גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת סגל באוניברסיטת קולומביה: המוסד האליטיסטי על הכוונת של טראמפ

פרופסורים ממדעי הרוח מתעמתים עם מדענים על ההתנהלות של מחאות הקמפוס

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: ap, Michael M. Santiago
מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: ap, Michael M. Santiago

אוניברסיטת קולומביה נלחמת בשתי חזיתות בו-זמנית. אחת מתרחשת בפומבי נגד הנשיא הנכנס דונלד טראמפ, שממשלו הורה בימים האחרונים על מעצרו של סטודנט וביטל מימון פדרלי למוסד בליגת הקיסוס בשל טענות על אנטישמיות.

העימות השני מתרחש מאחורי הקלעים: מלחמת אזרחים של ממש בתוך הסגל האקדמי, שבה רופאים ומהנדסים נאבקים מול מרצים ממדעי המדינה וחוקרים ממדעי הרוח, על השאלה כיצד יש להתמודד עם ההפגנות הפרו-פלסטיניות שהפריעו את שגרת החיים בקמפוס.

טראמפ נגד ה"אינתיפאדה הגלובלית": עוצר הקצאות כספים לאוניברסיטאות
ממשל טראמפ מאיים על תקציבי האוניברסיטאות. כך הגיבה קולומביה

בפברואר, הרבה לפני שטראמפ הפך את קולומביה למקרה המבחן המרכזי כחלק ממאמציו לשנות את המכללות האליטיסטיות, שבעה אנשי סגל יהודים מהפקולטות להנדסה, רפואה ועסקים, יחד עם דיקנים בכירים ונציג של בוגרים יהודים, נפגשו עם נשיאת קולומביה הזמנית, קטרינה ארמסטרונג. הם ביקשו ממנה להקדים את צעדיו של טראמפ על-ידי יישום שורה של הגבלות על מפגינים, כולל איסור על חבישת מסכות בקמפוס, כך לפי אנשים שנכחו בפגישה.

אנשי סגל שנכחו בפגישה אמרו כי תגובתה של ארמסטרונג הייתה לטאטא את הבעיה מתחת לשטיח.

דובר האוניברסיטה אמר כי מאז כניסתה לתפקיד באוגוסט, ארמסטרונג וצוות ההנהגה שלה "נקטו צעדים החלטיים למאבק באנטישמיות, לחיזוק השליחות האקדמית של קולומביה ולשמירה על ביטחון הקהילה".

בשבוע שעבר הודיע ממשל טראמפ כי יבטל כ-400 מיליון דולר בחוזים ובמענקים פדרליים לקולומביה. ביום שני נשלחו הודעות לסגל על הכספים שהוקפאו.

"אנשים מאוד כועסים, אנשים בוכים. הם כל-כך מתוסכלים", אמר ברנט סטוקוול, יו"ר המחלקה למדעי הביולוגיה. "זה מרגיש כאילו אתה באוטובוס שנוסע מעבר לצוק, ואתה רק מתחנן שמישהו ייקח שליטה וינהג".

החיכוך החריף

קולומביה היא בין המוסדות שנבחנים בזכוכית מגדלת מצד ממשל טראמפ בגין כישלון לכאורה להגן על סטודנטים יהודים במהלך ההפגנות הפרו-פלסטיניות שהציפו את הקמפוסים ברחבי המדינה בשנה שעברה בשל המלחמה בעזה. קולומביה, שהייתה מוקד ההפגנות, ספגה ביקורת עזה במיוחד מצד כמה מבוגריה על מה שנתפס בעיניהם כתגובה רפה של האוניברסיטה.

מאז כניסתו לתפקיד, טראמפ נקט מספר יוזמות על-מנת לסלק ממוסדות אקדמיים יוזמות גיוון, שוויון והכלה (DEI), תמיכה בטרנסג'נדרים ואנטישמיות, ומאיים לשלול מימון פדרלי ממוסדות שלא יצייתו. מחלקת המשפטים שלו הקימה כוח משימה כדי "לעקור הטרדות אנטישמיות בבתי ספר ובקמפוסים של מכללות". ביום שני, מחלקת החינוך שלחה מכתבי אזהרה ל-60 אוניברסיטאות שנמצאות בחקירה בגין אנטישמיות.

בקולומביה, ההפגנות הובילו את המוסד להעביר שיעורים בלמידה מקוונת באפריל שעבר, בעוד שרב הקמפוס הזהיר סטודנטים יהודים שלא לחזור לקמפוס לאחר חופשת פסח כי חשש שהאווירה אינה בטוחה. קולומביה ביטלה את טקס הסיום המרכזי שלה, ובאוגוסט הנשיאה מינוש שפיק התפטרה, 13 חודשים לתוך כהונתה.

בסוף השבוע, מחמוד ח'ליל, סטודנט מקולומביה, היה הראשון שנעצר על-ידי סוכני המחלקה לביטחון המולדת בגין השתתפותו בהפגנות פרו-פלסטיניות בקמפוס.

החיכוך בין קולומביה לבית הלבן החריף ביום שלישי. דוברת הבית הלבן, קרוליין לוויט, אמרה כי המשרד לביטחון המולדת איתר סטודנטים נוספים בקמפוס שהם מחשיבים כאנטי-אמריקאים, אנטישמיים ותומכי חמאס.

"אוניברסיטת קולומביה קיבלה את שמותיהם של יחידים נוספים שהיו מעורבים בפעילות פרו-חמאס, והם מסרבים לסייע למשרד לביטחון המולדת בזיהוי אותם יחידים בקמפוס", אמרה לוויט. טראמפ "לא מתכוון לסבול זאת ואנחנו מצפים מכל המכללות והאוניברסיטאות באמריקה לציית למדיניות הממשל".

המפגינים טוענים כי הם נגד מלחמה, לא אנטישמיים, וכמה תומכים בתיקון הראשון לחוקה מביעים דאגה בנוגע למעצרו של ח'ליל.

לעתים קרובות קיימים פערים בין תחומי הלימוד באוניברסיטאות, אך השסעים עמוקים במיוחד בקולומביה בשל המספר הגבוה של אנשי סגל יהודים שתומכים בישראל ושל אנשי סגל הסבורים שישראל מבצעת רצח עם נגד הפלסטינים.

נקודת הכרעה

לפני חצי מאה, פרופ' אדוארד סעיד מאוניברסיטת קולומביה היה מבין המייסדים של לימודי פוסטקולוניאליזם, אשר הניחו את הבסיס האינטלקטואלי לתנועת המחאה הנוכחית נגד ישראל. גרעין של חסידיו נותר בקולומביה ופעיל בקמפוס.

אותם אנשי סגל שמגלים יותר אהדה לפלסטינים שולטים בוועדות מפתח בסנאט הסגל ושאפו להגביל הן את ענישה נגד מפגינים והן את ההגבלות על הפגנות. זה מסביר מדוע קולומביה לא הגבילה התפרעות של סטודנטים בקמפוס באופן דומה למוסדות אחרים, לפי ראיונות עם אנשי סגל.

בכל רחבי הקמפוס, מדענים ומהנדסים היו פחות מעורבים בהפגנות, בין השאר, כך אמרו כמה מהם, משום שהם היו מרוכזים מדי בעבודתם מכדי להשתתף. כעת, אותם חוקרים נענשים באופן לא פרופורציונלי כאשר מענקים וחוזים מבוטלים, אמרה לריסה גסקין, פרופסורית בבית הספר לרפואה בקולומביה וחוקרת סרטן.

"אנחנו למעשה די עסוקים. אנחנו פשוט עושים את העבודה שלנו", אמרה גסקין. רופאים וחוקרים מדעיים "מנסים להציל חיים. אין לנו את הזמן להרהר בכל זה".

אבל כאשר טראמפ זכה בכהונה שנייה, אנשי הסגל הללו החלו לחשוש. הם האמינו שהוא עלול להעניש את קולומביה בחומרה, בהתחשב באזהרותיו נגד סובלנות לאנטישמיות בקמפוס.

אנשי סגל מתחום המדעים אינם מרוצים מכך שטראמפ משך את המימון, אך כמה בוגרים אמרו כי הם שמחים שהמצב סוף-סוף הגיע לנקודת הכרעה. הם מקווים שמהלכיו של טראמפ יחזקו את הנחישות בתוך חבר הנאמנים ומשרד הנשיא.

"עקב כישלון ההנהגה באוניברסיטה, שלא שמה לב לאזהרות רבות מאוד, לטראמפ לא נותרה ברירה", אמר ארי שרגא, ממייסדי ארגון הבוגרים היהודים של קולומביה.

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה