גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרסת האקסטרים של ההשקעה הסולידית: קרן סל ממונפת על אג"ח היא לא לכל אחד

תעודות סל על אג"ח של ממשלת ארה"ב עלולות להתגלות כ"רגישות במיוחד" לתנודות השוק ● שתי תעודות של אותה חברה רשמו ב־4.5 שנים ביצועים מנוגדים שקשה ליישב: הקרן הדובית הרוויחה 267%, בשעה שהקרן השורית הפסידה 90% ● האם העצבים שלכם יעמדו בזה?

האם העצבים שלכם יעמדו בתעודות סל על אג''ח של ממשלת ארה''ב? / צילום: Shutterstock
האם העצבים שלכם יעמדו בתעודות סל על אג''ח של ממשלת ארה''ב? / צילום: Shutterstock

אם הייתם קונים את תעודת הסל המובילה שמשקיעה באג"ח ממשלתיות ארוכות־טווח של ארה"ב, כאשר הייתה בשיאה באוגוסט 2020, הייתם מפסידים עד היום 41.3% - גם לאחר השקעה מחדש של הכנסות הריבית שלכם.

המשקיע האינטליגנט | מה כדאי שתעשו בקשר לבעיית הענק של שוק המניות
המשקיע האינטליגנט | מה שאינכם יודעים עלול להזיק לתיק שלכם

שתי תעודות סל שמגדילות את התשואות היומיות על אג"ח ממשלתיות לטווח ארוך גורמות לביצוע העלוב הזה להיראות הגיוני.

במהלך אותה התקופה, תעודת הסל Direxion Daily 20+ Year Treasury Bull 3X Shares, המבקשת לשלש את התשואה היומית של מדד אג"ח ממשלתיות לטווח ארוך, הפסידה 90.2%, לפי FactSet. קרן המהווה את תמונת המראה שלה, Direxion Daily 20+ Year Treasury Bear 3X Shares, שמטרתה לספק פי 3 מהתוצאה ההפוכה של התשואה היומית של האג"ח לטווח ארוך, עלתה ב־266.6%.

גם המכורים לאדרנלין, מוטב שיבינו למה הם נכנסים בהשקעה בקרנות מסוג זה.

רשמית, "ETF", קרן סל, משמעותה קרן הנסחרת בבורסה (Exchange-Traded Fund) - כלי שהופך את ההשקעה לפשוטה. עם זאת, תעודות הסל בתת־קבוצה זו הן רגישות כל כך למהלכי שוק, עד שצריך היה לכנות אותן "קרנות רגישות במיוחד" (Extra-Touchy Funds). והן רחוקות מלהיות פשוטות. הקרנות הללו מגיעות בשתי צורות בסיסיות: ממונפות והפוכות.

נכון לסוף פברואר, לפי חברת המידע מורנינגסטאר, 316 תעודות סל ממונפות או הפוכות בארה"ב החזיקו בנכסים בסך 115.6 מיליארד דולר, לעומת 183 קרנות כאלה עם 54.4 מיליארד דולר בסוף 2020.

קרנות ממונפות משתמשות בהחלפות החזר מקסימלי (Total return swap) או בנגזרים אחרים כדי להגדיל את התשואות היומיות של מדד, של סל ניירות ערך, או אפילו של מניות בודדות. הן יכולות לכוון לכך שיספקו פי שניים עד שלושה מהתשואה היומית של נכס הבסיס, ולהפוך עלייה של 1% בשוק לעלייה של 2% או 3%; מנגד הן מגדילות את ההפסדים באותו האופן.

קרנות הפוכות מכוונות לפעול הפוך מהתשואה היומית של נכס הבסיס. באופן שבו הן בנויות הן יכולות להפוך הפסד יומי של 1% לעלייה של 1%, 2% או 3%; לעומת זאת, הן עלולות להפוך רווח שוק של 1% להפסד של 1% או יותר.

פערים לא סבירים

עד כמה קרנות ממונפות והפוכות הן רגישות? נכון לסוף פברואר השנה, על פי נתונים מ־LSEG Lipper, תעודת הסל השורית של Direxion על אג"ח ממשלתיות לטווח ארוך סיימה במקום האחרון מבין כל הקרנות הארוכות עם הכנסה קבועה, בתקופות של שלושת החודשים האחרונים, שנה, שנתיים, שלוש, חמש ו־10 השנים האחרונות. אך היא גם ניצבה בראש הטבלה של החודש שלפני כן ועד כה השנה.

עבור חודש ו־3 חודשים, אחותה הדובית סיימה אחרונה מבין כל קרנות האג"ח האמריקאיות לטווח ארוך. אולם במהלך שלוש וחמש השנים האחרונות היא ניצחה כל מתחרה אחרת. כלומר על פני תקופות מדידה שונות, קרנות כאלו יכולות לייצר תוצאות שונות באופן נפיץ.

מה מניע את התנודתיות הפרועה הזו? תארו לעצמכם שתי תעודות סל: האחת עוקבת אחר מדד באופן ישיר, ללא מינוף; השנייה, הממונפת, מבקשת לשלש את התשואה היומית של המדד. השקעתם 100 דולר בכל קרן, אף שהקרן הממונפת נותנת לכם חשיפה של 300 דולר.

עכשיו, לפי דוגמה קיצונית, נניח שהמדד עלה יום אחד ב־5% ולמחרת מאבד 5%. ההחזקה שלכם בקרן הראשונה הייתה שווה 105 דולר בסגירה הראשונה. לאחר הפסד של 5% ביום השני יהיו לכם 95% מ־105 דולר, כלומר 99.75 דולר.

הקרן הממונפת שילשה את העלייה של 5% מאתמול, ודחפה את ערך הפוזיציה שלכם ל־115 דולר ואת החשיפה שלכם למדד ל־345 דולר.

זאת אומרת שהירידה של 5% במדד ביום השני מורידה 17.25 דולר, או 5% מ־345 דולר, מערך הסגירה הראשונה, שהיה 115 דולר. זה משאיר אתכם עם 97.75 דולר.

כדי לחזור לנקודת ההתחלה של 100 דולר, אתם צריכים רווח של 0.25% בקרן הלא ממונפת אך רווח של 2.3% בקרן הממונפת. כמובן, אם השוק היה עולה ב־5% יומיים ברציפות, הקרן הממונפת הייתה לוקחת אתכם רחוק יותר בפער גדול. בהתאם לתוואי השינויים בשוק מיום ליום, המינוף עשוי להעשיר אתכם או להשאיר אתכם בבור עמוק מכפי שתיארתם.

דוגמה זו מתעלמת מן ההוצאות הגבוהות בהרבה על קרנות ממונפות. כמו כן, ככל שהמדד הבסיסי תנודתי ולאורך זמן רב יותר, כך סביר שיגדל הפער בין תשואות המדד לביצועי הקרן הממונפת.

להבין שהכול יכול לקרות

בשוק "מגמתי" שעולה (או יורד) שוב ושוב, אתם יכול להרוויח המון כסף על קרנות כאלה. בשוק "משונן" עם עליות וירידות לא אחידות, הכול יכול לקרות.

והסיבה לכך שכל המתמטיקה הזו חשובה, היא זו: אם קיבלתם פי 2 או 3 מהתשואה היומית של מדד, אין זה אומר שתצליחו להשיג ביצועים טובים באותם שיעורים מהמדד בטווח הארוך.

"אם מישהו אינו מבין שתקופות החזקה ארוכות יותר אינן ניתנות לחיזוי, הוא לא אמור לסחור בקרנות האלה", אומר דאגלס יונס, מנכ"ל Direxion. "כדי לנהל את הסיכון הזה נדרש לבחון אותו כל יום".

"בשוק שנע לשני הכיוונים כמו מסור, אתם עשויים לגלות שהרבה מהרווחים שלכם נאכלים, או שההפסדים מוגברים בגלל דפוס התשואות", אומרת אליזבת קשנר, מנהלת מחקר וניתוח תעודות סל ב־FactSet. "צריך להבין נכון את כיוון התנועה הכללי".

בהצלחה עם הניסיון להבין את כל זה. ואם יתברר שאתם טועים, קרנות ממונפות עוד יגדילו את הטעות שלכם.

עוד כתבות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי