גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיטה החדשה של דיירים לעיכוב פרויקטים של התחדשות עירונית

בלשכת עורכי הדין מתריעים: שלב החתימה על הסכם הליווי הבנקאי בהתחדשות עירונית, רגע לפני מימוש הפרויקט, הפך עם הזמן לשעת כושר לעיכובים מצד דיירים ● "מתרחש במקרים רבים"

פרויקט התחדשות עירונית בגבעתיים / צילום: ינאי אלפסי
פרויקט התחדשות עירונית בגבעתיים / צילום: ינאי אלפסי

תופעת "הדייר הסרבן" בהתחדשות עירונית עדיין חיה ובועטת ומוצאת הזדמנות להרים ראש חודשים לאחר החתימה עם היזם - ורגע לפני קבלת היתר הבנייה. בוועדת ההתחדשות העירונית בלשכת עורכי הדין, בראשות עו"ד איתמר פנץ, מתריעים כי לאחרונה נפוצה סרבנות בשלב החתימה על הליווי הבנקאי, אחד השלבים המתקדמים בתהליך הבשלת הפרויקט, שגורמת עיכוב של חודשים - עד כדי סכנה ממשית להתקיימותו.

בית המשפט הנחית מכה של מאות מיליוני שקלים על עיריית תל אביב
כסף בקיר | קבוצות הרכישה חוזרות לשוק? איפה ההזדמנויות וממה צריך להיזהר

במכתב אל בכירי משרד המשפטים, ובראשם המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד כרמית יוליס, מסבירים בוועדה כי בניגוד לשלבים אחרים לאורך הפרויקט, שלב החתימה על הסכם הליווי (ההסכם המעניק לפרויקט את המימון הנדרש לו מצד הבנק המממן) מצריך את חתימתם של הדיירים עצמם, כל דייר וחתימתו שלו. דיירים שונים מנצלים זאת ו"מעלים התנגדויות רבות לחתום על מסמכי הליווי, כמעט תמיד מתוך נימוקים לא ענייניים", לשון המכתב. "אותם דיירים מוצאים במעמד הזה שעת כושר לסחטנות", טוענים כותבי המכתב, ומציינים כי מדובר בתופעות "המתרחשות במקרים רבים".

במצב הנוכחי מדובר בסרבנות שנופלת בין הכיסאות: אומנם המחוקק הסדיר את ההתנהלות מול דייר סרבן בשלב החתימה על ההסכם מול היזם - הסכם שמוציא את הפרויקט לדרך ונחתם בשלבים מוקדמים יחסית; אבל המקרים שמציגים אנשי לשכת עורכי הדין מתרחשים בשלבים מתקדמים הרבה יותר, רגע לפני קבלת היתר בנייה.

כך נוצרת בעיה כפולה: ראשית, לאותם דיירים סרבנים יש מנוף לחץ גדול הרבה יותר, הן על היזם והן על יתר הדיירים, משום שכלל הגורמים מעוניינים שהפרויקט ייצא לפועל, שהרי הוא נמצא בישורת האחרונה; שנית, כיום החוק אינו מתייחס לסרבנים אשר "צצים" בשלב זה של ההליך (שהרי הם כבר חתומים על הסכמה לקדם את הפרויקט), ולכן ההתמודדות איתם מורכבת יותר.

"דחיינות משמעותית"

לדברי עו"ד פנץ, מדובר ב"דחיינות משמעותית מאוד, של חודשים, שלעתים יכולה גם להגיע ליותר משנה של עיכובים. זה מייצר נזק אדיר לפרויקט, ודאי בתקופה שבה הריבית גבוהה כל-כך, עד כדי סיכון ממשי שלו".

רק לאחרונה פרסמנו כאן בגלובס על פרויקט שנקלע לבעיה כזו בדיוק - דיירים שכבר חתמו על הסכם פינוי-בינוי, וסירבו לחתום בשלב החתימה על מסמכי השיעבוד והליווי הבנקאי לטובת הגורם המממן של הפרויקט. הם אף הצהירו כי הם מסרבים לפנות את דירתם, על אף שהפרויקט הגיע לשלב מתקדם, וכבר שולמו כ-30 מיליון שקל אגרות והיטלים לצורך קבלת היתר בנייה. בית המשפט קבע כי "עלול להיגרם נזק כבד ולא מידתי" אם הפרויקט לא ימומש.

הסחטנות מצד הדיירים מתבטאת בדרישה לקבל תוספת או הטבה כלשהי ברגע האחרון, כאשר לנגד עיני היזם עומד רק מימוש הפרויקט (שכן אז יחל "לפגוש את הכסף"). אומנם היזם אינו יכול להפלות לטובה דייר אחד לעומת שאר הדיירים, אך במצב שנוצר, כאשר הוא נדחק לפינה על-ידי דייר שמעכב פרויקט שלם, תימצא הדרך להעניק לו דבר מה, בלית-ברירה, כדי שיסכים לחתום ויאפשר לפרויקט להתקדם.

בפנייה של לשכת עורכי הדין אל משרד המשפטים הם מציעים פתרון לסוגיה: מתן ייפוי-כוח לעורכי הדין המייצגים את הדיירים לחתום בשמם גם בשלב החתימה על הליווי הבנקאי.

"במסגרת חתימת בעלי הדירות על הסכם התחדשות עירונית הם חותמים גם על ייפויי-כוח, המאפשרים לעורכי הדין המייצגים לבצע שלל פעולות הנדרשות לצורך הוצאתו אל הפועל של הפרויקט", נכתב במכתב.

"עורכי הדין בעסקה עושים שימוש יום-יומי בייפוי-הכוח לאורכו של כל הפרויקט, לרבות בנקודות משמעותיות שאינן פחותות מהליווי הבנקאי, כגון בשלבי התכנון, הרישוי וההליכים המשפטיים".

"להסתפק בייפוי-כוח"

בהקשר זה מוסיף פנץ כי "חתימה על ליווי בידי בעלי הדירות עצמם אורכת זמן ממושך. רשות מקומית, לדוגמה, אינה מחייבת את היזם להחתים את כל הדיירים בעצמם כדי שיוכל לקבל היתר בנייה, כי זה ייקח הרבה מאוד זמן. לטעמנו, גם בשלב החתימה על הליווי הבנקאי ניתן להסתפק בחתימה באמצעות ייפויי-כוח".

לגלובס נודע כי הצעה כזאת לא תתקבל בקלות, שכן נכון להיום הרגולטור (בנק ישראל במקרה הזה, מתוקף תפקידו כמפקח על הבנקים) אינו ממהר לאפשר זאת. בבנק ישראל ישנה הקפדה רבה על חובת היידוע הישיר של בעל דירה על כלל פרטי עסקה הקשורה בדירתו, וייפוי-כוח "רגיל" לא בהכרח עונה על חובה זו. לדברי עו"ד פנץ, עמדה זו של בנק ישראל נבעת מכך שעד היום טרם הוסברה לו הסוגיה לעומקה.

עו"ד איריס פרנקל-כהן, היועצת המשפטית של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, ציינה בשיחה עם גלובס כי "כלל הצדדים פועלים במשותף בימים אלה כדי לגבש פתרון שייתן מענה לסוגיה וכן יענה על דרישות בנק ישראל בנושא, כל זאת תוך שמירה מלאה על זכויות הדיירים בהתחדשות עירונית". הצעד לא יצריך חקיקה, ככל הנראה, ולכן ניתן יהיה ליישמו במהירות יחסית.

עו"ד ישי איציקוביץ, שותף, מנהל מחלקת נדל"ן באגמון עם טולצ'ינסקי משרד עורכי דין, אומר כי "הסדרת השימוש בייפוי-כוח מול הבנקים לחתימה על מסמכי הליווי בהחלט נדרשת, והשימוש בייפוי-הכוח יכול להקל, לזרז ולחסוך זמן יקר במקרים כאלה, אך הוא לא בהכרח ייתן פתרון במקרה של בעל דירה המפר את ההסכם בשל אי-החתימה על מסמכי הליווי - הן משום שלא אחת ישנו חוסר בהירות בהוראות ההסכם מול היזם בנושא זה, והן משום שעורכי דין רבים נמנעים משימוש בייפוי-כוח בנסיבות חריגות.

"לפיכך, ראשית יש לנסח את הוראות ההסכם המחייבות את בעל הדירה לחתום על המסמכים ומסדירות את הנסיבות שבהן ניתן לעשות שימוש בייפוי-הכוח, בצורה בהירה שאיננה ניתנת לפרשנות או מתירה לבעל הדירה שיקול-דעת או אפשרות שלא לחתום על המסמכים. לצד זאת, יש לחדד בהסכם את ההשלכות של אי-חתימה על ההסכם, ובכלל זאת את הנזקים והסעדים העומדים ליזם וליתר בעלי הדירות בנסיבות אלה, ואולי אף לשקול לכלול בהסכם פיצוי מוסכם במקרים כאלה".

ממשרד המשפטים נמסר: "נראה כי מדובר בנושא משמעותי, ואנו פועלים בימים אלה לבחינת האפשרויות להתרת חסמים בנושא אל מול הרגולטורים הרלוונטיים, לרבות בנק ישראל, ובשיתוף הרשות להתחדשות עירונית".

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן