גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה הקטנה שניצבת על סף מלחמה וקיבלה החלטה מפתיעה

רפאל מתאימה את מעיל רוח לאיומים אוויריים ● לוקהיד מרטין משדרגת את ה-F-35 ● טונדו סמארט ומשרד הביטחון חותמים על עסקה מהותית ● אוקראינה משיקה מל"ט חדש ● טייוואן מקטינה במפתיע את תקציב הביטחון ● והמכירה הדרום־קוריאנית הגדולה לוייטנאם ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיילים בצבא טיוואן. הפרלמנט החליט להפחית את תקציב הביטחון, למרות האיום הסיני / צילום: ap, ChiangYing-ying
חיילים בצבא טיוואן. הפרלמנט החליט להפחית את תקציב הביטחון, למרות האיום הסיני / צילום: ap, ChiangYing-ying

עולם התעופה הצבאית נמצא במרוץ לפיתוח מטוסי הקרב הראשונים מהדור השישי, אבל מי שככל הנראה מצאה פתרון שיאפשר כבר בטווח זמן קרוב שילוב עם מל"טים היא לוקהיד מרטין. בה־בעת, רפאל התאימה לאחרונה את אחת המערכות המבוקשות ביותר שלה לאיומים חדשים, ואוקראינה ממשיכה לחשוף מל"טים חדשים מתוצרת מקומית. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית. 

אלביט חתמה על חוזה בהיקף 80 מיליון דולר עם חיל האוויר הישראלי
ארה"ב, הודו ורומניה: שלוש עסקאות לתעשייה הביטחונית הישראלית
מקרון התקפל: חברות ישראליות יוכלו להשתתף בסלון האווירי של פריז

בקרוב בישראל? F-35 הוכיח יכולת הפעלת מל"טים

לוקהיד מרטין הודיעה כי בתום בדיקות שביצעה, כעת ל־F-35 יש יכולת מוכחת לנהל מל"טים מתקדמים בעת פעולה. שילוביות עם מל"טים זו אחת התכונות הבולטות המיועדות למטוסי הדור השישי, אבל כעת הענקית האמריקאית ממחישה עד כמה יכולות ניהול קרב אווירי מתקדמות במיוחד על בסיס בינה מלאכותית נמצאות מעבר לפינה. בחברה מציינים כי הצליחו ליצור ממשק מבוסס טאבלט שבאמצעותו טייסי F-35 ו־F-22 מסוגלים להפעיל מל"טים באותה הפעילות.

"ל־F-35 יש יכולת לשלוט במל"טים, כולל הצי העתידי של מטוסי הקרב המשותפים של חיל האוויר האמריקאי", נמסר מהענקית האמריקאית. "לאחרונה, לוקהיד מרטין ושותפי התעשייה הדגימו קישוריות מקצה לקצה, כולל שילוב טכנולוגיות בינה מלאכותית לשליטה במל"טים בטיסה. הארכיטקטורות תומכות הבינה המלאכותית מאפשרות ללוקהיד מרטין לא רק להוכיח יכולות שילוב מל"טים, אלא גם לשפר אותן באופן הדרגתי".

את השלבים הבאים בהטמעת ה־F-35 בישראל תנהל מנכ"לית לוקהיד מרטין ישראל הנבחרת, טל גלאור. בחמש השנים האחרונות, גלאור, שכיהנה כסמנכ"לית פיתוח עסקי, הייתה אמונה על שיתופי־הפעולה של לוקהיד מרטין עם התעשייה הביטחונית הישראלית, כמו אלביט והתעשייה האווירית. אלביט, למשל, היא גורם קריטי בקסדות ה־F-35.

רפאל התאימו את מעיל רוח לאיומים אוויריים

מערכת מעיל רוח של רפאל יכולה מעתה לא רק להתמודד עם איומי נ"ט, אלא גם עם איומים אוויריים שנעים בגובה נמוך - כולל מסוקים וכטב"מים - כך מדווח באתר בולגריאן מיליטארי.

מעיל רוח זו מערכת הגנה אקטיבית לרק"ם (רכב קרבי משוריין) ומדובר באחד המוצרים המבוקשים ביותר של החברה הישראלית, במיוחד בעקבות תפקודו במלחמת "חרבות ברזל" שבו סייע באופן משמעותי מאוד בתמרונים שביצע צה"ל, בעיקר ברצועת עזה.

מערכת מעיל רוח מבצעית מאז שנת 2010, והיא עברה את מבצע "צוק איתן" עם חטיבה אחת. ב־2018 היא נמכרה לכוחות השריון האמריקאים וב־2021 נבחרה עבור טנק הליאופרד הגרמני והצ'לנג'ר הבריטי.

כיום המערכת מותקנת על 16 פלטפורמות ברחבי העולם, אבל היא לא הופעלה בשום קנה־מידה שמזכיר את מלחמת "חרבות ברזל", עם מאות מערכות מתמרנות בשטח. באתגר טילי הנ"ט, שמומחים מגדירים אותו כחסר תקדים, המערכת עומדת בהצלחה.

עם זאת, שדה הקרב המודרני משתנה כל הזמן, כשהכטב"מים הולכים ותופסים בו מקום משמעותי יותר. "שאלנו את עצמנו כיצד להתאים את המערכת הנוכחית להתמודדות עם האיומים הללו", אמר בכיר ברפאל לבולגריאן מיליטארי. "במהלך השנה האחרונה, סדרה של בדיקות הוכיחה כי עם כמה עדכוני תוכנה או החלפת חומרה מינימלית".

מערכת הבינה המלאכותית שעוברת מעיר חכמה למערכת הביטחון

טונדו סמארט, שמתמחה בפיתוח וייצור טכנולוגיות ניהול ושליטה לעיר חכמה, הודיעה השבוע כי התקשרה עם משרד הביטחון בעסקה מהותית. לאחר פיילוט מוצלח, נחתם הסכם עם משרד הביטחון, והתקבלה הזמנה ראשונה בהיקף של כ־8 מיליון שקל.

תמורת הפרויקט תשולם לחברה בהתאם לאבני־דרך שנקבעו בהסכם על פני תקופה של כשנה, עם אפשרות להרחבה עתידית משמעותית בהיקפה. הפרויקט פותח אפיקים חדשים להתפתחות העסקית של טונדו, באופן כזה שהחברה תוכל לפתח ולשווק את הפתרון גם ללקוחות אחרים (אזרחי וביטחוני), בכפוף לתשלום תמלוגים למשרד הביטחון.

הקניין הרוחני שיפותח יהיה בבעלות החברה, ומשרד הביטחון יקבל רישיון בלתי מוגבל לעשות שימוש בתוצרי הפרויקט לצרכיו.

ההסכם יצא אל הפועל לאחר שהחברה ביצעה פיילוט מוצלח עם משרד הביטחון, במסגרתו נבדקה התשתית הטכנולוגית מבוססת הבינה המלאכותית שפרסה טונדו ברחבי ישראל, ויכולתה לחבר יישום ביטחוני לאותה תשתית. נוסף על כך, נבחנו היכולות של צוות החברה לפתח ולייצר פתרון אפקטיבי לצרכים ביטחוניים-הגנתיים בלוח זמנים קצר.

אוקראינה משיקה מל"ט חדש ומפתחת טילים

משרד ההגנה האוקראיני השיק את המל"ט פוסיידון H10Mkll, שמהווה קפיצת מדרגה ביכולות האיסוף והמודיעין האוקראיניים. המל"ט נושא מצלמה עם יכולת זום כפול 20 ומצלמה תרמית עם זום כפול ארבע.

המל"ט, שאת הניסויים בו החלו במאי 2022, יכול לפעול בגובה של 5 ק"מ ולהאיץ עד למהירות מקסימלית של 150 קמ"ש - תוך שטווח הפעילות הוא 150 ק"מ. לפי קייב, המערכת מסוגלת לתפקד בכל מזג אוויר, החל ממינוס 40 מעלות צלזיוס ועד 60 מעלות צלזיוס.

בה־בעת, סגן שר ההגנה האוקראיני סרגיי בוייב נועד עם בריגדיר גנרל יוהאן אקסלסון מסוכנות ההצטיידות הביטחונית השבדית (FMV), כשהשניים דנו בשיתוף־פעולה בין המדינות בייצור נשק ארוך־טווח. הצדדים גם עסקו בתחזוקת האמצעים השבדיים השונים שמשמשים את אוקראינה במלחמה מול רוסיה. בוייב סיפר כי שלושת התחומים הביטחוניים שקייב מתמקדת כעת בפיתוחם הוא נשקים ארוכי־טווח, מערכות הגנה אווירית ויכולות תחמושת.

טייוואן מפתיעה עם הקטנת תקציב הביטחון

העולם המערבי מזהה בסין איום מהותי, כשבמרכז עומדת הסכנה שמציבה בייג'ינג בפני טייוואן, שקריטית לתעשיית השבבים העולמית. אולם לאחרונה הפתיע הפרלמנט הטייוואני עם החלטה, דווקא, להפחית את תקציב הביטחון. מדובר צעד חריג מאוד, הן בשל האיום הסיני על כל מרחב אסיה־פסיפיק והן בשל התקופה הנוכחית שבה מרבית מדינות העולם מגדילות את תקציבי הביטחון.

קודם לכן, ממשלת טייוואן הודיעה באוגוסט על החלטה להגדיל את תקציב הביטחון ב־7.7% ל־647 מיליארד דולר טייוואני (כ־19.8 מיליארד דולר אמריקאי), שמשקפים 2.45% מהתמ"ג. עם זאת, הסיטואציה הפוליטית הנוכחית ביואן, בית הנבחרים הטייוואני, הוא שאת המדינה מנהלת ממשלת מיעוט עם 51 חברים מתוך 113 בפרלמנט. על כן, כוחה של האופוזיציה הביא לאישור ההחלטה לקצץ, בין השאר, 50% במימון תוכנית פיתוח צוללות, 33% בפרויקט כטב"מים ו־30% בתקציב המבצעי של משרד ההגנה.

הפחתת התקצוב, לפי אתר ארמי רקוגנישן, משקפת שינוי מהותי בגישת הרכש הביטחוני הטייוואני: מעבר מרכש של עלית הטכנולוגיה בכמויות קטנות לאסטרטגיה שכוללת רכש של אמצעים זולים יותר, שמאפשרים ייצור נרחב ולא יקר במיוחד, כמו כטב"מים, חימושים נגד טנקים ומוקשים. כך, טייוואן עשויה לכוון ללוחמה א־סימטרית שמאפיינת צבאות קטנים, במאבק מול גדולים.

המכירה הדרום־קוריאנית הגדולה לוייטנאם

סין מהווה את הגורם המהותי למגמת ההתחמשות בכל המרחב האסיאתי, והדבר משתקף מהמגעים הסופיים בין קוריאה הדרומית לבין וייטנאם, למכירת 20 תותחי K9 ת'אנדר מתוצרת חברת האנווה הדרום־קוריאנית תמורת כ־300 מיליון דולר.

לכשהעסקה הזו תיסגר, וייטנאם תהיה המדינה העשירית שרוכשת את המערכת הזו לאחר מצרים, טורקיה, אוסטרליה, אסטוניה, פינלנד, נורבגיה, פולין ורומניה. בחלק מהמדינות שאליהן סופקו התותחים, אלה כבר הוכיחו עצמם בשירות מבצעי.

תותחי K9 ת'אנדר מיועדים לפגזי 155 מ"מ, שמהווים סטנדרט במדינות המערב וברית נאט"ו. הסיבה שבגינה הם הפכו למוצר מבוקש בשוק, היא היכולת לשגר פגזים שונים עד לטווח של 40 ק"מ.

במסגרת פעולות השיווק הדרום־קוריאניות שנראה כי נשאו פרי מול וייטנאם, בנובמבר האחרון הם קיימו תוכנית אימונים, שבה הציגו לצבאות זרים שונים את התותחים.

עוד כתבות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר