גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל הקרן שבטוח: "בישראל לא צריך להיות גאון - תעמוד בפקקים ותבין שתחבורה זה שוק לוהט"

בתוך חמש שנים הפכה קרן קיסטון לשחקנית בולטת בשוק התשתיות המקומי ● בראיון ל"כוחות השוק" של גלובס מספר המנכ"ל, נבות בר, על ההימור המוצלח ברכישת אגד, עונה לביקורת על דמי הניהול הגבוהים בקרן, וגם מסביר מדוע חברות כמו אנבידיה ממשיכות להשקיע בישראל, למרות האתגרים ● התחום החם הבא? "בתשתיות אין משהו אופנתי, זה תמיד חשמל ותחבורה"

נבות בר, מנכ''ל קיסטון / צילום: דודי מוסקוביץ'
נבות בר, מנכ''ל קיסטון / צילום: דודי מוסקוביץ'

 

קרן ההשקעות קיסטון השלימה לאחרונה חמש שנות פעילות, במהלכן הפכה לשחקן משמעותי בשוק התשתיות הישראלי. תחת ניהולה קיימים כיום נכסים בשווי של כ־3 מיליארד שקל, במגוון השקעות שביצעה - החל מתחנות כוח, דרך מתקני התפלה ועד תחבורה ציבורית, באמצעות מניות השליטה בחברת אגד.

כוחות השוק | מנהל קרן הגידור שחושף: 4 מניות מתיק ההשקעות וההזדמנויות
כוחות השוק | מה חושב מנכ"ל הבורסה על הטרנד הלוהט של המשקיעים, ולמה הוא כועס על הממשלה

קיסטון, שהקימו צמד אנשי שוק ההון גיל דויטש ורוני בירם יחד עם מנכ"ל הקרן נבות בר, היא אחת משלוש קרנות ריט להשקעה בתשתיות הנסחרות בבורסה בת"א (לצד ג'נריישן קפיטל ואלומה). מניית קיסטון עלתה בשנה האחרונה ב־26%, ושווי השוק של הקרן עומד כיום על כ־1.2 מיליארד שקל. עם זאת, מי שרכש את המניה בהנפקתה הראשונה, ביוני 2021, עדיין מופסד כ־28% על השקעתו.

בד בבד, עם הגידול בהיקפם של נכסי הקרן, תפחו דמי הניהול שמשלמת קיסטון ליזמיה, ואלה מגיעים כבר למעל 30 מיליון שקל בשנה, ומאז ההנפקה מצטברים לכ־80 מיליון שקל (דמי הניהול נגזרים מהיקף הנכסים שבניהול הקרן, והללו הוכפלו במהלך התקופה).

מי שמנהל את הקרן הוא כאמור ד"ר נבות בר, כלכלן ועורך דין בהכשרתו, עם דוקטורט במיסוי בינלאומי, שכיהן בעברו כמנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה. בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס הוא מספר על מאחורי הקלעים של עסקאות הענק, מסביר איך מרוויחים מנכסים "משעממים" לכאורה, ומזהיר מפני השלכותיה של אי־יציבות רגולטורית.

 

"ב־2019 הקמנו, רוני בירם, גיל דויטש ואני את קיסטון, ולפני שלוש שנים הפכנו לחברה ציבורית. זיהינו שיש פה הזדמנות לקחת תחום שהיה נחלתם של גופים מוסדיים בלבד, ולהנגיש אותו למשקיעים מהציבור הרחב. אנחנו מחפשים נכסים שאין להם סיכוני ביקוש, או שהסיכונים מאוד נמוכים. למשל בתחנת כוח - המדינה לוקחת את כל החשמל; במתקן התפלה - המדינה לוקחת את כל המים", הוא מסביר.

העסקה הכי בולטת של קיסטון הייתה רכישת השליטה באגד, עסקת ענק שהושלמה באוקטובר 2022, ובה הפתיעה הקרן הצעירה גופים גדולים וותיקים ממנה בהרבה שלקחו חלק בהתמודדות.

מה מושך קרן תשתיות להשקיע בחברת אוטובוסים?
"אגד היא חברה מאוד גדולה שמחזיקה כמעט עשרת אלפים עובדים, צי של מעל 4,000 אוטובוסים. פעילה מאוד באירופה, מפעילת תחבורה ציבורית מהגדולות גם בהולנד וגם בפולין. יש לה מאות כלים חשמליים, רשת מוסכים מאוד גדולה, כמויות נדל"ן נרחבות ומרשימות".

מה שהכי משך את קיסטון באגד, לדברי בר, היה "לתפוס אותה בנקודת השינוי - מאגודה שיתופית של עשרות שנים שהתנהלה בשביל חברים, לחברה בע"מ. אי אפשר לדמיין את כמות ה'שומנים' שאפשר לנקות מהצנרת של חברה כזאת".

מאז הרכישה חילקתם דיבידנדים של מאות מיליוני שקלים מקופת אגד, אפשר לעשות את זה בלי לפגוע בשירות לנוסעים?
"המחשבה שאם אני עכשיו מחלק דיבידנדים אני בעצם פוגע בשירות, היא מחשבה קצרת טווח. אם המשקיעים שלי לא יהיו מרוצים, אני לא אשיג כסף. מנגד, אם אפגע בשירות אז אני אכשל בנכס הבסיס, ונכס הבסיס יקרוס או לא יחזיק לאורך זמן"

בר מסביר שהפיקוח על השירות הדוק במיוחד: "משרד התחבורה עושה פעם בחצי שנה מבחני שירות לפי מדדים מאוד ברורים. הציון של המפעיל מאפשר לך הטבה בזכייה במכרזים הבאים. יש פרמטרים תפעוליים ופרמטרים של בקרה אלקטרונית - משרד התחבורה עוקב כמעט בלייב אחר התנהגות של אוטובוס ושל נהג, יודעים לומר עד רמת כמה ברקסים הוא עושה בנסיעה".

כך נרקמות עסקאות ענק בתחום

שוק התשתיות הוא תחום מורכב שנחשב לאפור והרבה פחות נוצץ מההייטק למשל, אבל הוא מגלגל סכומי עתק. בר מגלה כיצד נרקמות העסקות בענף.

"אני רוצה להפריד בין ההחלטה העסקית ללכת על עסקה, ואז האנליזה - כלומר המבחנים של הפונדמנטלס, היסודות הכלכליים, כדי לדעת שהעסקה נכונה לנו, חיונית לנו, רווחית לנו - לבין תהליך הרכישה עצמו".

השלב הראשון הוא לימוד מעמיק של השוק, לדבריו: "לומדים את הסביבה הרגולטורית, את הסביבה המשפטית, אחר כך לומדים את החברה, לומדים את המתחרים. מה שאפשר ללמוד זה כמובן כל הדברים האלה מבחוץ".

כשמדובר בעסקה שיש בה דאטה, התהליך פשוט יותר כי אפשר להיכנס לעומק הנתונים. "אבל על המתחרים, למשל, אתה לומד ממה שיש לגביו מידע ציבורי ואז אתה מייצר לך בנצ'מרק", הוא מסביר.

הנקודה המעניינת, לדברי בר, היא זיהוי הפוטנציאל הסמוי. "הרבה פעמים אתה רואה חברות שאפשר בלא הרבה מהלכים להציף מהן הרבה מאוד ערך. לפעמים מבנה הבעלות עצמו הוא מגבלה על השווי של החברה".

מה קורה אחרי שמשלמים את הצ'ק?
"בעסקאות מתמשכות כמו באגד, יש תקופה ארוכה שהולכים יחד עם המוכרים. יש קופות שיפוי, אתה מגלה אם הציגו לך את המצגים כמו שצריך. יש לך כל מיני מנגנוני הגנה שמאפשרים לתקן לכאורה את ההחלטה בגבולות מסוימים, גם תוך כדי תנועה אחרי.

"ועדיין אתה מגלה הפתעות, לטובה ולרעה. אתה נכנס לעסק כמו אגד ששבעים־שמונים שנה נוהלה כמו אגודה שיתופית לרווחת החברים. אתה מגלה הרבה דברים שעשו בתום לב בהתאם לאג'נדה שהייתה להם אז".

 

להיות הגשר בין שוק ההון לתשתיות

קיסטון, לדברי בר, ממוקמת בנקודת החיבור בין שוק ההון לעולם התשתיות. "אנחנו בעצם הקלאץ' בין השניים", הוא אומר. "התשתיות הוא עולם קשוח מאוד, שגם גופים מוסדיים שהיו מסתכלים עליו מבחוץ ונורא רצו להיות מעורבים בו, התקשו להחזיק את נכס הבסיס עצמו".

מה מייחד את הגישה שלכם?
"אנחנו קרן השקעה מאוד מאוד מעורבת בנכסים שלה. זה לא גוף שזורק את הכסף שלו וקורא דוחות. בחלק ניכר מהנכסים אנחנו בשליטה, זה אומר שאנחנו גם מתווים מדיניות. אבל גם במקומות שבהם אנחנו במיעוט, אנחנו מאוד מאוד מעורבים עם זכויות והגנות מיעוט מאוד עבות".

וביחס לבעלי המניות?
"אחד המאפיינים הבולטים של קיסטון הוא היכולת לייצר תזרימי מזומנים יציבים וצפויים. רוב הנכסים שלנו מאוד מאוד תזרימיים. אנחנו מייצרים סדר גודל ממוצע של 250 מיליון שקל בשנה, ומקפידים על חלוקת דיבידנד רבעונית. ב־2024 לבדה חילקנו כ־74 מיליון שקל. המודל שלנו הוא ליצור Fixed Income (הכנסה קבועה).

"בתחנת כוח, למשל, אנחנו יודעים להגיד ברמה מאוד מדויקת שנים קדימה מה יהיה מחזור ההכנסות, מה יהיו עלויות התפעול ומה תהיה הרווחיות. זה מאפיין למעשה גם מתקן התפלה וגם את אגד".

ובכל זאת, אתם עדיין רחוקים ממחיר המניה בהנפקה, ויש מי שמלין על מנגנון דמי הניהול שנגזר משווי הנכסים במודל שלכם.
"אנחנו חושבים שעם חלוף הזמן השוק למד להכיר באיכות הנכסים, איכות הניהול והביצועים של הקרן, שבולטים משמעותית לחיוב בהשוואה לקרנות דומות.

"הטענה העיקרית שעולה נגד הקרנות מהסוג הזה היא של ניגוד עניינים בין חברת הניהול והאינטרסים של המשקיעים, אבל בקיסטון הוא לא קיים - היות שחברת הניהול והיזמים שמאחוריה הם בעלי המניות הגדולים ביותר בקרן. למעשה אנחנו 'משחקים על כסף של הבית'. מי שיבחן את אירועי העבר יראה גם שבכל פעם שהיה צורך במזומנים והשוק 'לא האמין' או לא השקיע, היזמים דאגו לצורכי הקרן והביאו כסף להשלים את עסקי החברה. אנחנו לא מכירים מודל יותר נכון לזהות אינטרסים מאשר 'לשים את הידיים באש' בעצמנו.

"ואחרי כל זה, כשמשהו מטריד את השותפים שלנו, אנחנו קשובים. נשב איתם ונגיע להסדר שמתאים והוגן כלפי כולם. אנחנו לא מכירים שותפות שעובדת אלא בהרמוניה".

​השקעת הענק של אנבידיה

אחד הנושאים הבוערים בשוק התשתיות הישראלי הוא הצורך הגובר בייצור חשמל. מצד אחד, הביקוש עולה בקצב מסחרר עם כניסת הרכבים החשמליים, חוות שרתים (Data Centers) והתפלת מים. מצד שני, הקמת תחנות כוח בכל העולם היא נושא מורכב ומסובך, ובישראל ביתר שאת.

"צריך הרבה מאוד חשמל במדינת ישראל", אומר בר בתקיפות. "אם הרגולטור עושה את העבודה שלו כמו שצריך, הוא לא צריך להסתכל עכשיו על 'ניקל ודיים' - הוא צריך לשפוך, באנלוגיה, 'דלי בנזין' כדי להעיף את השוק הזה למעלה".

למה הדחיפות?
"ישראל יושבת על דרך המשי והבשמים בין אסיה לאירופה. זה לא משנה אם אתה מדבר על מסילות רכבת או על כבלים אופטיים של מידע או חוות שרתים. ישראל היא סוג של צומת שאי אפשר לא לעבור דרכה ודאטה סנטר זה צרכן חשמל מאוד מאוד גדול".

לאחרונה נחשף בגלובס כי ענקית השבבים אנבידיה מתכננת להשקיע חצי מיליארד דולר בחוות שרתים חדשה בישראל, למרות המלחמה המתמשכת והמגבלות החדשות מארה"ב. ההשקעה המתוכננת מדגישה את מעמדה האסטרטגי של ישראל בתחום מרכזי הנתונים העולמי, אך גם מעלה שאלות לגבי האתגרים שבפניהם ניצבים משקיעים זרים בשוק המקומי.

"המעבר דרך ישראל הופך קריטי עבור חברות הענק הגלובליות", אומר בר, ובד בבד מזהיר מפני הקשיים שבהבאת משקיעים זרים. "אנחנו נמצאים במדינה שמשקיעים ובעיקר קבלנים זרים, מאוד מתקשים להגיע אליה. אנחנו, בתור מי שזוכה במכרזים, מאוד מתקשים להביא אותם בכל תחום כמעט. רגולטור שרואה כזאת תמונה, לא צריך להקשות על השחקנים המעטים שפועלים כאן, אלא לתת להם לעבוד".

איך מתמודדים עם הרגולציה הקשוחה?
"למשקיע אין בעיה עם רגולציה אלא עם חוסר ודאות. אם הרגולציה ברורה, אפשר להסתדר איתה גם אם היא קשה. כל עוד כללי המשחק ידועים, אנחנו יודעים לתמחר הכול. בסופו של דבר, כשמשקיע זר בוחן השקעה בישראל הוא מסתכל על סיכוני מדינה. הרגולטור צריך להתמודד עם החששות האלה ולהפחית אותם, לא להגדיל אותם על ידי שינויים תכופים בכללי המשחק".

בצד החיובי, מציין בר כי ישראל נחשבת לאחת החלוצות בעולם בהעברת פרויקטי תשתית לידיים פרטיות, בשיטה הידועה כ־PPP (Public Private Partnership). "ישראל הייתה חלוצה בעניין הזה של להעביר את האחריות על בניית פרויקטי תשתית גדולים לסקטור הפרטי", מסביר בר. "המדינה אומרת - אני לא יודעת לעשות תשתית בצורה יעילה וטובה, בצורה מהירה או מוקפדת תקציבית, ולכן אני מעדיפה שהסקטור הפרטי יעשה את זה. סקטור פרטי עובד בשביל רווח, וכשאתה עובד בשביל רווח אתה רוצה להיות יעיל".

"מסתכלים על הגרוש במקום לתת לעבוד"

אחת ההחלטות האסטרטגיות המשמעותיות של קיסטון הייתה הכניסה המאסיבית לשוק האנרגיה הקונבנציונלית, בזמן שרוב השוק התמקד באנרגיה מתחדשת. "הראייה שלנו שנים לפני הטרנד להיכנס לשוק האנרגיה הקונבנציונלית כשכולם דיברו אנרגיה ירוקה - זה היה מהלך מבריק של הקרן שמוכיח את עצמו", אומר בר. "בתוך שנה וחצי נכנסנו לשלוש פוזיציות מאוד מאוד מרשימות בתחנות כוח די גדולות. היום אנחנו שחקן מאוד משמעותי בעולם האנרגיה הקונבנציונלית".

זה לא היה הדבר הכי אופנתי לעשות.
"בתשתיות אין משהו אופנתי - זה תמיד חשמל ותחבורה. בפראפרזה על האמירה - 'אתם רואים פקקים? אני רואה מחלפים', איפה שאתם רואים פקקים, אני רואה תשואות. כשיש מחסור בחשמל ויש שוק שהוא כמרקחה - אז זה ביזנס להיות בו".

זה לא מנוגד למגמה העולמית של מעבר לאנרגיה ירוקה?
"ישראל מפגרת בעמידה ביעדים שלה עצמה באנרגיה ירוקה, אף על פי שהיו לה את כל היתרונות ואת כל הנכסים הנכונים 'להפגיז' באירוע הזה. אני עושה אנרגיה ירוקה כמעט 15 שנה. ברשות החשמל הסתכלו 'על הגרוש' של מה התעריף שאתה מקבל במקום לשחרר מכסות ולתת ליצרנים לעבוד. הרגולטור צריך להחליט - או שהוא רוצה לפתור את בעיית החשמל או שהוא רוצה להסתכל על מי מרוויח יותר מדי. אי אפשר לצפות מהסקטור הפרטי שיעשה את זה יותר טוב מהממשלה, ואז להגיד לו - אבל תעשה את זה בלי רווח".

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

עו''ד קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

עו"ד קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

תיקון והתנצלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות