גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטלטלה בארה"ב לא פוסקת, ובשווקים מתחילים לתמחר בחדות הורדות ריבית

מספר אינדיקטורים מצביעים על האטה בכלכלה האמריקאית, ובמוקד עומדים הצרכנים במדינה שהופכים פסימיים יותר בנוגע למצבם ● נוכח הסיטואציה, בשוק האג"ח מתמחרים כעת שלוש הפחתות ריבית עד סוף השנה ● בממשל טראמפ מנסים לשדר עסקים כרגיל

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: ap, Ben Curtis
יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: ap, Ben Curtis

שבוע המסחר החולף הסתכם בירידות שערים חדות בשוקי המניות בוול סטריט. מניות הטכנולוגיה הובילו את הירידות ותרמו לצניחה של 3.5% במדד הנאסד"ק מוטה הטכנולוגיה. גם מדד ה-S&P 500 נחלש בשיעור של 1% במהלך השבוע החולף. הירידות תרמו להגעה של בורסת וול סטריט לרף של תיקון, קרי, ירידה של 10% משיא השווי האחרון. שבוע המסחר החדש המשיך היום (ב') את המגמה השלילית. 

היום האחרון בפברואר יכול היה להציל את התשואה שלכם. למה זה לא קרה?
ניתוח | אחד ההבדלים הדרמטיים בין וול סטריט לתל אביב מסתתר במניות האלה

המצב בשווקים הביא לכך שלראשונה מאז חודש דצמבר, בשווקים מעריכים יותר הפחתות ריבית מאשר צפי הפד. מה קורה בארה"ב, וכיצד השווקים יושפעו מכך?

הנתונים מצביעים על האטה כלכלית

נראה כי מדיניותו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ סביב נושא המכסים ממשיכה להכות גלים, בשבת האחרונה קבע טראמפ כי המכסים על מקסיקו וקנדה, שנדחו בעבר, ייכנסו לתוקף ביום שלישי לאור אי-שביעות-רצונו מהצעדים שעשו המדינות למניעת כניסת סמים לארה"ב. כמו כן, טראמפ הכריז על הטלת מס נוסף בשיעור של 10% על סין.

המדיניות הכלכלית של טראמפ הביאה לחששות כבדים מביצועי הכלכלה באמריקה, כאשר צרכנים צופים אינפלציה גבוהה יותר בשנים הקרובות, וגם הסנטימנט העסקי החל לצנוח. נתוני המאקרו מצביעים כעת על האטה כלכלית בארה"ב במגוון אפיקים, והשווקים בתגובה צנחו בעקבות דאגת המשקיעים בוול סטריט.

 

כבר בשבוע שעבר המדדים נצבעו באדום, זאת כמה ימים בלבד לאחר שבירת שיא שווי במדד ה-S&P 500. המדד, שעלה ביותר מ-6% בין יום הבחירות ל-19 בפברואר, ירד מאז ב-3.1%. הנפילות בשוק הכניסו את וול סטריט לרף של תיקון, ירידה של 10% משיאו הקודם.

הנתונים השוטפים ממשיכים להצביע על הכיוון שאליו הולכת ארה"ב: בסוף השבוע פורסם כי האומדן של הפד לגבי הצמיחה (GDPNow) עומד על -1.5% ברבעון הראשון של השנה. מדובר בנתון שאם יתממש, יקרה לראשונה (למעט שנות הקורונה) מאז 2014.

אומנם הערכת התוצר תנודתית ונוטה להפוך להערכה אמינה יותר רק בשלבים מאוחרים יותר של הרבעון, אך היא עולה בקנה אחד עם מדדים נוספים שמראים על האטה בצמיחה. לשם השוואה, לפני פרסום דוח ההוצאות של הצרכנים ביום שישי, אומדן התוצר של הפד הצביע על צמיחה של 2.3% ברבעון.

בנוסף, שוק האג"ח גם מתמחר צמיחה איטית יותר. תשואת האג"ח האמריקאית ל-3 חודשים עלתה השבוע מעל לזו של אג"ח ה-10 שנים, אינדיקטור היסטורי מהימן למיתון בטווח של השנה או השנה וחצי הקרובות. תשואת האג"ח ל-10 שנים ירדה ל-4.2%, זאת לראשונה מחודש דצמבר. תשואות האג"ח משקפות ציפיות לצמיחה ולמדיניות הריבית של הפדרל ריזרב. כאשר הן יורדות מתחת לריביות לטווח הקצר, תופעה המכונה "עקומת תשואה הפוכה", הדבר נוטה להוות סימן מקדים להאטה בצמיחה.

בשוק מתמחרים שלוש הפחתות ריבית עד סוף השנה, כשהראשונה בהן צפויה להתרחש ביוני.

בממשל טראמפ דווקא אופטימיים

כתוצאה מהשינויים בתמונה הכלכלית, בשוק מתחילים לצפות להפחתות ריבית חדות יותר ממה שהעריך הפד בחודש דצמבר. כזכור, הריבית עומדת מאז תחילת השנה בטווח של 4.25%-4.5%, לאחר שלוש הפחתות בסך של 1% בסוף 2024. הפד צופה הפחה אחת או שתיים במהלך השנה הקרובה, כאשר בכירי הפד ציינו לא פעם את חוסר הוודאות סביב מדיניות טראמפ.

הפד הדגיש את ההחלטה להמתין כמה שאפשר במטרה לראות את האינפלציה מגיעה ליעד, העומד על 2%. המדיניות של טראמפ, כך נראה, מקררת את הכלכלה בארה"ב, ובזמן שהכלכלה מאטה, ההאטה במשק יכולה להביא לגל פיטורים במדינה. הפד אמון גם על שמירת רמות תעסוקה גבוהות, זאת יחד עם אינפלציה נמוכה. עלייה בשיעור האבטלה בארה"ב תוביל את הפד להוריד את הריבית בדחיפות.

ביום שישי, מדד האינפלציה המועדף על הפד ירד בליבתו ל-2.6%, הנתון הנמוך ביותר בסבב עליות המחירים האחרון. האינפלציה לא פחתה מעבר לרמה זו, למרות הריבית הגבוהה. אם המדד יפחת במהלך החודשים הקרובים, במקביל להאטה הכלכלית ממנה חוששים בשווקים - הפד יוכל לאותת על הפחתה מואצת יותר בשיעור הריבית.

במקביל לחששות בשווקים, בממשל טראמפ דווקא אופטימיים: שר האוצר סקוט בסנט אמר כי הוא מצפה ששוק הדיור בארה"ב יצבור תאוצה לאחר שאינדיקטורים אחרונים היו נמוכים מהתחזיות, והוא רואה פוטנציאל לכך שהאינפלציה תחזור ליעד של 2% של הפדרל ריזרב במהירות.

"אנחנו עדיין חיים תחת ביידנפלציה (Bidenflation) כרגע", אמר בסנט ביום שישי לאחר פרסום נתוני מדד ה-PCE, כשהוא מתייחס לטענת ממשל טראמפ כי הנשיא לשעבר ג'ו ביידן גרם לעליית מחירים עם מדיניותו הכלכלית.

"בחודשים הקרובים, בין 6 ל-12 חודשים, ככל שנפחית רגולציה, נגביר את קידוחי האנרגיה האמריקאית ונביא ודאות להארכת קיצוצי המס מ-2017, נוכל לחזור במהירות ליעד של 2% של הפדרל ריזרב", אמר בסנט. 

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם