הפירמה הישראלית הגדולה חטפה קנס של 2.7 מיליון דולר. זו הסיבה

המועצה לפיקוח על הביקורת בחברות ציבוריות קנסה את פירמת רוה"ח PwC Israel על הפרת כללי האתיקה, לאחר שנמצא כי מאות עובדים שלה העתיקו בבחינות המקצועיות בשנים 2022-2017 • PwC ישראל: האירוע הסתיים ב-2023, הכשלים נחקרו וטופלו

ביקורת חשבונאית / צילום: Shutterstock
ביקורת חשבונאית / צילום: Shutterstock

המועצה לפיקוח על הביקורת בחברות ציבוריות (PCAOB), הפועלת תחת רשות ניירות ערך האמריקאית (ה-SEC), הטילה על פירמת הייעוץ והביקורת PwC Israel קנס בסך 2.75 מיליון דולר בגין הפרת כללי האתיקה של המקצוע עקב העתקות במבחנים המקצועיים שעובדי הפירמה נדרשים לעבור כל שנה, בין השנים 2017-2022 - כך נחשף במסגרת דוח חדש שפרסמה ה-PCAOB.

עורכי דין שימו לב, בקרוב תקום לכם תחרות מכיוון מפתיע
אושר בוועדת החוקה: לקוחות יוכלו לפטר את רואה החשבון שלהם בקלות

המועצה פרסמה דיווח על צו משמעתי מוסכם שהוצא נגד קסלמן וקסלמן רואי חשבון 
PwC Israel, מפירמות ה"ביג 4" הגדולות והמובילות בישראל, החברה ברשת הבינלאומית PricewaterhouseCoopers ובשל כך כפופה לכללי המועצה לפיקוח האמריקאית.

כלשון הדוח, הצו הוצא "בגין הפרת תקני בקרת האיכות של ה-PCAOB הקשורים לאתיקה וניהול כוח-אדם". על-פי הדיווח, "בין השנים 2017 ל-2022 החברה לא הצליחה לזהות או למנוע שיתוף תשובות לא תקין בבחינות הקשורות להכשרות פנימיות חובה".

"PCAOB לא תסבול רמאות או התנהגות לא אתית בקרב חברות ביקורת הרשומות ב-PCAOB, בין אם הן פועלות בארה"ב ובין אם מחוצה לה", מסרה יו"ר ה-PCAOB אריקה וויליאמס על רקע הוצאת הצו, והוסיפה: "אנו נראה חברות כאחראיות כאשר הן מסכנות משקיעים בכך שאינן עומדות בתקני בקרת האיכות שלנו".

כל עובדי הביקורת בפירמות רואי החשבון הבינלאומיות נדרשים לעשות מבחנים מקצועיים מדי שנה. מדובר במבחנים שנערכים לכלל רואי החשבון המבקרים בפירמות הבינלאומיות, החל מהדרג הכי זוטר ועד לשותפים הבכירים - כל מי שחותם על דוחות ביקורת, נבחן.

המבחנים נערכים באופן מקוון, מהמשרדים בפירמות או מהבית. המבחנים המקוונים בהכשרות פנימיות הם מבחני חובה וכוללים נושאים כמו תוכנית הביקורת האמריקאית של החברה, אי-תלות מקצועית ואתיקה מקצועית.

על-פי הצו, במהלך חמש השנים המדוברות, מאות עובדים ב-PwC Israel היו מעורבים בשיתוף תשובות לא תקין - בין אם בכך שסיפקו גישה לשאלות או לתשובות בבחינות, או בכך שקיבלו גישה כזו.

הצו ניתן בהסכמה, ללא הודאה או הכחשה של הממצאים בנוגע לשיתוף התשובות הבלתי תקין. PwC Israel הסכימה לשלם קנס אזרחי בסך 2.75 מיליון דולר.

בנוסף, על-פי הצו, ה-PCAOB נזפה בחברה והורתה לה לבדוק ולשפר את מדיניות בקרת האיכות שלה, כדי להבטיח שהעובדים יפעלו ביושרה במסגרת ההכשרות הפנימיות; וכן לדווח ל-PCAOB על ביצוע השיפורים בתוך 150 יום.

ה-PCAOB מפקחת על עמידת רואי החשבון בדרישות חוק סרבנס-אוקסלי, הוראות חוקי ניירות ערך הקשורות לביקורת, תקנים מקצועיים ותקנות ה-PCAOB וה-SEC. 

"יושרה היא יסוד קריטי לביקורת אפקטיבית"

מאז שנת 2021, ה-PCAOB הטילה סנקציות על 10 חברות רשומות בשל כשלים בבקרת איכות הקשורים לשיתוף תשובות בלתי ראוי בבחינות הכשרה פנימיות, לאחר שעובדים של פירמות נתפסו משתפים תשובות במבחנים ומעתיקים.

"יושרה היא יסוד קריטי לביקורת אפקטיבית", אמר רוברט רייס, מנהל מחלקת האכיפה והחקירות של ה-PCAOB על רקע הקנס שהושת על PwC Israel, והוסיף כי "המשקיעים חייבים להיות בטוחים שרואי החשבון יפעלו ביושרה בעת ביצוע תפקידם המקצועי".

על-פי הצו, הנהלת פירמת PwC Israel גילתה בעצמה ב-2022 כי חלק מעובדיה, בעיקר מהדרג הזוטר, שיתפו תשובות במבחנים המקצועיים שנערכים לעובדים מחלקת הביקורת. הפירמה דיווחה על כך מיידית ל-PCAOB ופתחה בחקירה עצמאית חיצונית על-ידי פירמת עורכי דין מובילה בישראל.

בסעיף 12 לצו נגד הפירמה, המועצה מציינת כי "בקביעת הסנקציות, המועצה לקחה בחשבון את שיתוף-הפעולה יוצא הדופן של החברה בכל הנוגע להתמודדותה עם גילוי שיתוף התשובות הבלתי תקין בהכשרות הפנימיות. בפרט, החברה סיפקה סיוע משמעותי לחקירת ה-PCAOB על-ידי ביצוע חקירה פנימית ומסירת תוצאותיה ל-PCAOB, כולל מידע הנוגע לראיונות שערכה החברה עם עובדים שלגביהם עלה חשד כי היו מעורבים בשיתוף תשובות בלתי תקין".

בנוסף, צוין בדוח כי הפירמה פעלה ביוזמתה לתיקון הליקויים שגילתה. "מאז התרחשות ההפרות הקשורות לשיתוף התשובות, יישמה החברה אמצעי תיקון ושיפור שנועדו להפסיק את התופעה בהצלחה", נכתב.

PwC Israel: המקרה אינו מייחס ליקוי או ביקורת כלפי תוצרים שסיפקנו

מפירמת PwC Israel נמסר בתגובה: "אנו מחויבים למתן שירות איכותי ללקוחותינו. המקרה האמור אינו מייחס ליקוי או ביקורת כלפי תוצרים שסיפקנו או ביקורות שביצענו עבור לקוחותינו. אף על-פי כן, במקרה שאנו מזהים אי-עמידה בדרישות האיכות הגבוהות שאנו מציבים לעצמנו, אף ללא קשר לתוצר ספציפי ללקוח, אנו נוקטים את הפעולות הנדרשות לתיקון.

"בהתאם למחויבותנו לאיכות, אנו משקיעים בפיתוח מקצועי של אנשינו ובהכשרה קפדנית העולה על דרישות המקצוע שלנו.

"האירוע המדובר התגלה ב-2022, והטיפול בו הושלם בתחילת 2023, כמצוין בדוח של ה-PCAOB. מיד עם גילוי המקרה דיווחנו ל-PCAOB, ובמקביל הפירמה פתחה בחקירה שנוהלה לאורך שנה באופן מעמיק ומקיף על-ידי משרד עורכי דין חיצוני.

"ממצאי החקירה וכן הצעדים שננקטו בפירמה לתיקון הכשלים, כולל הפעלת סנקציות כלפי העובדים שזוהו כמעורבים, שוקפו באופן מלא ובזמן אמת ל-PCAOB, אשר ציין לטובה את הפירמה על הפרואקטיביות, השקיפות ושיתוף-הפעולה יוצא הדופן. חשוב לציין כי העובדים שזוהו בחקירה כמעורבים במקרה לא היו אחראיים להובלת ההתקשרות עם לקוחות או דוחות ביקורת".