לשכת רואי החשבון הפסידה במאבק נגד כוונת משרד המשפטים לפקח עליה ולהחיל עליה חובות דיווח ושקיפות: בית המשפט המחוזי בירושלים דחה את עתירת הלשכה לבטל את החלטת רשמת העמותות לחייב את הלשכה להירשם כחברה לתועלת הציבור.
● פסק הדין בתביעה נגד EY משרטט את גבולות אחריותו של רואה החשבון
● הפירמה הישראלית הגדולה חטפה קנס של 2.7 מיליון דולר. זו הסיבה
בלב העתירה עמד הטיעון כי ללשכה בראשות רו"ח חן שרייבר אין מטרות ציבוריות, ולכן היא אינה עונה לתנאים הנדרשים לרישומה כחברה לתועלת הציבור. נטען כי בעוד שהלשכה הוקמה בשנת 1931 כדי לשמש כגוף האחראי על נושאים מקצועיים לטובת כלל רואי החשבון, מטרות אלה "הפכו אות מתה", והמטרה הראשית של הלשכה היא לדאוג רק לחבריה, מקצועית ואישית.
השופט דוד זילר דחה טענה זו וקבע כי "גם אם המטרות מתייחסות בעיקרן למקצוע ראיית החשבון, וחלקן (אך לא כולן) מתייחסות לחברי הלשכה בלבד ולא לכלל הציבור - אין הדבר הופך אותן לכאלה שאינן ציבוריות".
הוא הוסיף כי "גם הלשכה אישרה בעת הדיונים שקיום מטרה ציבורית אינו מחייב שהיא תיעשה לטובת כלל הציבור במדינת ישראל. די בכך שהמדובר בציבור בלתי מסוים, שאין חולק גם כי הוא גדול, על־מנת שלא תהיה מחלוקת אמיתית בנוגע לאופיין הציבורי".
חשופה לסנקציות
מקצוע ראיית החשבון מפוקח ומוסדר על־ידי מועצת רואי החשבון משנת 1955. לשכת רואי החשבון היא עדיין לשכה וולנטרית, התנדבותית. בלשכה חברים היום למעלה מ־19 אלף רואי חשבון, מתוך כ־38 אלף רואי חשבון רשומים (לא כל רואי החשבון הרשומים הם פעילים, וכפי הנראה גם לא כל מי שהם חברים בלשכת רואי החשבון, הם רואי חשבון פעילים). בסך־הכול רשומים בלשכה כ־50% מרואי החשבון הרשומים בישראל (וייתכן כי אחוז גדול או קטן יותר מאלה הפעילים).
כפי שנחשף בגלובס, באוקטובר האחרון הורה משרד המשפטים ללשכת רואי החשבון, באמצעות יחידת רשם העמותות שברשות התאגידים, להירשם כחברה לתועלת הציבור (חל"צ) בתוך 30 יום - מועד שהוארך עד 31 בדצמבר 2024. בהחלטת ראש רשות התאגידים ורשמת העמותות, עו"ד שולי אבני־שוהם, הובהר ללשכה כי אם לא תפעל להגיש בקשה לרישומה כחברה לתועלת הציבור, בסמכות הרשמת לבצע את רישומה בפנקס החברות באופן חד־צדדי.
משמעות הרישום כחברה לתועלת הציבור היא שלאחר יותר מ־80 שנה בהן התנהלה ללא פיקוח, הלשכה תחויב בשקיפות ובהגשת דוחות שנתיים, ותהיה נתונה לביקורות ולפיקוח יחידת רשם העמותות.
בין היתר מוסמכת היחידה לערוך ביקורות פתע או בתיאום מראש בחברות לתועלת הציבור, לבחון את פעילותן, להציג שאלות לנושאי משרה ובעלי תפקידים ואף לקבל מסמכים לביקורת, הן כחלק מהטיפול השוטף והן בעקבות מידע המעלה חשש להתנהלות בלתי תקינה.
לרשם התאגידים יש גם סמכויות אכיפה ואפשרות להטלת סנקציות רחבות: למשל, להורות לחל"צ על תיקון ליקויים בהתנהלותה, ואף להמליץ על נקיטת הליכי פירוק של החל"צ במקרים חמורים.
החלטת הרשמת ניתנה בעקבות עתירה מינהלית שהגישו חברי לשכת רואי החשבון, איילת שחר ודן רבין, לבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים. השניים מנהלים כבר שנתיים מאבק להפיכת הלשכה מחברה פרטית לחברה לתועלת הציבור. רו"ח שחר נבחרה בבחירות למוסדות לשכת רואי החשבון שנערכו בספטמבר האחרון כחברת הוועד המרכזי בלשכה, ורו"ח רבין מכהן כחבר בית הדין של הלשכה מינואר 2024.
בספטמבר, על רקע הבחירות בלשכה, הגיע המאבק לשיאו, כאשר השניים הגישו, באמצעות עורכי הדין אורי כהנא, אורי קידר וניר דורבן ממשרד נבו קידר בלום ושות', את העתירה לבית המשפט. במסגרת בירור העתירה, הודיעה רשמת העמותות לבית המשפט על החלטתה לחייב את לשכת רואי החשבון להירשם כחל"צ, והעתירה נמחקה.
פעילות ציבורית
בחוות־הדעת של רשמת העמותות שצורפה להחלטתה לחייב את הלשכה להירשם כחל"צ, צוין בין היתר כי חלק ממטרות הלשכה הן מתן שירותים לחברי הלשכה בלבד. עם זאת, הוסבר כי בכך אין הפעולות האמורות הופכות לכאלה שאינן ציבוריות. זאת, כיוון שמדובר גם בפעילות ציבורית ענפה לטובת ציבור בלתי מסוים של נהנים רבים, שהם לא רק חברי הלשכה.
על החלטת הרשמת הגישה הלשכה עתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים, באמצעות עורכי הדין אייל נייגר, גלית בונה ונועה כרמל ממשרד פרל צדק כהן לצר ברץ. בעתירה טענה הלשכה כי על־מנת שחברה תעמוד בדרישות המחייבות אותה להירשם כחברה לתועלת הציבור, צריך שיחולו שני תנאים מצטברים: האחד - שבתקנונה נקבעו מטרות ציבוריות בלבד; והאחר - שבתקנונה חל איסור על חלוקת רווחים או חלוקה אחרת לבעליה מניותיה - אך ללשכה אין מטרות ציבוריות.
לשכת רוארי החשבון ציינה כי תקנונה שונה לפני מספר שנים, כך ששונו המטרות הישנות של הלשכה שהיו ציבוריות יותר באופיין, למטרות שאינן ציבוריות אלא נועדו לשרת את חברי הלשכה בלבד.
עוד נטען בעתירה כי חברי הלשכה שביקשו את רישום הלשכה כחל"צ פעלו "ממניעים פוליטיים ערב הבחירות למוסדות הלשכה".
השופט זילר ציין בפסק הדין כי בשנת 2022 אכן שונה תקנון הלשכה, אך לא היה בכך כדי להוציא את לשכת רואי החשבון מתחולת הכללים החלים על חברה לתועלת הציבור. "אין זה סביר כי עת שהוגדרה חברה ככזו, באופן המחיל עליה מסגרת פיקוח זו, וזאת בין אם נרשמה היא בפועל כחברה לתועלת הציבור ובין אם לאו, תוכל היא להוציא עצמה חד־צדדית מתוכה, באמצעות התנהגות בפועל שאינה תואמת את העולה מתוך מטרותיה כפי שהוגדרו בתקנונה", אמר השופט.
"מכוח החוקים שחלו עליה לאורך הדרך, העותרת מוגדרת כיום כחברה לתועלת הציבור", קבע השופט, וציין כי "מעת שזהו מצב הדברים, קמה כאמור סמכות לרשמת ההקדשות להורות על רישומה הכפוי של הלשכה, וזאת מעת שהיא לא פעלה לעשות כן באופן יזום".
לשכת רואי החשבון: "נשקול פנייה לערעור בעליון"
מלשכת רואי החשבון בישראל נמסר בתגובה: "עד כניסת החלטת הרשמת כפי שנקבעה ל-1.7.25, אנו מתכוונים לפעול בכל הכלים העומדים לרשותנו כדי לשנות את ההחלטה. בין היתר, הלשכה תפנה לשר המשפטים הממונה על המקצוע, שיפעיל את סמכותו למען שימור אופיה והגדרתה של הלשכה, וכן גם תשקול פנייה לערעור בעליון בנושא, משום הפגיעה הבלתי הפיכה במקצוע וברואי החשבון המאוגדים בלשכה לעומת אלה שאינם.
"החלטה זו למעשה קובעת דה־פקטו כי לשכת רואי החשבון אינה גוף וולנטרי רגיל, ולכן אנו מאמינים שנגיע להבנה עם השר שהלשכה תישאר כפי שהיא כיום או שתהפוך לסטטוטורית.
"צר לנו, לכל הנהגת הוועד המרכזי, ששני חברים מתוכנו, אשר מסרבים לקבל את הכרעת החברים בבחירות ומעוניינים להזיק ללשכה ממניעים פוליטיים גרידא, חברו לרשמת העמותות נגד אינטרס הלשכה ולא משלימים עם ההכרעות הדמוקרטיות של 20,000 חברים".
עו"ד אורי כהנא, המייצג את רואי החשבון איילת שחר ודן רבין שיזמו את המהלך, מסר בתגובה: "אנחנו שמחים מאוד על התוצאה ההיסטורית, שהושגה לאחר מאבק משפטי ארוך. בית המשפט קיבל היום את עמדתנו, וקבע כי על הלשכה להירשם כחברה לתועלת הציבור ולקיים את הוראות החוק החלות על חברה לתועלת הציבור, ושם סוף לעיוות הקיים שבו לשכת רואי החשבון, שצריכה לעמוד בחזית הנאותות הציבורית, מתנהלת כגוף פרטי שלא חייב בשקיפות ובכללי ניהול תקין".
רואי החשבון איילת שחר ודן רבין הוסיפו כי "זהו יום חג ללשכת רואי החשבון בישראל ולציבור רואי החשבון. אנו מאמינים שפסק הדין יביא לשינוי יסודי בממשל התאגידי ויאפשר לשכה שקופה יותר ויעילה יותר. נמשיך לפעול ללא לאות לטובת ציבור רואי החשבון שכה יקר ללבנו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.