גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה באמת מרוויחות חברות הביטוח מהפוליסות שהן מוכרות? התקן החדש שמטלטל את הענף

התקן החדש IFRS 17 ידרוש מהחברות לבצע שינויים מרחיקי לכת, כגון הפרדה בין רווחי החיתום להשקעות ודיווחים על רווחים עתידיים ● בין השפעות השינוי, שייכנס חלקית לתוקף כבר בדוחות הקרובים, מגדל וכלל צפויות להציג קפיצה משמעותית ברווחים ● וגם: הבכיר שהוביל את המהלך ברשות שוק ההון וכיום מלווה חברות ביטוח ביישום התקן

הנתונים של חברות הביטוח עומדים להיחשף / איור: Shutterstock
הנתונים של חברות הביטוח עומדים להיחשף / איור: Shutterstock

בשבועות האחרונים דולקים האורות במשרדי חברות הביטוח עד השעות הקטנות של הלילה. הסיבה: אימוץ תקן חשבונאי חדש. מדובר במהפכה שתשנה מהקצה אל הקצה את המספרים בדוחות הכספיים של החברות הגדולות. התקן, IFRS 17, אומץ באירופה ובקנדה כבר לפני שנתיים, ומגיע באיחור של שנתיים לישראל. את ההשפעה שלו, והיא דרמטית, נרגיש כבר בדוחות השנתיים הקרובים.

צים הרוויחה יותר מ-2 מיליארד דולר והמנכ"ל לא מכחיש תוכניות השתלטות
אחוזת פאר ורכב יוקרה: נכסי השותף של נוחי דנקנר נחשפים

מה כוללת המהפכה? על קצה המזלג, המטרה היא לשפר את השקיפות ואת היכולת להשוות בין תוצאות שונות בארץ ובעולם. במסגרת התקן הנוכחי, IFRS 4, כל חברה יכולה לדווח בצורה קצת שונה, ובכך נוצרו פערים וקשיים ביצירת השוואות. התקן קובע מסגרת ברורה ומגדיר הבחנה ברורה בין הרכיבים השונים של החברות, כגון חיסכון וביטוח. כל רכיב יימדד בנפרד, ולפי סטנדרט אחיד. בשורה התחתונה, המטרה המרכזית של ה-17 IFRS, החל באופן ייעודי על ענף הביטוח, הוא לעשות סדר בדיווחי החברות ולסייע למשקיעים להבין טוב יותר את מבנה הרווח שלהן.

חיתום לעומת השקעות

בראש ובראשונה, התקן עוזר לקוראי הדוחות להבין כמה מרוויחות חברות הביטוח מהפוליסות שהן מוכרות (מה שמכונה פעילות החיתום) וכמה הן מרוויחות מההשקעות שהן מבצעות בשוק ההון.

מבחינת החברות, אימוץ התקן הוא משימה מורכבת ביותר. הם צריכים לשערך מחדש את כל המאזנים שלהם, ולבצע שינויים בשורה התחתונה. במקרים מסוימים, התנודות צפויות להיות חדות במיוחד בדוחות הקרובים, ואצל חברות מסוימות אנו צפויים לראות קפיצה גדולה ברווח. בצד השלילי - מומחים בתחום מעריכים כי בעקבות השינויים, חברות הביטוח עשויות להקפיץ מחירים של רכיבים מסוימים, שעשויים להיראות הפסדיים במסגרת הצגת הדוחות החדשה.

יישום התקן צפוי להיות הדרגתי. כך, הדוחות שיתפרסמו החודש ייערכו עדיין בהתאם לתקן הקיים, ה-4 IFRS, אך נתוני הרווח וההפסד של המחצית הראשונה של 2024 יתבססו כבר על התקן החדש. במאי הקרוב, כאשר חברות הביטוח יפרסמו את תוצאות הרבעון הראשון ל-2025, אלה כבר יתבססו באופן מלא על התקן החדש.

הבכיר שמאחורי התקן

"מדובר בשינוי גדול. בחברות הביטוח עובדים קשה מאוד לעמוד בזמנים. זה אירוע לא פשוט מבחינה תפעולית". כך אומר רו"ח יבגני אוסטרובסקי, לשעבר סגן בכיר לממונה על שוק ההון, שהוביל מטעם רשות שוק ההון את גיבוש הרגולציה בנושא ה-17 IFRS בישראל. הוא כנראה האיש שמכיר בישראל את הנושא הכי מקרוב.

אחרי שעזב את הרשות ועבר תקופת צינון, אוסטרובסקי מלווה כיום חברות ביטוח ביישום התקן, כשותף במשרד רואי החשבון KPMG. הוא מסביר, כי בשיטה החשבונאית הקיימת קשה להבין את מקורות הרווח בענף. לדבריו, "ביטוח הוא מוצר מורכב. נניח שמכרתי השנה פוליסה עם כיסוי לעשר שנים. בשנה הראשונה לא הוגשו תביעות, והיו יותר פרמיות. כיום, נציג רווח - אבל מה יהיה בהמשך? קשה להבין איך למדוד את הרווח מעסקה כזאת, ועם כך מתמודד התקן החדש".

המורכבות רק מתעצמת כאשר מביאים בחשבון השפעות נוספות על החשבונאות של חברות הביטוח. אלה כוללות את שיעור הריבית במשק, אומדנים אקטואריים לגבי שינויים דמוגרפיים בקרב המבוטחים וכמובן תנודות בשוק ההון. לדברי אוסטרובסקי, התקן החדש יאפשר להבין את כל המערכת הזו טוב יותר.

תחזית לרווחים עתידיים

כדי לעשות זאת, התקן החדש לא רק מפריד בין תחום החיתום לתחום הפיננסי אלא גם מייצר רכיב חדש בשם מרווח שירות החוזה, הידוע כ-CSM. מדובר בסעיף בדוחות, שבו חברות הביטוח מצהירות על הרווח שהן חוזות לעצמן בעתיד - גם אם הוא טרם נוצר בפועל. לדוגמה, אותה חברה המוכרת את הפוליסה לעשר שנים תדווח בסעיף ה-CSM על סך הרווח החזוי שלה מהפרמיה שתגבה לאורך אותו עשור - במקום להסתפק, כמו היום, בדיווח תקופתי על הרווח לאותה שנה בלבד.

המשמעות: ככל שהפוליסות נמכרות לזמן ארוך יותר - לדוגמה, בביטוחי חיים ובריאות - כך הרווח החזוי צפוי להיות גדול יותר. לצד זאת, מדי שנה תדווח החברה על הרווח שנוצר לה בפועל. הסכום הזה עשוי להיות שונה מהתחזית, כי החברה עשויה גם לשלם למבוטח עבור תביעות, בסכומים שאותם אינה יודעת עדיין. מכאן, שהרווחים בפועל לא יגדלו בהכרח בהשוואה להיום, אך שיטת הדיווח תקל על הבנת התמונה הכוללת לגבי רווחיות החברה.

חלק מחברות הביטוח כבר דיווחו בסוף 2024 על הרווחים החזויים שלהן לפי ה-CSM. מדובר בסכומים דרמטיים: הראל דיווחה על רווח חזוי של 16 מיליארד שקל, מגדל בין 11 ל-11.5 מיליארד שקל, הפניקס בין 9.5 ל-10 מיליארד שקל, וכלל בין 8.4 ל-9.2 מיליארד שקל. בענף יש הטוענים, כי הרווחים האלה מילאו תפקיד בהתלהבות המשקיעים מחברות הביטוח ובזינוק של כ-64% שרשם מדד ת"א-ביטוח ב-2024.

בולטות ברווחים החזויים

מגדל וכלל בולטות ברווחים שהן חוזות. "החברות שמכפיל ההון שלהן נמוך מ-1 עשו תרגיל במעבר לתקן החדש", מסביר רו"ח שלומי שוב, מומחה ל-IFRS, המשמש כראש החוג לחשבונאות וסגן דקאן ביה"ס למנהל עסקים באוניברסיטת רייכמן. לדבריו, "הן העבירו סכומים גדולים יותר לרווח העתידי ופגעו בכך בהון העצמי, אבל זה לא מפריע להן, כי גם כך הן נסחרות במכפיל נמוך, ולכן העדיפו לייצר מחסנית רווח לעתיד".

רונן אגסי, מנכ''ל מגדל ביטוח / צילום: ניקולה וסטהפל

הפניקס והראל פעלו אחרת. לדברי שוב, "החברות שמכפיל ההון שלהן גבוה העדיפו להימנע מזינוק במכפיל, שהיה עלול להיתפס בעיני המשקיעים כמעיד על מחיר מניה גבוה ולהרתיע אותם. בכל מקרה, לצורך ניתוח הדוחות בעתיד יהיה חשוב לנטרל את ההשפעות האלה".

ניר כהן, מנכ''ל הראל ביטוח בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: טל שחר

החשש מעליית מחירים

אך לא הכל ורוד. התקן ייצור שקיפות גדולה יותר לגבי מוצרים שעליהם מפסידות כיום החברות, והחשש הוא כי הדבר יתמרץ אותן להעלות מחירים כדי להראות רווח בכל מחיר. לפי שוב, "זה עשוי בהחלט לייקר פוליסות. הרישום הוא כלכלי, וחברות יצטרכו לרשום הפסדים מהיום הראשון במקרה שנוצרים, ואף מנכ"ל לא רוצה לפגוע בתוצאותיו".

שוב מסביר, כי אם בעבר חברות הביטוח היו מוכנות לספוג הפסדים על פוליסה מסוימת, כדי לייצר מערכת יחסים ארוכת-טווח עם לקוח - הסיכוי לכך בעידן התקן החדש קטן יותר. "יהיה עכשיו תמריץ מאוד נמוך לתת למבוטח הצעה זולה יותר והפסדית, רק כדי לתפוס נפח שוק או להתחרות באחרים. במיוחד כאשר כל השוק מיישם את התקן החדש".

יעדיפו להימנע מהפסדים

אוסטרובסקי מסכים, כי התקן יוביל לרישום מיידי של פוליסות הפסדיות, וכי החברות יעדיפו להימנע מהפסדים כאלה. עם זאת, הוא מעריך כי לא צפויים שינויים מהותיים לצרכן בטווח הקצר: "באירופה, שבה אומצו לפני מספר שנים כללי סולבנסי 2 (לגבי יחס כושר פירעון, ע' ג'), התקן לא השפיע מהותית על העסקים. גם בישראל אומצו כללי הסולבנסי ואנו לא מצפים להשפעה שונה אצלנו".

לדבריו, חברה עשויה להחליט שלא כדאי לה לשווק פוליסה עם כיסוי נמוך, כי עלות התפעול איננה כלכלית. "במקרים כאלה החברות אולי לא ירצו להתעסק עם מצב שגורם להן הפסדים, שמשקיעים יכולים לראות בבירור".

בענף הביטוח מבקשים להרגיע את החששות. שם טוענים, כי גם אם תהיה התייקרות נקודתית סביב מוצרים מסוימים, הרי שאין דאגה כזו לגבי רוב הפוליסות - ובראשן ביטוחי החיים והבריאות, שבהם מתמקד ה-17 IFRS והן רווחיות. בענף אף סבורים, כי המחירים אפילו עשויים לרדת, כי חברות הביטוח ירצו להראות כמה שיותר רווחי CSM עתידיים - והדרך לכך עוברת בגיוס כמה שיותר לקוחות על ידי הוזלת מחירים.

שוב אופטימי. "זה שינוי שמעביר את החשבונאות הישראלית לשפה בינלאומית. זה אירוע ענק".

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר