גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטף ורטהיימר, מבכירי התעשיינים בישראל, הלך לעולמו בגיל 98

ורטהיימר נחשב לאחד התעשיינים הבכירים והמשפיעים בישראל וזכה בפרס ישראל על תרומתו למדינה ● החברה שייסד, ישקר, נמכרה לברקשייר האת׳ווי של וורן באפט בשנת 2006

סטף ורטהיימר / צילום: Reuters, ניר אליאס
סטף ורטהיימר / צילום: Reuters, ניר אליאס

סטף ורטהיימר, מבכירי התעשיינים בישראל, הלך לעולמו בגיל 98. ורטהיימר מזוהה יותר מכל עם חברת תעשיית המתכת ישקר אותה ייסד, ולאחר מכן ניהל יחד עם בנו איתן ז"ל. החברה העסיקה אלפי עובדים והחזיקה מאות מפעלים ברחבי העולם, ובשנת 2006 נמכרו 80% ממניותיה לברקשייר האת'ווי של וורן באפט תמורת כ-4 מיליארד דולר, וב-2011 רכשה ברקשייר את יתר ה-20% תמורת כ-2 מיליארד דולר. העסקאות הללו הפכו את ורטהיימר לאחד האנשים העשירים ביותר בישראל.

לאחר מכירת ישקר, ביצעה משפחת ורטהיימר אקזיט נוסף, צנוע יותר. המשפחה מכרה במאי 2014 את השליטה (51%) בחברת טכנולוגיית להבים (BTL) לידי שותפתה, חברת Pratt & Whitney, שהחזיקה ביתרת המניות, וזאת תמורת סכום המוערך במאות מיליוני שקלים.

פעל לפיתוח התעשייה בגליל ובנגב

לאורך שנות חייו ראה ורטהיימר את פיתוח הגליל והנגב כאחד היעדים המרכזיים של ישראל, ודיבר על חשיבות התעשייה והיצוא לא פחות מתרומת ענף ההייטק. שני העקרונות המנחים הללו הובילו אותו בין היתר להקים גני תעשייה בתל חי, נצרת, עומר ותפן - שם גם מיקם את משרדיו.

בעבר אמר על כך בראיון, "רצו להפוך אותנו לפריפריה, אבל הם לא הצליחו. הם דיברו ואנחנו עשינו פה מהפכה. כאן נמצא העתיד של מדינת ישראל". בהזדמנות אחרת אמר כי "להקים פארקים תעשייתיים זה להשקיע בשלום, ולהשקיע בשלום זה להשקיע בחיים נורמליים".

כחלק מהחזון הציוני שלו ורטהיימר גם הקים ב-1984, יחד עם קבוצת מייסדים את היישוב "כפר ורדים" על מורדות הר אשכר, בצפון חבל תפן שבגליל המערבי - וזאת לאחר שכמה שנים קודם לכן קיבל 7,000 דונם מרשות מקרקעי ישראל להקמת יישוב קהילתי. המהלך הזה עורר בתחילה את זעמם של היישובים הסמוכים, בהם מעלות, שראשיה רצו שהיישוב היוקרתי יוגדר כשכונה, בעוד שלורטהיימר היה חשוב שיהיה מדובר ביישוב עצמאי.

פרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה

הודות לפועלו הרב למען המדינה זכה בשנת 1991 בפרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. ב-2008, כשקיבל את פרס מפעל חיים ממועדון האנג'לים האמריקאי סיליקום ונצ'רס, שיתף את משנתו: "מספר 1 צריך להיות עסוק בלהגן על עצמו, מספר 2 צריך להילחם על מקומו. על כן נסו להיות מספר 2". בנוסף זכה בפרס רוטשילד ופרס יגאל אלון, וב-2014 קיבל את עיטור הנשיא.

סטף ורטהיימר בעת קבלת עיטור הנשיא מידי שמעון פרס / צילום: מארק ניימן-לע''מ

ב-2017, כשכבר היה בן 91, פרס את משנתו בראיון לערוץ כאן 11, ואמר כי "עוד לא תפסו בישראל שתעשיות הייצור הן המפתח, ולא רק ההייטק, כי ההייטק מוריד לנו יותר אנשים משאנשים מצליחים בארץ... באירופה מדברים היום על תעשיות ייצור וחינוך מקצועי, ונותנים לזה את החשיבות... זה מתחיל ונגמר בחינוך. רוב המקצועות שמלמדים היום לא קשורים לתעשייה, ולכן אנשים לא הולכים לתעשייה... אם אנחנו רוצים שמשיח יבוא, יותר טוב שאנחנו נהיה המשיח על ידי שזה נקים פה דברים טובים".

ורטהיימר נולד בגרמניה, וב-1937 לאחר עליית הנאצים לשלטון, משפחתו בחרה לעזוב את המדינה ולהגיע לארץ ישראל. הוא לא סיים את לימודי התיכון אלא הצטרף לשוק העבודה, בבגרותו סייע לצבא הבריטי, ולאחר מכן התגייס לפלמ"ח. בשנות ה-50 הקים בית מלאכה שהפך לימים לחברת ישקר.

במשך ארבע שנים כיהן כחבר כנסת מטעם ד"ש (1977-1981), והשקיע בקידום תעשיות הייצוא לראש סולם העדיפויות הלאומי. מאשתו הראשונה מרים ז"ל נולדו לו ארבעה ילדים - אירית, איתן, רותי ויפתח. לפני כשלוש שנים נפטר הבן איתן בגיל 70, אחרי שהתמודד עם מחלה קשה. בתו, ואחת מנכדיו של סטף, היא השחקנית מאיה ורטהיימר.

"למרות כל העושר, היה איש צנוע"

צבי טרופ, לשעבר יו"ר חברת רפאל, הכיר את ורטהיימר 41 שנים, ושניהם היו חברים פעילים בארגון יוצאי מרכז אירופה. "הכרנו כשאני הייתי היועץ הכלכלי למערכת הביטחון, וסטף היה תעשיין - לא כל כך גדול כמו היום", משחזר טרופ. "הוא חלם על גן התעשייה בתפן, לפני שהיה קיים, והיה לו נוח לבוא ולדבר איתי.

"בדיעבד, נדהמתי מהחזון. תעשייה הייתה אז משהו אפור, שלא לומר דוחה. סטף בנה מקום עם דשאים מוריקים, ולא האמנתי שהמקום הזה יחזיר את ההשקעה. למרות הספקנות שלי ושל רבים אחרים, הוא בנה גן לתפארת שברבות השנים רבים ניסו לחקות.

"בהמשך הוא בנה שישה גני תעשייה בארץ, כולם משגשגים ופורחים וכולם בפריפריה. למרות שהתעשייה לכאורה לא נקייה, גני התעשייה שלו תמיד היו נקיים. אלו היו מקומות שנעים לבוא לעבוד בהם, ושולבה בהם הרבה תרבות. לא אשכח איך סטף אמר לי, 'רוב העובדים יבואו מבתים קשים, ואני רוצה שכשהם יחזרו הביתה הם יביאו לא רק משכורת אלא גם תרבות'. זה חזון שאין להרבה אנשים".

בהיבט האישי, טרופ מספר כי "סטף היה בנאדם מצוין וציוני אמיתי. ולמרות כל העושר, היה איש צנוע. כשהייתי מסתובב איתו במפעלי תעשייה וחיפשנו איפה לאכול צהריים, היינו יושבים במסעדה פשוטה עם חומוס וסלט. יותר מזה הוא לא היה צריך".

"ישראלי בכל רמ"ח איבריו"

אלון בן צור, יו"ר איגוד ההייטק הישראלי ומנכ"ל בינת תקשורת מחשבים, מציין כי ורטהיימר "היה מורה דרך לדור שלם של תעשיינים, יזמים ומנהיגים. הוא לימד אותנו שתעשייה היא לא רק מנוע כלכלי, אלא כלי לבניית חברה צודקת ויציבה.

"בעיניו, דרך עשייה, ייצור ויצירה, אפשר לתת תקווה לאנשים, ללא הבדל דת, מין או גזע. הוא האמין שכשיש פרנסה ושותפות, לא רבים על שטויות. זו אמירה שנכונה היום יותר מתמיד.

"הוא היה ציוני נלהב, ישראלי בכל רמ"ח איבריו, שחזונו התגשם בהקמת אזורי תעשייה ברחבי ישראל וגם בירדן ובתורכיה - מתוך אמונה עמוקה בכוחו של שיתוף פעולה אזורי לבניית עתיד טוב יותר. בשם איגוד ההייטק הישראלי בהתאחדות התעשיינים, אני מצדיע לסטף ורטהיימר על הדרך שסלל".

עוד כתבות

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה