גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט הנחית מכה של מאות מיליוני שקלים על עיריית תל אביב

עיריית תל אביב ציפתה לגבות היטלי השבחה של מאות מיליוני שקלים מבניינים שהוכרזו לשימור ● בית המשפט איפשר לבעלי בניינים כאלה להוכיח כבר עתה שהם זכאים לפיצוי על ירידת שווי, בניגוד להחלטה קודמת של ועדת הערר ● ההחלטה תשפיע על בניינים לשימור בכל הארץ

כיכר ביאליק בתל אביב. נכללת בתוכנית ''העיר הלבנה'' / צילום: Shutterstock
כיכר ביאליק בתל אביב. נכללת בתוכנית ''העיר הלבנה'' / צילום: Shutterstock

פסק דין שניתן בבית המשפט המחוזי קובע כי "מיתוג" בניינים לשימור לא מזכה את עיריית תל אביב בהיטל השבחה. לקביעה צפויות להיות השלכות רוחב על בניינים לשימור ועל עיריות בכל הארץ.

כסף בקיר | קבוצות הרכישה חוזרות לשוק? איפה ההזדמנויות וממה צריך להיזהר
אחרי ההשקה הסוערת: מי החברות שיעברו למגדל שמעל ביג גלילות?
שלושה פסקי דין בשבוע | בית המשפט נגד הפניקס: מסרה גרסה שקרית בניסיון לבטל פסק דין נגדה

לפי פסק הדין של השופט גלעד הס מבית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב, הכולל 103 עמודים של עקרונות חישוב היטלי ההשבחה וירידות הערך, ההיטלים שהעירייה תוכל לגבות על בתים שהוגדרו מיועדים לשימור במסגרת תוכנית "העיר הלבנה" יהיו מוגבלים מאוד, ובוודאי לא יגיעו למאות מיליוני השקלים שהעירייה ציפתה לקבל עבורם.

המנצחים הבולטים הם בעלי נכסים בבניינים ל"שימור מחמיר", שיוכלו לקבל פיצוי על ירידת הערך בעקבות התוכנית, אך רק אם יוכיחו כי זכויות הניוד שניתנו להם לבנייה במקומות אחרים בעיר נמוכות משווי הפגיעה בנכס שבבעלותם.

השבחה או פגיעה?

כבר לפני 17 שנים אושרה תוכנית תא/2650/ב לשימור מבנים במתחם "העיר הלבנה" בתל אביב, המצוי בין רחובות בן גוריון, אבן גבירול, בוגרשוב והירקון ובסביבת שדרות רוטשילד וכיכר ביאליק. זאת בהסתמך על קביעת אונסק"ו את האזורים הללו כאתר מורשת עולמית.

כ־1,000 מבנים הוכרזו לשימור במסגרת התוכנית, ועד מהרה החלו ויכוחים לגבי השפעת ההחלטה על שווי הנכסים שכלולים בה. עיריית תל אביב טענה, באמצעות הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, כי עצם הכרזת המבנים לשימור, וחלקם לשימור מחמיר, הביא לעליית שוויים, ועל כן מתאפשר לה לגבות היטלי השבחה. בהתאם לכך, העירייה שלחה מכתבי חיוב בהיטלים לאלפי בעלי דירות.

בעלי נכסים ב"עיר הלבנה" טענו מנגד כי המצב הפוך לגמרי, וכי התוכנית גורמת לירידת שווי - משום שעלויות השימור גבוהות מאוד ומאלצות אותם להשקיע כספים רבים בשדרוג הנכסים שלהם. כמו כן, תוכנית השימור לא מאפשרת להם לממש תוכניות התחדשות עירונית, בראשן תמ"א 38, שהעניקה זכויות בנייה נוספות כנגד חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה.

לאור זאת, הם הגישו תביעות פיצוי על ירידת שווי הנכסים. להערכת עו"ד אלון סמואל, שמייצג בעלי נכסים במתחם, התביעות לירידת שווי מצד בעלי הנכסים הגיעו לכ־2 מיליארד שקל. מנגד, דרישות עיריית תל אביב להיטלי השבחה הגיעו למאות מיליוני שקלים, עשרות אלפי שקלים לכל דירה.

לפני כשנתיים דחתה ועדת הערר המחוזית את טענות שני הצדדים וקבעה כי התוכנית לא משביחה ולא מורידה שווי. לאור זאת, העירייה ויותר מ־500 בעלי נכסים הגישו עררים לבית המשפט המחוזי

מחלוקת על העלויות

כעת קבע השופט בראש ובראשונה כי מיתוג נכס לא יכול להוות עילה לחיוב בהיטל השבחה. השופט הס קבע כי מיתוג נכס לשימור עשוי להעלות את ערכו, אך הדבר לא הוכח על־ידי העירייה. לדבריו, מדובר בשאלה שמאית־כלכלית, ועשרות שמאים מכריעים שדנו בנושא הגיעו למסקנה כי המיתוג לא הביא לעליית שווי נכסים.

העירייה אומנם הביאה מחקרים ובדיקות שהוכיחו לטענתה קשר סיבתי הדוק בין אישור התוכנית לעליית שווי המבנים לשימור ב־5%, אך השופט פסק כי לא ניתן ללמוד שקיים קשר כזה, וכי אפילו חלק מהעבודות שהביאה העירייה לא תומכות בטענה. גביית היטל השבחה בגין מיתוג, ולא בגין שינויים תכנוניים אמיתיים בנכס, מנוגדת לדבריו לעקרונות היטל ההשבחה.

במקביל, נקבע כי עלויות השימור גבוהות בהרבה מאלה שחושבו בעיריית תל אביב, וכי תוכנית השימור פגעה בתכונות אובייקטיביות של נכסים (למשל מנעה את האפשרות להרוס אותם ולהקים מבנים חדשים תחתם), אך בעלי הנכסים לא הצליחו להוכיח ירידת שווי של הנכסים שלהם. עם זאת, בעלי המבנים ל"שימור מחמיר" אכן נפגעו, ויש לחשב אם התמריצים שיקבלו אכן מאזנים את ירידת השווי.

בעת קביעת היטל השבחה לדירה לשימור, יש לקחת בחשבון את עלויות השימור, הגבוהות בהרבה מעלויות שיפוץ נכס רגיל, ולקזז אותן מהשווי החדש של הדירה.

ההפרשים לעניין זה בין עיריית תל אביב לוועדת הערר היו של עשרות אחוזים. העירייה קבעה כי עלויות השיפוץ נעות בין 900 ל־990 שקל למ"ר, ואילו מומחה שהביאה ועדת הערר המחוזית קבע כי הן מגיעות ל־1,254-1,383 שקל למ"ר. השופט הס פסק כי הוא לא מתערב בהחלטת ועדת הערר, שכן חוות־הדעת שהוגשה לה על־ידי המומחה הייתה מקצועית, מבוארת ומפורטת.

כמה שוות זכויות מנוידות

ומה לגבי תביעות הפיצויים על ירידת ערך? היחידים שיכולים לראות כעת פיצוי באופק הם בעלים של כ־200 מבנים במתחם "העיר הלבנה", שהוגדרו לשימור מחמיר. המשמעות היא שיש לשמר את המבנים מבלי להוסיף עליהם שטחים וקומות, כפי שניתן במבנים שהוגדרו לשימור רגיל. התמריץ שהציעה העירייה לבעלי המבנים הללו הוא לנייד זכויות בנייה למקומות אחרים בעיר. השופט כתב שאין ספק כי במקרים הללו קיימת פגיעה בשווי הנכסים, אך ניוד הזכויות אמור לקזז אותה, מה שדורש מבחן שמאי.

ועדת הערר החליטה כי מכיוון שתוכנית הניוד טרם אושרה - אין טעם לדון במשמעות הכלכלית של ירידת ערך למבנים לשימור מחמיר. בניגוד לכך, השופט הס פסק כי אין כל מניעה לערוך כבר עכשיו בחינה שמאית בנוגע לשאלה אם מדובר בתוכנית משביחה או פוגעת. הס החזיר את הסוגיה לוועדת הערר, שתבחן את מהימנות הנתונים שיגיעו אליה.

במקביל, בעלי נכסים טענו כי השימור פגע בזכויות שלהם, מכיוון שהוא מנע מהם לקדם תוכנית ותוספת זכויות מתוקף תמ"א 38 באותם בניינים. השופט קיבל את עמדת עיריית תל אביב ופסק, בניגוד לוועדת הערר, כי אין להביא בחשבון את עליית השווי הפוטנציאלית שנובעת מציפיות קונקרטיות לקידום תמ"א 38; אולם במקביל, אין לנטרל עליית שווי שנובעת מציפייה כללית שכתוצאה מתמ"א 38 האזור כולו יפותח.

בשורה התחתונה, המפסידה העיקרית היא עיריית תל אביב, שציפתה להכנסות שמנות מהיטלי השבחה. מנגד, גם בעלי נכסים רבים לא יצאו מרוצים, לאחר שבנו תלי־תילים של נימוקים על ירידת שווי הנכסים, ורובם נדחו על־ידי השופט. שני הצדדים, כפי שהראה בית המשפט, הביאו הערכות ושומות על עליות וירידות ערך, שהיו תלויות בהנחות בלתי מבוססות.

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

בעקבות הזינוק בבורסה בת"א: גל מימושי מניות בהיקף של כמעט 3 מיליארד שקל ע"י בעלי עניין

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל