גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התותח ממלחמת העולם הראשונה שעושה קאמבק

צבא רוסיה חוזר להשתמש בתותח ממלחמת העולם השנייה, כווית רוכשת מערכות הגנה אווירית מארה"ב, הסטארט-אפ האמריקאי אנדוריל משיק פתרון לאיתור צוללות, יפן משקיעה תקציב עתק בטילים ארוכי־טווח, ואלביט זוכה בחוזה בשווי של כ־100 מיליון דולר • השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חיילים רוסים משגרים טיל לעבר מטרה באוקראינה / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service
חיילים רוסים משגרים טיל לעבר מטרה באוקראינה / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

בזמן שסוללת ה־THAAD האמריקאית מסייעת למערך ההגנה האווירית של ישראל, ארה"ב סוגרת עסקאות הגנה אווירית גדולות במדינות נוספות במרחב. בה־בעת, מול החדשנות יש מדינות שפונות למערכות ישנות במיוחד, כמו רוסיה שמתגברת את כוחותיה בתותח ממלחמת העולם השנייה. ובארה"ב, אנדוריל ממשיכה לספק פתרונות יצירתיים. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

אי־עמידה בתנאי סף: נפסל מינוי גבי סרוסי ליו"ר תע"א
הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

כווית רוכשת מערכות פטריוט מארה"ב

מדינת ישראל היא בעלת העצמאות הרבה ביותר בהגנה אווירית במזרח התיכון, אך מפריסת סוללת THAAD בישראל בחצי השנה האחרונה ניכר כי גם היא זקוקה לסיוע האמריקאי בתחום. עם זאת, יש מדינות במזרח התיכון שמערך ההגנה האווירית שלהן תלוי בארה"ב, כשאחת מהן היא כווית, כאשר לאחרונה אישרה מזכירות המדינה האמריקאית שדרוג משמעותי של סוללות הפטריוט שפרוסות באמירות, תמורת כ־400 מיליון דולר.

סוללות הפטריוט הן בעלות שלושה דורות: PAC-1, PAC-2 ו־PAC-3, כשהמערכת הישראלית שנחשבת קרובה מאוד לרמה הבכירה היא קלע דוד.

סוללות הפטריוט הן בעלות שלושה דורות: PAC-1, PAC-2 ו־PAC-3, כשהמערכת הישראלית שנחשבת קרובה מאוד לרמה הבכירה היא קלע דוד .

בהתחשב בשדרוג מערך ההגנה האווירית הלאומי, ניתן היה לשער כי הכוויתים יפנו ל־PAC-3, אבל הם בחרו להרחיב את מלאי טילי ה־PAC-2, ולשפר את מערכת השליטה והבקרה שלה. המניע מאחורי ההימנעות משדרוג משמעותי ל־PAC-3 הוא, ככל הנראה, כלכלי.

בדומה למרבית ההשוואות בין אמצעים צבאיים אמריקאים לכאלה ישראליים למשל, אלה שמספקת וושינגטון יקרים במיוחד. כך, בין השאר, בעת שכל מיירט של PAC 3 מוערך בכ־6 מיליון דולר, יירוט של קלע דוד עולה לישראל כ־700 אלף דולר. כמו כן, קלע דוד היא מערכת ארצית, בניגוד לפטריוט שמתבסס על סוללות שמכסות אזור מסוים כמו, למשל, כיפת ברזל. כשמוסיפים לכך את הנדבך המהותי שלכווית יש כבר את התשתית המבוססת של PAC-2, מקבלים חיסכון משמעותי.

הפתרון של רוסיה למלחמה באוקראינה: תותח ממלחמת העולם השנייה

במסגרת ניסיונותיה של רוסיה למצוא פתרונות יצירתיים למלחמה הרחבה והמתמשכת מול אוקראינה, החליטו במוסקבה כי כוחות הארטילריה יחזרו להשתמש בתותחי M-30, כך לפי דיווחים שונים. אלה אמצעים שצבא ברית־המועצות החל להשתמש בהם ב־1939, והופעלו באופן נרחב במלחמת העולם השנייה. מהזווית הישראלית, צבאות ערב השתמשו בתותחים אלה, ובחלק מהמקרים הפכו לשלל מלחמה.

תותחי M-30 הם בעלי קליבר של כ־122 מ"מ, כשהצוות המפעיל אותם מונה שמונה לוחמים. התותחים מסוגלים לשגר 6-5 פגזים בדקה, לטווח של עד 11.8 ק"מ. את הייצור ההמוני שלו החלו הסובייטים ב־1940, כשעד 1955 יוצרו כ־19.2 אלף יחידות. לאורך השנים נמכרו תוכניות הייצור שלו למדינות שונות, בהן פולין שייצרה את Wz 1938 וסין שייצרה את "סוג 54".

בה־בעת, בתחום ההגנה, רוסיה מתקשה להתמודד עם החימושים המשוטטים (כטב"מים מתאבדים) של אוקראינה, ועל כן ניכר מצילומים שונים שהחליטה בערי החזית להגן על בניינים בדרך פשוטה: רשתות. אותן רשתות שעוטפות את הבניינים מיועדות למנוע נזקים בלתי הפיכים, ופינויי אוכלוסייה בהיקפים גדולים שעימם עשויים להתמודד כתוצאה מכך במשטר פוטין.

אנדוריל השיקה פתרון לאיתור צוללות

הסטארט־אפ הביטחוני האמריקאי בן השבע, אנדוריל, השיק מערכת של רשתות חיישנים לצורך מעקב תת־ימי. בדומה למקרים קודמים של השקות בחברה, מערך הסונאר החדש צפוי להיות זול ביחס למענה הנרחב שהוא מעניק. כיום, בארה"ב חוששים מאוד מהפעילות התת־מימית של רוסיה וסין שמרחיבות את פעילות הצוללות שלהן, ועבור זאת נדרש מענה תואם. אותן צוללות דורשות מענה יעיל, נרחב וקבוע שיפקח אחרי התנועות שלהן.

המוצר החדש נקרא "סיבד סנטרי" על השם המוצר הראשון של אנדוריל, סנטרי היבשתי. סנטרי הוא דמות שהופיע בסדרת "הנוקמים" של מארוול, כשאנדוריל נקראת על שם חרב מסדרת "שר הטבעות". במוצר החדש באה אנדוריל להשתמש ביישומים קיימים תוך התאמתם לתווך הימי. סנטרי היבשתי, לדוגמה, נועד לניטור איומים באוויר ובשטח.

במסגרת המיזם החדש פנתה אנדוריל גם למענים קיימים מחוץ לחברה, כדוגמת "סי ספיר" של חברת "אולטרה מריטיים". "אמצעים יבשתיים ואווירים יכולים לפעול בקווי ראייה ברורים, אבל האוקיינוס הוא עצום", נמסר מאנדוריל. "אנחנו צריכים רשת להחלפת נתונים בזמן אמת. סיבד סנטרי ממלא את פערי הקישוריות והתפיסה, ומאפשר מודעות ימית".

ד"ר שיין ארנוט, סגן נשיא להנדסה של אנדוריל, אמר לאתר TWZ כי מה שעומד בראש המוצר הוא חיבור "כל התקשורת והמערכות הממוחשבות" לטובת הייעוד.

יפן משקיעה מאות מיליוני דולרים בטילים ארוכי־טווח

צבא יפן חתם על חוזה בסך 32 מיליארד יין (כ־216 מיליון דולר) לפיתוח טילים מדוייקים ארוכי־טווח. בצל ההתמודדות עם הכוחות המאיימים במזרח הרחוק, סין וקוריאה הצפונית, במשרד ההגנה בטוקיו ציינו, כי החוזה מהווה רק חלק אחד מתוכנית רחבה להרחיב את יכולות הטילים - מול האיומים במרחב. לוחות הזמנים מול מיצובישי כוללים את סיום שלב הפיתוח עד 2028, ואת התחלת הייצור עד 2032.

הטילים ארוכי־הטווח החדשים מיועדים לפגיעה בספינות או במטרות יבשתיות בדיוק גבוה במיוחד. הטילים החדשים מתווספים להשקעות גדולות של טוקיו בשנים האחרונות בתחום הטילאות, כולל טילי יבשה-ים בהשקעה של כ־112.6 מיליון דולר; טילי גלישה מהירים בסך כ־160.2 מיליון דולר וטילים מונחים שמשוגרים מצוללות בהשקעה של כ־20.1 מיליון דולר.

חוזה לעשות אשקלון עם משרד הביטחון

מינהל הרכש הביטחוני (מנה"ר) במשרד הביטחון, בשיתוף עם מינהלת המרכבה והרק"מ (מנת"ק), אגף התכנון וחט"ל באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצה"ל, הודיע על חתימת עסקה עם חברת עשות אשקלון עבור תיקון ואספקת חלקי חילוף לכלי הרק"מ. במסגרת העסקה שעליה חתם מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (במיל') אמיר ברעם, ייוצרו ויסופקו חלקים קריטיים לטנקי המרכבה ולנגמ"שי הנמר בעלות כוללת של כ־100 מיליון שקל.

ההסכם כולל ייצור ואספקה של חלפים לממסרות 1,500 ו־1,200 כוח סוס, מתלים והינעים שיסופקו לצה"ל במהלך חמש השנים הקרובות.

מפעל עשות אשקלון מתמחה בייצור מערכות הנעה, ממסרות ומכלולים מורכבים וייחודיים לכלי רכב משוריינים (מרכבה, נמר ועוד). המפעל, שפועל באשקלון, מעסיק כ־500 עובדים, כאשר כ־80% מהם תושבי אשקלון, עוטף עזה ויישובי הדרום.

חוזה בשווי 100 מיליון דולר לאלביט

אלביט זכתה בחוזה בשווי של כ־100 מיליון דולר לאספקת מערכות צריח בלתי מאוישות מתקדמות מסוג UT30 MK2 מ־General Dynamics European Land Systems (GDELS). המערכות יותקנו על רכבי הלחימה המשוריינים מסוג ASCOD שיסופקו למדינה אירופית החברה בנאט"ו.

מערכות צריח בלתי מאוישות של אלביט מערכות / צילום: אלביט

במסגרת החוזה שיבוצע עד סוף 2027, החברה תספק את צריחי ה־UT30 MK2 הבלתי מאוישים, המצוידים בכוונות תותחן ומפקד, כמו גם טילים מונחי נ"ט (ATGM) והגנה ברמה 4. הצריחים ייוצרו בשיתוף־פעולה תעשייתי עם חברות מקומיות, שיתמוך בהבטחת שרשרת האספקה ויכולות תמיכה ותחזוקה מקומיות.

ה־UT30 MK2 הוא צריח שניתן לשימוש מאויש או בלתי מאויש, המשפר את כוח האש של נגמ"שים (APCs) מבלי לפגוע בבטיחות החיילים. העיצוב המודולרי והארכיטקטורה הפתוחה שלו מאפשרים תצורות צריח מאוישות ובלתי מאוישות, עם המרה קלה בין השתיים ושילוב של טילים וכוונות שונות.

עם פרופיל נמוך מאוד, ה־UT30 MK2 משלב מגוון רחב של מערכות נשק, כולל תותח ראשי 30 מ"מ, מקלע מקביל בקוטר 7.62 מ"מ וטילים מונחים נ"ט. הוא כולל גם מערכת הגנה ברמות שונות, מערכת הגנה אקטיבית מסוג חץ דורבן ואמצעים נוספים. כל אלה משולבים עם מערכות אלקטרו־אופטיות מתקדמות, שאף הן מפותחות על־ידי אלביט.

עוד כתבות

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים