גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ח"כ רון כץ בוועדת הכלכלה: "וולט הפכה למונופול, העלות בלתי אפשרית"

מנכ"ל משלוחה ציין בדיון כי יש לו עדות של מסעדה שאומרת שיש לה בלעדיות עם וולט; בוולט הכחישו: "אין הסכמי בלעדיות" ● מנכ"ל איגוד המסעדות: "נשגב מבינתי למה רשות התחרות לא כאן" ● רשות התחרות תגיש תוך שבוע התייחסות כיצד בכוונתה לפעול לבחינת התחרותיות בשוק המשלוחים

שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis
שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis

ועדת הכלכלה של הכנסת התכנסה היום (ב') לדיון מהיר שעסק ב"דרכים למנוע ניצול לרעה של חברת וולט על צרכני המשלוחים". 

באום אל-פחם נוצרה לוולט תחרות שבתל אביב יכולים רק לחלום עליה
מתחרים נעלמו, ובשוק בטוחים: רשות התחרות תגביל את כוחה של וולט
בדיקת גלובס | החישוב שמראה כמה מקבלות המסעדות מכל הזמנה בוולט

הדיון מגיע בין היתר על רקע ההחלטה של וולט מהחודש שעבר לשנות את מודל התשלום בישראל, הן של הלקוחות והן של המסעדות. במסגרת המדיניות החדשה, יזנקו דמי התפעול שהחברה גובה מ-2 שקלים כיום לעד 5.9 שקלים בהתאם לגובה ההזמנה. בנוסף השיקה וולט שירות חדש - תמורת דמי מנוי חודשיים של כ-50 שקל, ייהנו הלקוחות מפטור קבוע מדמי משלוח. מי שייפגעו מהמהלך הם בתי העסק, שיידרשו לשלם 4.5 שקלים נוספים (מחיר כולל מע"מ) על כל הזמנה, כאשר החשש הוא שהסכום יגולגל לעבר הלקוחות בדמות העלאות מחירים. 

בפתח הישיבה, שהתכנסה לבקשת ח"כ רון כץ וח"כ אברהם בצלאל, אמר ח"כ בצלאל כי להרגשתו בתקופה האחרונה חל שינוי משמעותי בעלויות בוולט, שפוגע בעסקים ובצרכנים, וקרא להוריד את המחיר ולהיאבק ביוקר המחיה. הוא הוסיף כי אם בעבר התשלום בוולט בגין דמי התפעול היה 2 שקלים, היום התשלום יכול להגיע גם ל-5.90 שקלים, בנוסף לדמי המשלוח, מה שפוגע במעסיקים ובצרכנים.

"יש לי תחושה שבגלל שוולט שחקנים לבד במגרש, זה משפיע, והגיע הזמן להוסיף עוד שחקנים. אני יודע שיש דיבור בין יאנגו לגט, והתחרות חשובה מאוד. אנחנו צריכים לדאוג לצרכן עצמו, בפרט בתקופה הקשה כלכלית הזו, ואין בית שלא מרגיש את זה". 

"רשות התחרות חייבת להתעורר" 

ח"כ כץ הוסיף כי וולט הפכה למונופול, וציין כי רשות התחרות חייבת להתעורר ולהבין מה קרה. הוא הוסיף כי זה אחד הדיונים היותר משמעותיים בתקופה האחרונה. 

לדבריו, "וולט הפכה למונופול. במדינת ישראל יש גוף אחד ששולט בכל השוק. אני לא יודע כמה מכם יודעים, אבל כשאנחנו מזמינים המבורגר ממסעדה, בתוך המחיר 30% הולך לוולט. זה לא נגמר שם. 30% פלוס עלות דמי המשלוח ועלות התפעול החדשה של וולט. על המבורגר שאמור לעלות 30 שקלים, אנחנו משלמים מעל 70 שקלים, רק כי הם יכולים.

"זה הזמן להגיד חאלס. רשות התחרות חייבת להתעורר ולהבין מה קורה עם וולט מרקט, עם המשלוחים ועם תיעדוף של מסעדות שעובדות רק עם וולט. לא יכול להיות שיהיה שחקן אחד על המגרש, ואם כן, צריך להתייחס אליו כמו למונופול.

"אני חושב שעלות דמי התפעול לא נכונה, והעלאת המסים דווקא בזמן הזה כשכל המדינה קורסת, לא נכונה. לא יכול להיות שבתקופה הכי קשה במדינת ישראל חברה מעלה מחירים, כי היא לבד, ואין לה תחרות. אני מדבר עם המסעדות שחצי קורסות. העלות של המסים שוולט מטילה על מסעדות היא בלתי אפשרית, והעלות שוולט מטילה על מי שמזמין ממנה בלתי אפשרית. לא יכול להיות שנאפשר לזה להמשיך".

ח"כ משה פסל, שמילא את מקומו של יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן, התייחס להיעדרות נציגי רשות התחרות ואמר כי מן הראוי היה לשלוח נציג מטעמה לדיון. 

יש או אין בלעדיות? 

היועץ המשפטי של יאנגו דלי, אלעד סבג, התייחס לתחרות בין החברות במשלוחים מהרשתות הקמעונאיות, ואמר כי הבעיה היא שוולט מרקט הפכה להיות קמעונאי גדול. לדבריו, "כשיש לקמעונאים הגדולים אפשרות לעבוד דרך וולט, זה מוריד להם את המוטיבציה להשקיע באיכות שירות המשלוח שלהם. ביאנגו דלי הזמן הממוצע למשלוח הוא בערך 25 דקות, ברשתות הגדולות זה נע בין 12-24 שעות. רשות התחרות צריכה להגיד לוולט שהם צריכים לעסוק או בוולט מרקט או לעסוק בשליחויות מרשתות השיווק הקיימות".

מנכ"ל משלוחה, דניאל רחמים, ציין כי יש לו עדות של מסעדה שאומרת שיש לה בלעדיות עם וולט, והוסיף כי רשות התחרות קנסה את וולט שהודתה שקידמה מסעדות. "היו מסעדות שעזבו אותנו כדי לקבל הבלטה בוולט. כל המסעדות שלא עובדות עם משלוחה משלמות עמלה מופחתת ומקבלות לא מעט עבודה", אמר.

המשנה למנכ"ל וולט ישראל, עמרי שינפלד, הכחיש את ההאשמות של מנכ"ל משלוחה ואמר כי הדברים אינם אמת, וכי אין הסכמי בלעדיות - לא למסעדות ולא לשליחים. 

"המסעדן הבודד לא יכול להילחם בענק כזה" 

מנכ"ל איגוד המסעדות, יקיר ליסיצקי, אמר כי הפרמטרים למונופול הם נתח שוק של מעל 50% וכוח שוק משמעותי, וציין כי וולט עומדת בפרמטרים באופן אבסולוטי. הוא הוסיף: "נשגב מבינתי למה רשות התחרות לא כאן. אנחנו בכלל לא פונים לוולט, היא חברה פרטית ועושה את מה שהיא עושה כי אפשר. אנחנו דורשים חקיקה עד שהשוק ייפתח לתחרות".

מנכ"ל מסעדנים חזקים ביחד, תומר מור, הוסיף כי הוא לא אומר לרגולטור מה לעשות, אבל כשיש סטייה כל-כך משמעותית, זה מחייב בדיקה. לדבריו, "המסעדן הבודד לא יכול להילחם בתאגיד ענק כזה. הרגולטור חייב להתערב".

המסעדנית ליבת מנחם ציינה כי אין לה ברירה אלה לעבוד עם וולט, ואמרה: "אם אני לא עובדת איתם, אני לא קיימת. אני לא מבינה את העמלה ולא מבינה את העלייה. המוצר הוא אותו מוצר, המשלוח אותו משלוח, אז למה הלקוח צריך לשלם יותר על משהו שהוא בדיוק אותו הדבר?". 

"להחזיר את ההמבורגר למחיר האמיתי שלו" 

שינפלד, המשנה למנכ"ל וולט ישראל, התייחס לפעילות וולט ואמר כי לפני שהיא נכנסה לארץ, לעסקים הקטנים לא היה סיכוי לשלוח עשרות או מאות משלוחים ביום, ורק לחזקים היה מערך משלוחים.

באשר לשינויים שנעשו לאחרונה אמר שינפלד כי בוצעו שלושה מהלכים ששניים מהם מהווים הורדת מחירים. הוא אף ציין כי דמי התפעול ירדו מ-2 שקלים לשקל אחד בלבד, וכי וולט ישראל גובה דמי תפעול דומים מאוד למה שהחברה גובה בעולם.

ח"כ כץ התייחס לדברים שנשמעו בדיון ואמר כי בכוונתו לעבוד קשה כדי "להחזיר את מחיר ההמבורגר למחיר האמיתי שלו. לא יכול להיות שאם למסעדה זה עולה 60 שקל, לצרכן זה יעלה 100 שקל. רשות התחרות צריכה להיכנס לעניין".

ח"כ פסל סיכם את הישיבה ואמר כי "על רקע הטענות, הוועדה מבקשת מרשות התחרות התייחסות, תוך שבוע, כיצד בכוונתה לפעול לבחינת התחרותיות בשוק המשלוחים ממסעדות ומקמעונאים, וכן לבחון את ההסכמים של וולט עם מסעדנים ועם קמעונאים על-מנת לוודא שאינם כובלים. בנוסף מבקשת הוועדה מהרשות להאיץ את בדיקת בקשת המיזוג של גט ופנגו, וכמובן להגיע לדיון הבא בנושא". 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

פרופסור אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם