גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השעון שמגלה בת כמה באמת מערכת החיסון שלכם

אחת השאלות המשמעותיות היום בחקר ההזדקנות היא אם הגיל שלנו נקבע על פי תקתוקי השעון או על פי תהליכים ביולוגיים שאפשר להאט ● ד"ר איילת אלפרט פיתחה מדד שמכמת את גיל מערכת החיסון ● האם אפשר יהיה להזיז את השעון שלה לאחור?

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

אם יספרו לנו מה גילו של אדם מסוים, נניח בן 30, בן 60 או בן 90, נוכל להניח לא מעט על מצב בריאותו. למעשה, הגיל הוא אחד המשתנים הכי חשובים שרופאים מביאים בחשבון בבואם לטפל בחולה. עדיין, לפעמים יש הפתעות ומתגלים פערים משמעותיים מאוד בין אנשים בני אותו גיל, תופעה מאוד מודגשת בעיקר בגיל המבוגר. אנחנו רואים בני 90 שעדיין עושים פעילות גופנית ולא לוקחים תרופות, לעומת צעירים מהם, שהם שבריריים מאוד או בעלי תחלואה משמעותית.

חזית המדע | הטבעות שנעלמות והתוכנית הישראלית: כוכב שבתאי לא מפסיק להפתיע את החוקרים
חזית המדע | החוקרת שמגלה: כך תעשו שינוי עם עצמכם. וכל מי שאומר לכם אחרת - קצת משקר
חזית המדע | לא רק נגד כאב ראש: לכדור שנמצא בכל בית יש השפעות שלא יכולתם לדמיין

לרופאים בקליניקה אין היום אפשרות להבין מדוע זה קורה או לכמת את ההבדל, ולמעשה כל הטיפול נערך באמצעות שערוך קליני וסובקייטיבי של הרופא המטפל. בשנים האחרונות מנסים חוקרי הזדקנות לבנות מודלים של "גיל ביולוגי", כלומר, מערכת של סמנים המאפשרים לכמת בצורה אובייקטיבית את מצב הבריאות של אדם מסוים טוב יותר מאשר רק גילו.

"הגיל הכרונולוגי הוא עדיין המשתנה המתואם ביותר עם הבריאות הכללית, אבל אם מוסיפים לו את השעונים הביולוגיים, משיגים ניבוי טוב עוד יותר", אומרת ד"ר איילת אלפרט, רופאה שחוקרת היבט אחד של גיל ביולוגי - הגיל של מערכת החיסון.

שינויים דרמטיים לאורך החיים

הגיל הביולוגי של מערכת החיסון חשוב במיוחד דווקא משום שהמערכת הזאת מקושרת מאוד עם תהליכים תלויי גיל. לאורך החיים היא עוברת שינויים שהופכים אותה מצד אחד לאפקטיבית פחות במלחמה בזיהומים, ומצד אחר לבעלת נטייה מוגברת לייצור דלקות שעוצמתן אמנם נמוכה (כלומר, לא הדלקות הסוערות שאנחנו חווים במחלות זיהומיות), אך הן כרוניות.

דלקות כאלה עומדת בבסיס של תהליכים רבים הקשורים להזדקנות: דלקות בכלי הדם מובילות להתקפי לב; דלקות במוח הן חלק מהמנגנון של התפתחות מחלות ניווניות; דלקות הן חלק ממנגנון הסבילות לאינסולין שעומד בבסיס סוכרת והשמנה, וגם תהליכים סרטניים כנראה קשורים לכך.

מערכת החיסון עוברת שינויים דרמטיים לאורך החיים בעקבות החשיפה לגורמים שונים בסביבה, והאינטראקציה ביניהם לבין הגנטיקה שלנו. ידוע שיש הבדלים גדולים בין אנשים שהמערכת החיסונית שלהם מבטאת את סימני הגיל מוקדם יחסית בחייהם לבין אלה שסימני הגיל באים לידי ביטוי מאוחר יחסית, אך לפני המחקר של אלפרט לא ניתן היה למדוד ולכמת את התופעה.

מספר התאים ככלי לניבוי

אלפרט החלה לבנות את השעון הביולוגי של מערכת החיסון במסגרת הדוקטורט שלה בטכניון. המחקר שלה נעשה בהנחיית פרופ' שי שן אור, המוכר גם כאחד ממייסדי חברת סייטוריזן לפיתוח תרופות באמצעות AI, ובשיתוף ד"ר ישי פיקמן, שהיה חוקר במעבדה.

כדי לבנות את השעון, הצוות התבסס על נתונים שקיבלו מאוניברסיטת סטנפורד, שם נערכו מדידות מקיפות מסוגים שונים לכ־100 מטופלים שהגיעו לקליניקה במשך תשע שנים, שנה אחרי שנה, ונתנו דגימת דם. "מצאנו הבדלים במערכת החיסון שמסבירים חלק מהשונות שרואים בין אנשים שונים בגיל המבוגר".

מה מדדתם בעצם?
"המטריקה שלנו מתבססת על כמויות תאים בדם. מערכת החיסון מורכבת מסוגים רבים של תאי חיסון וקיימים מכשירים שיכולים למנות אותם. אנחנו השתמשנו ב־CyTOF, שהוא בעצם מכשיר שסופר תאים. באמצעות סט רחב של מרקרים הוא יודע לזהות המון סוגים שונים של תאים, ויכולנו לספור באמצעותו מספר רב של אוכלוסיות שונות של תאי מערכת החיסון.

"מצאנו שדפוס המבוסס על כמות של כ־20 אוכלוסיות תאים יכול לספר לנו משהו על הגיל של מערכת החיסון.

"זאת גישה חדשה, שכן לא נהוג לספור תאים כדי לפתח שעונים ביולוגיים, ובוודאי שלא דפוסים שניתן לראות רק כשמביטים על השינויים בכל 20 אוכלוסיות התאים בבת אחת.

"כיום, המדידה של גיל ביולוגי מבוססת על שיטות שונות כמו בדיקת מצב ה־DNA של התא, כולל מצב המתילציה, כלומר האופן שבו התא מתכנת את עצמו כך שגנים מסוימים יבואו לידי ביטוי ולא אחרים. שיטה אחרת בוחנת את הדפוסים של החלבונים השונים המסיסים בדם. אבל מאחר שתפקוד מערכת החיסון מבוסס בעיקר על תאים, הכלי שבו השתמשנו היה מאוד רלוונטי בהקשר הזה".

הממצאים תוקפו על נתוני מחקר פרמינגהם, שעוקב לאורך עשרות שנים אחרי יותר מ־2,000 אנשים מבוגרים. "על אוכלוסיית המחקר הזאת כימתנו את הגיל החיסוני ובדקנו מה הקשר בינו לבין הסיכון לתמותה בעתיד. אכן באותה אוכלוסייה גילינו שהמדד שפיתחנו יכול לחזות סיכון לתמותה מעבר לגורמי הסיכון המוכרים".

אז אם אני רוצה לדעת מה גיל מערכת החיסון שלי, אני צריכה שיספרו לי 20 סוגי תאים?
"כדי להנגיש את הממצא הזה לקליניקה, אריק פלדמן, סטודנט לדוקטורט במעבדה של פרופ' שן אור,מודל שמודד אותה תוצאה, גיל מערכת החיסון, תוך הסתמכות על פחות פרמטרים ועדיין שמירה על רוב הדיוק. ניתן לבצע את המדידה הזאת באמצעות Flow Cytometer (מד תאים בזרימה) שהוא כלי שנמצא בשימוש הרבה יותר סטנדרטי".

ד''ר איילת אלפרט / צילום: תמונה פרטית

הזיהום שמזקין את המערכת

התקווה היא שכלי המדידה החדש יפתח את הדלת להבנת מנגנון ההזדקנות של מערכת החיסון, וכך אולי ניתן יהיה להתחיל בהתערבויות נגד הזדקנותה המוקדמת אצל אנשים מסוימים.

"אנחנו יודעים שלילדים של אנשים שחיו עד גיל 100 יש סיכוי גבוה יותר להגיע לגילאים מבוגרים בעצמם. אז עכשיו אנחנו בוחנים את מערכת החיסון של המבוגרים הללו, כדי להבין איך היא עומדת בפני הלחצים הסביבתיים".

מה אתם חושבים שקורה למערכת החיסון שגורם להזדקנותה המואצת?
"התאים של מערכת החיסון נחלקים למערכת החיסון הנרכשת והמולדת. התאים של המערכת הנרכשת לומדים את הסביבה שלהם ומשתנים בהתאם לאנטיגן שהם רואים. ניתן לחלק את כלל אוכלוסיית תאי ה־T לאוכלוסייה של תאים נאיביים שמעולם לא ראו אנטיגן, והם יכולים להיות מופעלים בעתיד, לעומת תאי זיכרון שהם תאים שכבר מותאמים לאנטיגן מאוד ספציפי וזהו תפקידם בעולם. עם השנים, הבריכה של התאים הנאיביים הולכת וקטנה.

"במקביל, יש לנו בלוטה בבית החזה, התימוס, שתפקידה לחנך את התאים הנאיביים. היא הולכת ומידרדרת מגיל צעיר, מתחילת הילדות ועד הזקנה. בגיל המבוגר, תאים שכבר כן ראו אנטיגן נהיים הרבה יותר חשובים, אבל הם גם יוצרים את הדלקתיות הבעייתית. שיווי המשקל בין שני חלקי המערכת מתערער".

מחקרים שנערכו בעבר הראו שאחת ההשפעות המיטיבות של פעילות גופנית עצימה היא האטת ההידרדרות של התימוס.

"הבסיס הגנטי כנראה מאוד משפיע, אבל ככל שהגיל עולה, ההשפעה של הסביבה מתחילה להיות משמעותית יותר. לדוגמה, אם נבחן תאומים זהים, בתחילת חייהם מערכת החיסון שלהם מאוד דומה, ועם הזמן היא משתנה לפני הגורמים שהם פגשו בחייהם, הזיהומים שהם עברו, החיסונים שהם קיבלו.

"ראינו שמערכת החיסון של גברים מזדקנת במהירות רבה יותר מזו של נשים, והנתון הזה כמובן נמצא בקורלציה עם העובדה שבממוצע הם חיים פחות זמן בהשוואה לנשים.

"אחד הדברים שנמצאו כמשפיעים ביותר על גיל מערכת החיסון הוא זיהום קודם ב־CMV. הזיהום הזה נשאר תמיד בגוף במצב לא פעיל, כך שלא ניתן להירפא ממנו לחלוטין. הוא מאתגר את המערכת לאורך זמן, באופן שגורם להזדקנות מואצת שלה. באופן כללי, אנחנו חושבים שככל שהמערכת מאותגרת יותר, רואה יותר מחלות שמפעילות אותה, כך היא מגורה יותר וכנראה גם מזדקנת יותר. זיהום ב־CMV הוא דוגמה קלאסית".

החשודים המיידיים של המערכת

השאלה המתבקשת היא מה ההשפעה של חיסונים.
"חיסון הוא אירוע אקוטי, כלומר הוא בא והולך. המחקרים שלנו מראים שאחרי חיסון מערכת החיסון חוזרת לבסיס, היא מתאוששת. כמו כן, אנחנו יודעים שהתגובה לחיסון היא בעיקר ייצור נוגדנים, תאי B, ואילו הגיל של מערכת החיסון נקבע על ידי התנהגותם של תאי T, זרוע אחרת של המערכת. לכן הייתי ממליצה לקבל את כל החיסונים המומלצים, וכך אני עושה בעצמי. הבעיה היא בעיקר עם זיהומים רדומים וארוכי טווח שמגרים את המערכת באופן מתמיד.

"כאשר יש זיהום ארוך טווח כמו CMV, מערכת החיסון מחנכת יותר מדי מהתאים להתמודדות עמו, כשאני דווקא צריכה אותם להתמודד עם זיהום אקוטי כמו שפעת. לכן חיסון למחלה כמו שפעת הוא מאוד הגיוני, גם לאור הממצאים שלנו".

אם CMV משפיע כך, האם גם מחלת הנשיקה, שמגיעה מאותה משפחה, משפיעה באותו אופן?
"תיאורטית זה יכול לקרות, אבל ראינו השפעה הרבה יותר משמעותית של CMV".

אילו מצבים נוספים נחשבים "דלקת על אש קטנה"?
"סרטן הוא למשל מצב של דלקת, וכך גם מחלות אוטואימוניות, מחלות לב. צריך להדגיש שאלה לא מצבים שכבר קשרנו להזדקנות מערכת החיסון, אך בהיותם מצבים דלקתיים הם חשודים".

לפני כמה שנים, הומלץ לאנשים בקבוצת סיכון למחלות לב לקחת אספירין במינון נמוך באופן קבוע כדי להפחית את דלקתיות כלי הדם ולמנוע את התקפי הלב. נדמה לי שההמלצה הזאת קצת יצאה מהאופנה, אבל נראה שהמחקר שלכם תומך בה.
"זה לא מחקר שעשינו, ולאספירין יש תופעות לוואי. זו גם היפותזה שיחסית קל לבדוק באמצעות הרשומות הרפואיות של מי שנטלו אספירין, לעומת אחרים שאולי הייתה להם אותה אבחנה אבל לא נטלו את התרופה, ולראות אם יש ביניהם הבדלים בגיל הביולוגי או החיסוני.

"אגב, יש תרופה אחרת, מטפורמין, שנמצאה כמפחיתה את הגיל הביולוגי - לא על פי המדד שלנו, אלא על פי מדדי המתילציה".

מטפורמין היא תרופה לסוכרת, שמשנה את האופן שבו הגוף משתמש באינסולין, ויש לה התוויה נוספת, טיפול ב־PCOS, תסמונת השחלות הפוליציסטיות, שגם היא נחשבת מחלה דלקתית מינורית קבועה. ייתכן שגם במקרה הזה הקשר עובר דרך המערכת החיסונית, נוסף על ההשפעה על האינסולין.

"גם השאלה על השפעת סטרואידים, שמדכאים את הפעילות החיסונית, על הגיל של מערכת החיסון היא מעניינת, אך עדיין אין לגביה מידע. בנוסף, סטרואידים גורמים לפאנל די רחב של תופעות לוואי".

דם צעיר ישפר את המצב?

כיום אלפרט חוקרת את הגיל הביולוגי של מערכת החיסון בחולי סרטן. "א נחנו יודעים שאנשים שהחלימו מסרטן נמצאים בסיכון לפתח מחלות כרוניות נוספות בעתיד, ואנחנו מנסים להבין אם התופעה הזאת נגרמת משינויים בגיל הביולוגי המושרים על ידי הסרטן או הטיפול בו, שנעשה בדרך כלל בכימותרפיה", היא אומרת.

"לתחום של חקר הגיל הביולוגי יש טווח רחב של אפליקציות ושאלות מעניינות: אמרנו, למשל, שגיל ביולוגי מושפע מאוד מהסביבה. אנחנו יכולים לשאול אם מושתלי מח עצם הם בעלי גיל חיסוני שדומה יותר לזה של התורם או של המאכסן. אנחנו עוד לא יודעים את התשובה לכך, אבל ממש לאחרונה יצא לאור מאמר שהראה שכאשר לקחו חלבונים חיסוניים מדמם של צעירים והעבירו אותם למבוגרים שעברו טראומה הייתה לכך השפעה על מערכת החיסון של המבוגרים. עם זאת, אנחנו עוד לא יודעים אם יש לכך השפעה על ההחלמה שלהם בפועל".

אז העתיד הוא בחוות של צעירים שתורמים דם למבוגרים?
"עוד מוקדם לומר, אבל החזון הזה מצטרף לעוד 'החלפות' שהמדע בוחן את השפעתן, למשל השתלת צואה להצערת המיקרוביום. בסופו של דבר, אנחנו יודעים שהגיל הכרונולוגי הוא כן המשתנה הכי משמעותי, אבל עד שנפענח בדיוק מה הזמן שעובר עושה למערכת ונתמודד עם כל אחד ממנגנוני הנזק האלה ישירות, אולי נוכל לעשות קיצור דרך ל'הצערה', על ידי החלפה של כל מיני חלקים במערכת בכאלה שמגיעים באמת מאדם צעיר יותר".

עוד כתבות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

''מגדלי הקצינים'' בלוד. ''זה כלי מצוין של צה''ל'' / הדמיה: 3 Dvision

צה"ל משווק דירות לאנשי קבע: כמה הן עולות ומי יכול לרכוש?

עמותות המגורים החלו לאחרונה לשווק כמעט 500 דירות בשישה פרויקטים ברחבי הארץ עבור אנשי כוחות הביטחון ● מה גובה ההנחות ומי יכול לקנות

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

פקיסטן: הודו משתמשת במל"טים מתאבדים ישראלים נגדנו

הצבא הפקיסטני הודיע כי הודו השתמשה בחימושים משוטטים מדגם "הארופ" של התעשייה האווירית, וכי הצליחו ליירט 12 מתוך מל"טי הארופ ששיגרה הודו לשטחם ● גם צרפת מודאגת מיכולות חיל האוויר הפקיסטני

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

האחים שקיבלו תיק השקעות לבר מצווה מגיעים לנאסד"ק אחרי שנים של דחיות

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

סמל ישי אליקים אורבך ז''ל וסמ''ר ים פריד ז''ל

סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה

שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ●  משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ●  האזהרה החריפה של שב"כ: היקף הנשק בחברה הערבית - סכנה לביטחון הלאומי של ישראל ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

בנין אמפא בת''א / צילום: תמר מצפי

צמרת אמפא נהנתה מחגיגת שכר ורוצה להנפיק בבורסה

מלבד האחים נקש שמחזיקים בכמחצית מהקבוצה שעיקר פעילותה בנדל"ן מניב, נטלו חמשת בעלי המניות הבולטים שכר בעלות מצרפית של 35 מיליון שקל אשתקד ● טיוטת התשקיף שפרסמה, חושפת גם את ביצועי WeWork ישראל שבידיה

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו