גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי ירידה של 40% במחירי המכרזים, כמה יעלו הדירות? חמש הערות על מכרזי שדה דב

המכרזים שנערכו בשבוע שעבר, ובהם שווקו בהצלחה קרקעות לכמעט 4,000 יחידות דיור ברובע היוקרתי של תל אביב, עוררו הדים רבים ● גלובס עם כמה נקודות שכדאי להתעכב עליהן לקראת סגירת יתר המכרזים ברובע, בעוד כחודש

רובע שדה דב. המכרז האחרון הכניס למדינה כ-6 מיליארד שקל / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף
רובע שדה דב. המכרז האחרון הכניס למדינה כ-6 מיליארד שקל / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

אחרי המתנה רבה ולא פחות מחמש דחיות של מועדי הסגירה, שווקו בשבוע שעבר בהצלחה כמעט כל הקרקעות במכרזי רובע שדה דב, ארבעה מכרזים ראשונים מתוך עשרה בסך־הכול שפרסמה רמ"י.

בלעדי | בכ-3.5 מיליון שקל: חברת הבת של פתאל במו"מ מתקדם לשכירת משרדים בפרויקט ברמת גן
האופוריה חזרה: יזמי הנדל"ן שמשוכנעים שמחירי הדירות ימשיכו לטוס
דירה להשקעה בבאר שבע: החוזה נסגר תוך יומיים, אבל המוכרת נאלצה להתפשר

3,922 יחידות הדיור (יח"ד) ששווקו בהצלחה יכניסו לקופת המדינה כ־6 מיליארד שקל, ובעיקר מסמלות כי על אף המצב הכלכלי המורכב והאיתותים האחרונים על מצוקה בענף, ישנם מספיק שחקנים שיכולים לפנות סכומי כסף לא מבוטלים כדי להשקיע באחת מעתודות הקרקע הפנויות היקרות והיוקרתיות שיש לשוק הנדל"ן להציע כיום.

אחרי התפזרות הערפל, התעכבנו על כמה נקודות חשובות שכדאי לשים אליהן לב.

1הזוכות מ־2021 שהחליטו לא לגשת שוב

רובע שדה דב מוקם בימים אלו על חורבותיו של שדה התעופה על שם דב הוז שפונה ב־2020. המכרזים הראשונים לשיווק קרקעות בשטחו נסגרו ב־2021, המפורסם שבהם הוא המכרז ל־1,574 יח"ד שנסגר באוגוסט 2021, שבו זכו בין היתר קבוצת חנן מור שקרסה, וחברת י.ח דמרי קנתה את הקרקע שלה, ישראל־קנדה ואביסרור משה ובניו. במכרזים נוספים באותה תקופה זכו החברות שיכון ובינוי וקבוצת נחמיאס.

מבדיקת גלובס עולה כי חלק מהחברות שזכו באותם מכרזים, כלל לא ניגשו למכרזים החדשים שנסגרו בשבוע שעבר: ישראל־קנדה וקבוצת נחמיאס לא הגישו הצעות למכרזים הללו. לעומת זאת, י.ח דמרי הגישה הצעה לאחד המכרזים, אך לא זכתה. כך גם קבוצת מבנה - אך בניגוד לשלוש הקודמות, מבנה לא מחזיקה במגרש בשדה דב לבדה, משום שבמכרז המפורסם של אוגוסט 2021 זכתה בקרקע במשותף עם עוד שני גופים, משולם לוינשטין ואלייד נדל"ן, ואולי בשל כך יכולה הייתה "להרשות לעצמה" השקעה יקרה נוספת באותו רובע.

השורה התחתונה היא כי אף שמדובר באחת הקרקעות הנחשקות ביותר בישראל, נראה כי גם ליזמים יש גבול - וחלק מהם אולי חשים כי מה שיש בידם כרגע הוא מספיק נכון לעכשיו. שתיים מהחברות לפחות - ישראל־קנדה ואביסרור - כבר החלו בבנייה בשטח, וייתכן שהן מעדיפות לעת עתה להתרכז במאמץ השיווק וההקמה של הפרויקטים הקיימים.

2 ההצעות הגבוהות ביותר והחברה המפתיעה

ארבעת המכרזים שנסגרו בשבוע שעבר שיקפו ירידה משמעותית - של עשרות אחוזים - במחירי הקרקעות. המחיר הממוצע של קרקע לכל יח"ד בכל ארבעת המכרזים יחד הוא כ־1.6 מיליון שקל, ובמכרז הגדול לבנייה רוויה של 2,606 יח"ד, המחיר הממוצע הוא כ־1.9 מיליון שקל. המחירים כוללים את הוצאות הפיתוח.

ובכל זאת, חלק מההצעות הזוכות במכרז הגדול משמעותיות מאוד, גם בפרספקטיבה של שנות הפריחה בענף: כך, הצעתה של קבוצת חג'ג', למגרש שעליו ניתן להקים 350 יח"ד, משקפת מחיר ממוצע של כ־2.29 מיליון שקל לקרקע לכל יח"ד. ההצעה עצמה גם לא נמוכה: כ־803.5 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח, גבוהה בכ־101 מיליון שקל מההצעה שהגיעה למקום השני.

שם מפתיע שנכלל בין הזוכים הוא זה של חברת האחים ישראל - חברה מוכרת מאוד בירושלים, אך לא כזו אשר נמצאת באותה שורה עם השמות הגדולים שזכו במכרזים כעת, כמו גם במכרזים של 2021 ו־2022. למרות זאת, החברה ראתה לנכון להשקיע סכום משמעותי, כמעט 850 מיליון שקל, במגרש לבניית 424 יח"ד.

מבדיקת גלובס עולה כי זוהי לא הזכייה הראשונה של החברה במכרזי רמ"י, ומדובר בחברה שיש לה כמה פרויקטים בהיקפים גדולים, ובראשם קניון ישראל תלפיות בירושלים (שנמצא בבעלות החברה), שעל פי תוכנית חדשה שמקדמת החברה עם עיריית ירושלים צפוי להיהרס לטובת בנייה של מגדל בן 24 קומות עם 230 יח"ד ושימושים נוספים.

3ההצעה הגבוהה היא לא בהכרח ההצעה הזוכה

התעמקות בהצעות הזוכות במכרז הגדול, שבו הוגשו מספר ההצעות הגבוה ביותר - 194 בסך הכול, מגלה כי על אף שסכומי הזכיות היו גבוהים למדי, לא תמיד ההצעות הגבוהות ביותר היו אלו שנבחרו כהצעות הזוכות.

כך למשל, הצעתה של חברת גינדי החזקות למגרש עבור 382 יח"ד, הייתה רק הרביעית בגובהה - 591,555,555 שקל, לעומת כ־712 מיליון שקל בהצעה הגבוהה ביותר למגרש זה; החברות א.א.י. אבו מגורים תל אביב ותומר קוקו השקעות, חברות אלמוניות יחסית גם הן, זכו יחד במגרש לבניית 347 יח"ד בעקבות הצעתן בגובה 554,579,555 שקל - הצעה שגם היא דורגה רק רביעית, לעומת כ־644 מיליון שקל בהצעה שדורגה ראשונה מבין ההצעות למגרש זה.

החברות אלקטרה מגורים ונהור (חברה־בת של דן) זכו במגרש עבור 437 יח"ד עבור הצעתן בגובה של כ־748 מיליון שקל, שדורגה שלישית בלבד בגובהה. ההצעה שדורגה ראשונה עבור מגרש זה הייתה על סך של כ־828 מיליון שקל.

מה הסיבה לכך? במכרז זה רמ"י לא הגבילה את מספר המגרשים שבהם יכול לזכות כל יזם, בניגוד למכרזים אחרים ששיווקה לאחרונה, כך שהסיבה לבחירה בהצעות הנמוכות יותר נעוצה, כנראה, במציעים עצמם: כל מציע יכול להגביל מראש את מספר המגרשים שבהם הוא יכול לזכות, בעיקר כדי לא "לגלות" שיש בידיו יותר קרקעות ממה שהוא יכול להכיל, ונראה כי הגבלות כאלו שהטילו על עצמם יזמים שונים הוציאו אותם מהתמונה ברגע שזכו במתחמים אחרים.

על פניו, המשמעות היא שהמדינה הפסידה לכאורה כ־290 מיליון שקל מכך שההצעות הזוכות לא היו הגבוהות ביותר בכל המגרשים.

4 הדיור להשכרה ממשיך "לככב" לרעה

על סקטור השכירות ארוכת־הטווח נכתב כבר הרבה מאוד בעת האחרונה, בעיקר סביב עליית הריבית - שלמעשה "הרגה" את התחום הזה, בטווח הזמן הקרוב לכל הפחות. מכרזים רבים לדיור להשכרה שפרסמה רמ"י מאז שהריבית החלה לעלות נסגרו במחירים נמוכים במיוחד, ואחרים נסגרו ללא כל הצעות.

המכרז בשדה דב לא שונה מהבחינה הזאת. בשני המכרזים לדיור להשכרה לטווח ארוך שהציעה רמ"י בסבב הנוכחי זכתה חברת פרשקובסקי מניבים, תמורת מחירים נמוכים מאוד: כ־743 אלף שקל בממוצע שווי קרקע לכל יח"ד במכרז אחד, וכ־583 אלף שקל בשני.

קל מאוד לראות את הירידה בהשוואה מול מכרזי דיור להשכרה שנסגרו בשדה דב ב־2021 וב־2022, עם מחיר ממוצע של 2.3 מיליון שקל ואף כ־2.5 מיליון שקל עבור קרקע לכל יח"ד - אבל המחירים שמשקפות ההצעות של פרשקובסקי נמוכים משמעותית גם ממכרזים מחוץ לשדה דב.

כך למשל, במכרז דיור להשכרה במתחם תל השומר השייך לרמת גן, שנסגר בסוף 2022, זכתה חברת אשטרום רנט 1 במגרש ל־195 יח"ד להשכרה ארוכת־טווח, בסכום המשקף מחיר ממוצע של כ־1.1 מיליון שקל על קרקע לכל יח"ד.

במכרז דיור להשכרה בירושלים שנסגר לא מזמן, בסוף 2024, זכתה חברת יוניון ליב במגרש להקמת 234 יח"ד להשכרה ארוכת־טווח בסכום המשקף מחיר של כ־527 אלף שקל קרקע לכל יח"ד - רמה דומה לזו ששיקפה פרשקובסקי באחד המכרזים שבהם זכתה בשדה דב.

ישנם מכרזי דיור להשכרה שנסגרו בשנה האחרונה ומשקפים לקרקע מחירים גבוהים יותר, גם מחוץ לשדה דב, אך אין ספק שמחירים כאלו במכרז יוקרתי כל כך, המבטאים ירידה של כמעט 80% במחיר הקרקע לעומת מכרזי 2021 ו־2022, מסמלים היטב את מצבו של סקטור הדיור להשכרה בתקופה הנוכחית.

5המחירים: 75 אלף שקל למ"ר - הרבה או מעט?

בסופו של דבר, השורה התחתונה היא המעניינת: כמה יעלו דירות בפרויקטים שייבנו על הקרקעות מהמכרזים האחרונים? האם ירידה של 40% בשווי הקרקע תביא לירידה במחירי הדירות?

התשובה הקצרה היא לא: הירידה בשווי הקרקעות משקפת התייקרות של גורמים אחרים ב"שרשרת הייצור" של דירה, קרי הריבית הגבוהה והעלייה בתשומות הבנייה לאורך המלחמה. כך, היזמים מורידים את רף ההצעות שלהם, כדי להתמודד בצורה הגיונית יותר עם ההתייקרויות האחרות.

המשמעות היא, במילים אחרות, שמחירי הדירות שייבנו על אותן קרקעות לא בהכרח יהיו נמוכים יותר מאלו הנמכרות כעת בדרום הרובע, ודאי לא בעשרות אחוזים.

ובכל זאת, ישנם נתונים שבעקבותיהם אפשר לומר בזהירות כי המחירים עשויים לא לעלות, וגם זו בשורה מסוימת במציאות הנדל"נית של היום: בדיווחים של החברות השונות שכבר מקימות את הפרויקטים שלהן ברובע, בתחום "תוכנית אשכול" הדרומית, המחירים הממוצעים למ"ר מגורים הגיעו כבר ל־80 אלף שקל ואף יותר מזה. חברת ישראל־קנדה, המקימה את פרויקט Rainbow ברובע, עדכנה בדיווחיה לאורך השנה החולפת על מחירים שנשקו ל־83 אלף שקל למ"ר.

בעדכון ששלחה בשבוע שעבר חברת גינדי החזקות, על זכייתה בשני מגרשים לבניית 708 יח"ד, היא עדכנה כי המחיר למ"ר בשטחי המגורים בפרויקט "יעמוד על כ־75 אלף שקל" - קרי המחירים לא יעלו, ואולי אף ירדו ביחס לשיאי המחירים שנקבעו עד היום. יש לציין כי מאחר שמימוש הפרויקטים עוד רחוק יחסית, לא מן הנמנע שהמחיר הסופי עוד ישתנה, לכאן או לכאן, לאורך הדרך.

עוד כתבות

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?