אחרי אחד הימים האדומים שוול סטריט ידעה לאחרונה, בבית הלבן התייחסו לירידות וניסו להמעיט מהחששות. גורם מהבית הלבן התעקש כי צעדים אחרונים של מנהיגים עסקיים דווקא מעידים על תחזית חיובית יותר לכלכלת ארה"ב.
● פרשנות | מה אפשר ללמוד מההיסטוריה על הפאניקה בשווקים, ולמה מוקדם עדיין לדאוג
● וול סטריט רועדת, והמומחים מעריכים: "זה ייקח שבועות, אולי חודשים"
● בשנה שעברה הוא המליץ לכם להסתער על וול סטריט וצדק. ומה לגבי השנה?
"אנחנו רואים פער משמעותי בין 'רוח החיה' (animal spirit) בשוק המניות לבין מה שאנחנו רואים בפועל מהעסקים ומהמנהיגים העסקיים", אמר גורם בבית הלבן לכתבים. "האחרון משמעותי הרבה יותר מהראשון בכל הנוגע למה שצפוי לכלכלה בטווח הבינוני והארוך", הוסיף הגורם, שביקש להישאר בעילום-שם.
במונחים כלכליים, הביטוי "רוח החיה" משמש לתיאור מצבים שבהם רגשות אנושיים, ולא לוגיקה טהורה, מניעים את החלטות המשקיעים. הבית הלבן השתמש במונח כדי לרמוז כי הירידות מונעות מחששות ורגשות שליליים ולא מהיגיון כלכלי רציונלי.
"יש סיכוי ממשי למיתון"
בינתיים, בשווקים לא מתרשמים, וחוששים הן ממיתון והן מדחיית הורדות הריבית בארה"ב.
שר האוצר לשעבר של ארה"ב (תחת הנשיא קלינטון), לארי סאמרס, שהצביע בזמנו על העלייה באינפלציה שפגעה בנשיאותו של ביידן, כתב ברשת X כי "אני חושב שיש סיכוי ממשי למיתון. הייתי אומר לפני כמה חודשים שייתכן שמיתון השנה הוא דבר לא סביר. עכשיו זה כנראה לא 50/50, אבל מתקרב ל-50/50".
לדבריו, "יש לכך סיבה אחת מרכזית - מדיניות כלכלית שהיא לא מועילה בכלל. הדגש על מכסים וכל חוסר הבהירות ואי-הוודאות ציננו גם את הביקוש וגם גרמו למחירים לעלות.
אנחנו מקבלים את הרע ביותר משני העולמות - דאגות לגבי אינפלציה ומיתון כלכלי, ועוד יותר אי-ודאות לגבי העתיד, וזה מאט את הכול".
בתוך כך, בנק ההשקעות מורגן סטנלי כתבו כי מדיניות המסים של ממשלת טראמפ עלולה לדחות את כל הפחתות הריבית שהיו צפויות באמצע השנה.
"מכסים הוטלו בצורה מהירה ותוקפנית יותר ממה שציפינו. התחזית שלנו היא שמכסים משמעותיים וארוכי-טווח יהיו רק על סין, אך עדיין ייתכן שזה יקרה לאור השיחות עם מקסיקו וקנדה. אך כעת אנחנו חושבים שההשפעות של המכסים יגיעו מוקדם יותר ויהיו קצת יותר גדולות", כתב הכלכלן הראשי של מורגן סטנלי, סת' קארפנטר. "המכסים הם אינפלציוניים, אם כי זמניים, ולכן הציפיות שלנו להורדת ריבית במאי או ביוני עשויות להיות בסיכון, אך החודשים הקרובים צפויים לראות ירידה באינפלציה. עם זאת, הפחתות הריבית ב-2026 נראות סבירות יותר, שכן הדחף האינפלציוני עשוי לדעוך מהר יותר, והאטה בצמיחה עשויה להיות גדולה יותר".
הוא הוסיף: "הזמן לא ברור, אבל כל המדיניות הזו עשויה להטות את הכול לכיוון של צמיחה שלילית, וזה כבר נראה יותר מקובל בשווקים. תנועות השוק האחרונות תואמות את התפיסה הזו, אך אנו חושבים שהתגובה בשוק לנתונים הייתה כנראה מוגזמת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.