גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ח"כ רון כץ בוועדת הכלכלה: "רשות התחרות צריכה להכריז על וולט כמונופול"

בדיון בוועדת הכלכלה ציין נציג רשות התחרות כי לאחרונה הגיעו לרשות עדויות שוולט ממשיכה לפעול להשגת בלעדיות עם מסעדות; וולט בתגובה: "טענות שקריות" ● מנכ"ל מסעדנים חזקים ביחד: "בעלי העסקים הקטנים לא יודעים ולא יכולים להתנגד או להתאגד נגד מונופולים" ● מנהל הרגולציה של לשכות המסחר: "אני לא מבין את ההתנפלות על וולט"

שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Furmiga Stock
שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Furmiga Stock

ועדת הכלכלה של הכנסת התכנסה היום (ב') לדיון שעסק ב"דרכים למנוע ניצול לרעה של חברת וולט על צרכני המשלוחים". מדובר בפעם השנייה שמתקיים דיון בנושא לבקשת ח"כ רון כץ. הדיון הקודם התקיים בפברואר, ובו נטען כי וולט מנצלת את כוחה המונופוליסטי לצעדים שפוגעים במסעדנים ובלקוחות.

מהדיון הקודם נעדרו נציגי רשות התחרות והוועדה ביקשה את התייחסותה לתחרותיות בענף. הפעם נציגי הרשות התייצבו, אולם ח"כ כץ ציין בפתח הדיון כי נציגי וולט בחרו להחרים את הדיון. "הם שלחו מייל רשמי שהם לא מגיעים, וזה מריח לא טוב שחברה שעושים עבורה דיון שלם בכנסת כדי להקל על יוקר המחיה ועל בעלי העסקים בישראל, לא מגיעה. חבל שזו הדרך שבה היא בחרה לנהוג", אמר.

מה עומד מאחורי הכותרות הגדולות על חרם חרדי נגד ביג פאשן גלילות?
פרשת תיאום המחירים: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר-דעה

נציג רשות התחרות, אייל שפירא, ציין כי הרשות הגיעה לצו מוסכם עם וולט, שבמסגרתו החברה הסכימה לחדול מדרישה לבלעדיות או עדיפות משמעותית למסעדות העובדות איתה. שפירא הוסיף כי בתקופה האחרונה הגיעו לרשות עדויות שוולט ממשיכה לפעול להשגת בלעדיות. "ככל שהפרקטיקה הזו ממשיכה, זו יכולה להיות הפרה של חוק התחרות וגם של הצו המוסכם, והרשות רואה את זה בחומרה רבה", אמר.

מוולט נמסר בתגובה כי "הטענות על בלעדיות הן שקריות. אין לנו הסכמי בלעדיות משום סוג עם אף בית עסק".

שפירא ציין כי אתמול (א') פורסם לעיון הציבור הסדר פשרה בנושא המחיר במסעדות, והסביר כי ההסדר אומר שהמסעדות יוכלו לתת הנחות במסעדה עצמה ביחס לפלטפורמה. ח"כ כץ אמר בתגובה כי "לא מעניין אותי הסכם הפשרה. אותו המבורגר במקום לעלות 40 שקל עולה 60 שקל, וכאן אתם צריכים להיכנס. אני רוצה שהמסעדה תוכל לתת מחיר קבוע במסעדה. אתם יכולים לעשות בדיוק את זה".

היועצת המשפטית של רשות התחרות, עו"ד יעל שיינין, הוסיפה כי הרשות פועלת בכל מקום שיש פגיעה בתחרות. "לא בכל מקום יש הפרה של החוק", אמרה. ח"כ כץ השיב ואמר כי הפער בין מה שוולט גובה למה שנגבה במסעדות הוא 25%. לדבריו, "אם זה היה 5%, לא היינו יושבים פה".

דמי התפעול של וולט זינקו

הדיונים מתקיימים בין היתר על רקע ההחלטה של וולט מתחילת השנה לשנות את מודל התשלום בישראל, הן של הלקוחות והן של המסעדות. כך, דמי התפעול שהחברה גבתה זינקו מ-2 שקלים לעד 5.9 שקלים, בהתאם לגובה ההזמנה. וולט גם השיקה שירות של דמי מנוי חודשיים של כ-50 שקל, תמורתם יינתן פטור קבוע מדמי משלוח.

מי שלמעשה נפגע מהמהלך הם בתי העסק, שנדרשים לשלם 4.5 שקלים נוספים (מחיר כולל מע"מ) על כל הזמנה, כאשר החשש הוא שהסכום יגולגל לעבר הלקוחות בדמות העלאות מחירים.

בהמשך הדיון שהתקיים היום אמר יו"ר איגוד המסעדות בישראל, יקיר ליסיצקי, כי התפקיד של רשות התחרות היא לדאוג לתחרות בריאה כדי להוריד את יוקר המחיה. "המסעדה שמשלמת לעובדים ופותחת שירות משלוחים לא יכולה להרוויח. אז אתה אומר שלא יפתחו משלוחים, אבל אני לא יכול לעשות את זה כשהמסעדה ממול עובדת איתם. התפקיד של הרשות זה להגדיר אותם כמונופול. המסעדה לא יכולה לשלם 32% לוולט 35% לאוכל ועוד 37% לעובדים" אמר.

מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד", תומר מור, הוסיף לדבריו של ליסיצקי וציין כי הוא הגיש בקשה להכריז על וולט כמונופול, וכי ההגבלות שיחולו יעזרו לשוק להיות שוק חופשי. "בעלי העסקים הקטנים שאנחנו מייצגים לא יודעים ולא יכולים להתנגד או להתאגד נגד מונופולים גדולים כאלה, ואתם צריכים לעזור לנו להתמודד מול חברה שהיא חברת-בת של דורדאש ששווה 80 מיליארד דולר. אם אתם רוצים לדאוג לכלכלת ישראל, תעשו פעולות כדי שהציבור יידע להיזהר שיש חברות שהן מונופולין עם השפעה קריטית על העסקים", אמר.

ח"כ ינון אזולאי וח"כ רון כץ העלו בפני נציגי רשות התחרות את השאלה מה נתח השוק של וולט. לדברי עו"ד שיינין, חברה שיש לה מעל 50% נתח שוק או מחזיקה בכוח שוק היא מונופול, והכללים חלים עליה. "יש פה מידע שהוא סוד מסחרי של חברה. אם השאלה אם הם מעל 50%, אז בהגדרות שוק מסוימות הם כן מעל 50%. אנחנו לא מייצרים תחרות אלא מונעים פגיעה בתחרות. אם יש פעולות שפוגעות בתחרות, אנחנו משתמשים בכל הכלים שיש לנו", אמרה.

"וולט הודו בפני רשות התחרות שהם מונופול"

שפירא הוסיף לדבריה ואמר כי להכרזה על מונופולין אין משמעות פרקטית, וכי ההגבלות חלות גם אם אין הכרזה. "ההגבלות חלות על וולט כבר עכשיו עוד לפני שהכרזנו. הבקשה להכריז על וולט כמונופול לא משרתת אתכם, היא לא תיתן לכם כלום", אמר.

"אני אגיד לכם למה זה משמעותי להכריז. אם הייתם מכריזים על וולט כמונופול, הם היו פה היום", הדגיש ח"כ כץ. "הם כרגע עושים מה שהם רוצים".

ח"כ אזולאי הוסיף ואמר כי אם רשות התחרות הכריזה על מונופול, לאזרח קל יותר לדעת אם המונופול עבר עבירה. ליסיצקי חיזק את דבריו של אזולאי ואמר: "וולט הודו בפני רשות התחרות שהם מונופול, אז כל אזרח צריך לדעת את זה".

מנכ"ל משלוחה, דניאל רחמים, הוסיף לדברים שנאמרו ואמר כי כדי שהמצב ישתנה, ובשביל שוולט לא תיקח 50% עמלה, השוק צריך להיפתח. רחמים הוסיף כי הבעיה היא שכיום יש לוולט הסדרים כובלים עם מסעדות, וציין כי "לרשות התחרות יש דרכים לשלוט בזה".

רחמים הוסיף ופנה לוולט, למרות שהחברה לא שלחה נציג לדיון, ואמר: "אתם כורתים את הענף שעליו הם יושבים. המחירים עולים ועולים, וזה לא גורם למסעדות יכולת להתקיים. לעלות עוד ועוד את המחירים זה לפגוע בענף הזה שאנחנו חיים ממנו".

"לא מבין את ההתנפלות"

מנהל הרגולציה של איגוד לשכות המסחר, לירן אביטן, התייחס לביקורת שנמתחה על וולט ואמר שהיתרונות של עבודה עם פלטפורמת משלוחים הם ברורים, ושזה מגדיל חשיפה לעסק קטן. "אני לא מבין את ההתנפלות על וולט. אנחנו בעד התחרות, וההצעה שמציעה פה רשות התחרות - שיועבר המידע - יהיו לזה השפעות כלכליות על פלטפורמת המשלוחים", אמר.

מור הגיב לדברי אביטן ואמר: "אני מאוד מאוכזב לשמוע את זה, יותר איום מזה לא יכול להיות. אתה מאיים בהעלאת מחירים כשאתה צריך להעביר מידע ששייך למסעדות. הרצחת וגם ירשת?".

ח"כ כץ סיכם את הדיון ופנה לרשות התחרות בקריאה לעודד חברות להיכנס לשוק, ולבדוק למה מסעדות חתומות בבלעדיות. "כשמבינים שיש פה מונופול, זה מעלה את המחיר של הצלחת של אזרחי ישראל", אמר. "אני מציע לוולט לא להחרים את הכנסת, כי זה לא יעבוד. תהיו הגונים וישרים ותורידו מחירים לאזרחי ישראל".

כץ הוסיף ואמר כי הצעת החוק שלו בנושא תפתור את הבעיה ותפריד בין העלות בפלטפורמה לבין העלות במסעדה. "האזרח יוכל לבחור אם הוא אוכל במסעדה או משתמש בפלטפורמה", אמר.

התנהלות וולט הייתה מנוגדת לחוק התחרות הכלכלית

ב-16 במרץ 2022 פרסמה רשות התחרות החלטה שלפיה היא מעניקה לוולט פטור מהסדר כובל. זאת על רקע העובדה שהיא גם מתחרה בשוק המשלוחים הקמעונאיים בעזרת "חנויות רפאים" הפרוסות ברחבי הארץ - וגם מאפשרת ללקוחות להזמין דרך האפליקציה שלה משלוח מאחת מרשתות השיווק הקיימות, דרך שליח של וולט. החשש שעלה אז היה שוולט, שכאמור מציעה שירותי משלוחים קמעונאיים, גם מארחת באפליקציה שלה את רוב הרשתות הקמעונאיות הגדולות - ואוספת מידע על ההזמנות מהן.

תוקף הפטור היה אמור לפוג במרץ, אבל הרשות העניקה לוולט הארכה של חצי שנה. בינתיים, רשות התחרות בוחנת האם הפטור המקורי, שניתן במרץ 2022 כשוולט מרקט הייתה בחיתוליה, עדיין רלוונטי כאשר וולט התחזקה, ושתיים ממתחרותיה (AVO וקוויק) פשטו את הרגל.

במכתב ששלחה הממונה על רשות התחרות, עו"ד מיכל כהן, לוועדת הכלכלה בהמשך לדיון הקודם, היא ציינה כי פטור להסדר יינתן אך ורק אם הרשות תשתכנע כי התנאים הקבועים בסעיף 14 לחוק התחרות יתקיימו לאורך תקופת הפטור, אם יינתן. "הממונה על התחרות נדרשת לוודא בנוסף כי אין בהסדר כבילות שאינן נחוצות למימוש עיקרו, וכי ההסדר אינו מקים חשש לפגיעה של ממש בתחרות לאורך כל תקופת הפטור", ציינה כהן.

בנוגע לתחום המשלוחים והמחירים, לא בטוח שרשות התחרות תתערב. הבדיקה לא צפויה להתמקד בהעלאת דמי התפעול, אלא בטענות שעלו בנושא הבלעדיות עם המסעדות - דבר שבוולט כאמור מכחישים בתוקף, ובסוגיית וולט מרקט. בכל הנוגע למחירי המשלוחים, דמי התפעול וההפרשים בין המחירים שמופיעים באפליקציה מול המחירים בבתי העסק עצמם, גם אם רשות התחרות תנקוט צעדים, לא ניתן יהיה לחייב את וולט להוריד מחירים - כפי שאין בסיס חוקי להכריח חברות אחרות.

נזכיר כי בעבר וולט כבר שילמה 8.5 מיליון שקל בהסכמה לאחר שהפרה את חוק התחרות, כשבמסגרת הצו המוסכם הודתה כי הבליטה באפליקציה מסעדות שעובדות רק עמה באופן שהיה עלול לפגוע בתחרות, והודתה כי התנהלותה הייתה מנוגדת לחוק התחרות הכלכלית.

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר