גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת סגל באוניברסיטת קולומביה: המוסד האליטיסטי על הכוונת של טראמפ

פרופסורים ממדעי הרוח מתעמתים עם מדענים על ההתנהלות של מחאות הקמפוס

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: ap, Michael M. Santiago
מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: ap, Michael M. Santiago

אוניברסיטת קולומביה נלחמת בשתי חזיתות בו-זמנית. אחת מתרחשת בפומבי נגד הנשיא הנכנס דונלד טראמפ, שממשלו הורה בימים האחרונים על מעצרו של סטודנט וביטל מימון פדרלי למוסד בליגת הקיסוס בשל טענות על אנטישמיות.

העימות השני מתרחש מאחורי הקלעים: מלחמת אזרחים של ממש בתוך הסגל האקדמי, שבה רופאים ומהנדסים נאבקים מול מרצים ממדעי המדינה וחוקרים ממדעי הרוח, על השאלה כיצד יש להתמודד עם ההפגנות הפרו-פלסטיניות שהפריעו את שגרת החיים בקמפוס.

טראמפ נגד ה"אינתיפאדה הגלובלית": עוצר הקצאות כספים לאוניברסיטאות
ממשל טראמפ מאיים על תקציבי האוניברסיטאות. כך הגיבה קולומביה

בפברואר, הרבה לפני שטראמפ הפך את קולומביה למקרה המבחן המרכזי כחלק ממאמציו לשנות את המכללות האליטיסטיות, שבעה אנשי סגל יהודים מהפקולטות להנדסה, רפואה ועסקים, יחד עם דיקנים בכירים ונציג של בוגרים יהודים, נפגשו עם נשיאת קולומביה הזמנית, קטרינה ארמסטרונג. הם ביקשו ממנה להקדים את צעדיו של טראמפ על-ידי יישום שורה של הגבלות על מפגינים, כולל איסור על חבישת מסכות בקמפוס, כך לפי אנשים שנכחו בפגישה.

אנשי סגל שנכחו בפגישה אמרו כי תגובתה של ארמסטרונג הייתה לטאטא את הבעיה מתחת לשטיח.

דובר האוניברסיטה אמר כי מאז כניסתה לתפקיד באוגוסט, ארמסטרונג וצוות ההנהגה שלה "נקטו צעדים החלטיים למאבק באנטישמיות, לחיזוק השליחות האקדמית של קולומביה ולשמירה על ביטחון הקהילה".

בשבוע שעבר הודיע ממשל טראמפ כי יבטל כ-400 מיליון דולר בחוזים ובמענקים פדרליים לקולומביה. ביום שני נשלחו הודעות לסגל על הכספים שהוקפאו.

"אנשים מאוד כועסים, אנשים בוכים. הם כל-כך מתוסכלים", אמר ברנט סטוקוול, יו"ר המחלקה למדעי הביולוגיה. "זה מרגיש כאילו אתה באוטובוס שנוסע מעבר לצוק, ואתה רק מתחנן שמישהו ייקח שליטה וינהג".

החיכוך החריף

קולומביה היא בין המוסדות שנבחנים בזכוכית מגדלת מצד ממשל טראמפ בגין כישלון לכאורה להגן על סטודנטים יהודים במהלך ההפגנות הפרו-פלסטיניות שהציפו את הקמפוסים ברחבי המדינה בשנה שעברה בשל המלחמה בעזה. קולומביה, שהייתה מוקד ההפגנות, ספגה ביקורת עזה במיוחד מצד כמה מבוגריה על מה שנתפס בעיניהם כתגובה רפה של האוניברסיטה.

מאז כניסתו לתפקיד, טראמפ נקט מספר יוזמות על-מנת לסלק ממוסדות אקדמיים יוזמות גיוון, שוויון והכלה (DEI), תמיכה בטרנסג'נדרים ואנטישמיות, ומאיים לשלול מימון פדרלי ממוסדות שלא יצייתו. מחלקת המשפטים שלו הקימה כוח משימה כדי "לעקור הטרדות אנטישמיות בבתי ספר ובקמפוסים של מכללות". ביום שני, מחלקת החינוך שלחה מכתבי אזהרה ל-60 אוניברסיטאות שנמצאות בחקירה בגין אנטישמיות.

בקולומביה, ההפגנות הובילו את המוסד להעביר שיעורים בלמידה מקוונת באפריל שעבר, בעוד שרב הקמפוס הזהיר סטודנטים יהודים שלא לחזור לקמפוס לאחר חופשת פסח כי חשש שהאווירה אינה בטוחה. קולומביה ביטלה את טקס הסיום המרכזי שלה, ובאוגוסט הנשיאה מינוש שפיק התפטרה, 13 חודשים לתוך כהונתה.

בסוף השבוע, מחמוד ח'ליל, סטודנט מקולומביה, היה הראשון שנעצר על-ידי סוכני המחלקה לביטחון המולדת בגין השתתפותו בהפגנות פרו-פלסטיניות בקמפוס.

החיכוך בין קולומביה לבית הלבן החריף ביום שלישי. דוברת הבית הלבן, קרוליין לוויט, אמרה כי המשרד לביטחון המולדת איתר סטודנטים נוספים בקמפוס שהם מחשיבים כאנטי-אמריקאים, אנטישמיים ותומכי חמאס.

"אוניברסיטת קולומביה קיבלה את שמותיהם של יחידים נוספים שהיו מעורבים בפעילות פרו-חמאס, והם מסרבים לסייע למשרד לביטחון המולדת בזיהוי אותם יחידים בקמפוס", אמרה לוויט. טראמפ "לא מתכוון לסבול זאת ואנחנו מצפים מכל המכללות והאוניברסיטאות באמריקה לציית למדיניות הממשל".

המפגינים טוענים כי הם נגד מלחמה, לא אנטישמיים, וכמה תומכים בתיקון הראשון לחוקה מביעים דאגה בנוגע למעצרו של ח'ליל.

לעתים קרובות קיימים פערים בין תחומי הלימוד באוניברסיטאות, אך השסעים עמוקים במיוחד בקולומביה בשל המספר הגבוה של אנשי סגל יהודים שתומכים בישראל ושל אנשי סגל הסבורים שישראל מבצעת רצח עם נגד הפלסטינים.

נקודת הכרעה

לפני חצי מאה, פרופ' אדוארד סעיד מאוניברסיטת קולומביה היה מבין המייסדים של לימודי פוסטקולוניאליזם, אשר הניחו את הבסיס האינטלקטואלי לתנועת המחאה הנוכחית נגד ישראל. גרעין של חסידיו נותר בקולומביה ופעיל בקמפוס.

אותם אנשי סגל שמגלים יותר אהדה לפלסטינים שולטים בוועדות מפתח בסנאט הסגל ושאפו להגביל הן את ענישה נגד מפגינים והן את ההגבלות על הפגנות. זה מסביר מדוע קולומביה לא הגבילה התפרעות של סטודנטים בקמפוס באופן דומה למוסדות אחרים, לפי ראיונות עם אנשי סגל.

בכל רחבי הקמפוס, מדענים ומהנדסים היו פחות מעורבים בהפגנות, בין השאר, כך אמרו כמה מהם, משום שהם היו מרוכזים מדי בעבודתם מכדי להשתתף. כעת, אותם חוקרים נענשים באופן לא פרופורציונלי כאשר מענקים וחוזים מבוטלים, אמרה לריסה גסקין, פרופסורית בבית הספר לרפואה בקולומביה וחוקרת סרטן.

"אנחנו למעשה די עסוקים. אנחנו פשוט עושים את העבודה שלנו", אמרה גסקין. רופאים וחוקרים מדעיים "מנסים להציל חיים. אין לנו את הזמן להרהר בכל זה".

אבל כאשר טראמפ זכה בכהונה שנייה, אנשי הסגל הללו החלו לחשוש. הם האמינו שהוא עלול להעניש את קולומביה בחומרה, בהתחשב באזהרותיו נגד סובלנות לאנטישמיות בקמפוס.

אנשי סגל מתחום המדעים אינם מרוצים מכך שטראמפ משך את המימון, אך כמה בוגרים אמרו כי הם שמחים שהמצב סוף-סוף הגיע לנקודת הכרעה. הם מקווים שמהלכיו של טראמפ יחזקו את הנחישות בתוך חבר הנאמנים ומשרד הנשיא.

"עקב כישלון ההנהגה באוניברסיטה, שלא שמה לב לאזהרות רבות מאוד, לטראמפ לא נותרה ברירה", אמר ארי שרגא, ממייסדי ארגון הבוגרים היהודים של קולומביה.

עוד כתבות

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

בורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko

מגמה מעורבת באסיה; הביטקוין ממשיך לטפס

הניקיי מזנק ב-1.5%, בורסת שנגחאי מורידה מערכה 0.1%, ההנג סנג והקוספי נסחרים סביב רמות הבסיס ● מחיר הביטקוין עומד כעת על 102.7 אלף דולר, זינוק של 3.9% ● טראמפ קרא אמש למשקיעים "ללכת ולקנות מניות עכשיו"

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

"הכי פחות שורי" על אנבידיה, ומאמין שגוגל צריכה להתפצל: הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

האוצר שוב הודיע על הסכמות עם המורים, וגם הפעם הן לא יסיימו את השיבושים במערכת החינוך

המתווה הסופי שגובש אינו שונה מהותית מההסכמות עליהן כבר הכריזו ביום ראשון, שבפועל לא הביאו לסיום עיצומי המורים והגננות ● גם הסכם זה כנראה לא ימנע את העיצומים באופן מוחלט, לאור התרופפות האחיזה של הסתדרות המורים על המורים

סמל ישי אליקים אורבך ז''ל וסמ''ר ים פריד ז''ל

סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה

שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ●  משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ●  האזהרה החריפה של שב"כ: היקף הנשק בחברה הערבית - סכנה לביטחון הלאומי של ישראל ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם