גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפילו הליסינג עשוי להיפגע: ענף הרכב הישראלי נכנס לכוננות ספיגה

המכה הקשה שספגו שוקי ההון הגלובליים וחוסר הוודאות הקיצוני מאיימים כעת גם על הביקוש בשוק הרכב הישראלי ● לקוחות פרטיים, שחסכונותיהם נפגעו, יישבו על הגדר, ואפילו ציי רכב עשויים לצמצם רכישות ● הפעם, חוששים בתחום, ההתאוששות מהמשבר לא תהיה קלה

רכבים מיובאים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock
רכבים מיובאים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

בסוף השבוע צוטט אנליסט בכיר בארה"ב שאמר כי "אין שום דרך לחזות כרגע לאן תתפתח מלחמת הסחר הגלובלית. כל הכרזה שמוכרזת היום יכולה מחר להתבטל, או לחלופין להחמיר בצורה קיצונית".

גם ענף הרכב הישראלי, שמגלגל עשרות מיליארדי שקלים בשנה, מנסה כרגע לעכל את ההתפתחויות - ואם בשבוע שעבר נראה היה שההשפעה העיקרית של המצב תהיה מכיוון ההיצע של תעשיית הרכב העולמית, המפולת בשווקים בסוף השבוע הסיטה את תשומת־הלב לפוטנציאל של קריסה בביקוש, לאור המשבר המתעצם בשוק ההון והפגיעה בחסכונות.

השבוע בענף הרכב | מתערוכת הרכב בשנגחאי לכבישי ישראל: הדגמים והמותגים שכבר בדרך אלינו
ארה"ב הטילה מכס של 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?
סטוקים של רכבים בדרך? איך ישראל יכולה להרוויח מהמכסים של טראמפ

לשוק הרכב הישראלי יש רקורד מרשים של התאוששות ממשברים. מהמשבר הפיננסי הגלובלי של 2008 הוא יצא כמעט ללא פגע, וגם את משבר הקורונה של 2020 הוא צלח השוק עם ירידה צנועה יחסית של כ־15% במסירות. השוק הפגין למראית עין גם עמידות מול השפעות המלחמה, שהתחוללה כאן בשנתיים האחרונות - ולאותה "מראית עין" נחזור בהמשך.

צילום: שלומי יוסף,  Nick Ut :AP, Richard Drew

אבל המשבר שניצב לפתח שוק הרכב הישראלי בתחילת הרבעון השני של 2025 הוא אתגר מסוג שונה לגמרי. זוהי "סערה מושלמת", שמשלבת חוסר ודאות קיצוני לגבי ההשלכות של מלחמת הסחר המתעצמת על הביקוש לרכב, ביחד עם חוסר ודאות לגבי ההתפתחויות הגאו־פוליטיות בסביבה הקרובה שלנו, וכל זה על רקע תחרות חסרת תקדים של דגמים ומותגים בשוק.

נקודת מוצא בעייתית

נקודת המוצא, שממנה אמור שוק הרכב הישראלי לצאת להתמודדות עם הסערה המתקרבת, אינה מזהירה. אומנם נתוני המסירות של הרבעון הראשון של 2025 מצביעים לכאורה על תמונה יציבה ואפילו אופטימית, עם קרוב ל־100 אלף מסירות, עלייה של כ־10% בהשוואה לרבעון הראשון של 2024; אבל עיון מדוקדק יותר מגלה כי חלק ניכר מאותה "עליית מכירות" נובעת ממכירות רכב "בתוך הענף" ללא לקוח סופי לרכב.

יבואני רכב ביצעו ברבעון הראשון רישום עצמי על שמם לאלפי כלי רכב, לאחר שחלפה שנה ממועד ייצורם ו/או מכרו אותם לחברות ליסינג, לעתים לחברות בבעלותם, ומשם אלה מתגלגלים לשוק ה"אפס קילומטר". על־פי הערכות בענף, היקף המכירות "נטו" ברבעון הראשון, בניכוי רישומי רכב עצמיים וגלגול רכב לאפס קילומטר, נמוך בשיעור דו־ספרתי בהשוואה לשנה שעברה - אולי אפילו בכ־15%.

עוד סימן מדאיג לפגיעה בחוסן של השוק הוא ירידה של כ־9% במסירות רכב חשמלי ברבעון הראשון בישראל, ירידה רבעונית ראשונה אחרי כמעט 12 רבעונים ראשונים של צמיחה מואצת.

ניתן לטעון כי מה שקורה בפלח הרכב החשמלי אינו מהווה אינדיקציה לירידה כללית בביקוש אלא רק שינוי בטעמי הלקוחות. כלומר, תזוזה של הביקוש מרכב חשמלי שהתייקר לדגמי פלאג־אין נגישים יחסית, שמהווים אלטרנטיבה ישירה לרכב חשמלי "מלא".

אבל הטענה לא מדויקת. השוק "תקוע" כיום עם מלאים של עשרות אלפי כלי רכב חשמליים שרובם מוצעים בימים אלה במבצעי הנחות רשמיים ולא רשמיים במחירים נמוכים משמעותית מהמחירון. אלה מקזזים כל עליית מסים ומחירים שהייתה ברכב החשמלי ומעבר לכך. בשורה התחתונה, השוק כבר נמצא כיום במצב מוחלש בלי קשר למלחמת הסחר.

איך יושפעו ציי הרכב

ציי הרכב בישראל נחשבים ל"עוגן מייצב" בזמן סערה, וחשיבותם לענף רבה במיוחד בתקופות כמו הנוכחית, שבה לקוחות פרטיים רבים יעדיפו "לשבת על הגדר" עד שיתברר היקף הפגיעה של המפולת בשוק ההון בחסכונות שלהם.

הביקוש לרכב של הציים ישראל נחשב "חסין זעזועים", מכיוון שרכב צמוד מהווה חלק כמעט מובנה בחוזי ההעסקה של כ־320 אלף שכירים בישראל, שרובם שייכים לשני העשירונים העליונים, על־פי נתוני רשות המסים. ומכיוון שרכב ציים מוחלף לרוב אחת לשלוש שנים, הביקוש של הציים מהווה כשליש מהרכישות השנתיות של רכב חדש בישראל (80-90 אלף כלי רכב בשנה).

אולם המשבר הגלובלי שבפתח טומן בחובו סיכון ממוקד באותו "עוגן מייצב". אם תוכנית המכסים של ממשל טראמפ תמשיך במסלול שעליו הוכרז בשבוע שעבר, אפשר בהחלט להניח ששווקי ההון ימשיכו להיות חסרי יציבות או שיתייצבו על נקודת שיווי־משקל חדשה ונמוכה יותר, שלוקחת בחשבון את ההפסדים הגדולים של החברות הגלובליות.

וזה אפילו לא התרחיש הכי גרוע: אם האיחוד האירופי ו/או ממשלות יפן וקוריאה יחליטו לגמול לאמריקאים על־ידי פגיעה בנקודה הרגישה ביותר שלהם, הפעילות של ענקיות ה־IT האמריקאיות בחו"ל, אפשר לצפות לסחרור נוסף שיפגע ישירות בחברות עתירות־הידע בישראל. וזהו "הקטר" של ציי הרכב בישראל.

לרבות מהחברות הגלובליות שפועלות בישראל יש פרוטוקול די קבוע להתמודדות עם משברים: עצירת גיוס עובדים חדשים "עד להתבהרות המצב" , קיצוצים בשכר ולבסוף גם פיטורים, שמתמקדים בעיקר בשלוחות רחוקות כמו ישראל.

מכיוון שכבר היינו בסרט הזה במשבר הדוט.קום של שנת 2001 וגם בשידורים חוזרים שלו ב־2008, אנחנו יודעים שהמשמעות היא עצירת הזמנות חדשות להצטיידות בכלי רכב, ביטול הזמנות קיימות בצנרת ולעתים גם החזרה מוקדמת לחברות הליסינג של כלי רכב של עובדים שפוטרו. לא נופתע אם המכה האנושה, שספגו חלק מהחברות הגלובליות בסוף השבוע האחרון בשווקי ההון, כבר הוציאה את תוכניות החירום מהמגירות.

יש מקום לאופטימיות?

אופטימיסטים יכולים לטעון כי סערה כזו גם יוצרת הזדמנויות - כמו למשל ירידה במחירי ההובלה הימית או היחלשות מואצת של הדולר, שיכולה לתרום להורדת מחירים נוספת עד רמה שתגרום להרבה לקוחות מהססים "לרדת מהגדר".

יתר על כן, ניתן לטעון כי תנאי היסוד שמאחורי הביקוש לרכב פרטי בישראל לא השתנו. בראשם היעדר אלטרנטיבות זולות, נוחות וזמינות לתחבורה ציבורית, במיוחד עבור משפחות בפרברים ובפריפריה, שזקוקות לשתי מכוניות לפחות. גם אין עדיין חלופות תחבורתיות לקהל חילוני בסוף השבוע, קיימת תחושת חוסר ביטחון בתחבורה ציבורית, ויש "נקודות כניסה" נוחות יחסית לשוק הרכב החדש, כמו מימון לרכב בגובה שמתקרב ל־100% ממחיר הרכב ותוכניות ליסינג פרטי.

מנגד, אם המצב בשוק ההון יחמיר, זו תהיה פגיעה נרחבת בחסכונות ובפנסיות בישראל, שבשנים האחרונות נסמכו יותר ויותר על שוק ההון האמריקאי. זו עשויה לשנות את חוקי המשחק אפילו אם הזירה הכלכלית־פוליטית בישראל תשמור על יציבות.

בשורה התחתונה, הענף צפוי להיכנס לכוננות ספיגה בשבועות ובחודשים הקרובים. אפשר לצפות להאצה של שינויים מבניים כמו התכנסות של זיכיונות יבוא ואפילו חברות יבוא רכב תחת המטריה של קבוצות עסקיות גדולות. ייתכן גם שנראה "חישוב מסלול מחדש" של ההנפקות שתוכננו ברבעונים הקרובים של שתיים מחברות הליסינג הגדולות בישראל, אלדן ושלמה. בינתיים כל העיניים נשואות לבית הלבן, שיכול להפוך את המצב - שוב - בהכרזה אחת.

עוד כתבות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?