גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה הקטנה שניצבת על סף מלחמה וקיבלה החלטה מפתיעה

רפאל מתאימה את מעיל רוח לאיומים אוויריים ● לוקהיד מרטין משדרגת את ה-F-35 ● טונדו סמארט ומשרד הביטחון חותמים על עסקה מהותית ● אוקראינה משיקה מל"ט חדש ● טייוואן מקטינה במפתיע את תקציב הביטחון ● והמכירה הדרום־קוריאנית הגדולה לוייטנאם ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיילים בצבא טיוואן. הפרלמנט החליט להפחית את תקציב הביטחון, למרות האיום הסיני / צילום: ap, ChiangYing-ying
חיילים בצבא טיוואן. הפרלמנט החליט להפחית את תקציב הביטחון, למרות האיום הסיני / צילום: ap, ChiangYing-ying

עולם התעופה הצבאית נמצא במרוץ לפיתוח מטוסי הקרב הראשונים מהדור השישי, אבל מי שככל הנראה מצאה פתרון שיאפשר כבר בטווח זמן קרוב שילוב עם מל"טים היא לוקהיד מרטין. בה־בעת, רפאל התאימה לאחרונה את אחת המערכות המבוקשות ביותר שלה לאיומים חדשים, ואוקראינה ממשיכה לחשוף מל"טים חדשים מתוצרת מקומית. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

אלביט חתמה על חוזה בהיקף 80 מיליון דולר עם חיל האוויר הישראלי
ארה"ב, הודו ורומניה: שלוש עסקאות לתעשייה הביטחונית הישראלית
מקרון התקפל: חברות ישראליות יוכלו להשתתף בסלון האווירי של פריז

בקרוב בישראל? F-35 הוכיח יכולת הפעלת מל"טים

לוקהיד מרטין הודיעה כי בתום בדיקות שביצעה, כעת ל־F-35 יש יכולת מוכחת לנהל מל"טים מתקדמים בעת פעולה. שילוביות עם מל"טים זו אחת התכונות הבולטות המיועדות למטוסי הדור השישי, אבל כעת הענקית האמריקאית ממחישה עד כמה יכולות ניהול קרב אווירי מתקדמות במיוחד על בסיס בינה מלאכותית נמצאות מעבר לפינה. בחברה מציינים כי הצליחו ליצור ממשק מבוסס טאבלט שבאמצעותו טייסי F-35 ו־F-22 מסוגלים להפעיל מל"טים באותה הפעילות.

"ל־F-35 יש יכולת לשלוט במל"טים, כולל הצי העתידי של מטוסי הקרב המשותפים של חיל האוויר האמריקאי", נמסר מהענקית האמריקאית. "לאחרונה, לוקהיד מרטין ושותפי התעשייה הדגימו קישוריות מקצה לקצה, כולל שילוב טכנולוגיות בינה מלאכותית לשליטה במל"טים בטיסה. הארכיטקטורות תומכות הבינה המלאכותית מאפשרות ללוקהיד מרטין לא רק להוכיח יכולות שילוב מל"טים, אלא גם לשפר אותן באופן הדרגתי".

את השלבים הבאים בהטמעת ה־F-35 בישראל תנהל מנכ"לית לוקהיד מרטין ישראל הנבחרת, טל גלאור. בחמש השנים האחרונות, גלאור, שכיהנה כסמנכ"לית פיתוח עסקי, הייתה אמונה על שיתופי־הפעולה של לוקהיד מרטין עם התעשייה הביטחונית הישראלית, כמו אלביט והתעשייה האווירית. אלביט, למשל, היא גורם קריטי בקסדות ה־F-35.

רפאל התאימו את מעיל רוח לאיומים אוויריים

מערכת מעיל רוח של רפאל יכולה מעתה לא רק להתמודד עם איומי נ"ט, אלא גם עם איומים אוויריים שנעים בגובה נמוך - כולל מסוקים וכטב"מים - כך מדווח באתר בולגריאן מיליטארי.

מעיל רוח זו מערכת הגנה אקטיבית לרק"ם (רכב קרבי משוריין) ומדובר באחד המוצרים המבוקשים ביותר של החברה הישראלית, במיוחד בעקבות תפקודו במלחמת "חרבות ברזל" שבו סייע באופן משמעותי מאוד בתמרונים שביצע צה"ל, בעיקר ברצועת עזה.

מערכת מעיל רוח מבצעית מאז שנת 2010, והיא עברה את מבצע "צוק איתן" עם חטיבה אחת. ב־2018 היא נמכרה לכוחות השריון האמריקאים וב־2021 נבחרה עבור טנק הליאופרד הגרמני והצ'לנג'ר הבריטי.

כיום המערכת מותקנת על 16 פלטפורמות ברחבי העולם, אבל היא לא הופעלה בשום קנה־מידה שמזכיר את מלחמת "חרבות ברזל", עם מאות מערכות מתמרנות בשטח. באתגר טילי הנ"ט, שמומחים מגדירים אותו כחסר תקדים, המערכת עומדת בהצלחה.

עם זאת, שדה הקרב המודרני משתנה כל הזמן, כשהכטב"מים הולכים ותופסים בו מקום משמעותי יותר. "שאלנו את עצמנו כיצד להתאים את המערכת הנוכחית להתמודדות עם האיומים הללו", אמר בכיר ברפאל לבולגריאן מיליטארי. "במהלך השנה האחרונה, סדרה של בדיקות הוכיחה כי עם כמה עדכוני תוכנה או החלפת חומרה מינימלית".

מערכת הבינה המלאכותית שעוברת מעיר חכמה למערכת הביטחון

טונדו סמארט, שמתמחה בפיתוח וייצור טכנולוגיות ניהול ושליטה לעיר חכמה, הודיעה השבוע כי התקשרה עם משרד הביטחון בעסקה מהותית. לאחר פיילוט מוצלח, נחתם הסכם עם משרד הביטחון, והתקבלה הזמנה ראשונה בהיקף של כ־8 מיליון שקל.

תמורת הפרויקט תשולם לחברה בהתאם לאבני־דרך שנקבעו בהסכם על פני תקופה של כשנה, עם אפשרות להרחבה עתידית משמעותית בהיקפה. הפרויקט פותח אפיקים חדשים להתפתחות העסקית של טונדו, באופן כזה שהחברה תוכל לפתח ולשווק את הפתרון גם ללקוחות אחרים (אזרחי וביטחוני), בכפוף לתשלום תמלוגים למשרד הביטחון.

הקניין הרוחני שיפותח יהיה בבעלות החברה, ומשרד הביטחון יקבל רישיון בלתי מוגבל לעשות שימוש בתוצרי הפרויקט לצרכיו.

ההסכם יצא אל הפועל לאחר שהחברה ביצעה פיילוט מוצלח עם משרד הביטחון, במסגרתו נבדקה התשתית הטכנולוגית מבוססת הבינה המלאכותית שפרסה טונדו ברחבי ישראל, ויכולתה לחבר יישום ביטחוני לאותה תשתית. נוסף על כך, נבחנו היכולות של צוות החברה לפתח ולייצר פתרון אפקטיבי לצרכים ביטחוניים-הגנתיים בלוח זמנים קצר.

אוקראינה משיקה מל"ט חדש ומפתחת טילים

משרד ההגנה האוקראיני השיק את המל"ט פוסיידון H10Mkll, שמהווה קפיצת מדרגה ביכולות האיסוף והמודיעין האוקראיניים. המל"ט נושא מצלמה עם יכולת זום כפול 20 ומצלמה תרמית עם זום כפול ארבע.

המל"ט, שאת הניסויים בו החלו במאי 2022, יכול לפעול בגובה של 5 ק"מ ולהאיץ עד למהירות מקסימלית של 150 קמ"ש - תוך שטווח הפעילות הוא 150 ק"מ. לפי קייב, המערכת מסוגלת לתפקד בכל מזג אוויר, החל ממינוס 40 מעלות צלזיוס ועד 60 מעלות צלזיוס.

בה־בעת, סגן שר ההגנה האוקראיני סרגיי בוייב נועד עם בריגדיר גנרל יוהאן אקסלסון מסוכנות ההצטיידות הביטחונית השבדית (FMV), כשהשניים דנו בשיתוף־פעולה בין המדינות בייצור נשק ארוך־טווח. הצדדים גם עסקו בתחזוקת האמצעים השבדיים השונים שמשמשים את אוקראינה במלחמה מול רוסיה. בוייב סיפר כי שלושת התחומים הביטחוניים שקייב מתמקדת כעת בפיתוחם הוא נשקים ארוכי־טווח, מערכות הגנה אווירית ויכולות תחמושת.

טייוואן מפתיעה עם הקטנת תקציב הביטחון

העולם המערבי מזהה בסין איום מהותי, כשבמרכז עומדת הסכנה שמציבה בייג'ינג בפני טייוואן, שקריטית לתעשיית השבבים העולמית. אולם לאחרונה הפתיע הפרלמנט הטייוואני עם החלטה, דווקא, להפחית את תקציב הביטחון. מדובר צעד חריג מאוד, הן בשל האיום הסיני על כל מרחב אסיה־פסיפיק והן בשל התקופה הנוכחית שבה מרבית מדינות העולם מגדילות את תקציבי הביטחון.

קודם לכן, ממשלת טייוואן הודיעה באוגוסט על החלטה להגדיל את תקציב הביטחון ב־7.7% ל־647 מיליארד דולר טייוואני (כ־19.8 מיליארד דולר אמריקאי), שמשקפים 2.45% מהתמ"ג. עם זאת, הסיטואציה הפוליטית הנוכחית ביואן, בית הנבחרים הטייוואני, הוא שאת המדינה מנהלת ממשלת מיעוט עם 51 חברים מתוך 113 בפרלמנט. על כן, כוחה של האופוזיציה הביא לאישור ההחלטה לקצץ, בין השאר, 50% במימון תוכנית פיתוח צוללות, 33% בפרויקט כטב"מים ו־30% בתקציב המבצעי של משרד ההגנה.

הפחתת התקצוב, לפי אתר ארמי רקוגנישן, משקפת שינוי מהותי בגישת הרכש הביטחוני הטייוואני: מעבר מרכש של עלית הטכנולוגיה בכמויות קטנות לאסטרטגיה שכוללת רכש של אמצעים זולים יותר, שמאפשרים ייצור נרחב ולא יקר במיוחד, כמו כטב"מים, חימושים נגד טנקים ומוקשים. כך, טייוואן עשויה לכוון ללוחמה א־סימטרית שמאפיינת צבאות קטנים, במאבק מול גדולים.

המכירה הדרום־קוריאנית הגדולה לוייטנאם

סין מהווה את הגורם המהותי למגמת ההתחמשות בכל המרחב האסיאתי, והדבר משתקף מהמגעים הסופיים בין קוריאה הדרומית לבין וייטנאם, למכירת 20 תותחי K9 ת'אנדר מתוצרת חברת האנווה הדרום־קוריאנית תמורת כ־300 מיליון דולר.

לכשהעסקה הזו תיסגר, וייטנאם תהיה המדינה העשירית שרוכשת את המערכת הזו לאחר מצרים, טורקיה, אוסטרליה, אסטוניה, פינלנד, נורבגיה, פולין ורומניה. בחלק מהמדינות שאליהן סופקו התותחים, אלה כבר הוכיחו עצמם בשירות מבצעי.

תותחי K9 ת'אנדר מיועדים לפגזי 155 מ"מ, שמהווים סטנדרט במדינות המערב וברית נאט"ו. הסיבה שבגינה הם הפכו למוצר מבוקש בשוק, היא היכולת לשגר פגזים שונים עד לטווח של 40 ק"מ.

במסגרת פעולות השיווק הדרום־קוריאניות שנראה כי נשאו פרי מול וייטנאם, בנובמבר האחרון הם קיימו תוכנית אימונים, שבה הציגו לצבאות זרים שונים את התותחים.

עוד כתבות

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת"א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בחודש ינואר 2026, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1% לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה והתייקרו בכ-0.8%

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות