מהשעה 16:00 בשעות אחר-הצהריים. אישורו של לוין נדרש בהתאם לחוק יסוד: השפיטה, הקובע כי שופט לא יועסק בעיסוק נוסף, אלא באישור נשיא בית המשפט העליון ושר המשפטים. כללי האתיקה של השופטים מציינים כי הוראה במוסדות להשכלה גבוהה טעונה אישור כאמור.

לוין כבר אישר בעבר לשופטים ללמד, אך לאחר החלטת בג"ץ שחייבה אותו למנות נשיא לבית המשפט העליון, הפסיק לאשר. כיום כ-20 שופטים מלמדים באקדמיה, על בסיס אישורים קודמים. החלטתו של לוין גררה ביקורת במוסדות האקדמיים, שהדגישו את החשיבות של חיבור הפרקטיקה לאקדמיה. 

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

תיקון והתנצלות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"