גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוק שירחיב סמכויות של מדינות זרות לחלט רכוש של ישראלים

בוועדת החוקה מקדמים הרחק מתשומת-הלב הצעה שתרחיב את סמכותן של מדינות זרות להטיל צווי חילוט על רכוש בישראל ● במוקד: נכסים שאינם בהכרח תוצר של עבירה, כשהמטרה היא ליישר קו עם המאבק הבינלאומי בפשיעה הכלכלית ● לשכת עורכי הדין מזהירה מפני פגיעה בזכויות החשודים

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

האם מדינות זרות יוכלו לשים יד על רכוש שנמצא בישראל ושייך לאדם שנחשד בפלילים בשטחן - גם אם הוא "כשר" ולא בהכרח קשור לביצוע העבירה? ועדת חוקה, חוק ומשפט דנה בימים אלה בהצעת חוק לתיקון חוק העזרה המשפטית בין מדינות, המרחיבה בין היתר את סמכותן של מדינות זרות להטיל צווי חילוט לא רק על רכוש שהוא תוצר כלכלי של פשיעה ("בעין") - למשל כספים שהולבנו או שכר שניתן תמורת ביצוע עבירה, אלא גם על נכסים שאינם קשורים ישירות לפשע ("רכוש בשווי"). בנוסף מרחיב התיקון גם את האפשרות של ישראל לחלט נכסים של אזרחיה, הנמצאים מחוץ לגבולות המדינה.

המהלך החריג להדחת היועמ"שית: משך ההליך, הפרוצדורה וההשלכות
העליון מרחיב את ההגדרה לעבירות הלבנת ההון 

על-פי דברי ההסבר לחוק, מדובר בהתאמת החקיקה לסטנדרטים בינלאומיים ולהנחיות גופים כמו ה-FATF (Financial Action Task Force), והיא מעודדת את ישראל ליישר קו עם מדינות אחרות במאבק בפשיעה כלכלית חוצת-גבולות.

בדיון הקודם הכינה ועדת החוקה את התיקון לקריאות שנייה ושלישית, ובדיון הבא צפויה הצעת החוק להיות מאושרת לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.

 

הצעת החוק מעוררת התנגדויות וביקורת בקרב מומחי הלבנת הון, שטוענים כי הנוסח הנוכחי רחב ופרוץ מדי ופוגע בזכויות החשודים. לשכת עורכי הדין אף הגישה התנגדות לקידום התיקון בנוסח הנוכחי, בטענה כי מדובר ב"מהלך מורכב שטמונים בו סיכונים רבים", אשר יפגע במידה בלתי סבירה בציבור.

"אסור שהמדינה תהפוך למקלט למלביני הון"

"לשכת עורכי הדין שותפה כמובן להכרה בתכלית הציבורית במאבק האפקטיבי בפשיעה, לרבות באמצעות שיתוף-פעולה בין-מדינתי", נכתב בנייר העמדה של לשכת עורכי הדין שהוגש לוועדת החוקה על-ידי עו"ד ד"ר נחשון שוחט, יו"ר משותף בוועדת חקיקה (פלילית) של לשכת עורכי הדין.

"עם זאת", כותב שוחט, "לשכת עורכי הדין סבורה כי הצעת החוק בנוסחה הנוכחי היא כללית מדי, גורפת מדי ופשטנית מדי (בכל הכבוד) בהתחשב במשמעות הדרסטית - המהפכנית - של סמכות ה'חילוט בשווי' ושל סמכות התפיסה הזמנית של רכוש, של אזרחים, תושבים וחברות בשלב שלפני הרשעה וכשעומדת להם חזקת החפות".

בדיון על החוק הסבירה עו"ד אילת לוי מהמחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה כי "אסור שהמדינה תהפוך למקלט למלביני הון. בתיקים שעסקנו בהם לבקשות לתפיסה, מדובר על עבריינים, ויש אינטרס פנימי שהמקום הזה יהיה נקי מעבריינות. קשה לי שזה מצויר כדבר שנעשה כדי שהעולם יגיד שאנחנו בסדר. יש גם קורבנות ישראלים, ויש אינטרס למדינה - שאחרי שמחלטים, במקרים בהם אין קורבנות, 50% מהכסף שחולט יישאר במדינה".

עוד לדבריה, "בהליך פלילי, לכל אזרח ישראלי או ממדינה אחרת מגיעות הזכויות לפי הדין הישראלי, ולא ננהג באופן שונה לאזרח צרפתי למשל".

הסרת בירוקרטיה לטובת מדינות זרות

מהו בעצם חילוט? לפי החוק, המשטרה והפרקליטות יכולות לתפוס ולהחרים באופן זמני רכוש של חשודים בפלילים, עוד לפני העמדה לדין או הרשעה שלהם. זאת בשני מצבים עיקריים - כשמדובר בחשד לביצוע עבירה כלכלית, וכשעולה חשד כי כספו או רכושו של החשוד הושג באמצעות ביצוע עבירה; או כשמדובר בעבירה שהעונש עליה יכלול בסבירות גבוהה תשלום פיצויים לקופת המדינה או לנפגעי העבירה. החוק מתיר שימוש בכספים שנתפסו בביצוע עבירות שונות כגון סחר בסמים והלבנת הון לטובת מטרות ציבוריות.

לאורך השנים הורחב באופן ניכר השימוש של המשטרה והפרקליטות בחילוטים, מתוך הבנה כי מדובר בכלי אפקטיבי ביותר במסגרת צעדי האכיפה הכלכליים. במקביל, לאורך השנים ספגה המדינה (גופי האכיפה) ביקורת על שימוש יתר בכלי ועל הפער העצום בין היקף הרכוש שנתפס בשלבי החקירה הראשוניים - לזה שבסופו של ההליך מחולט ומועבר לקופת המדינה.

הנתונים הראו שאפילו במקרים של הרשעות, בסופו של דבר הסכומים שמאשרים בתי המשפט לחלט נמוכים משמעותית מאלה שנתפסו מלכתחילה. דוח מבקר המדינה משנת 2020, למשל, הצביע על פער משמעותי בין 4.2 מיליארד שקל שתפסה המשטרה בהליכי אכיפה כלכלית בשנים 2018-2016 אל מול הסכום שנקבע כי יחולט עם סיום ההליך הפלילי - 454 מיליון שקל.

עם התרחבות החילוטים החל גם בית המשפט העליון לשרטט את גבולות השימוש, ובין היתר נקבע כי לא ניתן לתפוס כספים במהלך חקירת חשד לעבירות מס, כאשר אין חשד גם לעבירות הלבנת הון; וכן כי לא ניתן לחלט מכוח חוק העונשין כספים של נאשמים בעבירות שוחד - מפיקדונות, קרנות וחסכונות נוספים - אלא אם נקבע כי כספים אלה שימשו לעבירה עצמה (במקרה כזה ניתן יהיה לחלט אותם באמצעות פרוצדורה אחרת הקבועה בדין).

באכיפת צו חילוט זר, מדינת ישראל משמשת כזרועה הארוכה של המדינה האחרת. הבקשה נבחנת על-ידי משרד המשפטים במטרה לוודא את תקינותה ואת קיומו של בסיס מספק לבקשה, לרבות בהיבט הראייתי. ואולם חילוט של רכוש בשווי לא התאפשר עד כה, כאשר החילוט התבקש על-ידי מדינה זרה.

חוק העזרה המשפטית מסדיר את המסגרת הנורמטיבית להענקת עזרה משפטית למדינות זרות בהיבטים שונים, ובהם המצאת מסמכים, גביית ראיות והעברתן, פעולות חיפוש ותפיסה, חקירה, העברת מידע וחילוט.

התיקון לחוק כולל בנוסף הסרת מגבלות בירוקרטיות שהקשו על שיתוף-פעולה וחילוט בינלאומי, כאשר על-פי הצעת החוק, תבוטל הדרישה להתחייבות מצד המדינה הזרה לפיצוי במקרה של ביטול צו חילוט.

"סמכות כה דרקונית דורשת בקרה"

אחד הסעיפים הדרמטיים בהצעת החוק קובע כי יתאפשר לרשות המוסמכת בישראל להעביר למדינה זרה בקשות לאכיפת צווי חילוט שהוצאו בישראל, ובכך לאפשר חילוט רכוש של עבריינים שנמצא מחוץ לגבולות המדינה.

סעיף דרמטי נוסף הוא האפשרות לבקש ולקבל סעדים זמניים להבטחת חילוט במדינה זרה. על-פי הצעת החוק, ניתן יהיה לבקש סעד זמני על נכסים הנמצאים מחוץ לישראל כדי להבטיח את אפשרות החילוט בעתיד, במסגרת הליכים פליליים או אזרחיים המתנהלים במדינה זרה.

בדברי ההסבר נכתב כי "לנוכח החשיבות שרואה הקהילה הבינלאומית בכלי החילוט 'בשווי', היעדר אפשרות לחילוט רכוש כזה במסגרת חוק העזרה המשפטית מעורר קושי במישור הבינלאומי, פוגע ביכולתה של מדינת ישראל ליטול חלק במאבק בפשיעה חוצת-גבולות ואף מבדל אותה ממעגל המדינות המעניקות עזרה כזו באופן הדדי".

בשעה שוועדת החוקה נוטה לאשר את נוסח התיקון שהוצג בדיון הקודם, יש מי שחושש מהשלכותיו מרחיקות הלכת. "המצב בישראל מעלה בעיות, קשיים ופגיעה בזכויות של חשודים, נאשמים וצדדים שלישיים לנוכח סמכות התפיסה של רכוש בזיקה לעילה של 'חילוט בשווי'. החששות הללו מועצמים ומוכפלים מקום שבו רשויות המשפט בישראל יפעלו כמעין 'קבלן ביצוע' של מדינה זרה", נכתב בנייר העמדה שהגישה לשכת עורכי הדין לוועדת החוקה.

מחבלי חמאס. האם החוק ייושם בהדדיות במקרה של צווי חילוט נגד ארגוני טרור? / צילום: Reuters

עוד נטען כי "כאשר מופעלת סמכות כה דרקונית - לתפיסת כל רכושו של אדם עלי אדמות (כולל רכוש שמקורו בהכנסה כשרה, ללא כל הבחנה), בשלב שלפני הוכחת אשמה והרשעה - אז ישנה חשיבות עליונה לשליטה הקרובה של רשויות החוק של המדינה עצמה בהליכים, ועל קיום בקרה עצמית מתמשכת וחובת אמון וזהירות. הרעיון של ביצוע 'העתק-הדבק' בין הדין וכללי הפרוצדורה החלים על תפיסת רכוש וחילוטו כשמדובר בהליכי חקירה ומשפט בישראל, לבין הפעלת הסמכויות החדשות על-פי בקשה של מדינה זרה - הוא רעיון שגוי".

מה עם חילוט רכוש של חמאס?

לדברי עו"ד גיל דחוח, יו"ר ועדת איסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין, "מדובר במהפכה שבאופנים מסוימים מפילה את החומות בין המדינות ומאפשרת שיתוף-פעולה כלכלי. יחד עם זאת, ההצעה מעלה מספר שאלות עקרוניות: הנושא המרכזי בעיני הוא הפגיעה בריבונות הישראלית בתקופה כה מתוחה, ובעיקר בבקשות חילוט של ישראל החוצה: באיזו מידה המדינות יתנו אמון, או האם יערימו קשיים על החלטות וצווים של בתי המשפט בישראל שיבקשו לאכפם במדינה אחרת? קשה לאמוד אם תהיה הדדיות ושיתוף-פעולה מלא".

עו"ד דחוח מוסיף כי החקיקה מעלה תהייה לגבי מה יעלה בגורל הצווים הנוגעים לרכוש של ארגוני טרור בחו"ל. "כיום יש הצפה של פניות לבתי המשפט בישראל להטיל צווי עיקול אזרחיים אצל ארגונים חברתיים שונים שנטען שיש להם קשר עם חמאס. באיזה אופן מדינות אחרות ישתפו פעולה עם הצווים של בתי המשפט בישראל, ואם לא ישתפו פעולה, באיזה אופן ישראל תשתף פעולה עם צווים של מדינה אחרת?".

דחוח מעריך כי לקראת כניסתו של החוק לתוקף, בעלי נכסים החשודים בעבירות, שרכושם טרם נתפס, יתחילו להזיז רכוש ברחבי העולם. "יש להניח שהחוששים מן ההצעה כבר פועלים כדי לצמצם את הסיכון מבחינתם. יהיה מעניין לראות לאן הרכוש ינדוד. האם למדינות כמו דובאי או מרוקו או סין או דרום אמריקה? אירופה המערבית כבר לא תוכל להיות מקלט רכוש, ורכוש רב נמצא שם כיום".

עו"ד אורי גולדמן, המתמחה באיסור הלבנת הון ובדיני חילוט, מוסיף כי בעת תיקון החוק יש לקחת בחשבון את העובדה שבעבר הפרקליטות כבר ספגה ביקורת על כך שהיא עושה שימוש יתר בכלי החילוט, ולהוסיף מנגנונים לשמירת זכויות החשודים.

לדבריו, "בשלב המקדמי הנטל על המדינה הוא מאוד מצומצם, ולכן התפיסות הן אדירות ומהוות פגיעה אדירה בקניין של חשודים, אשר יוזכר שבאותו שלב מקדמי עומדת להם חזקת החפות. בשל הפער הבלתי מידתי, נדרשים המדינה והמחוקק לשמור על איזונים ובלמים כלפי המדינה, על-מנת שישראל לא תהפוך ל'קבלן חילוטים בינלאומי' ותשמור על אזרחיה. בשל היעדר איזונים אלה, לטעמי הצעת החוק עדיין אינה בשלה". 

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תיקון והתנצלות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?