גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלת חדרי העסקאות שממליצה: זה הפרמטר שהכי חשוב לבדוק לפני השקעה

חדרי המסחר הם הלב הפועם של המערכת הפיננסית ודרכם עוברת כמעט כל עסקה בשוק הסחיר ● אידית מוסקוביץ' טיפסה את כל הדרך לצמרת הבנק הבינלאומי וכבר 12 שנה מנהלת חדרי מסחר סוערים ● בראיון לפודקאסט של גלובס היא מספקת מבט מבפנים למקום בו הכל קורה: מהטלטלות הגדולות בוול סטריט, ועד לעסקאות הענק של המוסדיים ● וגם: התסריט המדאיג שמסתתר מאחורי ההשקעות ב־S&P 500

אידית מוסקוביץ, מנהלת חדרי המסחר בבנק הבינלאומי / צילום: מעיין חיים כחלון
אידית מוסקוביץ, מנהלת חדרי המסחר בבנק הבינלאומי / צילום: מעיין חיים כחלון

 

אחד המקומות המסקרנים ביותר במערכת הפיננסית, במיוחד בתקופות של טלטלות בשווקים, הוא חדר המסחר של בנק גדול. הטלפונים שלא מפסיקים לצלצל, הצעקות כשמתגלה מידע חדש, עשרות המסכים שמציגים מידע בזמן אמת מכל העולם - כל אלה משקפים את הדופק של השווקים הפיננסיים.

כוחות השוק | מנכ"ל הקרן שבטוח: "בישראל לא צריך להיות גאון - תעמוד בפקקים ותבין שתחבורה זה שוק לוהט"
כוחות השוק | מנהל קרן הגידור שחושף: 4 מניות מתיק ההשקעות וההזדמנויות
כוחות השוק | מה חושב מנכ"ל הבורסה על הטרנד הלוהט של המשקיעים, ולמה הוא כועס על הממשלה

אידית מוסקוביץ', אחת הדמויות הבכירות בבנק הבינלאומי, מנהלת את "הדבר המשוגע הזה", כהגדרתה - חדרי המסחר של הבנק, האחראים על המסחר בניירות ערך זרים וישראלים, מטבע חוץ ופיקדונות. "החיים שלי ביומיום מאוד מאוד לחוצים ועמוסים", היא מתארת. "אני מתרוצצת בין קומות, בודקת לאן השווקים הולכים, איזה חדר עכשיו בדיוק צריך איזה שהיא הנשמה ובעצם מחלקת את עצמי לכל החלקים האלה במהלך היום".

היא התחילה בגיל צעיר בתור עובדת סניפים וטיפסה כל הדרך לצמרת הבנק. לפני 12 שנים החלה לנהל את חדרי עסקאות המט"ח, וכיום היא אחראית על כל ארבעת חדרי העסקאות: מט"ח, ניירות ערך ישראלים, ניירות ערך זרים ופיקדונות.

מאז הקורונה, היא מספרת, השווקים לא נותנים רגע של שקט: "יש תנודתיות מאוד גדולה. פעם זה במטבעות, פעם זה בשווקים בארץ, פעם בשווקים בחו"ל".

 

בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מוסקוביץ' מספרת על השינויים הדרמטיים בעולם המסחר - מהמעבר לרשתות חברתיות שמזיזות שווקים בציוץ אחד, דרך הכוחות שמניעים את המסחר במטבעות ועד להתמודדות עם ימים של דרמות בשווקים.

מוסקוביץ' מתארת למשל את השבועיים האחרונים, כשהשווקים נעו בחדות בעקבות החששות מחברת ה־AI הסינית DeepSeek, ולאחר מכן בעקבות הודעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הטלת מכסים על קנדה, מקסיקו וסין. "זה יום שאנחנו יודעים שאנחנו לא נושמים", היא אומרת. "הטלפונים לא מפסיקים לצלצל, בדיוק כמו שאתם מדמיינים. לקוחות רוצים להבין מה הם צריכים לעשות, איך הם צריכים לתקן, באיזה סקטור כרגע הם יכולים להשקיע".

איזה סוג לקוחות פועלים בדרך כלל מול חדרי המסחר?
"באופן עקרוני מי שמגיע בסוף לחדרי העסקאות זה לקוחות יותר מתוחכמים, יותר מקצועיים. זה יכול להיות מוסדיים, זה יכול להיות חברות שוק ההון שבעצם סוחרות במסחר יומי או במסחר תוך יומי ומנצלות עיוותים במהלך היום, וזה גם יכול להיות לקוחות כשירים (בעלי הון נזיל גדול, ב"ל) מאוד גדולים שיש להם קשר ישיר לחדר".

זה כמו בסדרות, עם טלוויזיות ומסכים בכל פינה?
"המידע זורם ממקורות רבים. בכל מסך יש ערוץ אחר. זה יכול להיות חדשות בארץ, זה יכול להיות בלומברג ועוד. כל ערוץ שאתם רק רוצים פתוח. תדמיינו - אנחנו באופן ספייס, ואז כשמישהו יודע משהו הוא נעמד וצועק לכולם 'תראו פה!' וככה זה מתנהל. זה כמו בסרט, ממש ממש ככה".

 

הכלל מספר אחת למשקיעים

מוסקוביץ' מוסיפה כי מאז תקופת הקורונה חל שינוי מהותי באופן שבו מידע מזיז את השווקים. בנוסף לערוצי התקשורת המסורתיים, כעת גם הרשתות החברתיות מעלות ומפילות ניירות ערך. "העולם עבר לרשתות חברתיות", היא אומרת. "הצעירים מעבירים המון המון מידע שלא תמיד חשוף גם לסוחרים בחדרי מסחר, ועל בסיס זה פתאום קורות תנודות שוק שלפעמים אתה לא מצליח להבין. אוקיי, אבל זה לא פורסם בחדשות. איפה זה קרה? אה, זה משהו בטוויטר".

אנחנו עדיין רואים שבזמני משבר משקיעים רצים לדולר?
"זה לא השתנה. בעצם, הדולר הוא המקלט. אם אתה לא יודע מה קורה, תשקיע בדולר כי בסוף, וגם ראינו את זה במשברים האחרונים - כשכל השווקים רעדו, הדולר התחזק בעולם. אולי לא מול השקל, אבל בעולם כן".

שוק המט"ח נחשב למשוכלל במיוחד ולברומטר מרכזי לאירועים חריגים וטלטלות. מה משפיע על שוק המטבעות? ישנם גורמים רבים והמסחר בו מאופיין בסיכון גבוה מאוד. מוסקוביץ' מציגה כלל ברזל בנוגע להשקעה מסוג זה. "אני חושבת שבאופן כללי, כשאתה משקיע במטבע או בנכס, אל תתאהב בהשקעה שלך", היא אומרת. "תעבוד עם סטופ לוס מוגדר, ואז היכולת שלך לעשות כסף לטווח הארוך תהיה יותר טובה. כלומר, להגדיר מראש את ההפסד שאני מוכנה לקחת על הפוזיציה ולחתוך. לאורך השנים ראיתי המון המון אנשים שסחרו במטבעות וידעו לעשות כסף. הם תמיד עבדו עם תחימה של ההפסד וסגרו אותו. זאת אומרת, בלי שום סנטימנט ולהגיד 'אה, עוד שנייה זה יתקן'. לוקחים נשימה, ופותחים פוזיציה חדשה".

מהם הגורמים שמזיזים את שוק המטבעות, ואת השקל בפרט?
"נקודה אחת היא הקורלציה בין שער הדולר־שקל למה שקורה ב־S&P 500. כאשר המדד יורד באופן חד, הלקוחות (המשקיעים הישראלים) נדרשים להשלים ביטחונות בחו"ל. להשלמת ביטחונות אלה, הם צריכים לרכוש דולרים מהמערכת הבנקאית בזמן קצר מאוד. הביקוש המיידי הזה משפיע על השער ומקרה של ירידות בשווקים מחזק את הדולר, ולהפך. גם המצב הביטחוני בישראל משפיע כמובן וכך גם אירועים אחרים ופערי ריביות בין מטבעות. ככל שהריבית על אותו מטבע היא יותר גבוהה יהיה ביקוש לאותו המטבע".

היא מציינת כי השקל אינו חריג, ונותנת לדוגמה את ההשפעה השלילית שהייתה לאיומים של טראמפ על המטבעות של מקסיקו וקנדה: "בעצם הכלכלה של המדינה תיפגע ולכן המטבע המקומי יורד מול הדולר".

התסריט שמדאיג את המערכת הפיננסית

המעבר המאסיבי של חוסכים ומשקיעים רבים בשנים האחרונות להשקעה במדד ה־S&P 500 יוצרת כאב ראש מסוים למערכת הפיננסית, וזכתה אף להתייחסותו של בנק ישראל בדוח שפרסם בנובמבר האחרון: "ירידות שערים חדות בשווקים יאלצו מוסדיים וקרנות נאמנות לרכוש היקפים גדולים מאוד של מט"ח ובפרק זמן קצר, וכל זאת כאשר עלול להתקיים מחסור בדולרים בשוק. כתוצאה מכך הדינמיקה שהתפתחה בשוק המט"ח בזמן משבר הקורונה (קשיי נזילות של המוסדיים, ב"ל) עלולה לחזור וביתר שאת".

"כמות הנכסים של אזרחים ישראלים שמושקעת ב־S&P 500 היא בערך 100 מיליארד דולר", אומרת מוסקוביץ', ומוסיפה כי "גם בנקים זרים מסתכלים עלינו כמוקד סיכון בהיבט הזה". היא מסבירה. המוסדיים חשופים באמצעות חוזים עתידיים. ברגע שהחוזה העתידי תנודתי וה־500 S&P יורד, הלקוחות הישראלים צריכים להשלים בטחונות בחו"ל, וכשהם צריכים להשלים בטחונות הם נדרשים לקנות דולרים מהמערכת הבנקאית בזמן אפס. ירידה של 3%־5% ביום זה בסדר, אבל אם זו תהיה מגמה רצופה וחריפה של כמה ימים ונצטרך להשלים המון המון ביטחונות, אני חושבת שזה סנריו שמטריד את כולנו. בעיני זו נקודה לא נכונה שה־S&P 500 משפיע פה על רמת המטבע בצורה כל כך חזקה, ומזה הנגיד מוטרד בצדק".

איך זה קורה בפועל, את מקבלת טלפון ממוסדיים או מגופים נוספים שזקוקים מיידית לדולרים כשוול סטריט יורדת בחדות?
"כן חד משמעית, כי הביקושים עולים באותו רגע והמחיר מטפס בעקבות זאת".

 

"בשוק הישראלי אפשר לראות את האמת"

השוואה בין השוק הישראלי לשוק האמריקאי מעלה תמונה מורכבת, עם יתרונות וחסרונות לכל צד. המכשול המרכזי של השוק המקומי, לדברי מוסקוביץ', הוא בעיית הנזילות.

"הקרנות והמוסדיים הגדולים שרוצים לקנות פה לא יכולים לעשות את זה ב־no time", היא מסבירה. "הם צריכים סיילים גדולים, סכומים גדולים. הם צריכים לשבת על השוק כמה ימים וזה מכניס אותם לסיכון. ואז מראש אומר מנהל ההשקעות 'עזבי אותי, אני עכשיו צריך כמה ימים לאסוף סחורה בישראל על איזו מניה שאני רוצה, אז אני כבר אקח את מקבילתה בחו"ל'".

ומה היתרון של השוק הישראלי בעיניך?
"כשאני מדברת עם מנהלי השקעות הם אומרים לי 'תקשיבי אידית, את יודעת מה היתרון בישראל? זה שאני רואה את האמת. אני יודע ממי אני קונה את המניה ואני יכול לתקשר איתו ולראות את הלבן של העיניים שלו'. מה שאי אפשר לעשות בארצות הברית כי זה שוק ענק שאין לך איך להגיע לבן אדם שבסוף מנהל את החברה".

למרות המלחמה המתמשכת והאתגרים הגיאופוליטיים, השווקים בישראל מפגינים חוסן מפתיע. כיצד רואים זאת המשקיעים הזרים?
"בתקופת המהפכה המשפטית הגופים הזרים צמצמו למדינת ישראל קווים בצורה דרמטית. הם לא רצו לקחת סיכון ולא פתחו לנו קווים נוספים. אני חושבת שלאט לאט, כשהמדינה טיפה יוצאת מהמלחמה, נכנסת יותר להפסקת אש, חברות הדירוג קצת נרגעות. זה מביא אותן להיות יותר בטוחים בשוק הישראלי".

לסיום, בבורסה נערכים לעבור בשנה הבאה למסחר בימי שישי. אתם ערוכים לזה?
"כן, בואו לא נשכח שחדרי העסקאות מורכבים גם מחדרי עסקאות מט"ח וניירות ערך זרים, שכבר היום חולשים על השעות האלו. ההתאמה של הבורסה היא נדרשת ואנחנו בזמן אפס יכולים להתכונן לאירוע".

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%