בג"ץ מחייב את לוין לקיים הצבעה לבחירת נשיא לעליון עד 16 בינואר

בג"ץ קיים דיון בבקשה לביזיון ביהמ"ש נגד שר המשפטים יריב לוין, והחליט לחייב אותו לקיים בחירות בתוך חודש • במקביל, בדיון שהתקיים בוועדה לבחירת שופטים היום, הצעת לוין לשדר את הדיונים נדחתה • לוין: "תמצית אובדן הדרך, הניתוק, והרמיסה שקומץ קיצוני מרשה לעצמו"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ דן היום (ה') בשידור חי בבקשה לביזיון בית המשפט שהוגשה נגד שר המשפטים יריב לוין, בטענה כי הוא לא מקיים את פסיקת בג"ץ שהורתה לו לקיים הצבעה בוועדה לבחירת שופטים על מינוי נשיא בית המשפט העליון הבא. הדיון שודר לבקשת גלובס וגופי תקשורת נוספים. 

מ"מ נשיא העליון על התנהלות לוין: "דריסת נורמות הממלכתיוּת והמינהל התקין"
סביבת לוין על בקשת עמית: "יכול לשלוח את המכתב לעצמו בדואר חוזר"

לאחר הדיון, קבע בג"ץ כי לוין חייב לקיים הצבעה בוועדה עד 16.1.25. "בהתחשב במשך הזמן הסביר הנדרש, להערכתנו, על-מנת לאפשר לוועדה לבחירת שופטים למצות את הדיונים בנושא, אנו מורים כי על שר המשפטים להעלות את בחירת הנשיא לבית המשפט העליון להצבעה על ידי חברי הוועדה לבחירת שופטים עד ליום 16.1.2025", נמסר מבג"ץ. במקביל, ובשל קביעת המועד שיחייבו למרות נשיא, נדחתה הבקשה לבזיון בית משפט.

השופטים יעל וילנר, עופר גרוסקופף ואלכס שטיין קבעו כי "בשים לב לכך שפועלו של שר המשפטים עד-כה אינו מגשים את הקביעה העקרונית שבפסק הדין - החובה להביא את בחירת נשיא בית המשפט העליון להצבעה על ידי חברי הוועדה לבחירת שופטים - אנו מוצאים לנכון להבהיר את הוראתו האופרטיבית של פסק הדין באופן שיסיר כל ספק ביחס לחובות שר המשפטים מכוחו".

"הדבר האחרון שלוין עושה זה לקיים את פסק הדין"

עו"ד אליעד שרגא מהתנועה לאיכות השלטון, שהגישה את הבקשה לביזיון בית המשפט, טען בדיון: "הדבר האחרון שלוין עושה זה לקיים את פסק הדין. הראיה - הקרקס שמתקיים עכשיו בוועדה לבחירת שופטים. הדבר האחרון שהוא עושה זה לבחור נשיא ומשנה לבית המשפט העליון. נראים תרגילים שמעולם לא נראו במדינת ישראל: התרגיל הראשון - פרסום ברשומות של כל שופטי העליון שאינם מועמדים בכלל. התרגיל השני - לוין פונה ומבקש הסתייגויות נגד השופט יצחק עמית". 

עו"ד ענר הלמן, מנהל מחלקת הבג"צים בפרקליטות, אמר בדיון כי בג"ץ צריך לקבוע מועד להצבעה על נשיא העליון: "המונח 'בסמוך' הוא לא תאריך. יש תחושה שלא פועלים במהירות הראויה. החובה של השר וחברי הוועדה היא לפעול במהירות הרבה למנות נשיא לבית המשפט העליון. אין נשיא שנה וחודשיים - זה לא מתקבל על הדעת. לשאלת בית המשפט מה המועד שצריך לקבוע - צריך לשאול את השר מה המועד. הוא יודע כמה דיוני ועדה צריך עד אז".  

עו"ד ציון אמיר, המייצג באופן פרטי את השר לוין, אמר בדיון: "לא היתה הפרה ולא חצי הפרה של פסק הדין. הסגנון הפרוע (של התנועה לאיכות השלטון - נ.ש.) לא מקובל, נוכל, מטורף. נבקש להטיל עליהם הוצאות. הם ניסו להפוך את שר המשפטים לעבריין מפר חוק". 

השופט עופר גרוסקופף אמר לבא-כוחו של השר לוין: "על השר לקבוע מועד. הוצאנו החלטות לא שגרתיות כדי שהשר יקבל את ההחלטות הנדרשות, אבל השר נמנע מלעשות את זה וחייב אותנו לפסוק. אולי הפעם השר כן יקבל את ההחלטות הנדרשות ויבהיר עד מתי יבחר נשיא  לעליון - ינקוב בתאריך. אנחנו לא רוצים לקחת את הסמכויות. השר חייב להשתמש בסמכויות שלו בהתאם לחוק".

השופטת יעל וילנר, העומדת בראש ההרכב, אמרה לעו"ד אמיר: "אולי אדוני יתן צפי?". עו"ד אמיר: "אני לא אגיד את זה. כל ניסיון להגיד לשר שהוא לא רשאי לקיים דיון בשיטת הסניוריטי..."; השופט גרוסקופף קטע אותו: "אף אחד לא עוסק בנושא איך צריך להיראות הדיון. התאריך צריך להסתיים בנקודת זמן סביר. מהי אותה נקודת זמן? אם השר לא יתן נקודת זמן, אז יש קושי".

בסוף דבריו אמר עו"ד אמיר: "העתירות הן לצנינים בעיני מיליונים. הבקשות מופרכות מהיסוד. גם היועצת סבורה שהוא לא ביזה את הצו. אני מצפה שבית המשפט ידע לנפנף הליכים עם הוצאות כבדות".

דיון בבג''ץ בבקשה לביזיון בית המשפט נגד שר המשפטים יריב לוין / צילום: דוברות הרשות השופטת
 דיון בבג''ץ בבקשה לביזיון בית המשפט נגד שר המשפטים יריב לוין / צילום: דוברות הרשות השופטת

לוין בתגובה: 

שר המשפטים לוין הגיב על החלטת בג"ץ: "הצו הבלתי חוקי והמביש שהוציא היום בג"ץ, שבאורח פלא, ניתן דקות אחדות אחרי הנאום המתלהם של השופט יצחק עמית, הוא תמצית אובדן הדרך, הניתוק, והרמיסה שקומץ קיצוני מרשה לעצמו רק משום שנדמה לו שהוא יכול.

"הדחתו בפועל של שר המשפטים הנבחר, מתפקידו כיו"ר הוועדה לבחירת שופטים, והסיכול המכוון שעשו השופטים להצעה לשידור הדיונים לבחירת נשיא בית המשפט העליון, הם עדות למה שמתרחש כאן בשנים האחרונות. שופטי בית המשפט העליון לוקחים לעצמם את סמכויות הממשלה והכנסת, רומסים את בחירת העם, משליכים פעם אחר פעם לפח את קולם של מיליוני אזרחי ישראל, והופכים את עצמם לשליטים דיקטטורים, המתערבים וקובעים בכל דבר, במקום בחירתו של העם.

"שופטי בג"ץ, ביוהרה שאין למעלה ממנה, דחקו את כולנו לנקודה שבה אי אפשר יותר לברוח מההכרעה הנדרשת: האם למסור סופית את השליטה במדינה לידי קומץ השופטים הבוחרים את עצמם בחדרי חדרים, או להשיב את הדמוקרטיה באמצעות התייצבות ברורה וחד משמעית על הגנת סמכויותיהן של הכנסת ושל הממשלה".

עמית בכר, יו"ר לשכת עורכי הדין, מסר: "היום לראשונה הובילו נציגי לשכת עורכי הדין וחברת הכנסת קארין אלהרר הצבעה בוועדה על סדר היום, חרף ניסיון ההתעלמות של לוין מהחוק. אני מתחייב שלשכת עורכי הדין תמשיך להילחם עד לניצחון והשלמת בחירת נשיא העליון".

התנועה לאיכות השלטון בירכה: "ניצחון דרמטי וחשוב לתנועה לאיכות השלטון, ולשלטון החוק. בתום הדיון היום, בית המשפט העליון קבע דד-ליין ברור וחד משמעי - על שר המשפטים להעלות להצבעה את מינוי נשיא בית המשפט העליון תוך חודש. די בהתחמקויות ובפרובוקציות - הגיע הזמן שהשר יבין כי עליו למלא את חובתו החוקית ולפעול למינוי נשיא קבוע לבית המשפט העליון".

הוועדה לבחירת שופטים התכנסה

בתוך כך כאמור, היום בצהריים התכנסה הוועדה לבחירת שופטים. שר המשפטים לוין ממשיך לדחות את ההצבעה על בחירת נשיא לבית המשפט העליון, כפי שחייב אותו בג"ץ, בשלל דרכים כפיליבסטר. גם היום הוא לא קיים הצבעה על כך.  

לקראת השעה 16:00 הדיון בוועדה הסתיים. בדיון נערכה הצבעה על שידור הדיונים, שנדחתה על-ידי רוב חברי הוועדה. התקיימה גם הצבעה נגד שמיעת המשפטנים שהזמין לוין לדיון על הסניוריטי, ורוב חברי הוועדה היו נגד.

השר לוין אמר אחרי הדיון: "ההצבעה הצפויה של השופטים, נציגי לשכת עורכי הדין ונציגת האופוזיציה נגד שידור דיוני הוועדה לבחירת שופטים לא הפתיעה איש.
הם מנסים למנוע מהציבור לראות את האמת ולהיחשף לפרטים על ההליך ועל המועמדים. הם רוצים למנוע דיון ציבורי שקוף על התאמת המועמדים לתפקיד". 

ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), חברת הוועדה, אמרה בתום הדיון כי "הדיון שהתנהל ממשיך את ההצגה אותה מנהל השר לוין, המבזה את הוועדה ומצפצף על פסיקת בג"ץ. התעקשותו לזמן מומחים באופן המנוגד להצבעה שנעשתה על-ידי חברי הוועדה ובניגוד לכללים שלה, רק כדי למנוע במכוון פעם נוספת מינוי נשיא לבית המשפט העליון - פוגעת ישירות בציבור הישראלי". 

שופטי העליון עזבו את הדיון בוועדה 

מוקדם יותר, שופטי העליון יצחק עמית, נעם סולברג ודפנה ברק-ארז עזבו את הדיון בוועדה לבחירת שופטים בשל חשש למראית עין לניגוד ענינים בעניין הסניוריטי, בעקבות הגעתם של ח"כ שמחה רוטמן, פרופ' טליה איינהורן ואחרים. השר לוין הוא זה שהזמין אותם לישיבת הוועדה כמומחים לעניין שיטת הסניוריטי. לאחר עזיבתם המשיך לוין בדיון בנושא הסניוריטי. 

לפי סדר היום שפרסם לוין לחברי הוועדה לבחירת שופטים, הישיבה היום תכלול דיון בבחירת המשנה לנשיא העליון והנשיא, הצבעה על בקשתו לשדר באופן חסר תקדים את דיוני הוועדה לבחירת הנשיא והמשנה, וכן דיון עקרוני על שיטת הסניוריטי. 

כאמור, לוין גם הודיע כי הזמין לישיבה מומחים לעניין שיטת הסניוריטי, בהם פרופ' טליה איינהורן, ח"כ שמחה רוטמן, פרופ' אבי דיסקין, ד"ר שוקי שגב ופרופ' גידי ספיר. לפי הנוהג למינוי לפי הסניוריטי הקיים מראשית המדינה, השופט הוותיק ביותר מתמנה לנשיא העליון. הנוהג נועד לשמור על עצמאות השופטים ולמנוע כל תלות ביניהם לבין הדרג הפוליטי.

שופטי העליון בוועדה לבחירת שופטים, יצחק עמית, דפנה ברק-ארז ונעם סולברג, הודיעו לחברי הוועדה כי הם מתנגדים להזמנת המומחים. "הוועדה אינה מזמנת גורמים חיצוניים. כך היה מאז ומתמיד. עמדתנו היא שאין לשנות מסדרי דיון אלה". עוד הוסיפו כי לפי הנוהג, הדיונים בוועדה מתקיימים על בסיס חומרים כתובים, כדי שניתן יהיה להתכונן כראוי לישיבות.

אתמול (ד') שלחה חברת הוועדה ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) בקשה לשר המשפטים לוין לשינוי סדר היום לקראת הדיון. היא ציינה כי אין צורך לקיים דיון בעניין הסניוריטי, וכי "כל שעלינו לעשות מחר הוא לדון בהסתייגויות שהוגשו ולהצביע על בחירת נשיא לבית המשפט העליון והמשנה לו, ויפה שעה אחת קודם". 

היועמ"שית: לקבוע מועד קרוב 

לוין נמנע ממינוי נשיא חדש לבית המשפט העליון מאז פרשה הנשיאה אסתר חיות לפני שנה וחודשיים. הסיבה היא רצונו לבטל את שיטת הסניוריטי ולמנוע את מינויו של השופט יצחק עמית הזוכה לרוב, שהוא ותיק השופטים בעליון ומשמש כיום כממלא-מקום הנשיא. מועמדו של לוין הוא השופט יוסף אלרון, היחיד שהציע את מועמדותו מול עמית.

בג"ץ קבע בספטמבר כי לוין מחויב לקיים הצבעה לבחירת נשיא בית המשפט, אך לא קצב מועד מדויק. נקבע כי לוין מחויב לפרסם בתוך 14 ימים מההחלטה השמות, וסמוך אחרי 45 ימים מפרסום המועמדים לקיים דיון בוועדה ולבחור נשיא. לא נקצב מועד אשר עד אליו מחויב לוין לקיים הצבעה.

אחרי הדיון האחרון שהתקיים בסוף נובמבר בוועדה לבחירת שופטים, התנועה לאיכות השלטון הגישה לבית המשפט העליון בקשה לקבוע כי לוין מבזה את פסק הדין נוכח דחיית ההצבעה.

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה לבג"ץ כי היא מתנגדת להטלת סנקציות על לוין, אך ציינה כי יש לקבוע מועד קרוב שעד אליו יידרש לוין לקיים הצבעה על מינוי נשיא. "קיימים אינטרס ציבורי מובהק ודחיפות ברורה בבחירת נשיא לבית המשפט העליון. בהיעדרו נפגעת עצמאותה של הרשות השופטת, והיא ניצבת על סף שיתוק מערכתי", כתבה בהרב-מיארה לשופטי בג"ץ.

לוין קבע את הישיבה בוועדה היום, במקביל לדיון שנקבע עוד קודם בבג"ץ.