גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרמה טורקית: האיש שמאיים על ארדואן וקורץ לישראל

בעוד ארדואן נלחם על כהונה נוספת כנשיא טורקיה, ראש עיריית איסטנבול אקרם אימאמאולו צובר תאוצה כמועמד המוביל של האופוזיציה ● הוא לא חושש לבקר את השלטון ולהיפגש עם נציגים ישראלים, תוך הבסת אנשי ארדואן בבחירות המקומיות ● האם יצליח לשנות את פני טורקיה ויחסיה עם ישראל?

אקרם אימאמאולו, ראש עיריית איסטנבול / צילום: Reuters, Oliver Berg/dpa
אקרם אימאמאולו, ראש עיריית איסטנבול / צילום: Reuters, Oliver Berg/dpa

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן פועל בימים אלה לקידום שינוי חוקה שיאפשר לו להתמודד על קדנציה נוספת, אלא שבד בבד צובר תאוצה ופופולריות הכוח העולה של האופוזיציה הטורקית: ראש עיריית איסטנבול, אקרם אימאמאולו. האיש ששם סוף ל־15 שנות הנהגה של מפלגת "הצדק והפיתוח" (AKP) בהנהגת ארדואן בעיר המאוכלסת ביותר בטורקיה, מכוון כעת לעבר ארמון הנשיאות באנקרה.

החלום היה להקים את עיר העתיד. זה נגמר ב-50 מיליארד דולר, ואתר נטוש
כיצד הצבא האירופי מתייצב מול רוסיה ללא תמיכת ארה"ב

אימאמאולו (53) הוא דמות יוצאת דופן בנוף הפוליטי הטורקי, ואינו חושש למתוח ביקורת חריפה על נשיא טורקיה ולשוחח עם גורמים רשמיים ישראליים. כך, למשל, לפני כשבוע וחצי הוא נועד עם יו"ר הוועד האולימפי הישראלי, יעל ארד, במטרה להבהיר כי הישראלים יתקבלו בברכה במשחקי אירופה שיתקיימו באיסטנבול ב־2027. "הוא איש חביב מאוד, נואם רהוט ומהלב", מספרת ארד לגלובס. "הוא אמר לי 'אתם יותר ממוזמנים להתארח אצלנו', והשבתי לו כי 'נבוא לאיסטנבול, ואני רואה בך שותף לזה שנגיע בביטחון'. הוא לחץ את ידי בהסכמה".

עתיר ניסיון במערכות בחירות סבוכות

ב־23 במרץ צפויה מפלגת העם הרפובליקנית (CHP) הכמאליסטית להכריע לגבי זהות המועמד שלה לנשיאות במסגרת הפריימריז לנשיאות. על אף גילו הצעיר יחסית, אימאמאולו עתיר ניסיון במערכות בחירות סבוכות. לבחירות לראשות עיריית איסטנבול ב־2019 מול נציגו של ארדואן, ראש ממשלת טורקיה ויו"ר הפרלמנט לשעבר בינאלי יילדירים, הגיע אימאמאולו בתום קדנציה בת חמש שנים כראש מועצת רובע בייליקדוזו שבצד האירופי של איסטנבול. מאז הוא צבר לא מעט אהדה, שהשתקפה גם בבחירות המקומיות במרץ אשתקד. ארדואן ניסה להציב מולו דמות צעירה, השר לענייני סביבה מוראט קורום, אך זה ספג תבוסה גדולה בהפרש של 11.6%.

אקרם אימאמאולו ויעל ארד, יו''ר הוועד האולימפי הישראלי, החודש / צילום: הוועד האולימפי בישראל

בד בבד, מימין עקף את ארדואן פתיך ארבאקן, בנו של האב הרוחני של נשיא טורקיה נג'מטין ארבאקן ומנהיג מפלגת הרווחה החדשה (YRP). המפלגה הזניחה למדי בפרלמנט הטורקי, עם ארבעה מושבים בלבד מתוך 600, גברה על הבלוק של ארדואן בשני מחוזות שנחשבים למוקדי הצבעה שלו: בשנליאורפה וביוזגט.

זמן קצר לאחר אותה מערכת בחירות מקומיות שבה מפלגת הצדק והפיתוח הובסה בכל הערים הגדולות, נשיא טורקיה החל לנקוט פעולות אנטי־ישראליות מובהקות, בהן אמברגו הסחר שנחשף בגלובס.

ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, מומחה לטורקיה במרכז משה דיין באוניברסיטת ת"א ובמכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון, חושב שמי שדוחף את ארדואן להיות אף יותר פרו־פלסטיני הם מפלגת הרווחה החדשה. "בניסיון להוכיח לבסיס קהל המצביעים שלו שהוא יותר אסלאמיסט מבנו של ארבאקן, הוא מקשיח עמדות. כשארדואן מקשיח עמדות נגד ישראל, אז ברור שביחס לאימאמאולו הוא יותר אגרסיבי".

יבלום את המומנטום החיובי של ארדואן?

חלק מהותי בהתנהלות של ארדואן בכל החזיתות, כמו ישראל, הכורדים וסוריה, נובע מהשאיפה שלו להביא למשאל עם שיאפשר לו להתמודד על קדנציה נשיאותית נוספת, מעבר לנוכחית שמסתיימת ב־2028. אם לא יצליח להגיע לרוב של 400 חברי פרלמנט מתוך 600 לאישור שינוי החוקה שיאפשר התמודדות שלישית בבחירות לנשיאות, אזי צפוי נשיא טורקיה להכריז על בחירות מוקדמות שבהן הוא יוכל להתמודד.

כרגע, בצל ההתפתחויות בסוריה והפסקת האש עם המחתרת הכורדית, ארדואן נמצא במומנטום חיובי ועל כן פועל לצבירת הרוב הדרוש לשינוי החוקה. אם ייכשל, הוא צפוי להכריז על הבחירות המוקדמות רק ב־2027, כדי לממש את מרבית הקדנציה הנוכחית לפני כן. "אנחנו כאן לא רק כדי לנצח בבחירות, אלא גם לצורך השבת האחדות הלאומית והאחווה שלנו", אמר השבוע אימאמאולו. "הבחירות האלה הן מהפכה דמוקרטית".

בזווית הישראלית, בחירה של אימאמאולו לנשיאות צפויה להוות מכה קשה לחמאס. בניגוד לארדואן, הוא רואה בהם ארגון טרור - ולא מהסס לומר זאת. "חמאס ביצעו מתקפה בישראל שאנחנו מלאי צער ממנה", אמר ראש עיריית איסטנבול ל־CNN. "בעינינו, כל ארגון שמבצע מתקפות טרוריסטיות ורוצח אזרחים בהמוניהם הוא ארגון טרור".

מנגד, הוא גם מתח ביקורת על הפעילות הצבאית של ישראל ברצועת עזה. "המערב לא רואה את התמונה הגדולה בנושא הפלסטיני. הם מביטים על הסוגיה הזאת מנקודת מבט של צד כזה או אחר בלבד. אנחנו רואים את מתקפת חמאס כפעולת טרור, אבל גם עומדים נגד האכזריות שספגו נשים וילדים פלסטינים שנהרגים שם", אמר.

"אם וכאשר אימאמאולו יצליח להיבחר, איני חושב שיהיה שינוי דרסטי ביחסים עם ישראל", אומר ד"ר כהן ינרוג'ק. "כפי שקשה לנושאת מטוסים לתמרן, כך יהיה קשה לראות את הספינה של טורקיה, גם אם היא בהנהגת אימאמאולו, משנה את הכיוון במהרה. תהליך שכזה ייקח זמן, הוא לא יוכל לשנות את מדיניות החוץ הטורקית בנוגע לישראל במהירות. אולם, הוא יוכל להכניס למסלול יציב יותר, שעשוי להועיל לשיקום".

עשרות תיקים משפטיים לא עצרו את אימאמאולו

אימאמאולו אינו איסטנבולי שורשי, הוא נולד וגדל בעיר טרבזון. את השכלתו האקדמית הוא צבר באוניברסיטת איסטנבול, לאחר שאת הלימודים החל בכלל ברפובליקה הטורקית של צפון קפריסין.

במידה כזו או אחרת, ניכר כי ארדואן חושש כי אימאמאולו יהפוך למעין "ארדואן של מפלגת העם הרפובליקנית". בדומה לאימאמאולו, ארדואן השתמש בקדנציה כראש עיריית איסטנבול כמנוף לבחירה לראשות ממשלת טורקיה בתחילת שנות ה־2000. במהלך שנותיו כראש הממשלה ואחר כך כנשיא, ארדואן פגע בעצמאות מערכת המשפט, עד שזו הפכה לפוליטית לכל דבר ועניין. על כן, אין סיבה להתפלא כי בשש השנים החולפות נפתחו נגד אימאמאולו וצוותו 51 חקירות משפטיות ו־42 חקירות מנהליות. מבין התיקים המשפטיים, 29 כבר נסגרו וחמישה עדיין בדיונים.

חלק מההאשמות השונות והמשונות נגדו טומנות בחובן עונש מאסר בפועל של עד 25 שנה. בין השאר, נטען כי הוא בעט בקברו של הסולטאן מהמט הכובש. אלו, כמובן, האשמות חסרות תכלית, אך ניכר כי הן לא גורמות לאימאמאולו להסס והוא ממשיך לנהל ביד רמה את עיריית איסטנבול.

המדיניות הכלכלית הלקויה של ארדואן נותנת את אותותיה על אזרחי טורקיה, אבל גם על הרשויות. מאז דצמבר 2021, קצב האינפלציה השנתי של טורקיה לא ירד מתחת ל־36%, והלירה נשחקה מאז 2019 מ־5.5 לירות לדולר לכ־36.5 כיום. "אם לוקחים זאת בחשבון", אמר ראש עיריית איסטנבול בעקיצה שמופנית לאנקרה, "האסטרטגיה שלנו להפסקת הבזבוזים וניהול מהודק של התקציב מובנים באופן ברור".

עוד כתבות

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

האחים שקיבלו תיק השקעות לבר מצווה מגיעים לנאסד"ק אחרי שנים של דחיות

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

"הכי פחות שורי" על אנבידיה, ומאמין שגוגל צריכה להתפצל: הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

בנין אמפא בת''א / צילום: תמר מצפי

צמרת אמפא נהנתה מחגיגת שכר ורוצה להנפיק בבורסה

מלבד האחים נקש שמחזיקים בכמחצית מהקבוצה שעיקר פעילותה בנדל"ן מניב, נטלו חמשת בעלי המניות הבולטים שכר בעלות מצרפית של 35 מיליון שקל אשתקד ● טיוטת התשקיף שפרסמה, חושפת גם את ביצועי WeWork ישראל שבידיה

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק