פיצוץ העסקה בין עופר ינאי לרשת 13 עובר לפסים משפטיים: ינאי, בעל השליטה בנופר אנרגיה ובקבוצת הכדורסל הפועל תל אביב, הגיש היום (ד') תביעה על קרוב ל-16 מיליון שקל לבית המשפט המחוזי נגד הערוץ; נגד בעל השליטה בו, לן בלווטניק; ונגד נציגו של בלווטניק בישראל, נדב טופולסקי, המכהן גם כיו"ר רשת.
● אחוזת פאר ורכב יוקרה: נכסי השותף של דנקנר נחשפים
● מהפך בצמרת: זה משרד עורכי הדין הגדול בישראל
● בלעדי | הבור של רשת 13: בשנה החולפת הפסיד הערוץ בכל חודש 12-14 מיליון שקל
ינאי, אשר חתם בספטמבר 2024 על הסכם עקרונות לרכישת 10% מרשת תמורת 10 מיליון דולר, חזר בו מהעסקה בנובמבר האחרון. זאת, אחרי שהעביר כבר 4 מיליון דולר לחברה, אותם הוא דורש לקבל כעת בחזרה ובתוספת ריבית. רשת, לדבריו, מסרבת להחזיר את הסכום, בטענה כי זכותה לקזזו על חשבון מיליונים נוספים שאמורה הייתה לקבל מינאי.
בנוסף מבקש ינאי מבית המשפט להטיל על רשת עיקולים זמניים עד שתחזיר את ההלוואה שהוא תובע.
בתביעה, שהגיש באמצעות עורכי הדין בעז בן-צור וחגי הלוי, טוען ינאי כי סיכם עם רשת כי ישקיע בחברה במסגרת מתן הלוואה, וכי במקרה שהעסקה תושלם לאחר בדיקת נאותות, ההלוואה תהפוך להחזקה במניות של ערוץ הטלוויזיה, אשר בבעלותו גם חדשות 13. ינאי מדגיש כי סוכם שיתאפשר לו להשפיע ולהיות מעורב בניהול רשת וערוץ 13 - אחרת לא היה נכנס לעסקה.
מכתב התביעה עולה כי ינאי טס לפגוש את בלווטניק בלונדון וקיבל ממנו התחייבות כי הוא עומד מאחורי הסיכומים שהוביל נציגו בישראל, טופולסקי. אלא שלדברי ינאי, "השניים לא גילו ולו ברמז כי בלווטניק החליט זה מכבר למכור לאלתר ובהקדם את השליטה ברשת לצד שלישי ולהפסיק את הזרמות הבעלים שלו לרשת, שיש לה גירעון תזרימי ענק. בלווטניק וטופולסקי יצרו מצג שבלווטניק נשאר בעל השליטה ברשת".
לפי מתווה העסקה, ינאי העביר 4 מיליון דולר בספטמבר 2024, ואמור היה להעביר את יתרת הסכום בשתי פעימות: 4 מיליון דולר בנובמבר ו-2 מיליון דולר בדצמבר. לדברי ינאי, סוכם כי אם העסקה לא תגיע לשלב הסגירה, רשת תחזיר את ההלוואה שקיבלה.
העסקה עלתה על שרטון כאשר טופולסקי עדכן את ינאי בספטמבר 2024 כי רשת מנהלת משא-ומתן עם איש העסקים ויזם ההייטק ניר צוק על מכירת השליטה בערוץ. לדברי ינאי, אילו ידע על כך מראש, הוא לא היה חותם על הסכם העקרונות ולא היה מעביר 4 מיליון דולר ללא ביטחונות לרשת. "לאחר שהתברר כי בלווטניק נחוש למכור את השליטה ברשת, מתווה ההשקעה הפך לבלתי רלוונטי", הוא כותב.
בעקבות זאת, ינאי ורשת נכנסו באוקטובר 2024 למשא-ומתן סביב מכירה אפשרית של הערוץ לינאי. אלא שבשלב זה התברר לינאי, כך לדבריו, שהחברה מצויה ב"גירעון ענק". ינאי טוען כי היה עליו להזרים לרשת סכום מינימלי של 26 מיליון דולר ועוד 60 מיליון דולר לבעלי השליטה הנוכחיים.
"פעלו בחוסר תום-לב"
המגעים הסתיימו, אך ינאי טוען כעת כי רשת סירבה להשיב את 4 מיליוני הדולרים שכבר קיבלה ממנו. זאת, בטענה כי זכותה לפי הסכם העקרונות לקבל את הפעימה השנייה של התשלום בגובה 4 מיליון דולר נוספים, ומכיוון שינאי לא התכוון להעבירם זכותה, לקזז את הסכום.
כתב התביעה חושף מסכת לחצים שהפעילו לכאורה בלווטניק וטופולסקי על ינאי להעביר את המשך ההלוואה - כולל באמצעות שיחות טלפון ומסרונים: "מסרונים ושיחות היסטריות אלה שידרו לינאי תמונה ברורה באשר למצבה האמיתי של רשת והיכולת לחלצה מהמצב. ינאי הבין באותם ימים שמדובר בתאגיד חולה עם בור כספי ללא תחתית, שבעל השליטה המיליארדר החליט לנטוש אותו".
עוד נכתב כי "המסקנות שהסיק ינאי מהתנהלות היסטרית זו של נציגו של בלווטניק ושל הנהלת רשת היו פשוטות וחד-משמעיות: רשת היא חברה חולה והפסדית, שעל אף שיש לה מחזור הכנסות של מאות מיליונים, היא בגירעון תזרימי אינהרנטי, שמחייב הזרמה שוטפת של בעלי המניות".
ינאי טוען כי בלווטניק וטופולסקי נושאים באחריות אישית להחזר ההלוואה. זאת, מכיוון שפעלו בחוסר תום-לב כאשר לא גילו על הכוונה למכור את השליטה ברשת ולהפסיק את ההזרמות של בלווטניק לקופתה.
התביעה עומדת אפוא על כ-15.8 מיליון שקל, המהווים את סכום ההלוואה המקורית בתוספת ריבית.
טרם הוגש כתב הגנה.
מרשת 13 נמסר בתגובה: "מר ינאי הפר באופן בוטה את התחייבותו להעמיד הלוואה לרשת 13 בהתאם להסכם. התביעה היא ניסיון שקוף להסיט את הדיון מהתנהלותו המבישה. הכפשות תלושות וניסיון לפגוע במוניטין של החברה ובעלי מניותיה לא יהפכו את התנהלותו ללגיטימית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.