גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח היציבות של בנק ישראל: הסיכון במשק פחת, אך נותר גבוה

בדוח היציבות הפיננסית למחצית השנייה של 2024, מציגים כלכלני בנק ישראל שני תרחישי סיכון מרכזיים: הדרדרות ביטחוניות וגאו-פוליטית לצד תהליכים של דה-גלובליזציה וירידה בצמיחה העולמית ● חרף השיפור במצב בחודשים האחרונים, פרמיית הסיכון של המשק נותרה גבוהה ביחס לרמתה ערב המלחמה

בנק ישראל / צילום: אורית דיל
בנק ישראל / צילום: אורית דיל

בפרק המאקרו של דוח היציבות למחצית השנייה של 2024, מעריך בנק ישראל כי רמת הסיכון נותרה גבוהה על רקע המצב הביטחוני והשלכותיו. לפי הדוח, ההשפעות השליליות באו לידי ביטוי במספר גורמים: "הפגיעה בפעילות העסקית, והתרחבות צורכי המימון הממשלתיים והשלכותיהם על עלויות המימון, אשר השתקפו בעלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות". 

בנק ישראל מזהיר: הוצאות המימון זינקו, והרווחיות בענף הבנייה מתקרבת לאפס
מבחן לכלכלת ישראל: החשב הכללי מוציא לדרך הנפקת חוב בינלאומית

פרמיית הסיכון נותרה גבוהה, ביחס לרמתה מלפני המלחמה

לפי בנק ישראל, פרמיית הסיכון של המדינה זינקה בעקבות המלחמה. הדוח מראה כי ה-CDS, מכשיר פיננסי שעולה בהתאם לסיכון לחדלות פירעון של ממשלת ישראל, נותר גבוה לאורך השנה. אומנם בחודשים האחרונים של השנה חלה התמתנות קלה, אך פרמיית הסיכון נותרה גבוהה, ביחס לרמתה מלפני המלחמה.

בנוסף, הסיכון הפיננסי בא לידי ביטוי גם בעלויות מימון גבוהות יותר של המדינה. מרווח תשואות האג"ח הממשלתי הנקוב בדולרים (לעומת אג"ח ארה"ב לתקופת זמן מקבילה) עלה בכ-1%בשלוש פעמים במהלך המלחמה - בפרוץ המלחמה ובשתי פעימות בעקבות התקיפות מול איראן.

כמו כן, הריבית הריאלית על האג"ח הממשלתי צמוד המדד עמדה גם היא בשיעור גבוה במשך רוב השנה. הריבית הגבוהה משקפת להערכת בנק ישראל התייקרות בעלות הריאלית של מימון החוב. גם כאן, למרות רגיעה מסוימת בחודשים האחרונים, עלויות המימון של ישראל נותרו גבוהות.

בדוח מתואר כי בהתאם למצב, הסיכונים הגבוהים במשק גררו גם את הורדות הדירוג של ישראל מספר פעמים על ידי חברות הדירוג השונות, שהותירו את אופק הדירוג של ישראל שלילי. "הנימוקים המרכזיים להורדת הדירוג כוללים את אי-הוודאות בנוגע להתרחבות אפשרית של העימות, משך הלחימה הצפוי והשינויים במדיניות הפיסקלית", מסבירים בבנק ישראל.

בערוץ המאקרו קיימים שני תרחישי סיכון למשק המתייחסים לפוטנציאל לפגיעה נוספת. התרחיש הראשון הוא המשך הסיכון הביטחוני שהתממש עם פרוץ המלחמה. כלומר, הוא מתייחס להחמרה במצב הגאו-פוליטי המקומי. התרחיש השני עוסק באי-הוודאות הגבוהה בכלכלה העולמית, לצד תהליכים של דה-גלובליזציה וירידה בצמיחה הגלובלית.

בצד החיובי, בבנק ישראל מציינים כי המגמה השלילית בהשקעות זרות בשווקים הפיננסיים בישראל התהפכה במחצית השנייה של 2024. בעוד שמפרוץ המלחמה ועד יוני 2024 משכו המשקיעים הזרים כ-18 מיליארד שקל מנכסים שקליים, בחודשים יולי-נובמבר נרשמה זרימה חיובית של כ-6 מיליארד שקל להשקעות אלה. "שינוי מגמה זה עשוי לשקף את השיפור בסנטימנט של המשקיעים הזרים כלפי המשק הישראלי", קיוו בדוח.

סקטור האשראי: שיעור המשכנתאות בסיכון גבוה נמצא בשיא היסטורי

מקום נוסף בו חלה התמתנות ברמת הסיכון היא ערוץ האשראי. דוח היציבות מעריך את ההקלה בסיכון בענף זה בכך ששיעורי הפיגור בתשלומי אשראי נותרה נמוכה, וגם הפרשי הבנקים להפסדי אשראי ירדו.

הדוח מחלק את סקטור האשראי לשני ענפיו: המגזר העסקי ומגזר משקי הבית. במגזר העסקי קובע הבנק כי ענף הנדל"ן מוביל את העלייה בביקוש לאשראי במגזר הפיננסי. "קצב גידול החוב של המגזר העסקי הואץ בחודשים האחרונים, הן בהלוואות בנקאיות והן בגיוסי אג"ח, זאת בניגוד לקצב הגידול האיטי שאפיין את שנת 2023 ותחילת 2024". יתרת החוב של המגזר העסקי בנובמבר עמדה על 1.4 טריליון שקל, מתוכו 777 מיליארד שקל בהלוואות מהבנקים.

הגורמים שהביאו לרווחיות הבנקים

חרף הטלטלות הגאו-פוליטיות והמלחמה, המערכת הבנקאית בישראל הפגינה חוסן פיננסי משמעותי עם רווחיות גבוהה. לפי דוח היציבות הפיננסית, הצליחה המערכת לעשות כן תוך הצגת יחסי הון ורמות נזילות גבוהים, לצד רווחיות משופרת ושיפור באיכות תיק האשראי.

בבנק ישראל מציינים כי הורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל על ידי חברת סטנדרד אנד פורס (S&P) השפיעה לרעה על המערכת הבנקאית. ההורדה הובילה לעלייה בדרישות ההון בגין חשיפות הבנקים לממשלה ולגופים במגזר הציבורי, ולשחיקה ביחסי ההון העצמי (רובד 1). למרות זאת, מציינים בבנק ישראל, הרווחיות הגבוהה של הבנקים הפכה הקטינה את רוע הגזירה, שכן היא תרמה לעלייה ביחס הון רובד 1 במהלך התקופה, מה שהגביר את היציבות הפיננסית שלהם. בנוסף, חל שיפור במדדי איכות תיק האשראי, כל זאת למרות המלחמה.

ההסבר לחוסן של המערכת הבנקאית מצוי בין היתר במה שקרה בתקופת הקורונה. כבר בשנת 2021 נרשם זינוק בתשואה על ההון (מדד חשוב לבדיקת ביצועי הבנקים). מאז אותה שנה נרשמה עלייה עקבית שנבעה מעלייה בהכנסות הבנקים, בין היתר הודות לעליית הריבית במשק מאז שנת 2022 ולירידה בהוצאות של הבנקים.

מאחר שהדוח עוסק במחצית השנייה של 2024, המספרים המוצגים בו ברמה השנתית משקפים את מה שקרה עד סוף 2023. כך זה נראה: הכנסות הבנקים בארץ עלו מ-50 מיליארד שקל בסיכום 2019 ל-81 מיליארד שקל בסוך שנת 2023.

עיקר העלייה נבע מההכנסות מריבית נטו שהכפילו עצמן מ-33 מיליארד שקל ל-61 מיליארד שקל. רכיב העמלות עלה בשיעור נמוך יותר מ-13 מיליארד שקל ל-15 מיליארד שקל. העלייה בהכנסות הבנקים מריבית נבעה גם מהאינפלציה, ולא רק מעליית הריבית (שמזניקה את ההכנסה מהלוואות בריבית משתנה).

כמו כן, נרשמו הוצאות נמוכות להפסדי אשראי וירידה מתמשכת בהוצאות תפעוליות ביחס לנכסים של הבנקים, בעיקר בהוצאות השכר. הליכי ההתייעלות שביצעו הבנקים בולטים ביחס למדינות מפותחות אחרות בעולם, אומרים בבנק ישראל, ומשקפים "מגמת התייעלות ארוכת-טווח במערכת הבנקאית המקומית".

בשורה התחתונה, למרות שהערוצים השונים מעידים על סיכון גבוה. בנק ישראל מעריך בדוח כי "המערכת הפיננסית בישראל מפגינה עמידות גבוהה מול האתגרים הביטחוניים ואי-הוודאות הגאו-פוליטית המתמשכים למעלה משנה".

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

תיקון והתנצלות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שלפיהם ייקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי