המכס של טראמפ על פלדה ואלומיניום נכנס לתוקף. איך הגיבו באירופה?

שעות ספורות לפני שהמכסים נכנסו לתוקף, טראמפ חזר בו מאיומו להכפיל את שיעור המס על פלדה ואלומיניום מקנדה • האיחוד האירופי הגיב במהירות והכריז כי יטיל מכסים על סחורות אמריקאיות בשווי של כ-28 מיליארד דולר בתגובה למכסים ה"בלתי מוצדקים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon
נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

הנשיא דונלד טראמפ הטיל הלילה מכס גורף של 25% על כל יבוא הפלדה והאלומיניום לארה"ב, מהלך שעלול להוביל לעליית מחירים במגוון רחב של מוצרים צרכניים ותעשייתיים עבור האמריקאים.

זהו הצעד האחרון במלחמת המכסים הרב-ממדית של טראמפ, שנועדה לדבריו לתקן חוסר איזון סחר נתפס ולהמריץ מחדש את הייצור המקומי. 

בבנקים הגדולים בארה"ב מעלים את ההסתברות למיתון
טראמפ נבהל? מה חושבים בבית הלבן על הירידות החדות בשווקים

שעות ספורות לפני שהמכסים נכנסו לתוקף, טראמפ חזר בו מאיומו להכפיל את שיעור המס על פלדה ואלומיניום מקנדה, שהיא מקור היבוא העיקרי של ארה"ב למתכות אלה. במקום זאת, הפלדה והאלומיניום מקנדה יהיו כפופים למכס של 25%.

"זה עשוי לעלות אף יותר", אמר אמש (ג') טראמפ בהתייחסו למכסי ה-25% על הפלדה והאלומיניום מכל המדינות, באירוע שאירח ארגון Business Roundtable. "ככל שהמכס גבוה יותר, כך הסיכוי גדל שהם יתחילו לייצר כאן", הוסיף, בהתייחסו לחברות שצפויות להעביר את הייצור שלהן לארה"ב.

טראמפ נסוג מאיומו להכפיל את מכסי הפלדה והאלומיניום על קנדה לאחר שראש ממשלת אונטריו, דאג פורד, הסכים להשהות היטלי חשמל על לקוחות אמריקאים.

פורד ומזכיר המסחר האמריקאי, האוורד לוטניק, הודיעו כי ייפגשו ביום חמישי יחד עם שר האוצר הקנדי, דומיניק להבלאן, כדי לנהל משא-ומתן מחודש על הסכם הסחר החופשי בין המדינה וה-USMCA.

המכסים על פלדה ואלומיניום מסמנים את הפעם הראשונה בתקופת כהונתו השנייה של טראמפ שבה מוטל מכס על כלל המדינות. 

באירופה לא נשארו חייבים 

האיחוד האירופי הגיב במהירות והכריז שעות לאחר מכן כי יטיל מכסים על סחורות אמריקאיות בשווי 26 מיליארד אירו (כ-28 מיליארד דולר) בתגובה למכסים ה"בלתי מוצדקים". בהצהרה שפרסם האיחוד נכתב כי הצעדים הם "מהירים ומידתיים".

עד היום, טראמפ הטיל מכסים רק על סין, מקסיקו וקנדה במהלך כהונתו השנייה. במקרה של מקסיקו וקנדה, עסקים יוכלו להימנע מתשלום מכסים עד 2 באפריל אם יעמדו בהוראות ה-USMCA.

זמן קצר לפני כניסת המכסים לתוקף, ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבנזי, מתח ביקורת עליהם וכינה אותם "בלתי מוצדקים לחלוטין" ו"נוגדים את רוח הידידות המתמשכת בין שתי המדינות שלנו", אך הבהיר כי אוסטרליה לא תטיל מכסים נגדיים על ארה"ב.

"מכסים והסלמת מתחים בסחר הם סוג של פגיעה כלכלית עצמית ומתכון לצמיחה איטית יותר ואינפלציה גבוהה יותר", אמר בהצהרה. "זו הסיבה שאוסטרליה לא תטיל מכסים נגדיים על ארה"ב".

מכסי הפלדה בשיעור 25% שהושקו בתקופת הממשל הראשון של טראמפ ונמשכו על-ידי הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, גרמו ליבואנים אמריקאים לפנות למקורות אחרים.

עם זאת, ממשל ביידן התיר חריגים למכסים על מדינות בעלות ברית של ארה"ב, כולל קנדה, מקסיקו, יפן ודרום קוריאה. הצעד האחרון של טראמפ מבטל את ההחרגות הללו, כך שאין יותר פטורים על יבוא פלדה מכל מדינה. הדבר נכון גם לגבי אלומיניום, כאשר שיעור המכס עולה מ-10% ל-25%. 

סין היא המדינה היחידה שעל הפלדה והאלומיניום שלה יוטלו מכסים הגבוהים מ-25%, שכן מכס כללי של 20% על יבוא מסין היה בתוקף עוד לפני ההחלטה האחרונה, והמכסים החדשים מצטברים עליו, כך שהמכסה הכוללת על פלדה ואלומיניום מסין תעמוד על 45%.

ארה"ב מייבאת מעט מאוד פלדה ישירות מסין, שהיא יצרנית הפלדה הגדולה בעולם. עם זאת, פלדה סינית מגיעה לארה"ב בדרכים עקיפות. חלקה נרכש על-ידי מדינות זרות ונשלח מחדש לארה"ב, וחלקה מסומן מחדש ונמכר בערוצים שונים. 

גם כלכלת ארה"ב תיפגע? 

בעוד שטראמפ שואף לפגוע בכלכלה הקנדית באמצעות העלאת המכסים על פלדה ואלומיניום, המהלך עלול לפגוע גם בכלכלה האמריקאית. במהלך השנה האחרונה ארה"ב ייבאה פלדה וברזל בשווי 31.3 מיליארד דולר ואלומיניום בשווי 27.4 מיליארד דולר, לפי נתוני מחלקת המסחר האמריקאית (הנתונים כוללים ברזל ופלדה יחד). קנדה הייתה המקור העיקרי לברזל, לפלדה ולאלומיניום שיובאו לארה"ב בשנה שעברה, כאשר ארה"ב ייבאה מקנדה אלומיניום בשווי 11.4 מיליארד דולר וברזל ופלדה בשווי 7.6 מיליארד דולר.

מקורות נוספים לאלומיניום המיובא לארה"ב כוללים את סין, מקסיקו ואיחוד האמירויות. בתחום הפלדה, ברזיל, מקסיקו ודרום קוריאה הם מהספקים המובילים, לפי נתוני הסחר האמריקאים.

אלומיניום ופלדה משמשים באופן נרחב במגוון מוצרים. מכסים על שתי המתכות עלולים לייקר משמעותית את המחירים לאמריקאים. כך למשל כלי רכב מכילים מאות, אם לא אלפי קילוגרמים של פלדה ואלומיניום. לכן, למרות שטראמפ טוען כי המכסים הגבוהים יותר על רכבים "יסגרו" את תעשיית הרכב בקנדה, סביר יותר שהם יפגעו בתעשיית הרכב האמריקאית, בהתחשב בכך ששרשרת האספקה הצפון-אמריקאית משולבת מאוד. מוצרים נוספים כמו מכשירי חשמל, מכונות, תשתיות, מכשור רפואי, פחיות ומשדרי חשמל נסמכים כולם על פלדה ואלומיניום.

המכסים ישפיעו לא רק על חומרי הגלם המיובאים אלא גם על חלקים מיובאים המיוצרים באמצעות המתכות. לדוגמה, מחירו של פגוש אלומיניום או רדיאטור שרוכש יצרן רכב מספק קנדי או מקסיקני צפוי לעלות.