גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך איבדו הקיבוצניקים מיזרעאל למעלה מ-4.5 מיליארד שקל על הנייר

ירידה חדה במכירות, מעבר להפסד ומניה שירדה 95% מהשיא: המכות נופלות על יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות מיטרוניקס בזו אחר זו ● תוצאות 2024 היו גרועות אף מהתחזית המופחתת של החברה, וצבר ההזמנות נחתך בחצי ● משווייה בשיא ב-2021 איבדה החברה של קיבוץ יזרעאל 8.5 מיליארד שקל ●  שווי החזקות קיבוץ יזרעאל בחברה הצטמקו ל-300 מיליון שקל בלבד

מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג
מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

תוצאות חלשות במיוחד לשנת 2024 פרסמה מיטרוניקס, יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות שבשליטת קיבוץ יזרעאל (56%), עם מעבר להפסד שנתי. קריסת המניה של מה שנחשבה עד לפני מספר שנים לתפארת התעשייה הקיבוצית בבורסה, מספרת היטב על המשבר הגדול בו נתונה החברה. מניית מיטרוניקס צונחת היום (ד') בכ-17% ומשלימה ירידה של 50% מתחילת שנה, לשווי שוק של כחצי מיליארד שקל בלבד. מדובר בשפל של יותר מ-11 שנה, מקום בו המניה הייתה רק בשלהי שנת 2013 ומחוץ למדדים הגדולים של הבורסה.

לאחר שצמחה בזכות הקריפטו: איטורו תנסה לקבל שווי של 5 מיליארד דולר
הזדמנות או מלכודת? האם כדאי לקנות מניות ביטוח ובנקים שנופלות בעד 10%
ותודה לכלל ביטוח: המניה שהזניקה את הרווחים של אקירוב

מדהים להיזכר שרק לפני שנים ספורות (סוף שנת 2021) מיטרוניקס נסחרה בשווי שיא של 9 מיליארד שקל, אז כחלק ממדד הדגל של הבורסה, ת"א 35. שווי החזקות קיבוץ יזרעאל בחברה, שעמדו בשיא על 5 מיליארד שקל, הצטמקו ל-300 מיליון שקל בלבד, נתון המשקף שווי של 1 מיליון שקל "על הנייר" לכל אחד מ-300 חברי הקיבוץ (לעומת כמעט 17 מיליון שקל על הנייר בשיא לכל אחד).

תוצאות מיטרוניקס ל-2024 היו גרועות אפילו יותר מהתחזיות שלה, אותן הורידה פעמיים בשנה האחרונה. החברה דיווחה על הכנסות של 1.63 מיליארד שקל, ירידה של 13.9% ביחס לשנת 2024. שיעור הרווחיות הגולמית עמד על 36% לעומת 42% ב-2023.

מיטרוניקס מעדכנת כי המכירות בתחום המרכזי שלה, רובוטים לניקוי בריכות פרטיות, ירדו ב-21% ל-1.16 מיליארד שקל, והרווח הגולמי בתחום צלל ב-32% ל-427 מיליון שקל. החברה מציינת כי "הירידה בשיעור הרווח הגולמי מיוחסת לעלייה היחסית בהוצאות העקיפות לנוכח היקפי ייצור נמוכים יותר, מירידה ב-ASP (מחיר מכירה ממוצע) וכן מהפחתות מלאי חומרי גלם ומלאי תוצרת גמורה".

הרווח התפעולי של מיטרוניקס נחתך בשיעור חד של 86% ועמד על 37 מיליון שקל בלבד. שיעור הרווחיות התפעולית עמד על 2.3% בלבד (לעומת 13.7% אשתקד), והחברה עברה להפסד נקי של 29.5 מיליון שקל, לעומת רווח של 164 מיליון שקל בשנה שלפני. מדובר בהפסד שנתי ראשון מאז 2011.

על רקע ההרעה בתוצאותיה, מיטרוניקס לא תחלק, לראשונה מאז 2004, דיבידנד חצי-שנתי לבעלי המניות.

חדשות רעות

מיטרוניקס, בניהולו של שרון גולדנברג, נחשבת אומנם למובילה עולמית בתחום של רובוטים לבריכות שחייה, אך היא קיבלה בשנה החולפת את כל החדשות הרעות האפשרויות מבחינתה: הצטיידות מוקדמת של מפיצים עקב מגפת הקורונה ולכן ירידה בביקוש למוצריה, התמתנות הביקושים בשוק עצמו בשל עליית הריבית, חורף ארוך יחסית וכן שינוי בטעמי הלקוחות, שמעדיפים לדבריה מוצרים זולים יותר כמו מותגים סיניים (בחברה אף מציינים כי הסינים מייצרים רובוטים איכותיים יותר מבעבר, מה שמגדיל את התחרות בפלח הגבוה יותר של השוק).

בחברה גם חוששים שהמכסים החדשים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יפגעו בתוצאותיה, מה שכבר מביא אותה להוריד בעצמה מחירים.

במיטרוניקס החליטו שלא לפרסם תחזית שנתית, לראשונה מאז שנת 2009, ולעבור לפרסם תחזית רבעונית. בחברה מסבירים זאת "לנוכח המציאות בסביבת פעילותה המרכזית של החברה, ובכלל זה תנודתיות בקצבי צמיחת השוק, דינמיות מפת התחרות והערוצים…. החברה מעריכה כי הכנסותיה בטווח הזמן הבינוני צפויות לצמוח בשיעור חד-ספרתי בינוני עד גבוה".

נזכיר כי אשתקד צפתה מיטרוניקס כי עד שנת 2028 היא תגיע להכנסות של 3.2-3.6 מיליארד שקל בשנה, צמיחה של 80% ביחס לתוצאות שנת 2023. עוד צפתה החברה באותה תחזית רווחיות תפעולית של 14%-18%. התחזיות הללו נעלמו מדוחות החברה לשנת 2024.

תחזית עגומה

מיטרוניקס מספקת תחזית לרבעון הראשון של שנת 2025, שרחוקה מלהיות טובה: הכנסות בטווח של 320 עד 335 מיליון שקל בלבד - נפילה של 28% ביחס לרבעון הראשון של שנת 2024, שבעצמו היווה ירידה משמעותית לעומת מקבילו ב-2023.

גם צבר ההזמנות של החברה מעיד על עומק המשבר בעסקיה, לאחר שנפל תוך שנה בלא פחות מ-56% ללסכום של 96.2 מיליון שקל בלבד. נכון ליום 16 במרץ 2025, צבר ההזמנות של החברה עלה מעט והסתכם ב-122 מיליון שקל. בחברה טוענים כי הסיבה לצניחה בצבר אינה רק נפילה בהזמנות, אלא גם "נדבך אסטרטגי של מעבר למכירות ישירות לצרכן סופי... הן בצפון אמריקה והן באירופה".

במיטרוניקס מנסים להרגיע את המשקיעים וטוענים כי "מהלך זה מקבל, ביתר שאת לתוך שנת 2025, ביטוי בשינוי בתמהיל ועיתוי ההכרה בהכנסות בין הרבעונים על פני השנה, כך שמכירות טרום עונה למפיצים שנרשמו בעבר כצבר וקיבלו ביטוי בעיקר בהכנסות רבעון רביעי וראשון (של השנה העוקבת) קטנות.

"מנגד, מימוש מכירות אלה על-ידי החברה לצרכן סופי בתוך העונה צפוי בין היתר לתרום לגידול ברווחיות רבעונים שני ושלישי (מכירות אלה מטבע הדברים אינן נרשמות כצבר). שינוי זה, בשילוב עם המשך שמרנות במדיניות הצטיידות המתבטאת בהזמנות תכופות ומצומצמות, מוביל לירידה בצבר ההזמנות. יחד עם זאת, ירידה זו אינה משקפת בהכרח כבעבר מגמות במכירות השנתיות, לנוכח הצפי להתגברות הרכישות השוטפות בערוצי האונליין במהלך שנת 2025".

עוד כתבות

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-10%, מחירי הנפט מזנקים

עליות באירופה ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"