גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

כחלק ממתווה חדש של בנק ישראל, הבנקים מציעים מגוון הטבות כמו החזרי ריבית, פטור מעמלות והקלות בתנאי המשכנתאות ● חלקן משמעותיות, אך רבות מהן מוגבלות וכוללות תנאים ● אף שהן עשויות להקל על חלק מהלקוחות, הן לא פותרות את הבעיה המרכזית: הציבור משלם הרבה יותר מדי על הריביות הגבוהות ● המחשבון

לרשום רווחי שיא מפוצצים בלי לעשות משהו מיוחד, זה עסק ששמור כנראה לבנקים. הבנקים יעדיפו להדגיש את ההתייעלות והצמיחה ודברים אחרים שביצעו, אבל בשורה התחתונה הסיפור המרכזי הוא אחד: הריבית. הבנקים גלגלו את עליית הריבית להלוואות - בעוד שבפיקדונות, בכסף שהם אמורים לשלם לציבור, העלייה הייתה פחות מרשימה ומהירה.

העלויות הנסתרות: מה אתם לא יודעים על קרן ההשתלמות שלכם
זה אולי הדוח הכי חשוב שתקבלו השנה. כל מה שכדאי לדעת עליו

לא מעט מהרווח הנקי של הבנקים בגובה 30 מיליארד שקל מגיע משם. וגם מהתנהלות לא טובה של הציבור, שעדיין משאיר הרבה כסף בעו״ש, למרות שיש אלטרנטיבות קלות ופשוטות.

על הרקע הזה צריכים לקרוא בימים האחרונים את הודעות הבנקים החגיגיות שמבשרות על הטבות לציבור. ההטבות הן אמיתיות, חלקן גם יפות, אבל הן בעיקר מראה למציאות שבה הבנקים מנצלים כוח שוק. מראה לשוק שצריך שהרגולטור יבוא ויגיד - הרווחתם הרבה, כעת תחזירו 3 מיליארד שקל לציבור על פני שנתיים. כל פעם קצת.

פסטיבל ההודעות של הבנקים הוא בעיקר חותמת למציאות שבה גם בבנקאות, אנחנו משלמים הרבה יותר מדי.

בנק ישראל נתן לבנקים 4 כיווני פעולה כלליים: לתת כסף על העו״ש, הטבות בריביות של הלוואות ומשכנתאות, הטבות בעמלות ולעשות משהו עם הריביות הגבוהות על המינוס. הנה עיקרי הצעדים שצריך להכיר:

לאומי

הטבה משמעותית למשכנתא

נתחיל בצעד שעשוי להיות משמעותי: עבור אוכלוסיות כמו משרתי מילואים, נפגעי מלחמה ומפונים, ניתנת אפשרות לדחות את תשלומי המשכנתא בעד 12 חודשים, ללא עלות.

כלומר, אחרי 12 חודשים אפשר לחזור לשלם את התקופה המקורית כפי שהייתה לפני הדחייה, וכך אין שינוי בהחזר החודשי או שניתן להחליט שהשנתיים האלו יספרו בתקופת ההלוואה, ואז ההחזר החודשי יעלה. אפשר לעשות אותו דבר גם בהלוואות צרכניות עד 100 אלף ועד 3 חודשים.

בנוגע לעו״ש, פה לאומי כבר נכנס לאותיות הקטנות: רק מי שמכניס משכורת ומחזיק מוצר בנקאי נוסף (כרטיס אשראי או פיקדון) יקבל 2%, וגם זה עד סכום של 10,000 שקל. כלומר גם אם עמדתי בדרישות, מדובר בחצי מהתשואה שהאלטרנטיבה יכולה לספק ואפילו את זה מגבילים בסכום. הצעד הזה של לאומי מדגיש כמה האחריות היא בעיקר עלינו.

יש לנו את היכולת לא להיות תלויים ב״מענקים״ של הבנקים ופשוט לקבל על הכסף שלנו יותר, בלי אותיות קטנות. לגבי המינוס, הריבית תוזל ב־1% - גם במדרגה הראשונה וגם במדרגה השנייה לכלל משקי הבית.

הדבר שמעניין בהודעת לאומי היא האפשרות שהבנק נותן לציבור להגדיר סכום בעו״ש, וכל כסף מעל הסכום הזה יעבור אוטומטית לפיקדון יומי.

מצד אחד מדובר ביכולת מתבקשת וחשובה. מצד שני, אם הבנק יאפשר להעביר את הכסף רק לפיקדון נזיל, שמשלם לפי הנתונים בימים אלו בין 0.15% ל־1.4% אז לא בטוח שבאמת התקדמנו.

בנק הפועלים

חיסכון במסחר בניירות ערך

אם אתם סטודנטים, מילואימניקים או תושבי הצפון או דרום שפונו ויש לכם בעו״ש סכום של מעל 30 אלף (נכון לסוף מרץ), תקבלו מהבנק חזרה 250 שקל.

מצד אחד, עדיף מכלום. מצד שני, אם 30 אלף היו בשנה האחרונה בפיקדון שמשלם כמו שצריך, הסכום הזה היה גבוה פי 4.

הבנק גם מציע פטור רבעוני מעמלות עו״ש ודמי כרטיס. חשוב לדעת שאלו עמלות שאם נתמקח ונבקש, נקבל עליהם פטור גם לשנה. כך גם לגבי עמלות ניירות ערך, שזה די נחמד, כי זה כסף לא קטן של הבנקים.

כמו כן, הפועלים מחזיר את מנגון הקיזוז של העו״ש והמינוס, כך שאם הייתי במינוס של 10,000 שקל לשבוע אבל ביתר הזמן הייתי בפלוס - הסכומים יתקזזו. באשר למשכנתא, הבנק ישלם 1,000 שקל לבעלי חשבון עו"ש פעיל בבנק שלקחו משכנתא בסכום של 500 אלף שקל ומעלה - אבל רק אם הם לקחו אותה במהלך הרבעון הראשון של 2025. למה הם בחרו דווקא בהטבות אלו? שאלה טובה.

מזרחי טפחות

התמקדו בעיקר בעו״ש ובמינוס

במזרחי טפחות התמקדו בעיקר בעו״ש ובמינוס: יחזירו את הטבת 2% ריבית על העו״ש, ובניגוד ללאומי, על סכום של עד 30 אלף שקל. מזרחי טפחות יורידו את הריבית על המינוס ב־3% וגם עושים מנגנון קיזוז בין עו״ש לבין מינוס.

כמו כן, לקוחות הבנק בעלי משכנתא שגם במינוס, יקבלו פטור מתשלום על המינוס עד גובה החזר המשכנתא ובמקסימום 6,000 שקל.

באשר למשכנתא, הבנק הגדול שמחזיק כ־36% מסך המשכנתאות, החליט על תשלום של 500 שקל אחת לרבעון עם כמה אותיות קטנות ומגבלות: רק מי שבעת לקיחת המשכנתא קנה דירה ששוויה היה פחות מ־2.5 מיליון שקל, רק אם הוא לקח משכנתא של מעל 60% מימון ורק אם ההחזר החודשי של המשכנתא הזאת, היה גבוה מ־30% מההכנסות נטו.

דיסקונט

סיוע ממוקד למילואימניקים

בדיסקונט החליטו לצמצם את קבוצות המיקוד והתמקדו אך ורק במשרתי המילואים והעסקים הקטנים. אוכלוסיות אלו יקבלו החזרי ריבית על הלוואה צרכנית בסכום של עד 125 שקל בחודש. החזר על תשלומי עמלות (למעט מט״ח) בסכום של עד 125 שקל לחודש והחזר על ריביות של המינוס עד 125 שקל בחודש. כלומר מקסימום החזר של 375 שקל בחודש.

אין במתווה התייחסות למשכנתא או לריביות על העו״ש. כך יוצא שמילואמינקים שלא לקחו הלוואה ולא במינוס, לא יראו הרבה מההודעה החגיגית של דיסקונט.

הבינלאומי

ריבית נמוכה - אבל עם מגבלות

בבינלאומי יבצעו החזר של עד 3,000 שקל על חשבון התשלום החודשי של המשכנתא לחיילי מילואים ולמפוני הצפון והדרום. ההחזר יבוצע בארבע פעימות. כמו כן, בבנק מציעים הלוואה ללא ריבית של 12 אלף שקל לשנה למילואימניקים ואנשי קבע.

ומה לגבי ריביות? הבינלאומי יציע הטבה של חצי אחוז ריבית לפיקדון עם ריבית קבועה כך שזו תעמוד על 3.05% (כולל ההטבה), זה כשנכון לכתיבת שורות אלו מק״מ לשנה מציע 4.25% בלי הטבות ובלי הגבלת סכום.

כמו כן, הבנק ישלם על היתרה בעו״ש 2% וגם כאן עד 10,000 שקל בלבד.

השורה התחתונה

בשנתיים הקרובות הבנקים יחזירו כ־3 מיליארד שקל לציבור בדמות הטבות ומענקים. בעצם, זה תשלום חלקי לציבור על חשבון חוסר התחרותיות במערכת הבנקאית. אי אפשר שלא לדבר גם על בנק ישראל, שאמנם ״קונה״ כעת פרק זמן של שנתיים ויודע שהשעון מתקתק. במהלך השנתיים האלו הוא צריך להפשיל שרוולים ולעשות דברים גדולים ומשמעותיים כך שבסוף התקופה, שמתווה המענקים וההטבות ייגמר, המגרש הבנקאי יהיה מספיק תחרותי, כדי שלא נצטרך עוד הודעות חגיגיות שמכסות על המחירים שאנחנו משלמים ביומיום לבנק שלנו.

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת ת"א; רב בריח מזנקת ב-10%, אמות משילה 4%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק