אמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13, ולן בלווטניק, בעלי רשת 13 / צילומים: יח''צ, טים בישופ
בדרך למפץ בשליטה בערוץ הטלוויזיה רשת 13. ההנהלה, חברת אקסס (של בעל השליטה לן בלווטניק) וחברת הקולנוע האחים וורנר חתמו על מזכר הבנות להעברת השליטה לקבוצת משקיעים מסתורית, בהובלת מנכ"ל רשת אמיליאנו קלמזוק.
לפי המתווה, קלמזוק והמשקיעים יחזיקו 74% ממניות החברה, ובידי הבעלים הנוכחי בלווטניק והאחים וורנר יישארו 26% מהחברה.

● "בור ללא תחתית": עופר ינאי תובע 16 מיליון שקל מרשת ולן בלווטניק
● בלעדי | הבור של רשת 13: בשנה החולפת הפסיד הערוץ בכל חודש 12-14 מיליון שקל
כפי שפורסם לראשונה בגלובס, בלווטניק מעביר "במתנה" את השליטה בערוץ. כדי לסייע בהשלמת המהלך, הוא צפוי להזרים מיליוני דולרים נוספים שיספקו "חמצן לערוץ", ולפי ההערכות יספיקו לפחות לחצי שנת פעילות. יתרה מכך, גורמים בענף מסבירים כי "ככל הנראה" מדובר בהשקעה האחרונה של אקסס ברשת.
בסביבת קלמזוק לא מוכנים לספק מידע על אודות קבוצת המשקיעים, אבל ממידע שהגיע לגלובס עולה כי מדובר באנשים שהתעניינו בעבר בערוץ, ומגיעים מתחום המדיה.
עומק הבור נחשף
התוכנית אמורה לצאת לפועל בשנת 2025, ולאחר מכן מיד אמור להתחיל תהליך ארגון מחדש, במטרה לשוב לרווחיות בשנת 2026.
במכתב ששלח מנכ"ל רשת קלמזוק לעובדים אחרי פרסום הדיווחים, נכתב כי "המצב הנוכחי שלנו מאתגר, ויידרש מאיתנו להתאגד כקבוצה אחת, כדי להביא את החברה במהרה ליציבות כלכלית. צפויה לנו תקופה לא קלה, אך אנו חייבים להילחם כדי לשמור על רשת 13 ולהצמיחה מחדש".
קלמזוק גם ציין את תרומתו של בלווטניק לרשת 13, כינה אותו "עוגן חשוב לחברה", ואמר כי הוא סיפק "תמיכה משמעותית במהלך העשור האחרון".
בצל תחלופת מנכ"לים רבה, נרשמו בשנים האחרונות לרשת 13 נתוני רייטינג נמוכים למדי ולא מספקים, מה שהוביל להחמרת הבעיות הכלכליות שמלוות את הערוץ. בעל השליטה בלווטניק הפסיק להזרים כספים, ובסביבת החברה דיברו על סבב קיצוצים מסיבי נוסף.
גם אם העברת השליטה תושלם, לקבוצה החדשה צפויים אתגרים משמעותיים, ובראשם החובות הגבוהים והצורך בהתייעלות אגרסיבית. חלק מהנתונים נחשפו בתביעה בגובה כ-16 מיליון שקל שהגיש לפני מספר ימים איש העסקים עופר ינאי, הבעלים של נופר אנרגיה וקבוצת הכדורסל הפועל תל אביב, נגד רשת. ינאי אמור היה לרכוש 10% מרשת, אך העסקה בין הצדדים התפוצצה בנובמבר 2024.
לפי כתב התביעה, רשת הייתה בגירעון ענק, שהצריך הזרמה מיידית בגובה של 26 מיליון דולר לפחות, נכון לאוקטובר 2024. ינאי העריך כי כדי לשפר את מצב החברה יידרש להזרים בסך-הכול עד 40 מיליון דולר כדי "לשקם ולהפוך אותה לרווחית".
סכומים אלה התווספו ל-10 מיליון דולר שלקח על עצמו ינאי להעביר לרשת כהלוואה בשלוש פעימות. הסכום עבור רכישת החזקותיו של בלווטניק נאמד ב-60 מיליון דולר, כך שבסך-הכול הוערכה ההשקעה הנדרשת בעסקת רשת בכ-100 מיליון דולר.
"הכפשות תלושות"
בתביעה נטען כי החלטתו של בלווטניק למכור את השליטה ולעצור את הזרמות הבעלים גרמה לכך שרשת התקשה גם לגייס מימון מגופים פיננסיים. המשקיעים שגייס קלמזוק עשויים גם למצוא עניין בהערכתו של ינאי, שלפיה אם היה משלים את העסקה עם רשת, היה לוקח לו כעשור להחזיר את ההשקעה.
במסגרת תביעה זו נחשף גם עומק הבור של רשת 13 מאז המיזוג לערוץ 10. כך, לדוגמה, בשנת 2024 ההכנסות עמדו על 372 מיליון שקל, אבל ההפסד התזרימי עמד על 118 מיליון שקל. מדובר בנתונים מאוד לא מחמיאים לערוץ ולמי שעומד בראשו בשנתיים האחרונות. עם זאת, העסקה בין ינאי לרשת 13 התקיימה בספטמבר, ולא בסוף השנה. על-פי גורמים הבקיאים בפרטים, הפסדי רשת 13 לשנת 2024 עומדים על כמעט 200 מיליון שקל.
ברשת 13 הגיבו לתביעה של ינאי אז, ואמרו "מר ינאי הפר באופן בוטה את התחייבותו להעמיד הלוואה לרשת 13. התביעה היא ניסיון שקוף להסיט את הדיון מהתנהלותו המבישה. הכפשות תלושות וניסיון לפגוע במוניטין של החברה ובעלי מניותיה לא יהפכו את התנהלותו ללגיטימית".
חסימה של ניר צוק
במשרדי רשת 13 הופתעו לשמוע על המהלך. לפי גורמים ששוחחו עם גלובס, המנכ"ל קלמזוק נפגש בשבועות האחרונים עם משקיעים במטרה להזרים כסף לחברה, לאחר שבלווטניק לא הסכים לעשות זאת. מאותן שיחות נולדה העסקה.
מי שהביע בעבר הלא רחוק עניין ברכישת רשת 13 וכעת נותר בחוץ הוא איש העסקים ניר צוק, הבעלים של פאלו אלטו נטוורקס. בכך, שומר המנכ"ל קלמזוק את הכוח בידיו. הוא ידע שאם צוק יצליח במהלך רכישת הערוץ, הוא ימנה כמנכ"ל את אבי בן טל (לשעבר מנכ"ל הערוץ), שהיה זה שניהל את המשא-ומתן עבור צוק.
אחד מסימני השאלה הגדולים היא מה יוצא לבלווטניק מהתוכנית. מצד אחד הוא נותן שליטה ללא תמורה, ומצד שני ימשיך להזרים כסף. "נמאס לו, הוא מבין שהחברה הולכת לכיוון רע. כל העסקה נועדה לתת לבלווטניק את האליבי שלא הוא זה שסגר את הערוץ", אמר גורם בכיר בתעשייה.
בכיר אחר אמר כי "זה נועד להרחיק את בלווטניק מהכישלון של הערוץ, ושיהיה כתוב על הדף שמישהו אחר הוא זה שסגר".
בכיר לשעבר מרשת 13 העלה את התהייה: "משהו בסיפור לא נראה הגיוני. ההנהלה הלכה לקלמזוק על הראש בחודשים האחרונים, כולל תלונות לבעלי השליטה".
דובר מטעם אקסס מסר כי "אקסס ו-וורנר ברדרס תומכים בהעברת השליטה להנהלה ולעובדי רשת 13 ורוצים בהצלחתם. יש חשיבות רבה בשמירה על פרנסתם של עובדי הערוץ, ובתמיכה במדינה ובתקשורת הדמוקרטית שלה".