התפתחות דרמטית בתביעה הייצוגית נגד נוחי דנקנר, לשעבר הבעלים של קונצרן אי.די.בי, ואיתי שטרום, אשר הורשע ביחד עם דנקנר בהרצת מניות הקונצרן. השניים ריצו עונשי מאסר בגין הנפקת החברים - פרשה שבה גייסו ב-2012 מאות מיליוני שקלים מאנשי עסקים ומקורבים לדנקנר.
● מהפך בצמרת: מיתר הוא משרד עורכי הדין הגדול בישראל
● לשכת רואי החשבון הפסידה. זה המעמד החדש שלה
אחרי שבית המשפט אישר להטיל עיקול זמני בסכום של עד 50 מיליון שקל על נכסיהם של השניים, ושטרום ביקש לבטל את העיקול בטענה כי הדבר יפגע בו אנושות, מסמך שהוגש אתמול (ג') לבית המשפט חושף את היקף הנכסים שבהם מחזיק לכאורה שטרום.
הטלת העיקול אושרה באחרונה על-ידי השופטת סיגל יעקבי מבית המשפט הכלכלי. זאת, אחרי שברגע האחרון בוטלה פשרה בתביעה הייצוגית שאושרה ב-2021 נגד דנקנר ושטרום על סכום של 50 מיליון שקל.
לפי הפשרה, דנקנר אמור היה לשלם 7.5 מיליון שקל, ושטרום 2.5 מיליון שקל, שאותם כבר העביר. דנקנר אף נדרש להמציא ערבות מגיסו להבטחת התשלום, אך הודיע כי לא הצליח לגייסה. עקב כך בוטלה הפשרה, והוטלו העיקולים, שנועדו להבטיח כי התובעים יוכלו להיפרע מהשניים.
"תוצאות הרות-אסון"
בבקשה שהגיש זה מכבר שטרום לבית המשפט באמצעות עו"ד ארז חבר ממשרד עמית פולק מטלון כדי לבטל את העיקול, הוא טען כי אינו יכול למשוך כסף מחשבונו בבנק דיסקונט, וכי הדבר צפוי להביא ל"תוצאות הרות-אסון לשטרום ולמשפחתו, וזאת תוך פרק זמן קצר מאד".
שטרום טען כי "אי-יכולת לרכוש מצרכים ושירותים הנדרשים לקיום המחיה השוטפות, הוצאות הבית ותרופות צפויה להביא במהרה את תוצאותיה הרעות. וכמובן, גם יכולת ההשתכרות של שטרום (שעובד כעצמאי) עתידה להידרדר במהרה, שכן אין ביכולתו לשלם את ההוצאות הכרוכות בביצוע עבודתו (למשל, הוצאות דלק בסכום של אלפי שקלים בחודש)".
שטרום ביקש אף להסיר את העיקול על סכום בחשבון הבנק בגובה 2.2 מיליון שקל, אשר התקבל לטענתו כהלוואה לצורך תשלום חלקו בפשרה. שטרום אכן הפקיד בחשבון נאמנות לטובת הפשרה 2.5 מיליון שקל, אשר רובם הגיע לדבריו מהלוואות, וחלקו מניצול מסגרת האשראי בבנק דיסקונט.
בבקשתו אף טען שטרום כי הוא אינו מחזיק במניות שעליהן הוטל עיקול בחברת ISP Group, וכי שותפו לחברה, רועי טל, אינו מחזיק עבורו במניות בנאמנות.
שטרום דרש כי התובע הייצוגי - אריה רהב, בעל מניות באי.די.בי - יפקיד ערבות בגובה 10 מיליון שקל לפיצוי על הנזקים הצפויים לשטרום מהעיקולים.
שטרום הדגיש כי מאז "הנפקת החברים" הוא "עשה כל שבידו על-מנת להניח מאחוריו את ספיחי אותה פרשה, לטובת שיקומו, שיקום משפחתו ושיקום עסקיו ולשם החזרת חייו למסלול הנורמטיבי והתורם שבו התנהל כל שנותיו - לרבות תרומה לביטחון המדינה, גם בימים אלה, וחרף מחלתו".
"מנהל רמת חיים מהגבוהות ביותר"
בניגוד לדברים אלה, התגובה שהגיש לבית המשפט התובע הייצוגי אריה רהב, המיוצג על-ידי עורכי הדין סיני אליאס ואיתן חיימוביץ', מציגה תמונה שונה בתכלית. רהב טוען כי שטרום שיקר לגבי מצבו הכלכלי: "מדובר במי שמתנהל כ'חייב מקצועי', אשר דאג ודואג להסתיר את נכסיו ואת רכושו ולהסתיר ככל הניתן אפשרות לגביית חובותיו".
לפי המסמך שהגיש רהב, שטרום רכש רכב יוקרה מדגם פורשה קאיין 2024, שעלותו מיליון שקל. הרכב נרכש לכאורה במאי 2024, בזמן ששטרום היה צד להליך גישור בתביעה הייצוגית, ובו טען כי אין לו יכולת כלכלית. השווי הנוכחי של הרכב נאמד בכ-750 אלף שקל.
רהב אף טוען כי בבדיקה שערך נמצא כי שטרום מתגורר באחוזה המשתרעת על פני דונם ברחוב גלי תכלת בהרצליה. לדבריו, "מדובר ברחוב היקר ביותר במדינת ישראל, ובו מתגוררים שגרירים של מדינות זרות ואנשי עסקים מהמובילים והמוכרים במדינה".
עוד נטען כי שטרום מתגורר באחוזה הפונה לים, וכי מדובר בבתים היקרים ביותר ברחוב. מחיר הבית עשוי לנוע לפי הבדיקה שערך רהב סביב 70 מיליון שקל, והשכירות החודשית שמשלם שטרום עשויה להגיע ל-100 אלף שקל בחודש.
רהב מוסיף ומעלה סימני שאלה לגבי מעמדו של שטרום בקבוצה העסקית ISP, אשר גם על החזקותיו של שטרום בה הוטלו עיקולים זמניים. לפי המסמך, הקבוצה מעניקה שירותי ייצוג ושיווק לקרנות זרות כגון בנק Pincet ו-UBS, וחברה נוספת בקבוצה מעניקה שירותי ברוקראז'.
לפי רהב, בהליך משפטי מ-2020 קבע בית המשפט כי שטרום הוא מייסד הקבוצה, וכי עם פתיחת ההליך הפלילי בעניינו העביר את החזקותיו בה לשותפו, רועי טל.
רהב גורס כי שטרום פועל כיום כיועץ במסגרת ISP, וכי פעילות זו "מאפשרת לו לנהל רמת חיים מהגבוהות ביותר, אשר שמורה לאלפיון העליון במדינת ישראל". עוד מסביר רהב כי שטרום מופיע באתר הקבוצה כדירקטור וכמייסד שלה ביחד עם טל.
בהקשר זה, רהב טוען כי ההלוואות שקיבל שטרום לצורך תשלום חלקו בפשרה סביב התביעה הייצוגית, ניתנו על-ידי טל ללא ריבית וביטחונות. לדבריו, ההלוואות הן "ככל הנראה הטכניקה שבאמצעותה מועברים כספים לשטרום אגב מערכת היחסים שבקבוצת ISP".
בית המשפט המחוזי צפוי לדון מחר (ה') בבקשת שטרום להסרת העיקול.
"טענה מגוחכת"
עו"ד ארז חבר, ראש מחלקת חדלות פירעון וליטיגציה בעמית פולק מטלון, ועו"ד אורי שורק, המייצגים את איתי שטרום, מסרו בתגובה כי "הטענה לפיה מר שטרום פועל להסתיר את נכסיו היא מגוחכת ואינה נכונה. מדובר בטענות אווירה שאין בהן כלום ושום דבר, ונטענו רק לצורך הדיון. טענות אלה יתבררו בבית המשפט, והן בכל מקרה אינן רלוונטיות לבקשה שהוגשה, שבמסגרתה התובע ניסה לעקל כספים שאינם שייכים למר שטרום.
"מר שטרום נהג לאורך כל הדרך בשקיפות הן כלפי בית המשפט והן כלפי התובע. מר שטרום אף הביא לכך שהושגה בתיק פשרה מוסכמת, והוא אף קיים את כל התחייבויותיו לפיה. יש להצטער על כך שיש מי שבחר לנהל את התיק מעל גבי העיתון ולא בהתמודדות ראויה בבית המשפט".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.