גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי אסור לקזז הפסד מניירות ערך? הפסיקה החדשה והדרמטית

המחוזי בת"א דן בשאלה האם בעל מניות רשאי לקזז הפסד הון ממכירת ניירות ערך בשנת המס כנגד הכנסה מדיבידנד ששולמה לו בשל ניירות ערך אחרים, לאור מגבלת שיעור המס החל על הדיבידנד, המהווה תנאי לקיזוז הפסד ההון ● נקבע: "המחוקק התכוון לשלול את זכות הקיזוז של יחיד שהוא בעל מניות מהותי"

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

האם בעל מניות רשאי לקזז הפסד הון ממכירת ניירות ערך בשנת המס כנגד הכנסה מדיבידנד ששולמה לו בשל ניירות ערך אחרים, לאור מגבלת שיעור המס החל על הדיבידנד (בשיעור 25%), המהווה תנאי לקיזוז הפסד ההון?

על שאלה זו השיב בית המשפט המחוזי בתל אביב בשלילה, לאחר שדחה את ערעורו של אבי בן דוד, בעלים של חברת אביב ב.ד אחזקות, על סירובו של פקיד שומה תל אביב להתיר לו קיזוז הפסדי הון של חברת-הבת שלו אל מול רווחיו מדיבידנד בסך כ-4 מיליון שקל שקיבל מהחברה. 

עורכי דין שימו לב, בקרוב תקום לכם תחרות מכיוון מפתיע
תיקון החוק, הטבת המס וחברות ההייטק שירוויחו
בלעדי | באיחור של שנה: זה נוהל הגילוי מרצון שצפויה להעביר רשות המסים

בן דוד מחזיק במלוא מניותיה של חברת אביב ב.ד אחזקות, שהפכה בשנת 2014 לחברה משפחתית (החל משנה זו הכנסתה החייבת משויכת לבן דוד באופן אישי). לחברת אביב ב.ד החזקות יש חברת-בת בשם אביב פתרונות מתקדמים בתוכנה. חברת-האם וחברת-הבת מדווחות במסגרת דוח מאוחד לרשות המסים.

במהלך שנת 2015 דיווחה חברת-הבת על הפסד הון בסך של כ-4.4 מיליון שקל כתוצאה ממכירת מניות של חברה שבהחזקתה. הפסד ההון נכלל בדוחות חברת-האם ויוחס לבן דוד. בהמשך, ב-31 בדצמבר 2015, חילקה חברת-האם לבן דוד דיבידנד שמקורו בעודפים שנוצרו טרם היותה חברה משפחתית בסכום כולל של כ-3.8 מיליון שקל, ובן דוד קיזז הכנסה זו מדיבידנד אל מול הפסד ההון של חברת-הבת במסגרת הדוח שהגיש לשנת 2015.

פקיד השומה דחה את הקיזוז, ובמסגרת שומה בצו קבע כי היות שבן דוד הוא בעל מניות מהותי בחברת-האם שחילקה את הדיבידנד, הוא אינו רשאי לקזז כנגדו את הפסד ההון. על החלטה זו ערער בן דוד לבית המשפט המחוזי בתל אביב.

המחלוקת בין הצדדים סבבה סביב השאלה האם בן דוד, שהוא בעל מניות מהותי בחברה שחילקה את הדיבידנד, זכאי לקזז כנגדו את הפסד ההון שנוצר בחברת-הבת, שגם בה הוא בעל מניות מהותי (בעקיפין).

לטענת פקיד השומה, באמצעות עו"ד רויטל בן דוד מהמחלקה הפיסקאלית בפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי), לא רק שנוסח החוק אינו מאפשר את הקיזוז, אלא שבחינת תכלית החקיקה מובילה למסקנה כי המחוקק בחר באופן מודע שלא להתיר ליחיד שהוא בעל מניות מהותי לקזז הפסד הון מנייר ערך כנגד הכנסה מדיבידנד (או מריבית) מנייר ערך אחר. זאת, משיקולים של שקילות מיסויית ועל-מנת שבכל אחת מדרכי הפקת הכנסה בידי בעל מניות מהותי (משכורת, דיבידנד, ריבית), מהחברה שבה הוא שולט, תישמר ההתאמה בין המיסוי החד-שלבי למיסוי הדו-שלבי.

מנגד, בן דוד טען, באמצעות עורכי הדין נועה לב-גולדשטיין ואדם קדש מפירמת עוה"ד פישר (FBC), כי יש לפרש את פקודת מס הכנסה באופן שמאפשר את זכות הקיזוז ליחיד שהוא בעל מניות מהותי, כאשר תוצאה זו מתיישבת גם עם מבחן השקילות הכלכלית, שכן הן הדיבידנד והן הפסד ההון (אילו היה רווח) כפופים לאותו שיעור מס (30%), ולא יהיה בהתרת הקיזוז משום גרימת נזק לגביית המס. 

שאלה של פרשנות 

במוקד המחלוקת הייתה שאלת פרשנותו המשפטית של סעיף 92(א)(4)(ב) לפקודת מס הכנסה. סעיף 92 לפקודה מסדיר את אופן קיזוז הפסד הון שנצמח בידי הנישום. הכלל בקיזוז הפסד הון נקבע בסעיף 92(א)(1) לפקודה, הקובע כי הפסד הון ממכירת נכס ניתן לקיזוז כנגד רווח הון, בתנאי שאם מכירת הנכס הייתה מניבה רווח הון, הרווח היה מתחייב במס.

בסעיף 92(א)(4) לפקודה ערך המחוקק הבחנה בין קיזוז הפסד הון כנגד הכנסה מדיבידנד (או מריבית) "בשל אותו נייר ערך" שהניב את ההפסד (פסקה (4)(א)) - ובין קיזוז הפסד הון כנגד הכנסה מדיבידנד (או מריבית) "בשל ניירות ערך אחרים" (פסקה 4(ב)).

על-פי סעיף זה, ציינה השופטת ירדנה סרוסי בפסק הדין, "מקום בו הקיזוז נעשה כנגד דיבידנד ששולם בשל נייר ערך שאינו נייר הערך שהניב את הפסד ההון, כבענייננו, נקבעה מגבלה לקיזוז הפסד ההון בגובה שיעור המס החל על הדיבידנד (או הריבית) בשנת המס".

השופטת הוסיפה כי לפי נוסחה המקורי של פסקה (4)(ב) שבסעיף 92(א) (לפני תיקון שנערך בפקודת מס הכנסה), ניתן היה לקזז הפסד הון מנייר ערך כנגד דיבידנד מנייר ערך אחר, בכפוף לכך ששיעור המס החל על הדיבידנד "לא עלה על 25%". מאחר שקיזוז הפסד הון מנייר ערך כנגד דיבידנד מנייר ערך אחר הותנה בכך ששיעור המס החל על דיבידנד לא עולה על 25%, ושיעור המס על דיבידנד לא עלה על 25%, אף אם שולם ליחיד שהוא בעל מניות מהותי - התוצאה הייתה שבשנים הראשונות שלאחר חקיקת פסקה (4)(ב) ניתן היה לקזז הפסד הון מנייר ערך כנגד כל דיבידנד ששולם, לרבות דיבידנד ששולם ליחיד שהוא בעל מניות מהותי .

ואולם עם השנים הועלו שיעורי המס על רווח הון ועל דיבידנד - שיעור המס על רווח הון במכירת נייר ערך ועל דיבידנד ששולם בשל נייר ערך הועלה לשיעור של 30%, בידי יחיד שהוא בעל מניות מהותי, ולשיעור של 25% בידי יחיד שאינו בעל מניות מהותי .

חרף העלאת שיעורי המס, לא תוקנה מגבלת הקיזוז שבפסקה 4(ב), ולא הותאם שיעור המס הקבוע בה לשיעור המס החל על דיבידנד ששולם ליחיד שהוא בעל מניות מהותי (30%), והיא נותרה על שיעור של 25%.

לאחר בחינת תכלית החקיקה, קבעה השופטת סרוסי כי "אי-תיקונה של פסקה 4(ב) נעשה בכוונת מכוון על-מנת לשלול את זכות הקיזוז של יחיד שהוא בעל מניות מהותי", והוסיפה כי "המחוקק היה עקבי בעמדתו זו גם בתיקונים המאוחרים, כאשר בכל אחד מהתיקונים הבאים נמנע מלאפשר את זכות הקיזוז ליחיד שהוא בעל מניות מהותי".

עוד נקבע כי "לו רצה המחוקק לחזור ולהעניק את זכות הקיזוז ליחיד שהוא בעל מניות מהותי, היה עושה זאת באופן מפורש כפי שעשה ביחס לחבר בני אדם, כאשר תיקן את מגבלת הקיזוז שבפסקה 4(ב) בתיקון 197 על-מנת להתאימה לשיעור מס החברות, וכפי שעשה ביחס ליחיד שאינו בעל מניות מהותי, כאשר תיקן את מגבלת הקיזוז שבפסקה 4(ב) בתיקון 234 על-מנת להתאימה לשיעור המס בו הוא חב על הכנסה מדיבידנד. המחוקק יכול היה לפעול בדרך דומה גם לגבי יחיד שהוא בעל מניות מהותי, לו חפץ בכך. העובדה שהמחוקק לא עשה זאת, מדברת בעד עצמה".

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%