בחודש שעבר, כ-10 אלף חיילי נאט"ו ערכו תרגילים במרחק קילומטרים ספורים מגבול אוקראינה כדי לבחון כוח תגובה מהיר שנוצר בעקבות הפלישה רחבת ההיקף של רוסיה לשכנתה. הפגנת העוצמה הצבאית הייתה יוצאת דופן במיוחד בגלל מי שנעדר ממנה: ארה"ב.
● מלחמת הסחר נכנסה לתוקף, ובאירופה מכוונים למוצרים "רפובליקאים"
● המכס של טראמפ על פלדה ואלומיניום נכנס לתוקף. איך הגיבו באירופה?
כעת, אנשים בתוך נאט"ו ומסביב לה תוהים האם האירופאים יכולים להתמודד לבדם עם יותר מסתם תרגיל צבאי. מחויבותה של ארה"ב לערבויות הביטחון של נאט"ו מוטלת לפתע בספק, גם לאחר שארה"ב חידשה השבוע את התמיכה הצבאית באוקראינה בעקבות קבלת הפסקת האש על ידי קייב ואיתותה של מוסקבה כי היא אינה ממהרת לסיים את הלחימה. הדיפלומטיה האמריקאית כלפי רוסיה והקרירות של ממשל טראמפ כלפי אירופה מעוררות דאגה.
המצב המטריד מוביל לשאלה שבעבר נחשבה בלתי נתפסת: אם הקשרים הטרנס-אטלנטיים יתערערו עוד יותר, האם אירופה תיאלץ להגן על עצמה מול רוסיה ללא תמיכת ארה"ב? בכירים בצבא האמריקאי ופקידי ממשל ששירתו באירופה אומרים שבתרחיש כזה אירופה תוכל להנחית מכה חזקה.
לאירופה חסרות יכולות חשובות בהגנה האווירית ובתחום המודיעין, אך צבאותיה יחד מהווים חיל אוויר מסיבי, צי ענק וצבא יבשה מרשים. כוחות היבשה, שהתכווצו לאחר המלחמה הקרה, בונים עצמם מחדש בהדרגה ומוסיפים ציוד מתקדם.
העימות יהיה קטלני והרסני ביותר - כפי שהוכיחה הפלישה הרוסית לאוקראינה - ויעלה את הסיכון למלחמה גרעינית. אך במלחמה קונבנציונלית, אסטרטגים אומרים שרוסיה תאבק מול אירופה.
האם הצבא הרוסי המחודש יוכל לכבוש שטחים אירופיים
חברות נאט"ו הצהירו כי בעוד מספר שנים, רוסיה עשויה להיות חזקה מספיק כדי ליזום מתקפה מסורתית על אירופה, במיוחד אם הסכם שלום עם אוקראינה יאפשר למוסקבה לבנות מחדש את כוחותיה המזוינים. השאלה היא האם הצבא הרוסי המחודש יוכל לכבוש שטחים אירופיים.
"מה שראינו מהצבא של פוטין הוא שהם בהחלט אינם 'ענקים בעלי עשרה רגליים'. הם נאבקו קשות בלחימה מול אוקראינה", אמר גנרל חיל האוויר האמריקאי בדימוס פיליפ ברידלאב, לשעבר המפקד העליון של נאט"ו.

ראש ממשלת לטביה וראש ממשלת בלגיה בטקס המציין את שילוב גדוד החי''ר הממוכן השבדי בחטיבה הרב-לאומית של נאט''ו / צילום: Associated Press, Roman Koksarov
לדבריו, 11 שנים לאחר התקיפה הרוסית הראשונה על אוקראינה, שבה כבשה את חצי האי קרים, ושלוש שנים לאחר הפלישה רחבת ההיקף, "הצבא שלהם הושמד" על ידי כוח אוקראיני קטן יותר.
ברידלאב ואחרים אופטימיים לגבי סיכוייה של אירופה בעימות מול רוסיה, בין היתר בשל הנסיבות האפשריות: מתקפה רוסית על אירופה. לאירופה אין כוונה לתקוף את רוסיה. הגנה על שטח קלה יותר מאשר כיבושו, כפי שהוכיחו הכוחות האוקראינים המפוזרים לפני שלוש שנים כשעצרו את ניסיונה של רוסיה לכבוש את קייב.
"אני חושב שהצבאות האירופיים מותאמים היטב לכל בעיה שעלולה להתעורר עם רוסיה", אמר ברידלאב.
האם ארה"ב תפריע באופן פעיל לפעולות נאט"ו?
הסתייגות אחת שעלתה בימים האחרונים, בעקבות חסימת הסיוע לאוקראינה על ידי הנשיא טראמפ, היא האפשרות שארה"ב תפריע באופן פעיל לפעולות נאט"ו האירופאיות. "זה כבר לא בלתי נתפס לחלוטין", אמר ג'וזפה ספאטאפורה, לשעבר מתכנן בנאט"ו וכיום חוקר במכון ללימודי ביטחון של האיחוד האירופי.
החולשות הצבאיות של אירופה מתועדות היטב. הכוחות שלה תלויים בארה"ב עבור מודיעין, מעקב וזיהוי, מטוסי תובלה, שליטה ופיקוד. החולשה הקריטית ביותר בלחימה אפשרית מול רוסיה היא היעדר מערכות ההגנה האווירית של אירופה. רוסיה החריבה ערים ועיירות אוקראיניות בטילים וברקטות.
ובכל זאת, הצבאות האירופיים מחזיקים יחד יכולות הגנה משמעותיות, שמתפתחות באמצעות אימונים בלתי פוסקים. היקף התרגילים גדל והמיקוד שלהם עבר להגנה קולקטיבית. היעדרותה של ארה"ב מתרגיל כוח התגובה בפברואר הייתה במידה רבה בשל סבבי חילופי כוחות ויוזמה אירופית להוביל את המאמץ, לפי בכירי נאט"ו.
באביב שעבר, 32 חברות נאט"ו ערכו את התרגיל הגדול ביותר מאז המלחמה הקרה, כולל כ-90 אלף חיילים, יותר מ-80 מטוסי קרב ו-1,100 כלי רכב משוריינים - חלק משמעותי מהם הגיע מארה"ב. השנה, נאט"ו מתכננת כמעט 100 תרגילים נפרדים, אמר בינואר האחרון, הגנרל כריסטופר קאבלי, המפקד העליון של נאט"ו באירופה. רובם יתקיימו באירופה או בסמוך לה.
"זה לוח זמנים אינטנסיבי, הוא שאפתני, אך הוא הכרחי לחלוטין כדי לוודא שכוחותינו מאומנים ומוכנים להגן על אזרחינו", אמר קאבלי.
התרגילים מאפשרים לכוחות הקרביים להתרגל ללחימה לצד בני בריתם ועוזרים למפקדים ללמוד כיצד להוביל כוחות רב-לאומיים. הם גם מאלצים קצינים זוטרים, המובילים חיילים בקרב, לתרגל קבלת החלטות תחת לחץ ובמצבים משתנים במהירות.
היתרון של נאט"ו על הכוחות הרוסים
נאט"ו גם אימנה חיילים אוקראינים בגישתה לפיקוד קרבי, הידועה בשם "פיקוד משימתי", שעזרה להם לנצח את התקיפה הרוסית על קייב, לפי קצינים אוקראינים ובכירי נאט"ו. לעומת זאת, מפקדי הקרב הרוסים מתקשים לאלתר ולהסתגל, כפי שהוכיחו שלוש השנים האחרונות.
לצבאות נאט"ו האירופיים יש גם כמויות גדולות של ציוד, אם כי רבים מהם זקוקים להכנה לפעולה. ביחד הם מחזיקים בכ-5,000 טנקים ויותר מ-2,800 מערכות ארטילריה מתנייעות.
לרוסיה נותרו עד 3,000 טנקים, לפי אנליסטים, אם כי קשה להעריך את המספרים המדויקים לאחר שאיבדה אלפי טנקים באוקראינה. לרוסיה יש כמחצית ממספר מערכות הארטילריה המתנייעת בהשוואה לאירופה, לפי המכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים (IISS) בלונדון.
למדינות נאט"ו האירופיות יש כ-2,000 מטוסי קרב ומטוסים צבאיים נוספים, והן מרחיבות ומחדשות את הציים שלהן. עד 2030, אירופה תחזיק ביותר מ-500 מטוסי קרב חדישים מדגם F-35 מתוצרת ארה"ב.
לרוסיה יש כ-1,000 מטוסי קרב, מפציצים ומטוסי תקיפה קרקעית, אך ביצועיהם היו ירודים בשדה הקרב, לפי IISS, שמעריך כי רוסיה איבדה בערך אחד מכל חמישה מטוסים שהפעילה בקרב.
ללא ארה"ב, אירופה תצטרך להסתמך על תוכניות ההגנה של נאט"ו, אם כי הן מבוססות על מעורבות אמריקאית. פיתוח יכולות שיגשרו על הפערים הללו ידרוש השקעות מסיביות.
"אתה חייב להשתמש בכלים הטובים ביותר שקיימים", אמר ספאטאפורה. "התוכניות של נאט"ו הן מודל טוב, מכיוון שהן משלבות כוחות לאומיים למבנה אחד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.