גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממונה על התקציבים: נדרשת התערבות ממשלתית בגז

החשש באוצר הוא שברגע שחוזי הגז ארוכי-הטווח של מאגרי תמר ולוויתן המופעלים ע"י חברת שברון ייפתחו בהדרגה, שברון תדרוש מחירי גז גבוהים יותר ● ככל שהם יעלו, כך יעלו גם מחירי החשמל, ולכך יש השפעה משקית רחבה ● "בעשור הקרוב הביקושים יגדלו כמעט פי שניים" ● בתוך כך, מנהל רמ"י ינקי קוינט הכריז כי הרשות מקדמת הקמת תחנות כוח ללא תכנון קרקע והצבת מתקנים סולאריים בבסיסי צה"ל

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

הממונה על התקציבים במשרד האוצר, יוגב גרדוס, אמר הבוקר (ג') בוועידה הלאומית לאנרגיה 2025 של המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה, כי משרד האוצר מתכוון לקדם התערבות רגולטורית משמעותית בשוק הגז הטבעי בישראל.

התחליף של הזוגות הצעירים להגרלת דירות מוזלות: מבצעים פיננסיים
ההכנסות ממסים שוברות שיאים, והגירעון בפברואר הצטמק ל-5.3%
"איראן על ברכיה, אך עדיין לא על גבה": האם טראמפ ימנע את הגרעין?

לדבריו, "חזרנו למעשה להיות באותו מצב שהיה טרום מתווה הגז. לאחר שכריש נמכר, יש לנו ספק אחד עם החזקה צולבת בשני המאגרים המשמעותיים, וככל שלא יימצאו עוד מאגרים בקרוב, אנחנו עומדים בפני מצב דומה למצב שהיה לפני המתווה", אמר.

הכוונה כמובן למאגרים תמר ולוויתן. תמר מספק בעיקר את צורכי המשק המקומי (עם חוזה גדול מול חברת החשמל), בעוד לוויתן הוא יותר מוטה-יצוא. אך שניהם מתופעלים למעשה על-ידי חברת שברון. יחד, הרזרבות במאגרים מגיעות לכ-90% מהגז המופק בישראל. המאגרים הקטנים יותר, כריש ותנין, מופעלים על-ידי חברת אנרג'יאן המוכרת גז בעיקר לתחנות הכוח הפרטיות. החשש של האוצר הוא שברגע שחוזי הגז ארוכי-הטווח נפתחים בהדרגה, שברון כמונופול תדרוש מחירי גז גבוהים יותר. ככל שהם יעלו, כך יעלו מחירי החשמל - ולכך יש השפעה משקית רחבה.

"מחיר כבד להתערבות רגולטורית"

על-פי גרדוס, "מדינת ישראל חריגה באופן דרמטי ביחס לעולם ותלויה מאוד בגז טבעי. התלות הזאת רק הולכת לגדול ולהתעצם בשנים הקרובות. אם היום אנחנו צורכים בערך 12-13 BCM, בעשור הקרוב הביקושים יגדלו כמעט פי שניים".

לדבריו, "המחירים של הגז משפיעים בסדרי גודל על המקרו של הכלכלה. עלייה של מחירי הגז למחירי היצוא, בכ-2 דולר ליחידת אנרגיה, לאורך 15 שנה, משפיעה בכ-45 מיליארד שקל עלות עודפת על המשק. אומנם חלק מהעלות נספגת בהכנסות מיסים, אבל השפעתה על משק החשמל וצרכני החשמל דרמטית".

אז איך אפשר לטפל בכך? גרדוס מסייג שאומנם "יש פה מחיר כבד להתערבות רגולטורית בשוק הזה, כי אנחנו רוצים לשמור על אטרקטיביות המשק ולהביא משקיעים וחברות זרות", אבל הוא לא חושש לאיים גם בצעדים קיצוניים: "אנחנו מנסים לפתור את הבעיה המבנית. אני לא חושב שהתערבות מלאכותית בפיקוח מחירים היא הפתרון, אך לא נחשוש להמליץ על כך כמוצא אחרון".

גרדוס התייחס למכתב ששיגרו איגוד הגז הטבעי, ארגון בשליטת שברון, הטוען שההצעה להוציא את שברון מהמאגרים בכוח הוא למעשה הפרה של מתווה הגז: "כבר התחלנו לקבל, בעקבות פרסומים בתקשורת, הרבה לחצים מכל מיני גורמים". אך לדבריו, "זה בסדר גמור, ואנחנו רוצים לעשות הכול בשיח עם התעשייה, המשקיעים הפרטיים והגורמים הבינלאומיים. אבל אנחנו נתערב".

הוצאת שחקן ופיקוח מחירים קשיח

מה תכלול ההתערבות הזאת? על-פי גרדוס "הדרך הטובה ביותר היא להכניס שחקנים חדשים - זה הכי נכון והכי כלכלי. אני מאוד מקווה שיכנסו שחקנים חדשים וימצאו מאגרים חדשים. אך, לא ניתן לתלות את יהבנו בכך ולכן נדרש להפעיל צעדים אחרים ככל ולא ימצאו בישראל מאגרים משמעותיים שיספקו תחרות במשק המקומי". אך אם זה יכשל, "אפשר להיכנס ולהגיד 'אני מוציא שחקן מתוך מאגר מסוים', הפרדת בעלויות של ממש. זאת התערבות גסה ונשקול אותה לעומק ולא נעשה אותה בקלות ראש. יתרון נוסף להפרדה הוא גם עניין החיפושים - שחקן חדש לרוב מביא גם חיפושים חדשים".

בדבריו, הממונה על התקציבים גרדוס לא מציין מגוון אפשרויות רגולטוריות מתונות יותר שהוצעו בעבר, כמו חובת מכר בנפרד לשחקנים השונים באותו המאגר, מנגנון "קונה יחיד" ממשלתי, מכסה יומית מחייבת למשק הישראלי שתיצור תחרות וחובת גישה לצד ג' בתשתיות. במקום זאת, הוא הדגיש רק את האפשרויות הקיצוניות ביותר: פיקוח מחירים קשיח והוצאת שחקן בכוח, מה שעלול לפגוע בפוטנציאל ההשקעה של חברות זרות בגודל דומה בישראל.

בכל מקרה, על-פי גרדוס "אנחנו כממשלה לא יכולים לעמוד ולהסתכל על מונופול או על שוק ריכוזי ולא לטפל בו. לצערי אני מרגיש שאנחנו נכנסים למאבק ראש בראש. הייתי מעדיף לפתור את הדברים בהסכמה, אבל ככל שיידרש, נעשה מה שצריך עבור המשק הישראלי ומשק הגז, תחת ההנחה שאנחנו צריכים ביטחון אנרגטי ומחויבים".

רמ"י מקדמת ייצור חשמל: הקמת תחנות כוח ללא תכנון קרקע והצבת מתקנים סולאריים בבסיסי צה"ל

מנהל רשות מקרקעי ישראל, ינקי קוינט, הציג בוועידה מספר תוכניות שמטרתן קידום של ייצור אנרגיה בישראל. בין השאר, ישווקו קרקעות ליזמים עוד טרם תכנונן, ותתאפשר הקמת מתקנים סולאריים בבסיסי צה"ל ובחברות ממשלתיות וביטחוניות.

היוזמה הראשונה היא הקמת מקב"תים ("מתחמי קרקע בהליך תכנון") לבניית תחנות כוח. המשמעות של זה היא שעוד לפני שמתרחש התכנון בפועל על-ידי הרשויות ומאושר בוועדות, הקרקע כבר משווקת ליזם ספציפי. בצורה כזאת כבר קיים יזם ספציפי שידחוף לתכנון הקרקע ויהווה משקל-נגד להתנגדויות מקומיות של מי שאומנם מעוניינים בחוסן משק האנרגיה הישראלי - אך לא שתחנת הכוח תוקם סמוך אליהם. הרעיון קיים בתצורות שונות מאז 2003, וכעת מוצע להשתמש בו כדי לקדם הקמת תחנות כוח, לאור הביקוש ההולך וגובר של ישראל לאנרגיה.

לדברי קוינט, "יש לנו בין 5 ל-10 איתורים בפוליגונים שמינהל התכנון הוציא, ואנחנו נוציא מכרזים לתחנות כוח. הקרקע הטובה ביותר להקמת תחנת כוח היא קרקע שהמדינה מוציאה במכרז. הוודאות הגבוהה ביותר תהיה לקרקעות שהמדינה תשווק במכרז".

בין השאר, נבחנים מיקומים סמוך לנתב"ג, ליד נחשונים, ליד גיזו, ליד נוה שלום, חגור שדה חמד, גבעת חיים, צומת מצר (ליד מזכרת בתיה), פלמחים, תל שחר, לכיש, חלץ ואשקלון.

על-פי מנהל רמ"י קוינט, "בפרויקטים של אנרגיה, שהם צרכני קרקע גדולים מאוד, אנחנו מאוד מנסים ללכת לכיוון של מכרזים לעומת הקצאות בפטור ממכרז. כל הפרויקטים שהיו בעבר מול התקשרות עם אגודות, אנחנו מעדיפים את המכרזים כדי לייצר נגישות גבוהה יותר לכל שחקן. בנוסף, כדי לייצר רפרנס של מחיר - בסוף המשחק הוא משחק סכום אפס בין התעריף לבין מחיר הקרקע". כלומר, ככל שהקרקע יקרה יותר (ותכניס כסף דרך רמ"י), כך זה יתגלגל בסופו של דבר לתעריפים שישלמו הצרכנים".

היוזמה השנייה נוגעת לאנרגיה מתחדשת, צרכנית קרקע נרחבת נוספת. לדברי קוינט, "בשנים האחרונות עשינו סדר גודל של 50,000 דונם בלמעלה מ-200 עסקאות לפרויקטים סולאריים. אנחנו מעדיפים לקחת שטחים מופרים (שכבר נעשו בהם עבודות עפר, ע"א) ולא קרקע חקלאית.

"אנחנו בקשר עם משרד הביטחון להקמת מתקנים בתוך בסיסי צה"ל ובשיח עם חברות ממשלתיות וחברות פרטיות שמחזיקות שטח גדול לעשות עסקאות של אנרגיה סולארית, אם זה עם תמן, רפאל או אלביט". כלומר, אנחנו עשויים לראות בזמן הקרוב פאנלים סולאריים בשטחים הפתוחים הנרחבים שמחזיקות החברות הביטחוניות ובסיסי צה"ל.

עוד כתבות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"