גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת המל"טים הטורקית שעלולה להדאיג את ישראל

מושל מחוז באוקראינה קרא למדינות אירופה "להגביר את ההשקעות בתחומי הכטב"מים" ● חברת המל"טים הטורקית בייקאר מקימה מיזם עם החברה האיטלקית לאונרדו ● לקוחה של ישראל תרכוש מל"טים מסין ● צבא ארה"ב אישר ייצור גרסה חדשה של מערכת ניווט ללא GPS ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מל''ט של בייקאר / צילום: Associated Press, Jon Gambrell
מל''ט של בייקאר / צילום: Associated Press, Jon Gambrell

באירופה פונים למקורות התקציביים שלהם, כדי לרכוש מוצרים אמריקאיים לאוקראינה - בצל ההחלטות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. בה בעת, טורקיה ואיטליה משלבות זרועות בפיתוח מל"טים, בזמן שמרוקו מצרפת למל"טים הישראליים שברשותה גם מל"טים מתוצרת סין. ובארה"ב, מטפלים בפתרונות ניווט בסביבות משובשות GPS. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

ארדואן פרס את חסותו על סוריה והצית חבית חומר נפץ דיפלומטית עם טהרן
"איראן על ברכיה, אך עדיין לא על גבה": האם טראמפ ימנע את הגרעין?

מדינות אירופה קונות כטב"מים אמריקאיים לאוקראינה

ממשלת הולנד מתכוונת להשקיע 700 מיליון דולר בפיתוח טכנולוגיות כטב"מים מתקדמות, כשהמטרה המרכזית היא סיוע לאוקראינה. כחלק מהחבילה החדשה, המימון ההולנדי יזרום לחברות מקומיות וגם לחברות אוקראיניות, שפועלות בתחום באינטנסיביות רבה. תוכנית הסיוע משקפת תהליך שבו ההולנדים משקיעים במו"פ הביטחוני, תוך שהכטב"מים הפכו לאמצעים מהותיים לטובת ייעדים שונים.

בה בעת, נסגרה עסקה בריטית-אמריקאית לרכישת כטב"מים מתקדמים מחברת אנדוריל האמריקאית, תמורת כ־30 מיליון פאונד (כ־38.7 מיליון דולר). העסקה כוללת רכישת חימושים משוטטים (כטב"מים מתאבדים) מדגמי אלטיוס 600M ואלטיוס 700M, כשמקור המימון יגיע מהקרן הבינלאומית למען אוקראינה, שהקים הממשל בלונדון. הקרן נועדה ליצור "קופה" ממדינות שונות בעולם, שיסייעו לרכש הביטחוני האוקראיני.

מנגד, אולכסנדר פרוקודין, מושל מחוז חרסון באוקראינה, הזהיר בראיון לאינדיפנדנט, כי מדינות אירופה "לא ערוכות דיין" לסוג הלחימה הנוכחי מול רוסיה. "במהלך שלוש השנים האחרונות", אומר מושל חרסון, "רוסיה זינקה לחלל ביכולות הייצור הטכנולוגיות, החדשנות והחימושים". על כן, הוא קרא למדינות אירופה "להגביר את ההשקעות בתחומי הכטב"מים, הרובוטים וכלל המערכות הבלתי מאוישות".

העסקה הטורקית־איטלקית שעשויה להדאיג את ירושלים

חברת המל"טים הטורקית בייקאר חתמה על מזכר הבנות עם החברה האיטלקית לאונרדו להקמת מיזם משותף שנועד להתמקד במערכות כלי טיס בלתי מאוישות. בייקאר מוכרים, קודם כל, בגלל סמנכ"ל הטכנולוגיות של החברה: חתנו של נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן, סלצ'וק בייראקטר. החברה צברה את שמה בשנים האחרונות, בין השאר, באמצעות השימוש של אוקראינה במל"טים מדגם בייראקטר TB2.

המטרה של בייקאר ולאונרדו היא לשתף פעולה במסגרת עיצוב, פיתוח, תחזוקה וייצור מל"טים, תוך שהצד האיטלקי יעסוק ביכולות נשיאה ומשימה של מל"טים. בה בעת, הטורקים יספקו את המל"טים מהדגמים השונים שלהם, בהם אקינג'י וקיזיללמה. שתי המדינות רוצות לממש את פוטנציאל מכירות המל"טים באירופה, כשלפי הערכת לאונרדו, השוק צפוי לגלגל 100 מיליארד דולר בעשור הקרוב.

הלקוחה של ישראל פונה לרכש מל"טים מסין

מרוקו החליטה לרכוש מל"טי איסוף ותקיפה מדגם TB-001K סקורפיון מסין, כחלק מהידוק הקשרים הביטחוניים שלה עם בייג'ינג. את המל"ט שמסוגל לפעול לטווח של עד 6,000 ק"מ ולפעול לאורך 35 שעות, מייצרת חברת סיצ'ואן טנגדן. במסגרת פעילותו, מל"ט סקורפיון יכול לשאת טילים ופצצות במשקל 1.2 טון, לטובת משימות שונות ומתווים שונים.

מאז כינון הסכמי אברהם ב־2020, מרוקו הפכה ללקוחה ביטחונית משמעותית של התעשיות הביטחוניות ככלל ומל"טים בפרט. כך, בין השאר, לפני כשלוש שנים רכשה מרוקו 150 מל"טים מדגמי וונדר B ות'אנדר B מחברת בלובירד. ב־2023, דווח באתר אינטליג'נס אונליין כי התעשייה האווירית השלימה מסירת שלושה מל"טים מדגם הרון 1 למרוקו. עסקה זו היא יוצאת דופן משום שהיא נחתמה תמורת 48 מיליון דולר בשנת 2014, דרך מיזם משותף של התעשייה האווירית עם קבוצת איירבאס.

הרכישות הללו התבצעו בד בבד עם רכישות רבות של מרוקו ממקורות שונים. ב־2022, מרוקו רכשה מל"ט "ווינג לונג II, שמיועדים לגובה בינוני ולפעילות ממושכת. מקור נוסף של מרוקו למל"טים הוא טורקיה: חברת בייקאר הטורקית סיפקה בחודש שעבר מל"טים מדגם בייראקטר אקינג'י, במסגרת עסקה שעליה חתם הממשלה ברבאט עם ממשל ארדואן כבר בשנת 2023.

מיה דיינמיקס ואלתא במגעים מתקדמים לשת"פ

חברת המיקרו־מוביליטי, מיה דיינמיקס, חשפה השבוע כי היא נמצאת במגעים מתקדמים עם אלתא, חברה בת של התעשייה האווירית, כשותפה משמעותית בחברה, באופן שיעמיק את שיתוף הפעולה לפיתוח מוצרים עתידיים. בה בעת, אלתא הזמינה שני כלים רובוטיים מחברת מיה רובוטיקס, חברת בת בבעלות מלאה של מיה דיינמיקס, בסך כולל של 300 אלף דולר, שצפויים להימסר בתוך כ־12 חודשים.

באפריל אשתקד הודיעה מיה דיינמיקס על תחילת פיתוח הכלי הרובוטי המבוסס על הטכנולוגיה והקניין הרוחני של החברה. עבור החברה, ההזמנה הראשונית מאלתא מהווה אבן דרך משמעותית בפיתוח הטכנולוגיה. אלתא היא בעלת ניסיון ממושך בפיתוח מערכות מתקדמות, בפרט ביישומי שליטה, ניהוג מרחוק ויכולות אוטונומיות עבור השוק הביטחוני ושוק האבטחה אליהם מכוונת מיה דיינמיקס.

צבא ארה"ב מאשר ייצור של מערכת ניווט ללא GPS

צבא ארה"ב אישר את הייצור הנרחב של מערכת מאפס (MAPS) דור II מחברת קולינס, שנועד למטרות מיקום, ניווט ותזמון (PNT) לרכבים צבאיים שפועלים בסביבות משובשות GPS. זו גרסה חדשה של הדור הישן של המערכת שהחל לפעול ב־2019, כשההזמנה החדשה מבטיחה עבור החברה את ההיתכנות הכלכלית של ייצור הדור החדש של מאפס.

תחילת ההתקדמות בדור השני של מערכת מאפס חלה בספטמבר 2022, כשצבא ארה"ב ביצע רכישה לחמש שנים תמורת 583 מיליון דולר. המערכת שבנויה על ארכיטקטורה פתוחה, מונעת ספופינג וג'אמינג בעזרת מערכת הניווט נאבהאב 100. בג'אמינג, משבשים את התקשורת של המפעיל עם הרחפן, במטרה שהוא יירד לקרקע או יטוס עד שהסוללה תתרוקן והוא ייפול. ספופינג זה מתן אות שגוי כדי לפגוע ביכולות ניווט ה־GPS.

סרביה צפויה לרכוש מטוסי קרב רוסיים מיושנים מהונגריה

סגן שר ההגנה הסרבי, ננאד מילוראדוביץ', סיפר בראיון לאתר טנגו סיקס כי הונגריה, חברת ברית נאט"ו, הסכימה למכור לבלגרד מטוסי קרב מיושנים מדגם מיג 29. את המטוסים הראשונים מהדגם רכשה סרביה מברה"מ בשנות ה־80, כשישה נוספים "נתרמו" מרוסיה ב־2017 וארבעה נוספים הגיעו מבלארוס ארבע שנים לאחר מכן.

הונגריה רכשה 28 מטוסים מרוסיה בשנת 1993 כחלק מפתרון לחובות שנמשכו מהתקופה הסובייטית. חיל האוויר המקומי השתמש באותם המטוסים במשך כמה שנים, כשהשינוי המהותי התרחש עם ההצטרפות לברית נאט"ו ב־1999. אותם המטוסים שנכנסו לשירות מבצעי ב־1983 התגלו ככאלו שלא מתאימים לשדה הקרב המודרני, ולכן ב־2004 פנתה הונגריה למטוסי גריפן של סאאב השבדית.

הבחירה הסרבית במטוסי קרב שנמצאים במחסנים הונגריים היא, ככל הנראה, פתרון זמני. בשנה שעברה רכשו הסרבים 12 מטוסי רפאל מחברת דאסו הצרפתית, תמורת כ־3 מיליארד דולר. העסקה כוללת בתוכה את המטוסים, וכן חימושים, אימונים ותחזוקה. המטוסים הראשונים צפויים להתקבל ב־2028, כאשר הרכישה נובעת ממרוץ החימוש של סרביה וקרואטיה.

טיאסג'י חוברת לשת"פ עם חברה אמריקאית

חברת טיאסג'י (TSG), העוסקת בפיתוח מערכות תוכנה ופתרונות מתקדמים למגזר הביטחוני והאזרחי, דיווחה היום (ה') על חתימת הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי בארה"ב עם חברה ביטחונית בינלאומית לתקופה של חמש שנים, עם אפשרות להארכה. במסגרת ההסכם, שלפי גורמים בתעשייה מוערכת במיליוני דולרים, ישולבו מוצרי TSG במערכות החברה האמריקאית.

ההסכם כולל שילוב טכנולוגיות מתקדמות של TSG במערכות הגנה מבוססות סנסורים, אשר ישולבו במערכות מבצעיות של יחידות ביטחוניות אמריקאיות ובקרב לקוחות נוספים. שיתוף הפעולה בין הטכנולוגיה של TSG לבין המערכות האמריקאיות, המצוידות בסנסורים מבצעיים בעלי תפוצה רחבה בעולם, צפוי ליצור סינרגיה שתוצאתה תהיה מערכת מתקדמת שתספק מענה משופר ברמה הטקטית והאסטרטגית, תוך מיצוי היתרונות הטכנולוגיים והמבצעיים של שתי החברות. העסקה כפופה למגבלות היצוא של משרד הביטחון.

חברת TSG עוסקת בתחום פתרונות התוכנה וטכנולוגיות מתקדמות לשוק הביטחוני. החברה מפתחת מגוון טכנולוגיות המיועדות לשימוש של זרועות שונות בצה"ל ובגופי ביטחון נוספים בארץ ובעולם. מוצרי החברה מיועדים לפעילות צבאית באוויר, ביבשה, בים, וכן לפעילויות מודיעין והגנת העורף. בין השאר, מפתחת החברה מערכות לתמונה אווירית הכוללות זיהוי ועקיבה ומשמשות ליירוט והתראה, מערכות לשליטה ובקרה, מערכות להיערכות וטיפול בזמן חירום, מערכות מודיעין לתכנון תקיפת מטרות, ומערכות מודיעין לרשויות אכיפה.

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

האחים שקיבלו תיק השקעות לבר מצווה מגיעים לנאסד"ק אחרי שנים של דחיות

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

האוצר שוב הודיע על הסכמות עם המורים, וגם הפעם הן לא יסיימו את השיבושים במערכת החינוך

המתווה הסופי שגובש אינו שונה מהותית מההסכמות עליהן כבר הכריזו ביום ראשון, שבפועל לא הביאו לסיום עיצומי המורים והגננות ● גם הסכם זה כנראה לא ימנע את העיצומים באופן מוחלט, לאור התרופפות האחיזה של הסתדרות המורים על המורים

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים