גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה שווה המלצה מקים קרדשיאן למניה ישראלית?

האחיות קרדשיאן סיפרו שהן "מאוהבות" במוצרי המיצוק של סופווייב, והמניה זינקה; היוניקורן ImmunAI ממנה דירקטור חדש יוצא פייזר; וארגון פילנתרופי מבית גוגל יטמיע טכנולוגיות בתחום בריאות הנפש בישראל ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / צילומים: AP-Invision, Shutterstock, סופווייב; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
חדשות הביומד / צילומים: AP-Invision, Shutterstock, סופווייב; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כמה שווה המלצה מקים קרדשיאן למניית סופווייב?

הדוח השנתי שפרסמה חברת האסתטיקה הרפואית סופווייב השבוע אינו הסיבה לעלייה של 12% במחיר המניה שלה, שבעקבותיה עומד שווי החברה על 640 מיליון שקל. הקפיצה הגיעה לפני כן, בעקבות כתבה לאתר New Beauty האמריקאי, בה סיפרו האחיות קים וקלואי קרדשיאן כי הן "מאוהבות" במוצרי המיצוק של סופווייב. במצגת שפרסמה סופווייב כמה ימים אחרי כן, הצהירה החברה כי לא מדובר בקידום ממומן, אף שהוא לגמרי נראה כזה.

חזית המדע | החוקרת שמגלה: כך תעשו שינוי עם עצמכם, וכל מי שאומר לכם אחרת - קצת משקר
תגלית פורצת דרך במכון ויצמן יכולה להוביל לדור חדש של אנטיביוטיקות

סופווייב היא חברת אסתטיקה רפואית מבוססת אולטרסאונד בהובלתו של ד"ר שמעון אקהויז (יו"ר ובעל 24%). אקהויז ניהל את חברות האסתטיקה המובילות סינרון ולומניס, וכעת הוא מנסה לשחזר את ההצלחה עם סופווייב, שבינתיים הגיעה ב-2024 להכנסות של 59 מיליון דולר, גידול של 19% לעומת 2023.

למרות רווח גולמי גבוה, כ-76% כמיטב מסורת חברות האסתטיקה הרפואית הישראליות, רשמה סופווייב השנה ההפסד התפעולי של 3.5 מיליון שקל, כחצי מההפסד של שנה שעברה, והפסד נקי של 4.5 מיליון שקל. החברה מציינת כי ההפסד נבע מהוצאות משפט חד-פעמיות.

סופווייב הונפקה ב-2021, שיא תקופת ההתלהבות מחברות בתחום הרפואי, ומאז ההנפקה איבדה מנייתה 30%, אך מתחילת השנה הנוכחית היא במגמת עלייה של 24%.

היוניקורן ImmunAI מתחדש בדירקטור חדש: הסמנכ"ל היוצא של פייזר

ד"ר מייקל דולסטן, שהיה הסמנכ"ל הרפואי של פייזר עד לפני כמה חודשים, כולל בתקופת פיתוח החיסון לקורונה, הודיע על הצטרפותו לדירקטוריון חברת ImmunAI הישראלית, המיישמת פתרונות בינה מלאכותית לתחום פיתוח התרופות.

בתגובה לשאלת גלובס הסביר דולסטן את בחירתו בחברה: "תקופת הקורונה הראתה כי אפשר לפתח תרופות יותר מהר, בלי לעגל פינות, אבל רק אם נשנה את האופן שבו מתנהלים ניסויים קליניים. כשפיתחנו את החיסון לקורונה, ניתחנו את המידע בזמן אמת, ובמקום לערוך ניסויים בשלושה שלבים קשיחים, עשינו שינויים תוך כדי תנועה".

כלים כמו של אימיונאי, הוא אומר, הם המפתח לסקייל-אפ של הגישה הזו. "למרות חדשנות טכנולוגית ומדעית, פיתוח תרופות הוא עדיין עסק מאוד איטי ויקר, עם שיעורי הצלחה נמוכים מתחילת הניסויים הקליניים ועד האישור הפוטנציאלי. פריצות דרך מדעיות בתחום האונקולוגיה, האינומולוגיה והגנטיה מאפשרות לנו לחשוב על כתיבה מחדש של האופן בו אנחנו מאבחנים, מטפלים ומנטרים את החולים".

במה אתה הכי גאה בקריירה שלך בפייזר?
"המעבר מתרופות המבוססות על מולקולות קטנות לטווח רחב הרבה יותר של טיפולים: ביוטכנולוגיה, תרפיה גנטית, חיסונים. הטיפולים הללו נותנים למטופלים תקווה חדשה היכן שלא היה להם מענה בעבר, ואלה טיפולים ממוקדים יותר, לפעמים עם פחות תופעות לוואי. וכמובן פיתוח החיסון לקורונה היה רגע מכונן לכלל התעשייה".

מה יכולות להיות ההשפעות של הממשל החדש על תעשיית הביומד?
"ממשלות תמיד משפיעות על התעשייה, אבל השאלה היא איך אנחנו הופכים את התעשייה לעמידה יותר. אנחנו לא יכולים עוד להסתמך על שיטות לא יעילות ומיושנות לפיתוח תרופות. אם נהיה יעילים ומהירים יותר, בין היתר בזכות כלי בינה מלאכותית כמו אלה של אימיונאי, יהיה לנו קל יותר לעמוד במה שכל רגולטור שהוא יניח לפתחנו".

מפת הנפש הישראלית

ישראל מותגה בשנתיים האחרונות כ"אומת החוסן", יותר מחוסר ברירה מאשר מכל סיבה אחרת. בהיותה גם אומת הסטארט-אפ, ומאידך דלה במשאבי כספיים ומשאבי כוח-אדם לטיפול קלאסי, הושג דגש על פתרונות טכנולוגיים. כמו בתקופת הקורונה, גם בתקופה זו, כלל תעשיית ההייטק פועלת מתוך תחושת דחיפות ורצון להקל על הבעיה.

מחלקת המחקר של ארגון Start up nation central מיפתה את זירת הפתרונות לבריאות הנפש ואת המשקיעים בתחום, בשיתוף עם עמותת עיקר - השותפות לחוסן בישראל, וארגון Bezyl.

הארגון זיהה 120 חברות, כעשירית מכלל החברות בתחום הרפואי, המפתחות או כבר פיתחו פתרונות לתחום בריאות הנפש. מספר החברות בתחום נמצא בעלייה הדרגתית בעשור האחרון, ובכל זאת כ-85% מהפתרונות הם בשלבים מוקדמים, יותר מהממוצע של תחום הבריאות (כ-65%). ב-2024 גויסו 123 מיליון דולר לתחום.

המפה מחולקת לארבע קטגוריות. הקטגוריה הגדולה ביותר היא הטיפול מנוהל, כלומר פתרונות דיגיטליית המשתלבים במרחב בין מטופל לבין טיפול נפשי קלאסי ואוטומציה לתהליכי עבודה. בתחום הזה רשומות בישראל 46 חברות שגייסו עד היום כ-236 מיליון דולר. החברות שהובלטו בדוח בתחום הזה הן XR Health לטיפול באמצעות בינה מלאכותית (שכבר גייסה 68 מיליון דולר)' Kai.ai שפיתחה מערכת בינה מלאכותית ל-CBT; ו-GrayMatters Health, אשר משתמשת בממשקי מכונה-מוח כדי לעזור למטופלים עם פוסט-טראומה לשלוט בפעילות המוח שלהם ישירות כדי להפחית את תסמיני המחלה. המוצר נמצא בשלב הניסיוני.

בתחום הטיפול העצמי, 41 חברות גייסו 151 מיליון דולר. בתחום זה הושם זרקור על חברת Dugri, שפיתחה מערכת לתמיכה הדדית אנונימית לחיילים ומשפחותיהם, ועל Reflect, שפיתחה מכשיר המשתמש בביופידבק להפחתת חרדה ומתח נפשי. חברה זו גייסה כ-7 מיליון דולר בהובלת קרן Corundum, לשעבר ג'וי וונצ'רס - עצם שינוי שם הקרן, משמחה לשם של חומר המייצג חוזק, הוא סמלי לשאיפות המשתנות של הישראלים בתחום בריאות הנפש.

בתחום הפלטפורמות שנועדו בעיקר לתמיכה במטפל, נספרו רק 12 חברות אך גיוסים גדולים יחסית לכל חברה, וסך גיוסים כולל של 150 מיליון דולר. ב-SNC מציינים במפה את Taliaz, לתעדוף מטופלים וניהול תורים והפניית מטופלים במצב פחות קריטי לטיפול דיגיטלי; ואת Eleos, שמשתמשת בבינה מלאכותית כדי לתעד את תהליך הטיפול השיחתי כדי להקל עם המטפלים ולייצר עבורם תובנות, והיא גייסה כבר 128 מיליון דולר, שיאנית התחום.

בתחום החדשנות הממוקדת במחקר, כולל אבחון מוקדם ופסיכיאטריה מותאמת אישית בבריאות הנפש, נספרו 18 חברות שגייסו 109 מיליון דולר עד היום. ביניהן צוינו NeuroKaire, המשתמשת בתאי המטופל ליצור מודלים קטנים של המוח, כדי לבחור עליהם תרופות שונות למחלות נפש ומוח, ולהקטין את תהליך הניסוי והטעייה; ו-Quris-AI, המפתחת מערכת המבוססת על "מוח על שבב" כדי לנבא הצלחה של תרופות חדשות בניסויים קליניים.

הדוח מסתיים בהמלצות לממשלה: לתחום כלכלית בסטארט-אפים ולעזור להם להיטמע במערכת הבריאות הישראלית, ובמקביל להשתמש בכלים הדיגיטליים לחינוך השוק לגבי בריאות נפשית והתמודדות עם טראומה.

ארגון פילנתרופי חדש בתמיכת גוגל יטמיע טכנולוגיות לבריאות הנפש בישראל

מי שכבר ממהרת ליישם את המלצות דוח מפת בריאות הנפש של SNC, היא Google.org, הקרן הפילנתרופית של חברת גוגל, אשר הודיעה על תרומה של מיליון דולר ל-Clear Sky, ארגון פילנתרופי חדש שהוקם כדי ליישם טכנולוגיות בבריאות הנפש בישראל.

ארגון Clear Sky קם לאחר ה-7 באוקטובר כמלכ"ר כדי להנגיש תמיכה נפשית לציבור בישראל באמצעות כלים דיגיטליים. הארגון מתמקד בסיוע להטמעה של טכנולוגיות לטיפול בפוסט-טראומה, דיכאון וחרדה, בשיתוף-פעולה עם מרכזי חוסן, מרכזי תמיכה נפשית, מרכזים רפואיים, הרשות לחדשנות ועמותות נוספות.

הטכנולוגיות המקודמות על-ידי Clear Sky כוללות, בין היתר, טיפול באמצעות מציאות מדומה, מערכות מבוססות בינה מלאכותית לתמיכה נפשית ואבחון, ניהול וניתוח נתוני מצב נפשי, פלטפורמות המציעות טיפול קוגניטיבי-התנהגות מותאם אישית, פלטפורמות טיפול מרחוק, סנסורים חכמים ומכשור לניטור מצב נפשי, טכנולוגיות המשלבות טיפול באמצעות גירויים מוחיים וביו-פידבק וכן טכנולוגיות המסייעות למטפלים.

הארגון מנוהל על-ידי ד"ר רות בן יקר, והיו"ר הוא פרופ' אהוד דוידסון, בעבר מנכ"ל הכללית.

עוד כתבות

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

מוחמד אל־ג'ולאני / צילום: Associated Press, Mosa'ab Elshamy

גם איראן וחיזבאללה בפנים: כך ייראה ההסכם הצפוי עם סוריה

שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

אנשי כספים חוסלו, הבנק נפגע: כך שיתקה ישראל את צינור הכסף מאיראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

שבבים, קרוזים ונייק: המניות מאחורי השיאים בוול סטריט

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● אילו מניות כיכבו, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל