גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אקלים ההשקעות בעידן טראמפ: "שיישרף העולם", העיקר התשואות בטווח הקצר

השקעות מוטות ערכי ה-ESG בעולם מאבדות משקיעים ומציגות תשואות חסר ● מנהלי ההשקעות המובילים נסוגים מניהול כספים בתחום ומהתחייבויות אקלימיות ● אבל מהשיטפון של הפסדי עתק עתידיים לחברות הביטוח והפיננסים, גם חסכונות הפנסיה בעולם יירטבו

השריפות בלוס אנג'לס, חודש שעבר / צילום: Reuters, Anadolu
השריפות בלוס אנג'לס, חודש שעבר / צילום: Reuters, Anadolu

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ Complex

אחד הטרנדים הלוהטים בשוק ההון בשנים האחרונות היה ה־ESG: השקעות הממוקדות בשיקולים סביבתיים (Environmen), חברתיים (Social) וממשל תאגידי (Governance).

באוצר מקדמים מהפכה בשוק החיסכון בישראל, ולא כולם מרוצים
שווי KSP זינק ב-50% וצמד הבעלים לקראת אקזיט של כחצי מיליארד שקל
טורקיה נגד קפריסין: קידוחי הגז בים התיכון שעשויים להביא לפיצוץ אזורי 

אלה צמחו בחדות בחסות מודעות גוברת לסיכוני האקלים, יחד עם דחיפה רגולטורית, בעיקר באירופה, ושיווק אגרסיבי שהבטיח כי ערכי ESG יובילו לתשואות עודפות מחברות המנוהלות ונערכות טוב יותר לעתיד.

כתוצאה, בשנים 2019־2021 זרמו לקרנות ESG בעולם מעל 1.2 טריליון דולר, כ־80% מהם לקרנות אירופיות.

במקביל, בנקים ומנהלי נכסים גלובליים הצטרפו ליוזמות בינלאומיות שנועדו להגביל את ההתחממות הגלובלית והכריזו על התחייבויות בתחום, כגון הגבלת השקעות בחברות מזהמות ועדיפות להשקעות סביבתיות. אלה דחפו חברות רבות בעולם להכריז על יעדים ארוכי־טווח להפחתת פליטות (של גזי חממה הנפלטים בתעשיות שונות).

אולם, בשנה האחרונה המגמה התהפכה בחדות, בהובלת ארה"ב. זו מונעת על ידי לחצים עצומים לנטישת השקעות סביבתיות מצד משקיעים שמרוויחים מתעשיות הנפט והגז המזהמות ולחצים רגולטוריים ופוליטיים מקרב מדינות ותעשיות הנסמכות על נפט, שהפכו את ארה"ב ליצרנית הנפט הגדולה בעולם ולמזהמת השנייה בגודלה בגזי חממה.

כתוצאה, בארה"ב סבלו קרנות ה־ESG מפדיונות של 20 ו־18 מיליארד דולר בשנים 2024 ו־2023 בהתאמה.

במקביל, ההשקעות הסביבתיות הניבו תשואות חסר עמוקות. מאז תחילת 2022, מדדS&P Global Clean Energy Index של מניות התחום איבד כמחצית מערכו, בשעה שמדד S&P 500 עלה באותה תקופה בכמעט 30%.

כעת, ממשלו החדש של הנשיא טראמפ צפוי להגביר דרמטית את המגמה האנטי סביבתית, כשבין תוכניותיו הוצאת ארה"ב, בשנית, מהסכם פריז להגבלת ההתחממות הגלובלית החל ב־2026, וכן הכרזת "מצב חירום אנרגטי" שנועד להגדיל את ההשקעות בקידוח ותפוקת הנפט בארה"ב, תוך הצבת יעדים להורדת מחירו והגדלת הרזרבות האסטרטגיות.

נטישה של מחויבויות

רתיעת משקיעים מתחום ה־ESG מתחילה להתרחש גם באירופה, בה מנהלי ההשקעות הגדולים התקדמו משמעותית ביחס לארה"ב בהתחייבויותיהם להשקעות מבוססות שיקולים סביבתיים, בחסות דחיפה רגולטורית חזקה.

קרנות אירופיות ייעודיות לתחום ה־ESG סבלו מפדיונות שיא של כ־7.5 מיליארד אירו ברבעון האחרון של 2024, שהיה רבעון חמישי ברציפות של פדיונות.

במקביל, מוביל האיחוד האירופי מהלך לאימוץ תקנות ESG וקידום חקיקה בנושא. דרישות חדשות נוספות, שייכנסו לתוקף במאי ונועדו לוודא שהשקעות המסווגות כסביבתיות וירוקות יעמדו בקריטריונים מחמירים, יוצרות נטל רגולטורי כבד על חברות וקרנות בתחום.

אלו מובילים למגמה של צמצום הכספים בתחום ה־ESG, כשקרנות בו נוקטות שינוי אסטרטגיה והסרת תוויות ה־ESG. לפי הערכות, כ־30% עד 50% מהקרנות, כ־2,000 מהפעילות בתחום, ישנו את שמן ויצמצמו השקעות של ESG.

מגמה משמעותית נוספת היא שגופי ענק פיננסיים נוטשים יוזמות והתחייבויות להשקעות סביבתיות.

בחודש ינואר הודיעה חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם, בלקרוק (BlackRock), שהייתה המובילה הגלובלית ב־ESG, על פרישה מברית האקלים של מנהלי הנכסים (Net Zero Asset Management). זאת לאחר שספגה ביקורות, תביעות ואיומים למשיכת נכסים מצד משקיעים, בטענה להעדפת שיקולי ESG על תשואות. בכך הצטרפה לגל פרישות של מנהלי נכסים בשנתיים האחרונות, שכלל גם את ענקית ניהול הקרנות Vanguard.

פרישת בלקרוק הייתה נקודת שבר שהובילה להשעיית פעילות הארגון.

במקביל, כל הבנקים הגדולים בארה"ב, בהם ג'יי. פי מורגן, סיטי, מורגן סטנלי ובנק אוף אמריקה, פרשו גם הם מיוזמה דומה המיועדת לסקטור הבנקאות (Net־Zero Banking Alliance) במהלך החודשים האחרונים, תוך שהם ממשיכים להעמיד אשראי בהיקפים גדלים לתעשיות מזהמות.

הנסיגה הגלובלית מהשקעות סביבתיות משקפת העדפת שיקולים עסקיים קצרי־טווח של רווחיות למנהלי ההשקעות, ולמשל דמי הניהול שימשיכו לזרום ממשקיעים המתנגדים לטרנד ה־ESG.

קוצרים היום, בוכים בעתיד

במצב זה, להערכתנו, בחסות יציאת הכספים מאפיקים "סביבתיים" והעדפת השקעות מזהמות, קרנות ה־ESG ימשיכו להניב בטווח הקצר תשואות חסר, בהשפעת מכירות הנכסים מצד משקיעים בתחום. לכך יצטרפו השלכות של מדיניות אנטי סביבתית, כגון צמצום תקציבים וסובסידיות למימון ההשקעות, שיקטינו את היקפן וכדאיותן.

עם זאת, אנו סבורים שבניגוד לקונספציה ולפיה הימנעות משיקולי ESG תוביל לתשואות עודפות בטווח הקצר - הדבר לא יצלח. זאת משום שהנזקים יחזרו אל המשקיעים כבומרנג אדיר, עם התגברות הנזקים הסביבתיים שינבעו ממשבר האקלים ואפילו מוקדם מהצפוי.

להמחשה, 2024 הייתה השנה החמה ביותר בהיסטוריה; לראשונה הטמפרטורה הגלובלית הממוצעת עלתה ב־1.5 מעלות צלזיוס מעל רמתה הטרום־תעשייתית, היעד העליון בהסכם פריז שנקבע ל־2050, והנה נחצה כבר כעת. המשמעויות יהיו הרסניות.

בטרם הפנסיות יעלו באש

במונחים כספיים, אסונות טבע ב־2024 גרמו להפסדים שבין 320־370 מיליארד דולר ברמה הגלובלית. בארה"ב אירועים כאלה הופכים תכופים ויקרים יותר, בדמות הפסדים של מיליארדי דולרים בכל שלושה שבועות בממוצע, לעומת אחת לארבעה חודשים בשנות ה־80.

אי אפשר שלא להיזכר בשריפות הענק בקליפורניה בראשית 2025, שבעקבותיהן צפויות חברות הביטוח בארה"ב לספוג הפסדי עתק היסטוריים, המוערכים בטווח של 20-60 מיליארד דולר, כתוצאה מהרס של כ־10,000 מבנים בשכונות היקרות ביותר בלוס אנג'לס. הנזק הכלכלי הכולל מההרס מוערך ב־135-150 מיליארד דולר.

המשמעות היא שלאורך השנים ייווצרו הפסדי עתק לחברות ביטוח בעולם בגין פיצוי על נזקים, הפסדי אשראי לבנקים ולחברות אחרות כתוצאה מפגיעה בנכסי נדל"ן באזורים מועדים לפורענות אקלימית. פגיעות במניות הגופים האלו, המוחזקות בתיקי הפנסיה ובקרנות הנאמנות של מרבית המשקיעים בעולם, יתורגמו לתשואות חסר מתמשכות. אלה יובילו לגלי פגיעה משניים בדמות עליות משמעותיות במחיריהם של ביטוחי משנה, אשראי בנקאי ואיגרות חוב של חברות שנכסיהן רגישים לסיכוני אקלים, עד כדי מחיקות מוגברות של אג"ח ספציפיות, כגון אג"ח קטסטרופה לגידור סיכוני מזג אוויר.

הפסדים אלה יאפילו על התשואות מהשקעות מזהמות, ובטווח הארוך יובילו לאובדן ערך עצום מנזקים סביבתיים, כשמקומות נרחבים יהפכו בלתי ניתנים למגורים, עד כדי פגיעה אנושה בחיי אדם ובצמיחה הכלכלית. כאשר שוק ההון יפנים את הנזקים, זה כבר עלול להיות מאוחר מדי.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח בעליות שערים ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד