חברות הייטק המבצעות מיזוג ושינוי מבנה יוכלו ליהנות מפטור רחב יותר ממס - כך קובע תיקון חקיקה חדש שאושר לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הכספים. הצעת החוק שיזמה רשות המסים בשיתוף עם משרד האוצר ורשות החדשנות, לתיקון הוראותיו של החלק השני לפקודת מס הכנסה, תאפשר לחברות ולבעלי מניותיהן, ובפרט לאלו הפועלות בהייטק, לבצע מהלכי רה־ארגון מורכבים מבלי להיות מחוייבים במס.
● סערת ה־AI החזירה את שוק המניות הסיני לאור הזרקורים לאחר שנים קשות
● שווי המיזם של איליה סוצקובר צפוי לזנק פי 6 מספטמבר - בלי מוצר
במסגרת התיקון, מוצע לשדרג את הוראות פקודת מס הכנסה החלות על חברות המבקשות להתמזג לתכלית עסקית וכלכלית, ולשם ניהול ותפעול מאוחד של פעילותן. התיקון יאפשר להן להתמזג מבלי להתחייב במס, ובלבד שיחסי השווי בין החברות המתמזגות אינם עולים על 1:19. יחס זה עומד כיום על 1:9 בלבד.
כמו כן, מוצע לבטל את הדרישה הקיימת כיום בחלק השני לפקודה, לפיה, על בעלי המניות של חברות שהשתתפו בשינוי מבנה להחזיק במשך שנתיים בלא פחות מ־ 25% ממניות החברה הקולטת לאחר השינוי.
המרוויחים
חברות הייטק שמעוניינות לבצע מיזוגים ורה־ארגון
המטרה
לאפשר לחברות לבצע מיזוגים ושינויי מבנה, ללא אירוע מס, ובכך לסייע להתפתחותן של החברות ושל הכלכלה
השינויים המרכזיים
יחסי השווי בין חברות מתמזגות יגדלו; בוטלה החובה להחזיק במשך שנתיים לפחות מרבע ממניות החברה הקולטת
עוד מוצע להקל על חברות המבקשות להתמזג בדרך של החלפת מניות ולאפשר מיזוגים אלה ללא חיוב במס, גם כאשר 70% ממניות החברה המועברת מוחלפות במניות החברה הקולטת (שיעור זה עומד כיום על לא פחות מ־80%). וכן, מוצע להגדיל את שיעור התמורה במזומן שבעלי מניות מעבירים רשאים לקבל במיזוג מ־40% ל־49% מתוך התמורה הכוללת במיזוג.
עוד כולל התיקון המוצע הקלות לחברות המעוניינות להתפצל או להעביר נכסים, ובכלל זה ביטול הדרישה להשלים בנייה תוך חמש שנים על קרקע שפוצלה או הועברה וכן, הוראות באשר לאופן חישוב שיעור המס החל על בעלי מניות של חברות שהתמזגו עם חברות אחרות.
יותר מיזוגים ורה־ארגון בחברות
לדברי מומחה המס עו"ד שחר שטראוס, שותף במשרד בנימיני ושות', "מדובר בבשורה אמיתית למשק. פרק שינוי המבנה נועד לעזור למשק לצמוח באופן יעיל יותר. מתן אפשרות למזג פעילויות או לפצל, בהתאם לצרכים העסקיים של אותו עסק, תורם לכלכלה, ויש צורך להסיר חסמי מסים לצורך טובת המשק.
"רשות המסים ביצעה שינוי שמטרתו לאפשר שינוי מבנה רחב יותר ללא אירוע מס. עד לשינוי הנוכחי, כדי שמיזוג יהיה פטור ממס, נדרש שאף אחת מחברות לא תהיה גדולה מהשנייה יותר מפי 9. כעת רשות המסים הגדילה את היחס ל 1:19. מדובר בשינוי מבורך, אולם נכון שהרשות תגדיל עוד יותר את היחס, בייחוד עבור חברות הייטק".
באשר להסרת המגבלה שהייתה קיימת, לפיה בשינוי מבנה עם העברת קרקע נדרש לסיים את הבנייה תוך 5 שנים משינוי המבנה, מוסיף שטראוס כי "זהו דבר שיאפשר גם לחברות קבלניות לבצע תהליכי ייעול תאגידים שלא יכלו לבצע עד היום".
שטראוס מוסיף כי "בעבר כל מי שעשה שינוי מבנה פטור ממס, נדרש להישאר בעל מניות של לפחות 25% במשך שנתיים משינוי המבנה. לעיתים אחרי שינוי המבנה היו הזדמנויות עסקיות למכור את כל מניות החברה, כאשר ברור שבמצב כזה רשות המסים גם נהנית מהמכירה, אולם כדי לא להפר את הוראות שינוי המבנה, היה נדרש להמשיך להחזיק את המניות למשך תקופה של שנתיים, דבר שהפך עסקאות ללא רלוונטיות. כיום רשות המסים הסירה את המכשול הזה, וצריך להגיד שאפו על זה".
התיקון כבר יוצר עניין בקרב מומחי מיסוי, אשר אומרים כי השפעתו תהיה משמעותית בקרב החברות, בעיקר הבוגרות יותר, בשוק ההייטק.
כבר משנות ה־90 רצו לאפשר רה־ארגון פשוט
לדברי עורך הדין דורון מוטעי, שותף וראש קבוצת המסים במשרד פרל כהן, "'חוק המיזוגים והפיצולים' נחקק כתיקון לפקודת מס הכנסה עוד בתחילת שנות התשעים. מטרתו הייתה לאפשר דחיית מס לעסקאות מסוג 'שינוי מבנה', שחברות נמנעו לבצע עד אז, בשל השלכות המס שנבעו מהן. לאורך השנים עבר החוק לא מעט שינויים ותיקונים, שנועדו לעדכן אותו ולהתאימו לתנאים המשתנים במשק. התיקון האחרון הולך בכיוון זה".
לדבריו, "בעקבות התיקון צפוי שנראה יותר חברות במשק ששוקלות לבצע רה־ארגון פנימי או מיזוג של חברות עם חברות גדולות מהן בהרבה (דהיינו, רכישות בדרך של מיזוג), דבר שלא יכול היה להתבצע בעבר בפטור ממס".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.