האיחוד האירופי חיכה עד הרגע האחרון ממש כדי להודיע על התגובה האירופית ההולמת, מבחינתו, למכסי המגן שהטיל טראמפ על יבוא אלומיניום ופלדה. זו ככל הנראה אחת המסקנות של צוות המשימה המיוחד להתמודדות עם טראמפ שהוקם בנציבות האירופית: להמתין לדקה האחרונה, לראות אם אין סיבובי פרסה, השעיות מפתיעות או ציוצים הרי-גורל מכיוון הבית הלבן עד תום הדדליין, כדי להימנע מהסלמה מיותרת. אחרי הכל, בחודשיים הראשונים לכהונתו, המדיניות הכלכלית של הנשיא האמריקאי אופיינה בהרבה מאוד מקרים כאלה.
● בבנקים הגדולים בארה"ב מעלים את ההסתברות למיתון
● כותרות העיתונים בעולם | הנשק הגרעיני של ישראל "נחשף" במארב דיפלומטי של קטאר
● פרשנות | מה אפשר ללמוד מההיסטוריה על השווקים, ולמה מוקדם עדיין לדאוג
אבל כאשר השתיקה מוושינגטון התפרשה כאור ירוק למכסים של 25% על פלדה ואלומיניום שהוטלו באופן גלובלי - כולל על האיחוד האירופי - יצאה ההודעה מבריסל. כפי שהיה בסיבוב הקודם ב־2018, האיחוד הודיע כי יטיל מכסי מגן הדדיים על סחורה אמריקאית, עם דגש על תוצרת של מדינות רפובליקאיות: חמאת בוטנים ותוצרת חקלאית, אופנועי הארלי דייווידסון וג'ינס. וכך, אחרי הרבה דיבורים ואיומים, רביעי היה היום הראשון של מלחמת הסחר המחודשת בין האיחוד האירופי לארה"ב, שמנהלים ביניהם את יחסי הסחר המשמעותיים ביותר בעולם.
יש עוד הרבה חזיתות פתוחות בין הצדדים, אבל נדמה שהדינמיקה הולכת ומתבררת. טראמפ מאיים במכסים, משתלח באיחוד האירופי ("נוסד כדי לדפוק אותנו"), דורש שיעור הוצאות ביטחוניות שאפילו ארה"ב אינה עומדת בו ומאיים לפרק את נאט"ו. ובאירופה, בניגוד למדינות אחרות, לא מחפשים עימות פומבי. לא מסלימים את התגובות, לא מבצעים צעדים הדדיים לפני שמתברר מהי המציאות ומהי הצגה לטלוויזיה.
גם במקרה הנוכחי, גורמים בנציבות האירופית טרחו להסביר בימים האחרונים לתקשורת האירופית כי ההשפעה של המכסים על אלומיניום ופלדה אינה משמעותית. בניגוד לקנדה ולמקסיקו, האיחוד האירופי אינו יצואן משמעותי של המתכות הללו לארה"ב. מכון המחקר לכלכלה עולמית בקיל חישב כי המכסים שנכנסו לתוקף יפגעו בתמ"ג השנתי של האיחוד האירופי ב־0.02% בלבד. "האפקט שלהם מוגבל משום שהסחורה הרלוונטית מהווה רק 5% מהיצוא הכולל של האיחוד האירופי, ורק מיעוטה מגיע לשוק האמריקאי", נכתב.
לעומת זאת, אם לוקחים בחשבון את ההשפעה של המכסים הכוללים גם את קנדה ומקסיקו, מדינות המקור העיקריות לשתי המתכות, הרי שמכסי המגן החדשים צפויים להביא לעליות מחירים של 0.41% לצרכן האמריקאי, בשל העובדה כי הם "יגבירו את עלות התפוקה של תעשיות אמריקאיות רבות".

מה קרה ב־2018?
גם ההודעה של הנציבות האירופית, כצפוי, רמזה כי מי שיצטרך לשלם את המחיר בעבור הצעדים יהיו היבואנים האמריקאים, ובעקיפין הצרכן האמריקאי. דיבורים על מיתון אפשרי בארה"ב סחפו את השווקים בימים האחרונים. לפי הנציבות האירופית, המכסים האמריקאים החדשים יהיו רלוונטיים ליצוא בשווי 26 מיליארד אירו בשנה, "כך שהיבואנים האמריקאים יצטרכו לשלם שישה מיליארד אירו יותר", נכתב.
זהו גם הסכום שאירופה מתכוונת לגבות כתגובה, בשני גלים. בתחילה, מה־1 באפריל יוטלו מכסים על סירות, אופנועים, וויסקי ובורבון, חמאת בוטנים וג'ינס, בשווי שמונה מיליארד אירו. אם המצב לא ישתנה, האיחוד מציין כי יטיל גל נוסף של מכסים על סחורה בשווי 18 מיליארד אירו, שכוללת תוצרת חקלאית, עוף ובקר וסחורה תעשייתית. שלב זה יתחיל ב־13 באפריל, אם לא יתנהל משא ומתן שימנע זאת. "האיחוד האירופי חייב להגן על הצרכנים והעסקים שלו", נימקה נשיאת הנציבות אורסולה פון דר ליין את התגובה.
יש רבים באיחוד שזוכרים איך מלחמת הסחר דעכה בפעם הקודמת, לאחר הביקור המוצלח של נשיא הנציבות האירופית דאז, ז'אן-קלוד יונקר, בבית הלבן בקיץ 2018. הפוליטיקאי האירופי החניף לטראמפ והציע לו לקנות תבואה, ובייחוד סויה בשיעורים גדולים ממדינות מרכז ארה"ב, בתמורה להפוגה במכסים. גם אז היתה ארה"ב בדיוק באמצע חזיתות פתוחות מול סין ואסיה, והרצון למדיניות ידידותית מצד אירופה גבר על הרטוריקה הלוחמנית. טראמפ הסכים. פרידיריך מרץ, שצפוי להיות הקנצלר הבא של גרמניה, אמר כי על האיחוד ללכת בדיוק בכיוון הזה. אם פון דר ליין "שרופה" בבית הלבן מסיבות שונות, ביניהן מיזוגניה, אולי התפקיד יוטל עליו.
האירו דווקא מתחזק
ובבריסל בינתיים שואבים עידוד מהמצב בשווקים. בניגוד למצב אחרי הודעות המכסים הקודמות של טראמפ, ששלחו את האירו קרוב לשוויון מול הדולר, בשבועות האחרונים המטבע האירופי הולך ומתחזק. אמנם הדבר נובע בעיקר מהורדת הריבית בגוש האירו ותוכניות החילוץ האדירות לתעשיות הצבאיות שאירופה מגבשת בימים אלה, אבל האירו מתקרב כבר ל־1.1 דולר, ולא מפגין עד כה רגישות מיוחדת למכסים. מדדי המניות המובילים ביבשת גם הם רשמו עליות, למרות ההכרזות.
פון דר ליין, בינתיים, אמרה כי ההשלכות של התעריפים הנוכחיים והעתידיים יהיו קשות. טראמפ כבר איים במכסים של 25% על כלי רכב, מה שיכול לפגוע עוד יותר בתעשיית הרכב האירופית, שבימים אלה מפרסמת דוחות שמראים קריסה ברווחים ב־30% ואף יותר. ב־2 באפריל אמור להיכנס לפעולה מנגנון מכסים מקיף הרבה יותר, ש"ישווה" מכסי-מגן בכל מקום שבו ארה"ב גובה מכס נמוך מזה שנגבה על ידי המדינה המייצאת. גם לאלו האיחוד יצטרך להגיב. "משרות נמצאות בסכנה, מחירים יעלו באירופה ובארה"ב", אמרה פון דר ליין. בהתאם למדיניות, היא "מושיטה יד" למשא ומתן עם ארה"ב. בינתיים, אין שוטר רע בנציבות האירופית, רק שוטרים טובים.
מי שלקחה על עצמה את האחריות לאיים במרומז קצת יותר היא צרפת. השר לענייני האיחוד האירופי, בנז'מין חדד, אמר כי האיחוד יכול "להסלים" את תגובתו לתעריפים החדשים מצד טראמפ. "אם זה יהיה המצב, שנצטרך להגדיל את מכסי המגן, הרי ששירותים דיגיטליים או קניין רוחני יכולים להיכלל במכסים", איים.
ובבריטניה, שבה קיוו עד הרגע האחרון שיוחרגו מהצו הגורף, שנומק בשיקולים של "ביטחון לאומי", הביעו אכזבה על כך שהוא נכנס לתוקף, וכי יפגע בתעשיית הפלדה הבריטית. ננקוט גישה "פרגמטית", אמר שר במשרד האוצר, "ואנחנו שומרים לעצמנו את הזכות להגיב". עם זאת, בלונדון הבהירו כי תגובה אינה צפויה באופן מיידי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.