גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשחק של פוטין היה לטווח הארוך, והוא מתחיל להשתלם

יועציו של המנהיג הרוסי הופתעו מן השינוי הפתאומי בטון של הבית הלבן בשבועות האחרונים

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין / צילום: Associated Press, Artyom Geodakyan
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין / צילום: Associated Press, Artyom Geodakyan

יותר מעשור לפני שהציפו הכוחות המזוינים של רוסיה את הגבול עם אוקראינה, עמד הנשיא ולדימיר פוטין מול מנהיגי העולם ונשא נאום ארוך וקר כקרח בדרישה לשינוי קיצוני של הסדר העולמי.

WSJ | כוכב הטלוויזיה הרוסי שהפך לקולו של הקרמלין
WSJ | מאחורי החיבוק של טראמפ לפוטין עומד אינטרס ברור

"הגענו לרגע המכריע הזה, שבו עלינו לחשוב ברצינות על הארכיטקטורה של הביטחון העולמי", אמר פוטין בנאום ב מינכן ב-2007. הוא האשים את ארגון האמנה הצפון-אטלנטית בהפרת הבטחה משום שהתרחבה למזרח אירופה, וקרא להפסקת ההגמוניה של ארה"ב.

בשנים שלאחר מכן גברה המתיחות בין מוסקבה למערב. רוסיה שלחה את צבאה לתוך גאורגיה, סוריה ואוקראינה. הפלישה לאוקראינה ב-2022 עוררה מאמץ מערבי רחב לבודד את מוסקבה, ודחפה מדינות חדשות לשורות נאט"ו.

פוטין התבצר בעמדתו גם כאשר צבאו סבל מכישלונות בשדה הקרב וכלכלתו נסחטה על ידי סנקציות מערביות. הוא שיחק לטווח הארוך. כעת, כשהעולם עושה תפנית נחרצת לכיוונו, נראה שההתמדה הזו משתלמת. ארה"ב עצרה את הסיוע הצבאי לאוקראינה וקראה להפסיק את בידודה של מוסקבה. היא מתרחקת מבעלות בריתה המסורתיות באירופה.

"כולנו רואים באיזו מהירות העולם משתנה", אמר פוטין לשירותי הביטחון שלו בשבוע שעבר, לאחר פגישה בין ארה"ב לרוסיה בסעודיה. מוסקבה וושינגטון, לדבריו, מוכנות כעת לטפל ב"בעיות אסטרטגיות בארכיטקטורה של העולם".

אפילו יועציו הניציים ביותר של פוטין הופתעו מן המהירות שבה השתנה הטון המגיע מן הבית הלבן בשבועות האחרונים, על פי אנשים הנוסעים למוסקבה ומשוחחים עם גורמים רוסיים.

"הממשל החדש משנה במהירות את כל תצורות מדיניות החוץ", אמר דובר פוטין דמיטרי פסקוב על הצוות של הנשיא טראמפ בשבוע שעבר.

הריב בין טראמפ לזלנסקי סוקר בהתלהבות במוסקבה

טראמפ, שקרא לשני הצדדים לסיים את המלחמה, הפנה את תשומת לבו לאוקראינה בימים האחרונים. הוא כינה את נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי דיקטטור והאשים אותו בפתיחת המלחמה, והדהד בכך אמירות של גורמים רשמיים ברוסיה. השיא היה בהתנגשות מול המצלמה בין המנהיג האוקראיני לטראמפ בבית הלבן ביום שישי.

נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי בבית הלבן / צילום: Associated Press, Jose Luis Magana

התקשורת הממלכתית הרוסית סיקרה בהתלהבות את המריבה בחדר הסגלגל. ביום ראשון, שיבח שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב את גישת "השכל הישר" של טראמפ והאשים את מנהיגי אירופה בהארכת המלחמה.

בנאומו שלו במינכן בחודש שעבר, 18 שנים לאחר נאום הפולמוס של פוטין, אמר סגן הנשיא ג'יי.די ואנס כי שחיקת הדמוקרטיה באירופה מהווה איום גדול יותר על היבשת מאשר רוסיה או סין - טענה נפוצה של פוטין.

"לא ראינו את זה בעבר", אמר סרגיי רדצ'נקו, היסטוריון רוסי ומחבר ספר חדש על אסטרטגיית המלחמה הקרה של מוסקבה. "לא רק ההיערכות המדינית המחודשת, אלא התאמת הערכים".

"האסון הגיאופוליטי הגדול ביותר של המאה"

עבור פוטין, הרגע הנוכחי מוכיח את צדקתה של אסטרטגיית הסבלנות שהוא התמיד בה במהלך רבע מאה בשלטון.

סוכן הק.ג.ב לשעבר, שהורם מאלמוניותו כדי להנהיג את רוסיה בתחילת המילניום, מוחה מזה זמן רב נגד הסדר העולמי שמובילה ארה"ב מאז ההתמוטטות הסובייטית ב-1991, אירוע שפוטין כינה "האסון הגיאופוליטי הגדול ביותר של המאה".

התחושות שהשמיע פוטין במינכן נבעו מהתמרמרות שגברה ב-2004 כלפי ארה"ב, לדברי תומס גרהאם, יועץ לשעבר לענייני רוסיה של הנשיא לשעבר ג'ורג' וו. בוש בבית הלבן. באותה שנה, מהפכה שנתמכה על ידי המערב טלטלה את אוקראינה, ובדלנים צ'צ'נים הסתערו על בית ספר באזור צפון הקווקז של רוסיה. פוטין האשים את ארה"ב בעידוד התנועה הבדלנית.

"שני האירועים הללו הובילו את פוטין להאמין שארצות הברית לא מעוניינת באמת בשותפות עם רוסיה, ושסיכול טרור וקידום דמוקרטיה הם בעצם רק מסך עשן שנועד להסוות כוונות להתקדמות הגיאופוליטית של אמריקה לתוך הטריטוריה הסובייטית-לשעבר, על חשבון רוסיה", אמר גרהאם, שחזר לאחרונה מנסיעה למוסקבה. "הוא הגיע אז למסקנה שהמטרה האמיתית של ארצות הברית היא לשחוק את מעמדה של רוסיה כמעצמה גדולה".

נאומו של פוטין ב-2007 הבהיר לראשונה את עומק הכעס שלו על מה שהוא ראה כיהירות של ארה"ב. נראה כי גורמים מערביים רבים התייחסו בביטול לאזהרה של פוטין באותה עת. "מלחמה קרה אחת הספיקה", אמר בתגובה רוברט גייטס, אז שר ההגנה של ארה"ב.

בשנה שלאחר מכן, פלשה רוסיה לגיאורגיה ותפסה את השליטה בשתי מובלעות פרו-רוסיות של הרפובליקה הסובייטית לשעבר, מה שלא עורר תגובה מערבית משמעותית. ממשלו של הנשיא לשעבר ברק אובמה ביקש "לאתחל" את היחסים עם מוסקבה תחת נשיא רוסיה הזמני דמיטרי מדבדב, אך חזרתו של פוטין לנשיאות ב-2012 גררה דיכוי של התנגדות והעמקת החשדנות כלפי המערב.

היחסים התערערו כאשר פוטין כבש את קרים ב-2014 ושלח את צבאו למזרח אוקראינה. בתגובה לפלישה המלאה של רוסיה ב-2022, הטיל הנשיא לשעבר ג'ו ביידן סנקציות על מוסקבה והבטיח לתמוך באוקראינה "כל זמן שיידרש".

ההזדמנות של פוטין

לאחר ניצחון דונלד טראמפ בבחירות בשנה שעברה, פוטין החל בניסיונות למצוא חן בעיניו. הוא הדהד הצהרות כוזבות על הבחירות ב-2020 ושיבח את תגובתו של טראמפ לניסיון ההתנקשות בחייו ביולי.

כעת, כשטראמפ מחמם את היחסים עם מוסקבה ומשהה את הסיוע הצבאי החיוני לקייב, פוטין מזהה הזדמנות לשנות את מעמדה של רוסיה בעולם באופן מהותי, אומרים אנליסטים.

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Shutterstock

מה שהוא רוצה זה הרבה יותר מהסדר פשוט לסיום הלחימה. מטרתו של פוטין היא להפוך את אוקראינה למדינה מסורסת שתהיה פגיעה לצמיתות ביחס לתוקפנות צבאית רוסית, ולאסור עליה להתחמש מחדש בתמיכה מערבית. שאיפתו היא לאלץ את נאט"ו לצאת לחלוטין ממזרח אירופה.

רדצ'נקו, ההיסטוריון, הביא לכך הקבלות היסטוריות מן התקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה, כאשר הרודן הסובייטי ג'וזף סטאלין ביקש הסכמה של ארה"ב לחלק את אירופה לתחומי השפעה. במקום זאת, ארה"ב נשארה מעורבת בענייני היבשת, פעלה כערבה לביטחון והגבילה את שאיפותיו של סטלין.

ביחס לתקופתנו, רדצ'נקו אומר: הקרמלין מקדם חזון דומה. "אך מה שמדהים בעיני הוא שגם ממשל טראמפ מאמץ כעת את החזון הזה של העולם", אמר.

מובן שהעולם של היום שונה מאוד מכפי שהיה שלאחר המלחמה. אירופה שאחרי 1945 הייתה מותשת, חרבה מן המלחמה, וסטלין ניצל הזדמנות לפלס לו דרך להשפעה על חשבונה. כיום, היבשת שסועה על ידי חילוקי דעות אך מאוחדת כגוש גיאופוליטי אחד. ביום ראשון נפגשו מנהיגי אירופה בלונדון כדי לדון בדרכים להמשיך בתמיכה בקייב.

פוטין משחק משחק מסוכן בכך שהוא דבק בעמדה המקסימליסטית הזו, אומרים אנליסטים. טראמפ, שרוצה לחתום על הסכם שלום מהיר עם קייב ומוסקבה, עשוי לנסות לגרום למוסקבה לשלם אם המשא ומתן יימשך. זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד, הוא הזהיר כי רוסיה עלולה לעמוד בפני סנקציות ומכסים אם לא תעשה עסקה.

רוסיה אמרה שהיא תמשיך לנהל את מלחמתה באוקראינה עד שהשיחות יביאו לתוצאה שתרצה אותה. היא ציינה את הצורך לפתור את "סיבות השורש" של המלחמה, הכוללות לפי הנרטיב של מוסקבה את האוריינטציה הפרו-מערבית של אוקראינה ואת התרחבות נאט"ו למזרח אירופה.

מומחי הגנה אומרים שלרוסיה יש את המשאבים להמשיך להילחם באוקראינה לפחות שנה נוספת, ולכרסם בשטח האוקראיני שאותו היא תשאיר אצלה כמעט בוודאות, לאחר שיובטח הסכם על אוקראינה.

פוטין לא ימהר להיכנס לסוג ההסכם שטראמפ עשוי לתמוך בו, כי הוא קורא כבר עשרות שנים לסוג של רה-ארגון בסדר העולמי, שהוא מאמין שייתכן שכעת הוא מתרחש סוף סוף.

"הרעיון הראשוני שלו בנוגע לאוקראינה, שהוא חייב לעשות את מה שהוא רוצה לעשות ולמערב לא תהיה בריה אלא לסגת, היה הרעיון הנכון", אמר בוריס בונדרב, דיפלומט רוסי לשעבר שהתפטר בגלל המלחמה וחי כעת באירופה. "עכשיו הוא אומר: תציעו לנו הצעה שלא נוכל לסרב לה. יש לנו זמן".

עוד כתבות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; השקל מתחזק, מניית ישראל קנדה מזנקת ב-5%, נייס ב-6%

המניות הדואליות חוזרות בפערים קטנים ● הבוקר: ירידות באסיה, עליות קטנות בחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● אמזון עקפה את וולמארט והפכה לחברה הגדולה בעולם לפי הכנסות ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

אל תמהרו להספיד אותה: גם ב-2008 כולם ירדו על ניפוח המחירים של הלמ"ס

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים