מ"מ נשיא העליון על התנהלות לוין בוועדה לבחירת שופטים: "דריסת נורמות הממלכתיוּת והמינהל התקין"

בכנס העמותה למשפט ציבורי, התייחס ממלא נשיא בית משפט העליון יצחק עמית, לדיון שהתקיים בוועדה לבחירת שופטים היום • השופט עמית: "בימים אלו, אנו עדים לניסיונות לחתור תחת החוסן של הרשות השופטת ולהחלישה"

מ''מ נשיא בית משפט העליון יצחק עמית בכנס העמותה למשפט ציבורי / צילום: ניצן שפיר
מ''מ נשיא בית משפט העליון יצחק עמית בכנס העמותה למשפט ציבורי / צילום: ניצן שפיר

ממלא נשיא בית משפט העליון יצחק עמית, התייחס הערב בכנס העמותה למשפט ציבורי, לדיון שהתקיים היום (ה') בוועדה לבחירת שופטים היום. 

"אגב, לפני כשעתיים תמה ישיבת הוועדה לבחירת שופטים שהתכנסה היום, ובמסגרתה החליט שר המשפטים - על דעת עצמו - לזמן גורמים חיצוניים לישיבה. זוהי דוגמה נוספת לדריסה המתמשכת של נורמות הממלכתיוּת והמינהל התקין".

השופטת וילנר לבא כוחו של לוין: "אולי אדוני ייתן צפי לבחירת נשיא?"
סביבת לוין על בקשת עמית: "יכול לשלוח את המכתב לעצמו בדואר חוזר"

עמית אמר כי "בימים אלו, אנו עדים לניסיונות לחתור תחת החוסן של הרשות השופטת ולהחלישה - עד כדי חשש ממשי לכרסום בעצמאות המוסדית של הרשות השופטת וביסודות הפרדת הרשויות.

"חלק מן הניסיונות הללו הוכרזו במפורש על ידי גורמים שונים בכנסת ובממשלה. אזכיר, למשל, את הקריאות לפוליטיזציה של הליך בחירת השופטים, באמצעות שינוי הרכּב הוועדה לבחירת שופטים; יוזמות ל"התגברות" על פסקי דין והחלטות, ואף להתעלמות מהם כאילו לא היו מעולם; קריאות לאי-קידומם של שופטים בשל החלטות שנתנו מתוקף תפקידם; ומתקפות אישיוֹת, בוטות ופסולות על שופטים, עד כדי כינוי שופטים כ"אויבים מבית". 

עמית התייחס להצעת החוק המקודמת על ידי הממשלה בימים אלו לשינוי שיטת מינוי נציב תלונות הציבור על השופטים. לדבריו מדובר ב" פוליטיזציה, בבחינת "אם לא הצלחנו להשתלט על תהליך מינוי השופטים בדלת הראשית, נעשה זאת בדלת האחורית". דהיינו, נעביר לפוליטיקאים את השליטה על המינוי לתפקיד הרגיש של ביקורת על השופטים. 

"זוהי הפעם הראשונה בתולדות המדינה שהרשות המבצעת מתערבת באופן כה בוטה בניהולה הפנימי של הרשות השופטת ובאופן הקצאת משאביה", אמר עמית, "ואל תתנו למינוח הטכני להטעות אתכם: פגיעה בחוסן המוסדי של הרשות השופטת, היא פגיעה בּעצמאות הרשות השופטת, ובראשׁ ובראשונה בציבור כולו.

"בצד האמור, יש לשוב ולהדגיש: הרשות השופטת תעמוד איתן מול הניסיונות לפגוע בחוסנה המוסדי, והיא תוכל להם".

עמית התייחס לחשיבות שיתוף הפעולה עם שר המשפטים, שכיום בנתק ממלא מקום הנשיא.

"יש מהלכים ישירים להחלשת הרשות השופטת"

"לא רבים יודעים זאת, אבל היבטים רבים בניהול הרשות השופטת כרוכים בִּמְעוֹרָבוּת של גורמים ברשות המבצעת, ושל שר המשפטים בפרט. עובדה זו, במיוחד כאשר היא מנוצלת לרעה, יוצרת מצע להתערבות בפעילתה של הרשות השופטת ולפגיעה בחוסנהּ וּבעצמאותה". 

עמית אמר כי עד לא מזמן, לאורך שנות קיומה של המדינה נשמר הכבוד ההדדי בין הרשויות בנוגע לניהול מערכת בתי המשפט. 

"לצערי, לא זה המצב בימינו. אם לא די במהלכים הישירים להחלשת הרשות השופטת, שר המשפטים אף קָטַע לאחרונה את מסורת הדיאלוג ושיתוף הפעולה בין הרשויות. מזה כחצי שנה מסרב השר לקיים פגישות עבודה עם ראש הרשות השופטת - פגישות שבהן היו מתקבלות החלטות משותפות בנושאים שבליבת ניהולה של מערכת בתי המשפט. ממלא מקום הנשיא (בדימוס), השופט עוזי פוגלמן, ואנוכי חזרנו והתרענו על כך בפני השר - אך אין קול ואין עונה. 

"עקב סירובו של השר לקיים דיאלוג מוסדי עם הרשות השופטת, נמנע הטיפול בשורה ארוכה של מהלכים לטובת הציבור, באופן שגורר עיכוב בטיפול בהליכים משפטיים, ופגיעה ביכולתם של אזרחי המדינה לממש את הזכויות המשפטיות שלהם".