כמעט שנה לאחר שהוקם, צוות משרד האוצר לבחינת הפערים במוצרי החיסכון השונים צפוי לפרסם בקרוב מסקנות ביניים. מסתמן כי ההמלצות יהיו למהפך משמעותי שמטרתו לאזן את הטבת המס בין קופות הגמל להשקעה ופוליסות החיסכון (חיסכון שנחשב לטווח ארוך) לבין קרנות הנאמנות (מכשיר ההשקעות לטווח קצר).
● איך תשפיע מלחמת הסחר של טראמפ על החסכונות שלכם?
● אקזיט של 500 מיליון שקל: בעלי KSP ימכרו רבע מהרשת לאלטשולר שחם
● כמה תגייס הישראלית הראשונה שצפויה להגיע לוול סטריט ב-2025?
כיום, בקופות הגמל להשקעה ניתן לקבל פטור מלא ממס רווחי הון, בתנאי שפודים את החיסכון אחרי גיל 60 ובצורה של קצבת פנסיה. בנוסף, מעבר בין מסלולים ובין גופים לא נחשב לאירוע מס. נכון ל-2025, תקרת ההפקדה בגמל להשקעה עומדת על 81.7 אלף שקל בשנה.
בפוליסות החיסכון לעומת זאת אין פטור ממס רווחי הון ומעבר בין גופי החיסכון נחשב לאירוע מס. עם זאת, יש להן הטבות נוספות ובראשן האפשרות לעבור ממסלול למסלול ללא אירוע מס. מוצר החיסכון השלישי שעליו מדובר הוא קרנות הנאמנות, שבניגוד לשני האחרים נסחרות דרך חשבונות מסחר רגילים (כ-85%-90% בבנקים והיתר גם בגופים כמו מיטב, אי.בי.אי ואקסלנס טרייד) ולא משווקות לציבור על ידי מתווכים פיננסים. נכון להיום, כל קנייה או מכירה של קרן נאמנות מהווה אירוע מס, אך ניתן לבצע קיזוז של רווחי הון אל מול הפסדים.
השוות תנאים בין המוצרים
במסגרת המלצות הביניים, יבקשו בצוות להשוות תנאים בין שלושת המוצרים: גמל להשקעה, פוליסת חיסכון וקרנות נאמנות. איך זה יעבוד? הניהול של כלל המוצרים ייעשה באמצעות פלטפורמה אחת שתנוהל על ידי חברי בורסה ( גופים מורשים המאפשרים ביצוע פעולות בניירות ערך בבורסה המקומית), ובתוכה ניתן יהיה לבצע פעולות מבלי שהדבר ייחשב לאירוע מס ואף ליהנות מהטבות מס, בתנאי שהחיסכון יפדה לאחר גיל 60 ובצורה של קצבה (כפי שנהוג כיום בגמל להשקעה). ההטבה שתינתן תוגבל לסכום שמוערך בכמה מאות אלפי שקלים, כדי לא לפגוע בהכנסות המדינה ממסים.
אם ההמלצות הללו יאומצו, זו תהיה מהפכה שתשפיע על כל השחקנים באפיקי חיסכון והשקעה, שמנהלים היום מעל 700 מיליארד שקל (כ-600 מיליארד שקל מהם בקרנות): הבנקים, בתי ההשקעות, חברות הביטוח, המתווכים הפיננסים ועוד. וכגודל המהפכה, כך גם גודל ההתנגדות הצפויה למהלך.
תמיכה רבה, והתנגדות רבה
התומכים במהלך מעריכים כי יישום ההמלצות יביאו לחיסכון משמעותי לציבור. מכיוון שדמי הניהול כיום בקופות הגמל להשקעה עומדים על 0.6%-0.7% בממוצע, סכום גבוה יחסית שנוגס בחיסכון. והשינוי יאפשר לחוסכים לעבור למוצרים זולים יותר. גורמים בוועדה מוסיפים כי במסגרת ההמלצות יוגבלו גם ההטבות והעמלות שיורשו לגבות המתווכים הפיננסים (סוכני הביטוח).
ההתנגדות מגיעה מצדה של רשות שוק ההון, שלקחה חלק בצוות. שם, מעריכים כי הציבור לא באמת יהנה מחיסכון, שכן כיום דמי הניהול בקופות הגמל נמצאות במגמת ירידה שעלולה להיעצר. לשיטתם, דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות (בעיקר המנוהלות) גבוהים משמעותית בהשוואה לגמל להשקעה, ועליהן צריך להוסיף עמלות לבנקים ועמלות קנייה ומכירה. טיעון נוסף הוא שבקרנות הנאמנות הגופים מעלים לעתים את דמי הניהול, כפי שראינו רק לאחרונה בקרנות הכספיות.
מי שעמד בראשות הוועדה הוא מנכ"ל האוצר הקודם שלומי הייזלר, והוא כבר אינו שם כדי לדחוף ליישום הממלצות בחקיקה. גם בקרב המתווכים הפיננסים צפויה התנגדות משמעותית שכן הם עלולים להיות הנפגעים הגדולים מהמהלך. מי שיכריע אם לנסות לקדם את הסוגיה הוא שר האוצר בצלאל סמוטריץ', וגם אם יעשה כן צפויים עוד מכשולים רבים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.