גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכסים של טראמפ על אלומיניום יחולו גם על יצואנים מישראל

המכסים בגובה 25% שהטיל ממשל טראמפ על יבוא אלומיניום ופלדה צפויים לחול גם על יצואנים מישראל, מה שבטווח הארוך עלול להביא לביטול חוזים עם חברות ישראליות בתעשיית הרכב ● מלחמת המחירים בפלח הרכב החשמלי מחריפה ● וגם: החשמלית הראשונה של קאדילק נוחתת בישראל ● השבוע בענף הרכב

גלגלים ממתכת הכוללת אלומיניום / צילום: Shutterstock
גלגלים ממתכת הכוללת אלומיניום / צילום: Shutterstock

גלי ההדף של מלחמת הסחר הגלובלית שבה פתח ממשל טראמפ מגיעים גם לישראל. ביום ד' הוטלו מכסים בגובה 25% על אלומיניום ופלדה המיובאים לארה"ב. המכסים עתידים לחול גם על יצואנים מישראל, וזאת למרות הסכם הסחר החופשי בין שני המדינות. בין השאר עשויות לספוג את המכס חברות ישראליות שמייצרות בישראל רכיבים לכלי רכב עבור השוק האמריקאי, וגם חברות שמייצרות מוצרים לתחום התעופה.

ההעלאה נבלמה: מס הקנייה על רכב חשמלי יישאר 45% עד סוף השנה
סיבוב הפרסה של אירופה ביחס לבנזין ישפיע על היבוא לישראל
יצואנית הרכב הגדולה של סין מתכננת להתנפל גם על ישראל

בהבהרות שפרסם הממשל האמריקאי למהלך נמסר כי המכסים יוטלו על כל היצוא הגלובלי של פלדה ואלומיניום לארה"ב. ואולם על פי הרגולציה האמריקאית, המכס לא יוטל רק על המתכות הגולמיות, אלא גם על שורה ארוכה של "נגזרות" של יבוא אלומיניום ופלדה, ביניהן צינורות מעובדים, מוצרים שעשויים מיציקות אלומיניום, כבלים, חלקים לכלי רכב, רכיבים תעופתיים ועוד.

סכנה של ביטול חוזים

חישובים שבוצעו לאחרונה ביפן מעריכים, כי המכסים עשויים להיות רלוונטיים לכ-123 קטגוריות של מוצרים המשלבים יציקות אלומיניום, כולל רכיבים ביטחוניים, חלקים תעופתיים, ציוד לייצור שבבים ועוד.

על פי נתוני משרד הכלכלה שהגיעו לידי גלובס, היצוא הישיר מישראל לארה"ב של מתכות שעליהן יוטל כעת המכס הסתכם בשנה שעברה בכ-30 מיליון דולר. ואולם גורמים במשק מעריכים כי היקף היצוא הרלוונטי לארה"ב עשוי להיות גדול יותר משמעותית, בכפוף לשיטת החישוב של המכס האמריקאי את תכולת האלומיניום במוצרים המיוצאים.

על פי הערכות בענף, בשלב הראשון הצרכנים של המוצרים המיוצאים יספגו את תוספת העלות או חלקה, אולם בטווח הארוך, אם המכסים לא יבוטלו, עשויים לחול שינויים בשרשרת האספקה, שיביאו לביטול חוזים עם חברות ישראליות.

"יצוא הפלדה זניח"

ובתוך כך העריכו אתמול בכירים בתעשיית הרכב האמריקאית כי למכסים החדשים על יבוא מתכות תהיה השפעה שלילית על העלויות של כלי רכב המיוצרים בארה"ב, וזאת נוסף על ההשפעה השלילית של המכסים שהוטלו על יבוא מקנדה וממקסיקו.

ממינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה נמסר, כי "ממשל טראמפ הטיל כבר בקדנציה הראשונה, בשנת 2018, מכסים של 10% על אלומיניום ושל 25% על פלדה. המכסים שהוטלו אז עודם בתוקף. כך שמבחינת ישראל, השינוי נוגע להעלאת מכס על אלומיניום מ-10% ל-25%, ואין שינוי במכס על פלדה.

"הצו הנשיאותי קובע עוד כי המכס יחול על רשימה סגורה של חומר הגלם, ומרחיב את הרשימה של פריטים המכילים פלדה ואלומיניום. היקף היצוא של אלומיניום שעליו חלים המכסים עומד על כ-30 מיליון דולר. נתון זה כולל יצוא של אלומיניום, כמו גם מוצרים המכילים אלומיניום. יצוא הפלדה מישראל לארה"ב הוא בשיעור זניח". 

ממשיכה להחריף מלחמת המחירים בפלח הרכב החשמלי

מותגי הרכב החשמלי הנמכרים בישראל, רובם מתוצרת סין, ממשיכים להתמודד עם הבלימה במכירות של רכב חשמלי ברבעון הראשון של 2025, ועם המלאים הגדולים. התוצאה היא גל מתמשך של מבצעי מכירות עם הורדות מחירים משמעותיות.

בין השאר הודיעה השבוע דלק רכב על הפחתה של עשרות אלפי שקלים במחיר של מיני ACEMAN החשמלית החדשה, שמיוצרת בסין. המחירים הורדו בשיעור של 25 עד 48 אלף שקל ודגם הבסיס יעלה כעת 235 אלף שקל.

mini aceman / צילום: יח''צ

גם כלמוביל, יבואנית סמארט, הורידה את מחיר המחירון של דגמי הסמארט החשמליים. המחיר של דגם סמארט 1 יתחיל כעת בכ-190 אלף שקל, הוזלה של 7,000 שקל, ואילו מחיר הבסיס של סמארט 3 יעמוד על 200 אלף שקל, הוזלה של 12 אלף שקל ממחיר המחירון.

ואילו חברת הליסינג "כספא" של מכשירי תנועה, יבואנית המותג DEEPAL של שנגאן הסינית, החלה להציע ליסינג פרטי למכונית החשמלית דיפאל 07, במחיר של כ-3,200 שקל לחודש, כולל ביטוחים וחבילת שירות, מחיר נמוך משמעותית מהמקובל בשוק הליסינג.

החשמלית הראשונה של קאדילק נוחתת בישראל

חברת UMI החלה לשווק בישראל את מכונית הפאר החשמלית קאדילק "ליריק", שהושקה בעולם לפני כשנתיים. הקרוס-אובר, המצויד בחמישה מקומות ישיבה, נמתח לאורך של כ-5 מ' וניצב על בסיס גלגלים באורך 3.01 מ'. הוא מונע על ידי שני מנועים חשמליים בהספק משולב של 515 כ"ס, ומצויד בסוללה בקיבולת 102 קילוואט-שעה עם טווח של עד 530 ק"מ בתקן האירופי. הדגם תומך בטעינה מהירה בהספק של עד 190 קילוואט. המפרט התקני מפואר, וכולל בין היתר מסך 33 אינץ' ברזולוציה גבוהה, ריפוד עור, מושבים עם עיסוי, מערכת קול עם 19 רמקולים וחישוקי 21 אינץ'. המחיר מתחיל ב-680 אלף שקל.

הושק בישראל: יונדאי סנטה פה החדש

חברת כלמוביל, יבואנית יונדאי, החלה לשווק בישראל את הדור החדש של הקרוס-אובר המשפחתי סנטה פה, עם שבעה מקומות ישיבה. הרכב עבר שדרוג מקיף והוא גדול מקודמו ומאמץ שפת עיצוב חדשה. ההנעה העיקרית היא היברידית, שמשלבת מנוע 1.6 ליטר טורבו-בנזין ומנוע חשמלי בהספק משולב של 215 כ"ס.

גרסת הבסיס מצוידת בהנעה קדמית והגרסה הבכירה בהנעה כפולה. תא הנוסעים כולל מערך פיקוד דיגיטלי ואבזור תקני מקיף כבר בגרסת הבסיס, כולל חלון גג כפול, ריפודי עור, קיפול חשמלי למושבים האחוריים ועוד. מחיר גרסת ההנעה הקדמית 370 אלף שקל, ואילו גרסת ההנעה הכפולה המפוארת עולה 400 אלף שקל.

יונדאי סנטה פה / צילום: יח''צ

בזק בינלאומי נכנסת עם "אניגמטוס" לשותפות בהגנת סייבר לציי רכב

חברת בזק בינלאומי חתמה על הסכם שותפות אסטרטגי עם חברת הסייבר סקיוריטי לרכב הישראלית "אניגמטוס", בתחום שירותי הגנה על ציי רכב מסחריים. אניגמטוס תתקין בכלי הרכב את מערכת הגנת הסייבר שלה, שמנטרת את רשת הנתונים הפנימית של הרכב ומזהה אירועים שיכולים להעיד על פריצת סייבר. בזק תשלב את פתרון הגנת הסייבר של החברה הישראלית במרכז ניהול אירועי הסייבר של בזק בינלאומי, ותציע לציי הרכב של לקוחותיה שירותי אבטחת מידע ומניעת מתקפות.

בשנים האחרונות נרשמה עלייה של עשרות אחוזים בהיקף מתקפות הרשת על כלי רכב, בין השאר בשל המעבר המהיר של שוק הרכב לדגמים "חכמים ומקושרים", שמקבלים עדכוני מידע שוטפים.

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות