גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח המבקר: רמ"י לא גובה תשלום כראוי מחברת מפעלי ים המלח

דוח מבקר המדינה מגלה כי דמי החכירה השנתיים שמשלמת חברת מפעלי ים המלח מתבססים על שווי קרקע משנת 1975, ועומדים על 2.7 מיליון שקל בלבד ● רמ"י: "נקבע מנגנון לעדכון דמי החכירה"

מפעלי ים המלח של איי.סי.אל (כיל) / צילום: Shutterstock
מפעלי ים המלח של איי.סי.אל (כיל) / צילום: Shutterstock

חברת מפעלי ים המלח הקימה מתקנים על קרקעות הזיכיון שקיבלה מהמדינה לטובת כריית אשלג, אך רשות מקרקעי ישראל לא דורשת דמי חכירה בגין השימוש בהם - כך עולה מניתוח ועיבוד של נתוני דוח מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, המתפרסמים היום (ג') תחת הכותרת "ניהול זיכיון ים המלח והפיקוח עליו - היבטים בתחומי הסביבה והמקרקעין".

בדיקת גלובס | לא קונים דירות יד שנייה: בתל אביב כבר יש יותר מתווכים מעסקאות
השיטה החדשה של דיירים לעיכוב פרויקטים של התחדשות עירונית

זיכיון ים המלח הוא הסכם שנחתם בין המדינה לבין מפעלי ים המלח בשנת 1961, במסגרת "חוק זיכיון ים המלח", המאפשר לחברת מפעלי ים המלח (מי"ה) "לחקור ולפתח את אוצרות המחצב הטבעיים של ים המלח ושל שטחי סביבתו".

על אף שהזיכיון ניתן למי"ה כבר לפני יותר מ־60 שנה, וכחמש שנים לפני שהוא תם, מגלה מבקר המדינה, בין היתר, "ליקויים לגבי האופן שבו התנהלה רשות מקרקעי ישראל במשך עשרות שנים בכל הנוגע לניהול השטח הכלול בתחום זיכיון ים המלח והפיקוח על השימושים שמי"ה עשתה בו".

250 קמ"ר התייבשו - אך רמ"י לא בחנה את מעמד הקרקע

הזיכיון שניתן למפעלי ים המלח מגדיר "קרקעות שמורות" בשטח 240 אלף דונם באזור ים המלח, אשר משמשות בסיס לפעילות שהוגדרה במסגרת הזיכיון. מתוך שטח זה, חלק מהקרקעות תפוסות בידי מפעלים ומתקנים של החברה. על־פי הנתונים באתר מי"ה, מדובר על כ־1,950 דונם התפוסים על־ידה, כולל בריכות אידוי.

על הקרקעות התפוסות אמורה מי"ה לשלם לרמ"י דמי חכירה. דוח המבקר מעלה כי דמי החכירה המשולמים על־ידי מי"ה לאורך השנים הם חלקיים בלבד: "לפי חוק הזיכיון, שימוש בקרקעות מצריך שינוי מעמדן לקרקעות חכורות ותשלום דמי חכירה בהתאם. בביקורת נמצא כי אף שבמהלך השנים הוקמו בשטח הקרקעות השמורות מתקנים המשמשים את מי"ה, רמ"י לא פעלה לשנות את מעמד הקרקע בשטחים אלה לקרקעות חכורות כמתחייב לפי החוק, והיא אינה דורשת ממי"ה תשלום בגין השימוש בהם. רמ"י לא קיימה סיורי פיקוח בשטח הקרקעות השמורות, והיא אינה יודעת על השימושים השונים שעושה מי"ה בשטח זה".

עוד נכתב בדוח כי "אף ששטחים נרחבים מים המלח התייבשו מאז חוקק חוק הזיכיון, כך שנכון לשנת 2024 כ־250 קמ"ר שהיו בשטח ים המלח הפכו לקרקע, והוקמו על חלק מהם מתקנים תעשייתיים, רמ"י לא בחנה את מעמד הקרקע שנוצרה ואם נכון לגבות דמי חכירה בגין השימושים המתקיימים בשטח זה".

מרשות מקרקעי ישראל נמסר בעניין זה: "אומנם השטח לא השתנה ברשומות, מאחר ששטחו נקבע בחוק תוך שצורפו אליו תשריטים המגדירים את הקרקעות החכורות והקרקעות השמורות, אך עם זאת הלכה למעשה צומצמו הקרקעות, ונערכו בהן עסקאות במקרקעין עם צדדים שלישיים לאחר שמי"ה נתנה אישורה לכך".

דמי החכירה לקרקע - על בסיס 75 לירות לדונם

על־פי דוח המבקר, לא רק שרמ"י לא דורשת תשלום על השימוש בחלק מהשטחים, גם דמי החכירה שכן נגבים ממפעלי ים המלח הם נמוכים ומוגדרים כ"תשלום מופחת". הסיבה: הסתמכות על השווי ההיסטורי של הקרקעות, שנקבע לפני עשרות שנים.

"דמי החכירה לקרקע מפעל (אשר נגבים כיום ממי"ה - י"נ) הם דמי חכירה המחושבים על בסיס השווי הנמוך ביותר שנקבע באותה התקופה לתעשייה - 75 לירות ישראליות לדונם. המנגנון שקבעה רמ"י לעדכון דמי החכירה התבסס על החלוקה האמורה ועל סכומי החכירה המופחתים שנקבעו, כמו גם שווי הבסיס של הקרקעות משנת 1975.

"נמצא כי רמ"י - כגורם המנהל את מקרקעי ישראל, ומשרד האוצר - כמשרד האחראי לחוק הזיכיון, לא בחנו במהלך השנים את האפשרות לשינוי גובה דמי החכירה ולגביית תשלום עבור הקרקעות השמורות, זאת על אף הזמן שעבר והשינויים האפשריים שחלו בשווי הקרקע במרוצת השנים".

המבקר מציין כי נכון לשנת 2024 דמי החכירה השנתיים שמשלמת מי"ה עומדים על כ־2.7 מיליון שקל בלבד. עם זאת, לא מדובר בתעריף "רגיל", שכן המדינה מתייחסת למפעלים הללו בדומה למחצבות, כפי שניתן להבין מתגובת רמ"י: "מדובר במתקן (מפעל) המוציא אל הפועל את כריית האשלג מהקרקע, בדומה למתקנים במחצבה. במפעלים הקשורים בחומר הגלם אך המייצרים מוצרי המשך מחומר הגלם הנכרה בשטח הזיכיון, הללו משלמים דמי חכירה לפי שומת מקרקעין לתעשייה".

עוד מוסיפים ברמ"י "כי תשלום דמי החכירה המשולמים על־ידי מי"ה נקבעו בזיכרון דברים שנחתם בינה לבין רמ"י בשנת 1975, וזאת בהתאם לחוק זיכיון ים המלח. כמו כן, נקבע מנגנון לעדכון דמי החכירה".

נציין כי על־פי בדיקת גלובס, ובהתאם לנתוני שומות שנעשו לבדיקת שווי קרקע לתעשייה במועצה האזורית תמר, אילו דמי החכירה היו מחושבים לפי החישוב ה"רגיל", היה על מי"ה לשלם סכום גבוה פי עשרה מהסכום שהיא משלמת כיום, כ־15 אלף שקל לדונם. בהינתן 1,950 דונמים התפוסים על־ידי חברת מפעלי ים המלח, כאמור, היא הייתה משלמת כ־29 מיליון שקל דמי חכירה בשנה.

"המדינה נכשלה בניהול הזיכיון"

המבקר מעביר ביקורת על רמ"י וגופים נוספים סביב ניהול הזיכיון, גם בסוגיות אחרות. כך למשל הוא קובע כי יותר מ־120 מיליון שקל לא נגבו ממי"ה בגין פעילות הכרייה שהיא ביצעה בעשור האחרון; כי אף שרמ"י ידעה שחלק מהחשמל המיוצר בתחנת הכוח החדשה שמי"ה הקימה בשטח הזיכיון אינו מיועד לשימושה העצמי - בניגוד להצהרה שנתנה כתנאי לחתימה על היתר הבנייה - הרשות לא פעלה להסדרת השימוש או להפסקתו, ולא גבתה תשלום בגין שימוש זה; וכי דרישת רמ"י לקבל את אישור מי"ה לכל היתר בנייה מבוקש בתחום הזיכיון, יוצרת לדברי המועצה האזורית תמר "הכבדה בירוקרטית מיותרת על תושבי האזור ועל היזמים, ועיכובים בבנייה ובפיתוח שלא לצורך".

"מדינת ישראל נכשלה בניהול זיכיון ים המלח", מסכם המבקר אנגלמן, "בהיבטים הנוגעים לשמירה על הסביבה והמקרקעין. אוצרות הטבע של ים המלח שייכים לציבור, ולכן הממצאים החמורים והרבים שהועלו בביקורת צריכים להדאיג כל אזרח במדינת ישראל. מדובר בכשלים אסדרתיים שמשכם והצטברותם מעידים על אוזלת־יד, חוסר תשומת־לב למשאבים ציבוריים והיעדר משילות של הממשלות לאורך עשרות שנים".

תגובת רמ"י לגבי סוגיות אלה: "בנוגע לתחנת הכוח, רמ"י אישרה את הקמתה, ובלבד שתשמש את צורכי המפעל בלבד. עם זאת, היות שהחשמל הוא תולדה של פעילות שמקורה במפעל, הרי שעודפי החשמל מועברים לרשת החשמל. רמ"י ערכה זה מכבר שומה לשם הערכת שווי תחנת הכוח, והנושא נמצא עדיין בשלבי בחינה. אין חולק כי מי"ה תידרש לשלם בגין החלק הסחיר שבתחנת הכוח.

"ביחס לחומרי הגלם הנכרים משטח הזיכיון, על־פי המנגנון שנקבע (בשונה ממחצבות אחרות) מעבירה מי"ה דיווח למשרד האנרגיה, והתמלוגים משולמים ישירות לקופת האוצר. רמ"י איננה חלק ממנגנון גביית התמלוגים בשטח הזיכיון".

"קריאת השכמה"

מלובי 99, הלובי הציבורי, נמסר בתגובה לדוח מבקר המדינה על זיכיון ים המלח כי זוהי "קריאת השכמה לכל העוסקים במלאכה, לקראת תום הזיכיון ולקראת הזיכיון העתידי. מדינת ישראל הפקירה את ים המלח במשך שנים בידי התאגיד ICL (כיל, החברה־האם של מפעלי ים המלח - י"נ) , ועל הרגולטורים לשנות גישה ולהתחיל לדאוג לאינטרס הציבורי, לאוצר הטבע הנדיר שהוא ים המלח, שמצוי בבעלות שלנו, האזרחים.

"אנחנו מתריעים זה שנים שבשטח הזיכיון מתקיימת מדינת כיל ולא מדינת ישראל - והדוח מוכיח שכך הדבר. הרגולטורים, מצדם, מתנערים מאחריות ולא עושים את הנדרש כדי להגן על האינטרס הציבורי, הסביבתי והכלכלי, שאותו כיל רומסת ברגל גסה. לקראת תום הזיכיון הנוכחי ולקראת הזיכיון הבא, הממשלה חייבת לשנות גישה ולהתחיל לדאוג באמת לאוצרות הטבע ולסביבה בים המלח, ששייכים לציבור הישראלי כולו".

תגובת מפעלי ים המלח: "החברה התנהלה לאורך השנים אך ורק על־פי חוק הזיכיון, בהתאם להוראות הרישיונות וההיתרים של רשויות המדינה, ופועלת בשיתוף־פעולה מלא, שקוף והדוק מול כל הגופים הרגולטוריים הרלוונטיים".

עוד כתבות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● חיל האוויר תקף אתרים צבאיים ומחסני אמצעי לחימה של חיזבאללה בדרום לבנון ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?