גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מועדון ארוחת הבוקר" נחשב קלאסיקה, אבל היום גיבור כזה לא היה עובר

לפני 40 שנה הציג ג'ון יוז בסרטו את השבריריות והמורכבות של גיל הנעורים ● בחינה שלו היום תאיר סצנות "בעייתיות", שללא ספק היו נשארות היום על רצפת חדר העריכה ● בעידן הנוכחי, שמעדיף תקינות על מורכבות, הסרט מהווה תזכורת לכוח הכובש של סטוריטלינג אמיתי

בדיוק לפני 40 שנה, בפברואר 1985, סרט על חמישה בני נוער שנענשו בריתוק בבית ספר התיכון שלהם יצא לאקרנים, והגדיר מחדש את הגבולות והעומק של סרטי הנעורים ההוליוודיים. "מועדון ארוחת הבוקר" היה הרבה יותר מעוד סרט לנוער, אלא מבט חשוף על זהות, מבנים חברתיים והצורך האנושי בחברים. עד שיצא הסרט הזה, סרטי נוער, למעט חריגים ספורים, היו בעיקר קומדיות. לפעמים מוסיקליות ("סרטי חוף" מהסיקסטיז), לפעמים נוסטלגיות ("אמריקן גרפיטי", "גריז") ולפעמים סתם גסות רוח ("שחק אותה אצל פורקי"), בהן הנוער הוצג בעיקר כחרמן ושובב. מעטים, אם בכלל, ניסו לתפוס בסרט את המורכבות והשבריריות של הזהות העצמית בתקופת התיכון. הסרט הזה, עמוס הדיאלוגים, שממוקם בלוקיישן אחד ומרגיש קצת כמו מחזה שכתב וביים ג'ון יוז ("יפה בורוד"), היה המבשר של עידן חדש בקולנוע - תלמידי תיכון הפכו מקריקטורה לדמויות מורכבות, ודיאלוגים נכתבו "אל" בני נוער ולא "עליהם".

ההחלטה של וורנר לקבור את החדש של איסטווד מעידה שכבר אין מקום לסרטים קטנים וטובים
גלובוס הזהב הוא כבר לא חגיגה של כישרון ויצירה, אלא עסק כלכלי נטו

הסרט שעלה 1 מיליון דולר בלבד להפקה, הכניס יותר מ-50 מיליון והפך לקלאסיקה מיידית, השפיע כמעט מיד על סרטים וסדרות שהופקו לנוער: "חברים" (ג'ואל שומאכר, 1985), "ללכת שבי אחריו" (פיטר וויר, 1989), "אמרי לי כן" (קמרון קרואו, 1989), סדרת הטלוויזיה "אלה הם חיי" עם קלייר דיינס ואפילו "קלולס" (איימי הקרלינג, 1995) חייבים את קיומם במידה רבה להצלחה הגדולה של מועדון ארוחת הבוקר.

האם סרט כזה יכול היה להיעשות גם היום

40 שנים אחרי, הסרט עדיין נצפה, עדיין רלוונטי, אך גם שנוי מעט במחלוקת. לאורך השנים ביקורות על אלמנטים בעייתים בו - בעיקר בריונות ודינמיקות בין מגדריות - צפו ועלו, כולל מכוכבי הסרט עצמם. בגללן עולות שאלות כמו האם הרוויזיונזם כלפיו מוצדק והאם סרט כזה יכול היה להיעשות גם היום, כשהעין התרבותית הביקורתית על ייצוג התנהגויות לא הולמות בהוליווד מחמירה בהרבה. האם הגישה הישירה והבלתי מתפשרת של הסרט כלפי תמות של התבגרות, חיפוש זהות ומערכות יחסים תורמת לו או גורעת ממנו?

בליבתו, מועדון ארוחת הבוקר הוא סרט על חמישה תלמידי תיכון המגיעים כל אחד מקליקה חברתית אחרת עם סטריאוטיפ משלה - הספורטאי, החנון, המנודה, הנסיכה והמרדן. במהלך שבת אחת של ענישה מתמודדות הדמויות - זו עם זו, וגם כל אחת עם עצמה והסטריאוטיפ שהיא חשה כלואה בו. הדינמיקה הקבוצתית חושפת חיים פנימיים מורכבים שעיצבו במידה רבה את ההתנהגויות שלהם, וגם פגיעות רבה בהתמודדות מול הציפיות ההוריות, האקדמיות והאישיות.

 

מה שהפך את מועדון ארוחת הבוקר להצלחה כה גדולה היו לא רק הדיאלוגים השנונים או פס הקול העשיר (אם כי אין ספק ש-Don't You Forget About Me של סימפל מיינדס הפך להמנון של דור), אלא שהסרט והשחקנים הצליחו להשיל מהדמויות את שכבת ה"פרפורמנס" שיש בגיל ההתבגרות ולהראות מה קורה מתחת לסטריאוטיפ. יוז הצליח לתת לכל דמות קול שהרגיש עמוק, פגום ומעל הכל, אותנטי.

מולי רינגוולד שגילמה את קלייר ("הנסיכה") חזרה אל דמותה במאמר מפורסם בניו יורקר מ-2018 - שנות השיא של תנועת MeToo# ושל שערוריית הארווי ויינסטיין - ואחרי צפייה משותפת עם בתה בסרט, הודתה שמצאה עצמה בוחנת כמה סצנות בעייתיות בעין ביקורתית. כזו הייתה הסצנה בה דמותו של בנדר, המרדן (ג'אד נלסון), מטריד את קלייר מינית כשמציץ מתחת לחצאיתה ובאופן מרומז אף לכאורה נוגע בה, בעוד שקלייר דווקא מתאהבת בו; או המייקאובר שהיא מעבירה את אליסון הדחויה (אלי שידי) שגורם לאנדרו, הספורטאי (אמיליו אסטבז) להתאהב בה.

אף שרינגוולד המשיכה להכיר בכך שג'ון יוז (לו היא היוותה השראה ועבדה איתו בשלושה סרטים) היה פורץ דרך בכתיבתו אל בני נוער ובכנות הרגשית הנשקפת מעבודותיו, היא טענה שבה בעת היא מכירה בעיוורון שלו כלפי נושאים מגדריים מסוימים, ואף באכזריות כלפי הדמויות שכתב. היא תהתה כיצד שני אלה יכולים לשכון באדם אחד (יוז הלך לעולמו בשנת 2009, בגיל 59).

הרגעים הלא נוחים הפכו אותו למשמעותי כל כך

דווקא היום, 40 שנה אחרי, נדמה שהביקורת הזו קצת מפספסת את כוונות הסרט, שלא מנסה "לתמוך" או "לחגוג" את ההתנהגויות האלה, אלא פשוט להכיר בהן. סיפור הרקע של בנדר, שאביו מתעלל בו קשות, כמעט לא מאפשר לכתוב אותו אחרת. אפשר לראות בזה תירוץ, אבל האמת היא שהוא פשוט דמות שבורה שעושה את הדבר היחיד שהיא יודעת לעשות - להעביר את הכאב והאגרסיות ממנה לאחרים. כל ציפייה לכתוב אותה אחרת היא לחטוא לאמת של הדמות.

גם המייקאובר של אליסון יכול להיות מפורש לא כ"כניעה לנורמה" ו"דחיית האני האמיתי" שלה כפי שטענו המבקרים, אלא דווקא כהתפתחות, השלת הקליפה שעטפה אותה ו"יציאה אל העולם" (אחרי המייקאובר היא לראשונה מחייכת, יוצרת קשר עין). בכל מקרה, הסרט לא דורש מהצופה לחגוג את הבחירות (הטובות או הרעות) של גיבוריו, כי אם לנסות ולהבין אותן.

אם מועדון ארוחת הבוקר היה נכתב היום, רגישויות מודרניות ודאי היו דורשות גרסא סטרילית יותר, כזו בה בנדר לא מטריד מינית, אין עלבונות סטריאוטיפיים והדמויות "מיושרות", מי פחות ומי יותר, לנורמות החברתיות המקובלות. גם אם בנדר למשל היה נותר "דמות בעייתית", סביר שכותבים בהוליווד היום לא היו מאפשרים לרומן בינו לבין קלייר להתרחש, אף שהוא דווקא מעוגן בתופעה מוכרת שבה אנשים נמשכים דווקא למערכות יחסים פגומות. הרגע בסיום הסרט שבו קלייר נותנת לבנדר את עגיל היהלום שלה אינו בהכרח רק "רגע רומנטי" אלא סימבול לעובדה שאפשר, אם רוצים, לראות אדם מעבר לסטראוטיפ שהוא, ודווקא הביקורת על הסרט חותרת תחת המסר הזה.

לו בנדר היה משוכתב מחדש כדמות "נעימה יותר", לטרנספורמציה שלו לא היה אימפקט. הוצאת הרגעים ה"בעייתיים" בסרט הייתה הופגת אותו לדליל רגשית, חסר חיים וללא קתרזיס של ממש בסופו. הרגעים הלא נוחים שבו הם אלו שהפכו אותו למשמעותי כל כך עבור רבים.

מהיבט מודרני אחר, ייתכן והשתחררות כזו מהפרסונה ש"נכפית עליך" כבן נעורים אינה אפשרית בכלל היום, בעידן הרשתות החברתיות. הסרט מצליח להראות יפה עד כמה כל דמות בונה את האישיות שלה על בסיס ציפיות חיצוניות ממנה, ואיך אפשר להשתחרר מהן בהינתן החלל והזמן המתאימים. בעידן שבו כל בן נוער מתחזק את הפרפורמנס ברשתות באמצעות הסמארטפון שלו, בפלטפורמות שדורשות ממנו לתחזק את דמותו הווירטואלית ללא הרף, האם בכלל ישנם מקום וזמן שיאפשרו לו להשתחרר מציפיות חיצוניות?

אם יש משהו שהסרט הזה יכול ללמד את העין המודרנית זה שגילוי עצמי מתרחש כאשר הלחץ החיצוני מוסר. בעידן הנוכחי, שמעדיף תקינות על מורכבות, מועדון ארוחת הבוקר מהווה תזכורת לכוח הכובש של סטוריטלינג בלתי מתפשר, שמאפשר לצופים להבין לא רק מה זה אומר להיות בגיל הנעורים, אלא מה זה אומר להיות אנושי.

עוד כתבות

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי